SPORTURI  »  HANDBAL  »  EURO 2024

VIDEO + FOTO Franța e noua campioană europeană la handbal masculin! Final perfect de carieră pentru legendarul Nikola Karabatic

Franța a învins-o pe Danemarca, scor 33-31, după reprizele de prelungire, și a câștigat Campionatul European de handbal masculin. Este al patrulea trofeu continental din istorie. +13   FOTO
Franța a învins-o pe Danemarca, scor 33-31, după reprizele de prelungire, și a câștigat Campionatul European de handbal masculin. Este al patrulea trofeu continental din istorie.

Articol de , - Publicat duminica, 28 ianuarie 2024 20:41 / Actualizat duminica, 28 ianuarie 2024 20:49

Franța a învins-o pe Danemarca, scor 33-31, după reprizele de prelungire, și a câștigat Campionatul European de handbal masculin. Este al patrulea trofeu continental din istorie.

  • În finala mică, Suedia a trecut de Germania, scor 34-31.

Franța și Danemarca nu se mai întâlniseră în finala Campionatului European din 2014, atunci când "cocoșii" câștigau cu un incredibil 41-32. Într-un deceniu de handbal în care s-au menținut la nivel înalt, cele două superechipe nu au mai revenit, până azi, în ultimul act al competiției continentale.

Bronz pentru Suedia la Campionatul European » Germania a ratat podiumul în urma unei prestații legendare a portarului suedez
CE handbal masculin
Bronz pentru Suedia la Campionatul European » Germania a ratat podiumul în urma unei prestații legendare a portarului suedez

Motiv în plus pentru o finală aprinsă, după ce anul trecut Danemarca se impunea în înfruntarea pentru aur a Mondialului. Franța a intrat în meci cu un asterisc agățat de siglă, cel al calificării în urma unei semifinale grevate de golul neregulamentar al lui Prandi. Dar și fără meci pierdut.

Franța - Danemarca, finală decisă în prelungiri la Campionatul European de handbal masculin

Danemarca a cedat o partidă, 26-29 cu Slovenia în grupa principală, într-un duel fără repercusiuni asupra clasamentului. Prima repriză a avut serii alternative reflectate pe tabelă. Nordicii au condus în primele 9 minute, dar numai cu un gol, fiind ocrotiți în defensivă de excelentul portar Emil Nielsen, uriașul blond care își acompaniază fiecare intervenție cu un zâmbet ca de copil.

+9 FOTO

Francezii au trecut în față, 6-4, la fel de repede, cu o aruncare de la 7 metri transformată de Descat la o viteză de 108 km/h. La fel de iute, tabela s-a înclinat iar spre danezi, Gidsel și de două ori Jensen găsind drumul spre gol pentru 9-6.

De partea cealaltă, Nahi a punctat dublu din extrema stânga, apoi Lenne pentru 9-9. Puternicul Prandi și-a ștanțat intrarea pe teren cu o ghiulea trimisă cu 125,1 km/h, cea mai aprigă aruncare a primei reprize.

Într-un ritm furibund și o tensiune acompaniată de zgomotul viu al tribunei, echilibrul se menține, Nielsen mai reușește câteva parade, repriza se încheie la 14-14, după ce un Mikel Hansen destul de palid altfel a transformat sigur de la 7 metri.

Franța nu moare niciodată! E noua campioană europeană

Repriza secundă a început cu o șarjă a danezilor, care s-au dus la 17-14, sancționând ratările lui Nahi, Mahe și Mem. În continuare, suspansul se menține, dar mereu cu roș-albii în față.

Giedsel, mereu inspirat și abil, a furat prim-planul la câteva faze, aproape că e imposibil să ții pasul cu fiecare fază care curge repede, o fi suficient un gol? Poate două? Momentul fierbinte e cu 5 minute înainte de final, după ratarea lui Pytlick și când reușita lui Mahe o aduce pe Franța în față pentru prima dată în repriza secundă!

Clasa lui Hansen irumpe și altfel decât de la 7 metri, Giedsel dă și ultimele picături de energie, dar francezii compensează de fiecare dată cu Mahe, cu Fabregas, acesta înscriind și golul de 27-27, care trimite finala în prelungiri!

VIDEO cu golul care a dus finala CE de handbal masculin în prelungiri

De 22 de ani nu mai fuseseră prelungiri în finala europeană, de când Suedia învingea Germania cu 33-31 în overtime.

Cele 5 minute se scurg repede, se simte oboseala la ambele echipe, dar parcă energia izbucnește în vene atunci când e mai mare nevoie. Ultimele două faze: un zbor ireal al lui Pytlick, anihilat imediat de infiltrarea sonoră pe semicerc a lui Fabregas. 30 egal, alte 5 minute de foc!

Mem – incredibil – marchează primul lui gol în minutul 66, Hansen ratează, Mem găurește din nou poarta lui Landin, e 31-29, ce înseamnă clasa francezului în momentele decisive.

Un minut și jumătate, Hansen rămâne impecabil de la 7 metri, danezii vin la un gol. Un minut. Pe margine Nikola Kabaratic, aflat la ultimul Campionat European din carieră, își pune palmele pe față, dar Prandi se transformă din nou în eroul Franței, iar Lenne pune pecetea finală!

După 10 ani, Franța e din nou campioană europeană, după ce Danemarca a condus 85% din meci! Important e însă finalul. Ambiția. Forța resurselor aruncate în luptă crezând că încă se poate. Și s-a putut!

4 medalii de aurare Franța la Campionatul European de handbal masculin. Doar Suedia, cu 5 trofee, îi este superioară

FINAL. Franța - Danemarca 33-31

Franța e noua campioană europeană, victorie 33-31 în fața Danemarcei!

min. 69: Hansen transformă un 7 metri, dar Franța e aproape de aur! 31-30
min. 65: Fabregas egalează la ultima acțiune a primei reprize adiționale. 29-29
min. 65: Pytlick înscrie superb, iar fanii danezi sunt în picioare. Atmosfera e fantastică în sala din Koln. 28-29

FOTO. Cele mai spectaculoase imagini ale finalei Franța - Danemarca

+9 FOTO

Au început prelungirile!

min. 60: Dramatic! Franța egalează la ultimul atac al timpului regulamentar. 

min. 56: Mahe înscrie de la 7 metri și întoarce scorul. 25-24
min. 44: Konan este eliminat timp de două minute. Danemarca profită, duce mingea în extremă și înscrie. 17-19
min. 33: Emil Nielsen are două intervenții bune în poarta Danemarcei. 14-16
A început repriza secundă!

S-a terminat prima repriză! Franța și Danemarca sunt la egalitate, 14-14.
min. 23: Prandi egalează cu o aruncare de la mare distanță. 10-10

min. 21: Nikolaj Jacobsen, selecționerul Danemarcei, cere primul time-out al finalei. 9-9
min. 10: Franța înscrie în inferioritate. Nahi interceptează în propria jumătate și pleacă pe contraatac. 5-4

min. 2: Descat deschide scorul dintr-o aruncare de la 7 metri. 1-0
A început finala Campionatului European de handbal masculin! Franța are primul atac. 

Franța s-a calificat cu un gol istoric în finala Campionatului European de handbal masculin

Condusă 26-27 în ultima secundă a semifinalei cu Suedia, Franța a reușit un miracol. Naționala „Cocoșului galic” a beneficiat de o lovitură liberă din zona interului dreapta.

Elohim Prandi și-a asumat executarea. Avea în față tot zidul și un Palicka în zi de grație. Nicio pasă! Din cădere, a evitat blocajul și a trimis direct în vinclu! Prelungirile au fost la discreția Franței.

