SPORTURI  »  HANDBAL  »  HANDBAL

Sacrificiu de mamă » Povestea suedezei Linn Blohm, cel mai bun pivot din lume, care evoluează la Minaur Baia Mare

Linn Blohm în acțiune, pe semicerc FOTO Dan Potor
Linn Blohm în acțiune, pe semicerc FOTO Dan Potor

Articol de - Publicat miercuri, 05 mai 2021 14:40 / Actualizat miercuri, 05 mai 2021 15:45

Linn Blohm este marea vedetă a formației Minaur Baia Mare. Cel mai bun pivot la Mondialul din 2019, Linn va pleca din vară la campioana Europei, Gyor. Până atunci însă vrea să câștige cu echipa maramureșeană trofeul EHF European League ♦ Linn merge de multe ori în deplasări alături de fiul său, care are numai trei ani, neputând să se despartă de el

Sâmbătă și duminică, la Baia Mare se va disputa Final Four-ul EHF European League, a doua competiție europeană ca valoare. Minaur Baia Mare are șansa să câștige primul trofeu european din istorie. Într-un oraș în care handbalul reprezintă un fenomen social, jucătoarele băimărence nu se vor putea bucura însă de aportul fanilor. Minaur a mai jucat, în trecut, o finală de Challenge Cup, în 2003, dar a ratat atunci trofeul în fața nemțoaicelor de la Borussia Dortmund. Acum toată lumea e focusată pentru câștigarea trofeului într-un sezon excelent pentru maramureșence.

Garanția succesului, Linn Blohm

Sacrificiu de mamă » Povestea suedezei Linn Blohm, cel mai bun pivot din lume, care evoluează la Minaur Baia Mare
Linn cu băiețelul său, Wilton, de 3 ani

Una dintre cele mai bune jucătoare ale Minaurului în acest sezon a fost fără îndoială pivotul suedez Linn Blohm. Adusă în vară din Danemarca, de la FC Copenhaga, Linn s-a integrat de minune în echipa maramureșeană și a avut un aport considerabil la rezultatele echipei, atât în faza de atac, cât și în cea de apărare. Cel mai bun pivot la Mondialul din 2019, cea mai bună handbalistă suedeză în 2020, Linn a povestit pentru siteul Federației Europene de Handbal cum a ajuns în România și cine a îndemnat-o să semnneze cu Minaur. 

"Înainte să semnez pentru Baia Mare am vorbit cu Bella Gullden, pentru că are și ea un băiețel, la fel ca mine. Am vrut să fac ceva diferit, dar mi-am dorit și un mediu bun pentru a-mi crește fiul", a povestit Linn. Gullden a jucat trei sezoane la CSM București și cunoaște foarte bine campionatul României. "Mi-a spus să accept pentru că România are multe de oferit și este un loc bun pentru a-ți crește copiii. Am hotărât să vin la Baia Mare și acum sunt fericită pentru că am făcut o alegere bună", a declarat Linn Blohm.

Cu băiețelul la meciuri

Sacrificiu de mamă » Povestea suedezei Linn Blohm, cel mai bun pivot din lume, care evoluează la Minaur Baia Mare
Micuțul Wilton doarme pe mama sa în drum spre un nou meci al Minaurului

Linn și-a angajat la Baia Mare o bonă care să stea cu Wilton, băiețelul ei de trei ani, atunci când este plecată la meciuri, în deplasări. Nu de puține ori însă, suedeza a ales să-și ia și fiul cu ea la jocuri. "Își iubește fiul enorm. Sunt nedezlipiți. Să-i vezi cum dorm împreună, în autocar. E impresionant", povestește o colegă de echipă de la Baia Mare.

"Avem o echipă de luptătoare, putem câștiga trofeul!"

Linn Blohm a câștigat cu Minaur Baia Mare șapte din cele opt meciuri disputate până acum în EHF European League. În drumul spre Final 4, maramureșencele au trecut de Storhamar, Astrahanocika Astrahan, Thuringer HC și Dunărea Brăila. "Cred în noi pentru că suntem o echipă de luptătoare și putem juca foarte bine. Sigur, așteptările sunt mari, dar există o mulțime de handbaliste cu experiență în lotul nostru, astfel încât să putem face față atât presiunii, cât și cerințelor ", crede Linn Blohm.

În semifinale, Minaur va întâlni sâmbătă, de la ora 15:45, formația franceză Nantes. "Nu știu multe despre ele, chiar dacă acolo joacă și coechipiera mea din națională, Nathalie Hagman. Le vom analiza și ne vom concentra asupra punctelor lor slabe. Dar dacă au ajuns până aici, cu siguranță că au o echipă bună", crede Linn. Nordica are și o preferință în cazul în care Minaur va ajunge în finală. "Aș vrea să joc cu Ikast Herning. Le cunosc foarte bine, sunt o echipă dură, dar nu cred că mai există adversari ușori", adaugă pivotul suedez.

"Îmi place România, este o țară frumoasă, cu peisaje superbe, munții sunt peste tot. Îmi place foarte mult aici" 
Linn Blohm, pivot Minaur Baia Mare

A început ca inter stânga

Nu se dă niciodată la o parte. În România, la un meci cu Rapid, a încasat o lovitură, iar rădăcinile ambilor dinți din față au fost afectate. Deși trebuia să facă o pauză de una-două săptămâni, Linn le-a spus conducătorilor echipei că vrea să joace. Și-a confecționat o proteză specială și de atunci evoluează cu ea. Tocmai prin acest lucru Linn iese în evidență la fiecare partidă. Spiritul său de războinică, de luptătoare, care nu cedează niciodată. Este și o coechipieră desăvârșită. Ca pivot depinde de jocul interilor, al centrului, și știe foarte bine asta. "Când am început handbalul, am jucat în postura de inter. Cred că acum e un avantaj pentru mine fiindcă am învățat cum să mă poziționez mai bine", consideră Linn.

24 de goluria marcat Linn pentru Minaur în EHF European League și 56 de reușite în Liga Florilor

Linn Blohm s-a născut surdă de urechea stângă

Sacrificiu de mamă » Povestea suedezei Linn Blohm, cel mai bun pivot din lume, care evoluează la Minaur Baia Mare
Linn Blohm în tricoul Suediei pentru care a jucat de 108 ori

Marele secret al pivotului a fost până nu de mult faptul că s-a născut surdă de urechea stângă. A muncit mult, a luptat și a trecut peste orice impediment legat de acest aspect. "A trebuit să mă adaptez, dar nu am considerat că asta poate fi o problemă în jocul de handbal. Uite, o să vă povestesc și o întâmplare amuzantă: când eram junioară, deoarece banca tehnică era pe partea stângă, mă prefăceam că nu aud când antrenorul mă chema la schimbare", a declarat Linn Blohm pentru site-ul EHF. "A fost micul meu secret, dar acum îl pot dezvălui", a încheiat blonda suedeză.

Carte de vizită Linn Blohm

- Născută pe 20 mai 1992 la Stockholm 
- A jucat handbal la Savehof (2011-2014), Team Tvis Holstebro (2014-2016), Midtjylland (2016-2018), Copenhaga Handbold (2019-2020), Minaur Baia Mare (2020-2021) 
- Campioană mondială de junioare (2010) și de tineret (2012) cu naționala Suediei 
- Medaliată cu bronz la CE 2014 cu echipa de senioare a Suediei 
- A câștigat Cupa EHF (2015) și Cupa Cupelor (2016) cu danezele de la Holstebro 
- Cel mai bun pivot la Mondialul din 2019 
- Cel mai bun pivot în campionatul Danemarcei 2020 
- Handbalista anului în Suedia în 2020

9.000 de euro pe lunăe contractul pe care Minaur Baia Mare l-a oferit suedezei Linn Blohm pentru a veni în România

Programul Final 4 Baia Mare 

Sâmbătă, 8 mai 
15:45 Minaur Baia Mare-Nantes 
19:00 Siofok KC-Ikast Herning 
Duminică, 9 mai 
15:45 Finala mică 
19:00 Finala mare

CITEŞTE ŞI ALTE ŞTIRI DIN HANDBAL:

Adevărul din spatele retragerii Cristinei Neagu » Ce urmează pentru vedeta de la CSM București

Cum a reușit Minaur Baia Mare să răstoarne rezultatul cu SCM Rm. Vâlcea? Două greșeli flagrante de arbitraj!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
1391972634181505
Adrian Popescu  •  09 Mai 2021, 23:14

” Cel mai bun pivot la Mondialul din 2019, Linn va pleca din vară la campioana Europei, Gyor”...adică ambii pivoți de anul viitor de la Gyor vor fi din campionatul românesc?...și Pintea și Blohm

Vezi toate comentariile (1)
Comentează