SPORTURI  »  HANDBAL  »  CM 2023

Florentin Pera, antrenorul naționalei României, despre tragerea la sorți pentru CM 2023: „Avem o grupă echilibrată”

Echipa României la Campionatul European din 2022 FOTO Raed Krishan
Echipa României la Campionatul European din 2022 FOTO Raed Krishan

Articol de , - Publicat joi, 06 iulie 2023 19:34 / Actualizat joi, 06 iulie 2023 21:33

Naționala feminină a României va evolua în Grupa E la Campionatul Mondial din 2023, alături de Danemarca, Serbia și Chile. Fetele și antrenorul Florentin Pera au vorbit despre cum li se pare acest traseu. 

România și-a aflat, joi, parcursul la Campionatul Mondial de la finalul anului, care este găzduit de Norvegia, Suedia și Danemarca între 29 noiembrie și 17 decembrie. Pentru naționala feminină va fi a 26-a participare la CM, ea fiind singura echipă care nu a ratat nicio ediție până acum.

Bilețelul pe care era trecută România a fost ultimul extras la tragerea la sorți de joi, care a avut loc la Goteborg, în Suedia. Astfel că există o singură grupă necompletată, E, în care erau deja Danemarca, Serbia și Chile și care se va desfășura la Herning. 

„E o grupă de Campionat Mondial, o provocare. Cred că pornind cu încredere la drum și dând totul pe teren, vom reuși să avem un parcurs foarte lung. Cu siguranță vor fi meciuri grele, competiția o cere. Îmi doresc să fim sănătoase până atunci și să prindem forma maximă în cadrul acestei competiții", a spus Iulia Dumanska pentru Gazeta Sporturilor.

E nevoie de o clasare între primele opt

Pe lângă medaliile care se dau la acest Campionat Mondial, competiția are o miză mare pentru că în urma ei se vor stabili echipele care vor disputa turneele de calificare olimpică. Câștigătoarea competiției merge direct la JO din 2024, iar dacă aceasta este deja calificată, cum este cazul Franței, țara gazdă, și al Norvegiei, campioană europeană, următoarea clasată va lua biletul.

Apoi, echipele clasate între locurile 2 și 7 au asigurat locul la turneele preolimpice care vor avea loc în aprilie 2024. La redistribuire mai poate fi prins un loc la turneele olimpice, dar asta în funcție de turneele continentale.

„Cred în potențialul echipei"

După prima fază a grupelor, de unde se vor califica primele trei echipe, urmează faza grupelor principale, patru la număr, cu primele două clasate mergând în sferturi de finală. România se va încrucișa cu Grupa F. 

E o grupă puternică în care lupta se va da în trei: noi, Danemarca si Serbia. Trebuie să jucăm la victorie, iar în faza următoare, în care vom întâlni Germania, Polonia și Japonia, să intrăm cu maximum de puncte. Avem adversare puternice, dar noi suntem și mai puternice. Cred în potențialul echipei noastre și sunt convinsă că vom muri pe teren pentru un loc cât mai bun, loc care să ne ducă și la Jocurile Olimpice!", a spus Ana Maria Tănăsie.

Acum doi ani, la Campionatul Mondial din Spania, prima ediție cu 32 de echipe la start, România a ocupat poziția a 13-a. 

Florentin Pera: „Danemarca e favorita"

Florentin Pera, antrenorul care se va afla pentru prima oară la cârma naționalei la un Campionat Mondial, e de părere că avem o grupă echilibrată, iar Danemarca, vicecampioana europeană, e favorită. "De asemenea, Serbia este o echipă incomodă, cu multe jucătoare care evoluează în campionatul României și trebuie să o tratăm cu maximă seriozitate.

Important este să abordăm fiecare meci cu încredere, atitudine și dorință de victorie, indiferent de numele adversarului. Totodată, primul obiectiv este să plecăm cu puncte în grupele principale, unde ne vom întâlni foarte probabil cu Germania, Japonia și Polonia, echipe ce pleacă ca favorite din grupa lor. 

Să nu uităm că Germania a venit în primele opt echipe la Europene și la Mondiale, iar Japonia a trecut de România la ultima dispută directă. Polonia are șansa ei. Chiar dacă nu va fi ușor, am încredere în potențialul echipei și cu siguranță vom da tot ce avem mai bun pentru a ne califica acolo unde toată lumea își dorește, la Jocurile Olimpice de la Paris", a spus Pera. 

GRUPELE CM 2023

  • GRUPA A: Suedia, Croația, China, Senegal
  • GRUPA B: Muntenegru, Ungaria, Camerun, Paraguay
  • GRUPA C: Norvegia, Coreea de Sud, Groenlanda, Austria
  • GRUPA D: Franța, Slovenia, Angola, Islanda
  • GRUPA E: Danemarca, România, Serbia, Chile
  • GRUPA F: Germania, Polonia, Japonia, Iran
  • GRUPA G: Spania, Brazilia, Ucraina, Kazahstan
  • GRUPA H: Țările de Jos, Cehia, Argentina, Congo

Citește și: 

Înotătorul Vlad Stancu s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris
ÎNOT
Înotătorul Vlad Stancu s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris
Sorana Cîrstea, magistrală cu Jelena Ostapenko! Revenire de poveste a româncei și calificare în turul III la Wimbledon!
WIMBLEDON
Sorana Cîrstea, magistrală cu Jelena Ostapenko! Revenire de poveste a româncei și calificare în turul III la Wimbledon!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează