HANDBAL  ·  INTERVIU

FRH nu știe cum să acorde titlul de campioană » 4 modele din alte campionate + Florentin Pera: „Nu văd cum se poate termina sezonul!”

Florentin Pera a jucat cu SCM Rm. Vâlcea de 7 ori împotriva CSM București. A câștigat trei partide, a pierdut patru FOTO sportpictures.eu
Florentin Pera a jucat cu SCM Rm. Vâlcea de 7 ori împotriva CSM București. A câștigat trei partide, a pierdut patru FOTO sportpictures.eu

Articol de - Publicat vineri, 10 aprilie 2020 13:36

Antrenorul campioanei SCM Rm. Vâlcea crede că actualul sezon e unul deja compromis. „Trebuie să jucăm 15-16 meciuri într-o lună. Cum se poate acest lucru?”, spune oficialul

Sportul mondial a fost oprit de pandemia de coronavirus. Sportivii așteaptă cu nerăbdare clipa în care vor fi din nou pe teren, în care ei vor fi eroii, iar fanii îi vor ovaționa din tribune. În handbalul românesc, Federația Română de Handbal nu a luat încă nicio măsură. Nu a anunțat înghețarea sezonului, căutându-se soluții pentru ca etapele rămase de disputat să se încheie conform programului. La feminin mai sunt 7 etape, plus ceva restanțe, iar la masculin ar mai fi trei etape, plus play-off-ul și play-out-ul. Va mai fi timp să se încheie sezonul în timp util? O discuție pe marginea acestui subiect cu antrenorul Florentin Pera, tehnicianul campioanei SCM Rm. Vâlcea.

- Florine, cum treci peste această perioadă de izolare, ce faci în general acasă?
- Acasă, la Timișoara, încerc să recuperez timpul petrecut cu familia. Și așa în timpul sezonului îi cam neglijez, acum sunt un tată model. Mă joc cu copiii, construim, desenăm. Apoi, mă uit destul de mult la meciuri, fac analiză video, statistică, am un loc în care fac și mișcare. Nu avem ce face, trebuie să respectăm măsurile și să nu ieșim din casă!

- Ții legătura cu jucătoarele, cu ceilalți colegi din club?
- Sigur, vorbesc foarte mult la telefon. Și cu fetele vorbesc și pe internet. Toate sunt bine, și cele de acasă, și cele din străinătate, își respectă programul impus de preparatorul fizic. El e cel care le monitorizează, lui îi trimit filmulețele cu ce lucrează. E greu însă așa, nu o poți numi pregătire cu adevărat pentru că nu ai posibilitatea să alergi pe stadion, să intri într-o sală de forță. Important e să rămână în tonus ca să se întoarcă la un nivel cât mai bun.

 

Jucătoare străine în carantină

- Până în 16 mai suntem în stare de urgență. Să presupunem că de pe 17 mai v-ați putea antrena. De cât timp minim crezi că e nevoie pentru a juca apoi handbal?
- Cred că mai devreme de 1 iunie nu se poate. Dar trebuie să luăm în calcul mai multe aspecte. Multe echipe au jucătoarele acasă, în străinătate. Când se întorc în România, va trebui să intre în carantină timp de 14 zile. Ne-am gândit să le aducem mai repede, dar situația e foarte complicată. Să fim obiectivi, nu se întrevede un start prea rapid! Nu cred că vom juca prea curând, deși toată lumea e foarte nerăbdătoare.
 

- Se poate finaliza actualul sezon dacă începeți pregătirea pe 17 mai?
- Până când să terminăm, până la întâi iulie? Sub nicio formă! Gândește-te că noi mai avem de jucat 7 meciuri de campionat, trei în Cupa României, dacă ne calificăm în "sferturi", apoi mai e "dubla" cu Metz din Liga Campionilor. Fetele de la echipa națională au și patru meciuri în calificările pentru Euro 2020. Sunt 15-16 meciuri într-o lună, crezi că e posibil? Dacă începi campionatul, trebuie să-l duci la bun sfârșit. Că au mai fost voci care spuneau să mai jucăm o etapă. Cum vine asta? Ori joci până la capăt, ori deloc!
 

 -După o pauză de două luni de zile, fetele ar trebui să joace la foc continuu!
- Ar fi inuman, trebuie să ne gândim și la ele! Ce facem, le accidentăm?! Să nu mai vorbesc că sunt alte aspecte care încurcă și mai rău situația.

- Adică?
- Păi, jucătoarelor care nu rămân la o echipă li se termină contractul. La 1 iulie, ele trebuie să se prezinte la viitoarea echipă. Sunt formații care au contracte doar până la 30 mai, dar să zici că aici se poate face încă o lună prelungire. Dar doar atât, mai mult nu se poate! În iulie, România organizează Campionatul Mondial de tineret, deci nu se mai poate juca.

„De acord pentru un meci de titlu cu CSM!"

- Și, în aceste condiții, ce e de făcut? Ți se pare mai degrabă o soluție înghețarea campionatului?
- Cred că ar fi cea mai înțeleaptă decizie. Acest sezon va fi unul compromis, dar măcar îl începem pe următorul la timp. Uitați-vă, sunt țări care au luat această decizie: Ungaria, Germania, Suedia, Danemarca! Nici Federația Europeană de Handbal nu a transmis ceva concret. Am primit o adresă în care ni se spune că meciurile cu Metz se joacă în 15-21 iunie, dar tot în adresa respectivă se specifică și faptul că trebuie să așteptăm alte precizări.
 

- Acum intervin însă marile controverse. Dacă se îngheață campionatul, cine ia titlul și ce clasament se va lua în calcul pentru viitoarea ediție a cupelor europene?
- Cea mai bună decizie și cea mai corectă, spun eu, ar fi să nu se dea titlul! S-a înghețat campionatul în multe țări și în 80 la sută din cazuri nu s-a stabilit o campioană. La noi ar fi și greu, se poate întâmpla orice. Suntem la egalitate de puncte cu CSM, poate să spună cineva că vreuna dintre echipe nu se va mai încurca? Eu, repet, aș vrea să încheiem acest campionat pe teren, dacă se poate. Mai mult, dacă federația stabilește, aș fi de acord și cu un meci de baraj cu CSM. O finală de campionat, dar atunci învingătoarea trebuie să fie declarată campioană. 

- Și la retrogradare?
- Acolo lucrurile sunt mai simple, din punctul meu de vedere. Deja avem un loc liber prin retrogradarea Brașovului. Trebuie văzut ce echipe își doresc cu adevărat promovarea. Și, la o adică, se poate face, pentru un sezon, și o ligă de 16 formații. Dar atunci campionatul ar trebui să înceapă la 1 august, nu mai târziu. Eu sper să se găsească soluțiile cele mai bune, ar trebui consultați și președinții de cluburi, înainte ca federația și Consiliul de Administrație să ia o hotărâre.

- La fotbal, forul european a interzis federațiilor să încheie campionatele!
- Acolo a fost o decizie clară. Și federațiile nu au mai avut ce să facă. Aici, când 15-16 federații au spus deja "stop", ce mai poți face? Nicăieri în regulament nu este prevăzută o astfel de situație. Până acum s-a jucat după un regulament. Și iei măsuri în acest sens. Dar acum ce poți face?

Dispută între Cristina Neagu (stânga) și Mireya Gonzalez, altfel spus un duel între CSM București și SCM Rm. Vâlcea FOTO sportpictures.eu

 „Înainte de a începe, ar trebui să fim testați!"

- Sunteți de acord că va urma o criză financiară și în handbal? Ce se va întâmpla cu salariile, vor fi ele diminuate?
- Această pandemie nu are cum să nu afecteze sportul și handbalul nu va fi ferit. Va fi criză în toată lumea, nu numai în România. Am vorbit, de exemplu, la Gyor, la Buducnost. La Gyor salariile sunt reduse cu 30 la sută, la Buducnost cu 50 la sută, până la finalul sezonului. La Vâlcea, noi am avut o stabilitate financiară extraordinară, nu am avut o zi de întârziere la salarii, dar acum trebuie să înțelegem că e criză și că nu va mai putea fi ca înainte.

- Când va reveni sportul la situația dinainte, când sălile se vor umple din nou, când o jucătoare va putea să fie luată în brațe de un fan fără teama de a se infesta?