Clasamentul final al Campionatul European de handbal masculin:

  1. Franța
  2. Danemarca
  3. Suedia
  4. Germania
  5. Ungaria
  6. Slovenia
  7. Portugalia
  8. Austria
  9. Norvegia
  10. Islanda
  11. Croația
  12. Olanda
  13. Spania
  14. Muntenegru
  15. Cehia
  16. Polonia
  17. Macedonia de Nord
  18. Georgia
  19. Serbia
  20. Insulele Feroe
  21. Elveția
  22. România
  23. Grecia
  24. Bosnia

România a pierdut toate meciurile disputate în faza grupelor la Campionatul European de handbal masculin, cu Austria, Spania și Croația. 

VIDEO. Acțiuni de excepție, cu cei mai buni handbaliști de la Campionatului European de handbal masculin

Citește și alte știri din handbal:

Performanță istorică reușită de Ungaria la Campionatul European de handbal masculin
Euro 2024
Performanță istorică reușită de Ungaria la Campionatul European de handbal masculin
Naționala masculină a României se va lupta cu Cehia pentru un loc la Campionatul Mondial de handbal masculin din 2025
CM 2025
Naționala masculină a României se va lupta cu Cehia pentru un loc la Campionatul Mondial de handbal masculin din 2025

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (12)
rav410wrc
rav410wrc  •  29 Ianuarie 2024, 14:24
Postat de RicaVenturianauSeIntoarce pe 29 Ianuarie 2024, 09:11

Campioni la handbal la fete si la baieti, la basket sunt mai mereu prin finale, la volei, la fotbal ... ce fac frate astia. De ce ?

Fac tot ceea ce nu mai facem noi, iar noi nu facem mai nimic din ceea ce fac ei ... La sfarsitul anilor '70, inceputul anilor '80, echipa de handbal Poli Timisoara, unde juca si tatal subsemnatului, a fost invitata la un turneu demonstrativ in Franta, iar efectiv antrenorii francezi isi luau notite la fiecare meci ... 15 ani mai tarziu, Franta obtinea prima medalie de bronz la JO Barcelona ... :(((

MaxiP
MaxiP  •  29 Ianuarie 2024, 12:11
Postat de rav410wrc pe 28 Ianuarie 2024, 21:03

La 27-26 pt danezi, au cam avut francezii un 7 m, bineinteles trecut cu vederea de arbitri, ca asa-i la scandinavi, mereu au 5% !! Dar bine ca s-a terminat cu bine, iar ce-i mai merituosi au invins, din nou cu un Prandi decisiv, dat si cu un Fabregas fenonenal !!

Nu era 7 metri, era 9 metri, dar parea o faza care intr-adevar decidea meciul, pentru ca faultul a fost clar si Danemarca a preluat posesia acolo. Totusi au fluierat in compensatie la faza imediat urmatoare, dand joc pasiv rapid danezilor la un fault facut de defensiva franceza, cred ca au realizat ca nu fusese in regula faza anterioara.

MaxiP
MaxiP  •  29 Ianuarie 2024, 12:09
Postat de Misu1950 pe 29 Ianuarie 2024, 09:01

A fost o finala mincinoasa pt. ca Franta trebuia sa joace pentru medalia de bronz!

Sa vedem un sparring partner pentru Danemarca in finala? Si o finala decisa cel tarziu prin minutul 40? Dpdv valoric e clar ca finala a fost meritata de ambele echipe, legat de golul ala mult contestat, nu observa nimeni vreo problema daca nu faceau tam-tam suedezii, mie mi s-a parut gol perfect valabil, pe logica lor cred ca nicio aruncare de la 7 metri nu ar fi valabila. Pentru ca o mica miscare a piciorului aflat in contact cu solul exista tot timpul, ideea e sa nu fie evidenta. De asta nu inteleg ce au contestat de fapt, mie mi se pare ca s-au facut de ras prin acea reclamatie.

Vezi toate comentariile (12)
Comentează