SPORTURI  »  HANDBAL  »  HANDBAL

Povestea româncei care a câștigat titlul în Italia » E singura femeie antrenor din prima ligă de handbal

Laura Avram dând indicații pe marginea terenului
Laura Avram dând indicații pe marginea terenului

Articol de - Publicat miercuri, 26 mai 2021 16:00 / Actualizat miercuri, 26 mai 2021 17:04

Laura Avram (41 de ani), singura femeie antrenor în prima ligă italiană, a cucerit cu Jomi Salerno titlul național. Este primul pentru româncă din postura de „principal”, după două ca ”secund” și alte cinci ca jucătoare

Laura Avram s-a născut la Rm. Vâlcea, a crescut uitându-se la meciuri de handbal în "Sala Traian", în perioada marii echipe vâlcene Chimistul, dar nu a apucat să joace decât foarte puțin în orașul natal. Pe când avea doar 17 ani a plecat la Cluj și apoi, după încă un an la Deva. La 20 de ani lua calea Italiei, într-un handbal aflat la început de drum.

Cum a ajuns Laura Avram în Italia

„Am fost într-un turneu cu echipa din Deva. M-a văzut antrenoarea de la Policastelliri, un orășel din sudul Romei, lângă Frosinone și mi-a propus să rămân acolo. Eram un copil, dar am decis să o iau pe drumul meu. Am crescut singură, printre străini. Jumătate din viața de până acum am trăit-o în România și jumătate în Italia", îi place să spună Laurei Avram, antrenoarea echipei Jomi Salerno.

A jucat pe postul de centru. Evoluțiile ei au propulsat-o și în naționala Italiei. „Mi-am luat cetățenie și mi s-a propus să joc și pentru Italia. Am acceptat", povestește Laura. A avut rezultate în Italia. A fost de cinci ori campioană a Italiei. 

„Și ca jucătoare, dar și acum ca antrenoare, am dat totul handbalului". A avut și momente de cumpănă, două operații de ligamente la genunchi și de două ori tendonul lui Achile rupt. "La două zile după ce am ajuns la Salerno, la un antrenament, mi s-a rupt tendonul lui Achile. 

M-am operat, dar după o lună și jumătate am căzut cu cârjele și mi s-a rupt din nou tendonul. Am avut însă parte de oameni senzaționali. Au avut grijă de mine, iar când m-am refăcut, am vrut și eu să le răsplătesc încrederea, să le arăt ce pot", povestește fosta handbalistă.

Laurei Avream îi place mai mult ca antrenoare

Povestea româncei care a câștigat titlul în Italia » E singura femeie antrenor din prima ligă de handbal
Laura Avram și trofeul de campioană primit după titlul cu Jomi Salerno

Încă de când juca, Laura a început să antreneze. A fost în școli și a selecționat o grupă de fetițe. "Marea majoritate sunt născute 2004. Cu ele am început de jos, de la ABC-ul handbalului, cum se spune. Dar am avut satisfacție. Am ieșit campioane la Under 12, Under 14, Under 15 și Under 17. Acum ne pregătim pentru Under 20. Am însă câteva fete accidentate și va fi greu să câștigăm", explică Laura Avram.

Din 2018 a ajuns la echipa mare, ca antrenor secund. Mai întâi a lucrat cu sârbul Dragan Rajici, iar apoi cu croatul Neven Hrupec, actualul antrenor al Dunării Brăila. „Ca antrenor ai mereu câte ceva de învățat. Eu sunt la început de carieră, dar îmi place enorm ceea ce fac. Am încercat să fur meserie, cum se spune". 

Din 2019 conducerea de la Jomi Salerno i-a acordat încredere deplină și Laura Avram a ajuns ca "principal" pe banca tehnică a echipei. "În 2020 campionatul nu s-a terminat din cauza pandemiei, dar sezonul acesta am reușit să câștigăm titlul. Am câștigat în finală, 2-1 la general, cu Oderzo", spune mândră vâlceanca.

De doi ani nu am mai fost în România. Mi-a fost teamă să nu intru în carantină, să nu pot apoi merge la antrenamentele echipei
- Laura Avram, antrenoare Jomi Salerno

Il Canto degli Italiani

Povestea româncei care a câștigat titlul în Italia » E singura femeie antrenor din prima ligă de handbal
Laura Avram (a doua din dreapta), alături de colegii din naționala Italiei

Nu a trecut mult, iar Laura Avram a ajuns și pe banca tehnică a Italiei. A trebuit să învețe imnul "Il Canto degli Italiani" (Cântecul italienilor). A fost secundul lui Neven Hrupec. 

„Handbalul în Italia nu e așa de dezvoltat ca în România, e la stadiul de amator, dar sunt convinsă că va progresa", spune Laura. Fiecare echipă are voie să joace cu două jucătoare străine, una singură extracomunitară, "Eu am avut o cubaneză, Suleiky Gómez, o fată extraordinară, și pe Natasa Krnici, care a jucat mult timp și în România, la Galați, Vâlcea sau Brăila. Și ea m-a ajutat enorm să câștigăm titlul", declară antrenoarea de la Jomi Salerno.

Ambiția mea este ca într-o zi să vin să antrenez în România. Dar cred că mai am multe de învățat până atunci în meseria de antrenor
- Laura Avram, antrenoare Jomi Salerno

2.500 de euroe cel mai mare salariu în handbalul feminin italian la nivelul jucătoarelor

13 echipeare campionatul feminin al Italiei în prima ligă. Acestea sunt concentrate în orașe mici precum Brixen, Erice, Cassano, Padova, Pontinia, Cigoli, Mestrino, Salerno sau Oderzo

Cum a reușit Jomi Salerno să întoarcă finala

Jomi Salerno a învins în finala campionatului italian, în acest sezon pe Oderzo, o altă formație dintr-un orășel micuț din nordul Veneziei. Echipa antrenată de Laura Avram a pierdut primul meci cu 23-27 și a învins în cel de-al doilea cu 29-24. Disputa decisivă a avut loc la Salerno, iar gazdele au câștigat după prelungiri cu 37-32!

 "Noi, în general, jucăm bine în prima repriză, apoi cădem pe final. Așa a fost și acum. Mai erau 16 secunde de joc când am cerut time-out. Fetele de la Oderzo conduceau cu 30-29. Dar am reușit să egalăm și în prelungiri nu au mai fost emoții. Am câștigat clar cu 7-2", spune Laura Avram.

VIDEO Cristina Neagu se gândește la retragere: „Ar fi bine să fac o pauză! Mă gândesc să mă apuc de antrenorat!”

Citește mai multe știri din handbal: 

Scandal la meciul de Cupa României Dinamo - CSM Focșani 29-24

Mesajul sfâșietor trimis de Javier Humet colegilor de la Dinamo, înaintea meciului cu CSM Focșani!

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează