SPORTURI  »  HANDBAL  »  CSM BUCUREȘTI

EXCLUSIV Cristina Neagu, interviu DEVASTATOR după Final Four » Analiză chirurgicală: ce probleme sunt la CSM București: "Luați exemplul Gyor-ului" + mesaj pentru "mâncătorii de semințe, care nu și-au rupt picioarele niciodată"

FOTO: Cristi Preda
FOTO: Cristi Preda

Articol de - Publicat luni, 14 mai 2018 09:29

CSM București a terminat pe locul trei Final Four-ul Ligii Campionilor la handbal feminin. Campioana României a pierdut semifinala cu Gyor, 20-26, și a câștigat finala mică, 31-30 cu Rostov Don.

Cristina Neagu, cea mai bună handbalistă a lumii, crede că starea de instabilitate de pe banca tehnică a dus la fluctuațiile majore din joc. "Nu vreau să mai fim echipa care prinde o zi bună și bate pe oricine, dar apoi pierde în ziua următoare!"

Cristina Neagu a participat cu CSM București la al cincilea Final Four de Liga Campionilor consecutiv din carieră. La primele patru a îmbrăcat tricoul celor de la Buducnost, acum pe cel al campioanei României.

În afară de 2015, când Buducnost a câștigat trofeul, iar Gyor nu s-a calificat în Final 4, de fiecare dată Neagu a pierdut împotriva Gyorului. Spera să nu se mai întâmple asta acum, dar nu a fost așa.

Cristina a vorbit despre meciurile despre Budapesta, despre ce crede ea că trebuie făcut la echipă, unde s-a greșit. Le răspunde și celor care o critică în permanență, "mâncători de semințe, care nu și-au rupt picioarele niciodată!". Și e gata să facă orice sacrificiu pentru ca la CSM să se formeze o echipă puternică.

- Cristina, care ar fi concluziile după Final Four-ul de la Budapesta?
- Să spunem că am câștigat o medalie de bronz pe care ne-am dorit-o foarte tare pentru noi, pentru fetele care părăsesc echipa la finalul sezonului, dar mai ales pentru acest public minunat care s-a deplasat la Budapesta, pentru modul cum ne-au susținut, chiar și după dezamăgirea din meciul cu Gyor.

- Un meci bun și unul rău? Iar fluctuații mari?
- Din punctul meu de vedere cele două meciuri nu se pot compara, motivația și presiunea au fost mari cu Gyor, nu cu Rostov. Trebuie să fim realiști să vedem că Rostovul a fost o echipă dezamăgită și lipsită de energie, mai ales în prima repriză. Noi am jucat mai bine pe parcursul meciului și chiar dacă am câștigat doar cu un gol cred că a fost o victorie meritată. Personal, rămân destul de frustrată și de dezamăgită că nu am reușit să câștigăm împotriva Gyorului.

- Discuțiile pleacă de la meciul cu Gyor! Acolo au fost problemele.
- Am auzit discuții că nu am jucat ca o echipă! Gyorul a fost un adversar puternic care nu ne-a lăsat să ne facem jocul obișnuit. Trebuie să privim jocul din punctul ăsta de vedere! Au făcut un joc extrem de agresiv care nu ne-a lăsat să avem o continuitate a paselor, să ne facem schemele. Rostov ne-a permis aproape orice, aici s-a făcut diferența.

"Nu-mi caut scuze, dar noi ca echipă nu am reușit să rezolvăm jocul nici în atac, nici în apărare. Am spus înainte de a veni la Budapesta că dacă vom avea o apărare bună și poartă, atunci va fi mai ușor. Nimic nu a mers, atac, poartă, apărare, am fost anihilați pe toate planurile"
Cristina Neagu

"Noi retragem jucătoarele la înfrângeri!"

- Ai părut extrem de nervoasă, irascibilă cu Gyorul!
- Probabil că mi-am dorit prea mult să învingem. Anumite decizii nu le-am judecat cu mintea, ci cu inima, ele au jucat extrem de dur, am fost un pic nervoasă și din cauza arbitrilor că nu dădeau nici măcar un cartonaș galben și simțeam pe pielea mea că sunt lovită mereu. Nu aduc arbitrajul în discuție, noi am pierdut meciul! E greu însă când jocul nu merge, lumea așteaptă de la tine multe.

- Lumea aștepta de la tine și de la Gullden. S-a greșit tactic? Sunt voci care spun că nu trebuia să stați atât de mult în teren, că trebuiați schimbate!
- Nu pot să spun eu, nu decid eu cine iese și cine intră. Nu știu care sunt ăia mulți care spun una și alta. Sunt mulți care stau în canapea, mănâncă semințe și ne înjură pe noi cei care ne rupem picioarele! Din păcate în România victoriile sunt nunți, înfrângerile sunt înmormântări. Trebuie să învățăm puțin, să avem o stabilitate, o balanță, să nu mai facem eroi după victorii, dar nici să retragem jucătoarele și să le îngropăm după înfrângeri. Trebuie să înțelegem că o echipă nu se clădește în câteva luni, într-un an în care schimbi antrenorii, pleacă 5 jucătoare, vin altele noi. Nu știu câtă lume înțelege lucrul ăsta, dar sistemul, infrastructura sunt extrem de importante.

"Nu sunt dificultăți de comunicare pentru că toată lumea cunoaște limba engleză, însă dacă mă întrebați pe mine personal, este oarecum ciudat să fii în țara ta și să vorbești în engleză. Dar suntem puține românce din păcate!" Cristina Neagu

Gyor-ul dat ca exemplu

- Vorbești de stabilitate?
- Da! Uitați-vă la Gyor, sunt cu același antrenor de 6 ani, e un antrenor care a creat un sistem, a adus una-două jucătoare pe sezon, exact unde a considerat el că are nevoie! Și normal că lucrurile merg. Noi schimbăm foarte mult și în echipă și pe bancă. Avem nevoie de continuitate ca să fim puternice, nu ca azi să jucăm bine și mâine să fim sub orice critică. Să creăum un sistem puternic și într-o zi mai slabă câștigi sau pierzi la limită, dar ești acolo, nu să pierzi la o dferență de 6 goluri într-o semifinală de Liga Campionilor!

- CSM a schimbat nouă antrenori în ultmii 5 ani?
- Asta nu pot eu să decid, dar eu spun ce simt. Spun ca să luăm exemplul Gyorului, al Buducnostului, unde am fost! Nu vreau să fim echipa care, dacă azi tragi lozul câștigător, câștigă la 15 goluri, dar mâine poți la fel de bine să piardă la 10. Nu vreau asta, vreau să fim o echipă de care să se teamă toți în Liga Campionilor.

- Per Johansson e o soluție pe viitor?
- Da, cred că este. Nu știu ce se va întâmpla. Nu decid eu, dar poate fi o soluție! Habar nu am însă ce se va întâmpla!

- Metodele lui, modul de a pregăti un meci ți-au plăcut?
-Este ok. Am lucrat cu el o lună de zile, ce să vă spun după o lună de zile?

- Luate individual, jucătoarele de la CSM au valoare. Puteați să câștigați Liga dacă aveați stabilitatea de care vorbeai?
- Degeaba ai jucătoare valoroase dacă nu ai o echipă. De asta trebuie să se ocupe antrenorii. Noi după ce am schimbat antrenorul în martie, nu s-a creat un sistem la început. Meciul de ieri a fost imaginea perfectă a ceea ce noi am jucat tot sezonul. Am avut momente bune, urmate de altele proaste, meciuri excepționale urmate de altele sub orice critică. Sunt întrebări fără răspuns.

- Vin foarte multe jucătoare noi la vară. Se va putea face mai mult la anul?
- Eu îmi doresc foarte mult, altfel ne vom califica și sezonul viitor în Final 4, dar va fi același deznodământ. Dacă nu vom reuși să fim o echipă legată, care și în zile proaste să poată să câștige, atunci va fi greu! Să ne rugăm să prindem o zi bună? Eu nu-mi doresc asta, vreau să fim un grup unit. Sunt convinsă că jucătoarele care vin la anul, le cunosc, vor munci mult, își doresc enorm, așa că CSM va avea în continuare jucătoare foarte bune.

"La Gyor sunt cu același antrenor de 6 ani, e un antrenor care a creat un sistem, a adus una-două jucătoare pe sezon, exact unde a considerat el că are nevoie! Și normal că lucrurile merg" Cristina Neagu

Și-ar dori să se vorbească româna la echipă

- Bariera lingvistică e și ea o problemă la echipă?
- Fiind mai multe străine și antrenor străin, se preferă și limba universală, engleză. În anumite momente ale meciului, ar fi mult mai simplu să te exprimi în română, dar la noi la echipă treaba asta nu se practică. Eu venind din străinătate, am văzut că se vorbește doar în engleză. Și așa a fost în toți anii de când s-a format CSM la cel mai înalt nivel. S-a vorbit doar în engleză!