- Greu de spus. În orice caz, când vom reveni pe teren, ar trebui să fim testați înainte, vom avea această capacitate? În luna iunie expiră viza medicală pe carnetele de joc, avem capacitatea să testăm jucătoarele într-un timp atât de scurt? În orice caz, sportul fără spectatori nu are sens. Am jucat partida cu CSM, la București, cu sala goală. Și nu a mai fost la fel. Era un derby care strângea cinci mii de oameni, Vâlcea e recunoscută pentru atașamentul fanilor săi. De asta spun, îmi doresc să revenim cât mai repede la situația de dinainte de coronavirus.

50 de victorii,2 egaluri și 17 înfrângeri e bilanțul lui Florentin Pera pe banca echipei din Vâlcea. A câștigat, sezonul trecut, campionatul și Supercupa României

Situația la vârf în Liga Națională

 • 1. SCM Rm. Vâlcea 18 meciuri 43 de puncte
 • 2. CSM București 17m 43p

Situație total diferită

Ce decizie va lua federația în privința sezonului viitor? În campionatele din Europa s-au luat decizii total opuse. Dacă România va copia vreunul dintre modele, situațiile nu vor arăta la fel.

Modelul Ungaria (nu s-a dat titlul, nu a retrogradat nimeni, clasamentul sezonului 2018-2019)

 • 1. SCM Rm. Vâlcea
 • 2. CSM București
 • 3. Gloria Bistrița
 • 4. Măgura Cisnădie
   

Modelul Danemarca (s-a dat titlul, a retrogradat ultima, s-a respectat clasamentul la zi)

 • 1. SCM Rm. Vâlcea
 • 2. CSM București
 • 3. Minaur Baia Mare
 • 4. Gloria Buzău

Modelul Norvegia (s-a acordat titlul, s-a împărțit numărul de puncte la numărul de meciuri disputate)

 • 1. CSM București
 • 2. SCM Rm. Vâlcea
 • 3. Minaur Baia Mare
 • 4. Gloria Buzău
   

Modelul Germania (nu s-a acordat titlul, s-a păstrat ierarhia actuală)

 • 1. SCM Rm. Vâlcea
 • 2. CSM București
 • 3. Minaur Baia Mare
 • 4. Gloria Buzău

VIDEO. Medicilor, asistentelor, infirmierelor și întregului personal medical: RESPECT!

Citește și La o zi după asasinarea lui Emi Pian, peste 100 de capi, crema interlopilor din toată țara și din străinătate, s-au adunat la îndemnul unui influent interlop. Ce a urmat este de-a dreptul sfidător. Poliția s-a dus peste ei și...
Libertatea
Comentarii (3)
Claudio Florian  •  11 Aprilie 2020, 15:31

Nu ai cum sa iei situatia la zi cand unele echipe au meciuri mai putine. Cred ca norvegienii au procedat cel mai corect. S-ar putea face aceasta si in Romania, fara sa se acorde titlul insa, doar pt a stabili cine merge in LC, cine in EHL, cine retrogradeaza.

Gigi Mihai  •  11 Aprilie 2020, 15:23
Postat de Adrian Popescu pe 10 Aprilie 2020, 21:48

Qui prodest Mariane? Ai pus patru campionate ca să manipulezi cu verbul cum spunea un fost coleg de-al tău acum prin Austria...Auzi Florine ce faci? Păi acum câteva luni când GSP a făcut mare material cu Pera pe patul de spital omul era pe moarte...Nu-și îngrijește beteșugurile?

De folosit,îi folosește cuiva.Totuși,„2 egaluri și 17 înfrângeri e bilanțul lui Florentin Pera...”?!

Adrian Popescu  •  10 Aprilie 2020, 21:48

Qui prodest Mariane? Ai pus patru campionate ca să manipulezi cu verbul cum spunea un fost coleg de-al tău acum prin Austria...Auzi Florine ce faci? Păi acum câteva luni când GSP a făcut mare material cu Pera pe patul de spital omul era pe moarte...Nu-și îngrijește beteșugurile?

Vezi toate comentariile (3 )
Comentează
Agenda
Oră Competiție / Post TV
12:00 Snooker
CM Snooker
Eurosport
16:10 Formula 1
MP al Marii Britanii
Digi, Look Sport, Telekom
20:30 BARAJ L1
Chindia - Mioveni
Look Plus, Telekom Sport și Digi
Program TV complet

Liga 1