- Te vezi stând la CSM 4-5 ani, ca să se încerce să se construiască acel sistem de care vorbești în jurul tău?
- Da, de ce nu? M-am întors cu inima deschisă în țară, și deși a fost un sezon extrem de greu, din toate punctele de vedere, eu aș rămâne. Mă întrebau niște colegi de-ai tăi dacă îmi pare rău că m-am întors în țară, că am fost mereu criticată. Nu-mi pare rău, știu că oamenii care mă iubesc și mă respectă sunt mai mulți decât cei care mă critică. Îmi doresc să câștig Liga cu o echipă din România, dar lucrul ăsta nu se poate face peste noapte!

- E un sezon dezamăgitor sau mulțumitor pentru tine?
- Un sezon care nu se încheie măcar cu finala Ligii Campionilor nu poate să fie un sezon mulțumitor. Primul lucru pe care l-am spus când am semnat cu CSM a fost că îmi doresc să câștig Liga. Am muncit mult, mi-am dorit la fel, am dat tot ce am putut. Am încercat să punem lucrurile la punct, am uitat de mine și de jocul meu câteodată, în încercarea de a comunica mai mult cu fetele, însă nu-mi pare rău. Asta face un lider de echipă și un lider își asumă și greșelile. Iar eu niciodată nu am fost omul care dă vina pe altcineva. Îmi știu greșelile și de aia spun, sper să învăț din ele.

"Nu sunt dificultăți de comunicare pentru că toată lumea cunoaște limba engleză, însă dacă mă întrebați pe mine personal, este oarecum ciudat să fii în țara ta și să vorbești în engleză. Dar suntem puține românce din păcate!" Cristina Neagu

110 goluria reușit Neagu în actualul sezon al Ligii, câștigând titlul de golgeter. E al doilea sezon când primește această distincție, după 2015 

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (63)
1915065855220551
Sofronie Cosmin  •  15 Mai 2018, 18:05
Postat de catalin_cj pe 14 Mai 2018, 20:46

Cel mai mare salariu din handbalul feminin platit de contribuabili. Hai mai ca esti penibil.

Repet o intrebare pe care am pus-o intr-o postare anterioara dar a ramas fara raspuns: de ce nu sunteti voi in locul ei ? De ce nu aveti voi salariul respectiv ? De ce nu sunteti declarati cei mai buni handbalisti / fotbalisti / ingineri / artisti / medici din lume ? Daca ati fi la acel nivel, talent si munca, credeti oare ca ati avea tot salariul minim pe economie ? Sa presupun ca maine ar veni cineva si v-ar oferi un contract similar, pentru nu stiu ce talent ati avea ... l-ati refuza pe motiv ca ... ?? ... Lesinam de bucurie cand sportivii aduc succese si ne batem in piept ca si noi suntem romani, iesim pe afara si scoatem pieptul cand suntem intrebati de Hagi, Halep sau Neagu dar daca pierde un meci sa o dam afara, castiga prea mult, dam si noi o zecime de miime de euro lunar, nu-i merita !!! A jucat singura fata asta, s-a batut singura la Budapesta ? Sau a jucat intr-o echipa si impotriva altei echipe cu jucatoare ... da, surpriza ! ... platite !

infos
infos  •  15 Mai 2018, 05:59
Postat de Gigel Borcanel pe 14 Mai 2018, 20:31

Minunata nu s-a întors din patriotism, ci pentru că nimeni nu îi mai dădea afară banii ăştia; s-a terminat cu bugetele mari şi la Podgorica şi la Skopje. Ei i-a scăzut randamentul, dar i-a crescut obrăznicia şi tupeul. Dacă îţi e aşa de dragă înţeleptule, plăteşte-o tu, din banii tăi.

Dupa injuraturile la moda impotriva lui Halep au trecut mogaldanii la injuraturile si datu cu parerea despre Neagu! De fapt romanii chiar au probleme grave si sunt extrem de frustrati in comparatie cu alte natiuni. ;-)

catalin_cj
catalin_cj  •  14 Mai 2018, 20:46
Postat de mishu_74 pe 14 Mai 2018, 19:36

poftim, altul plin de sfaturi care-si inchipuie ca fata ii datoreaza lui sau altora ceva. o sa pricepeti vreodata in viata asta, ca nu e treaba ei ca majoritatea in romanika castiga salariul minim in timp ce un sportiv este platit pentru munca depusa? si ca este normal sa existe diferenta intre salarii? mcpmdr, cu asa mentalitate nici nu ma mir de ce CPF-ul e asa in voga acolo :))

Cel mai mare salariu din handbalul feminin platit de contribuabili. Hai mai ca esti penibil.

Vezi toate comentariile (63)
Comentează
Close