SPORTURI  »  HANDBAL  »  DECES

Lumea handbalului deplânge dispariția antrenorului Bogdan Macovei » „Cel mai bun teoretician-metodist pe care l-a avut România!”

Bogdan Macovei (stânga) alături de Gheorghe Tadici pe când antrenau împreună la națională
Bogdan Macovei (stânga) alături de Gheorghe Tadici pe când antrenau împreună la națională

Articol de - Publicat marti, 12 ianuarie 2021 19:33 / Actualizat marti, 12 ianuarie 2021 19:51

Gheorghe Tadici deplânge moartea lui Bogdan Macovei, fost antrenor și director tehnic în Federația Română de Handbal. De numele lui se leagă multe succese ale handbalului românesc

  • Bogdan Macovei, fostul antrenor al echipei naționale feminine, s-a stins din viață la 67 de ani, din cauza unei boli nemiloase
  • Tehnicianul a condus team-ul tricolor spre locul al 4-lea la Campionatul Mondial din 1999, disputat în Danemarca și Norvegia, și spre poziția a 7-a la ediția din 1990, din Coreea de Sud. De asemenea, a fost selecționer când România s-a calificat, la momentul respectiv doar pentru a doua oară în istorie, la Jocurile Olimpice de la Sydney din 2000
  • A antrenat și naționala Macedoniei la CM din 1997, când aceasta a înfruntat și învins România în optimile de finală, după un meci extrem de dramatic, cu prelungiri, 37-33. Foste jucătoare, foști antrenori și oameni de handbal deplâng trecerea în neființă a marelui tehnician.

Bogdan Macovei A crescut multe generații!

Gheorghe Tadici, antrenorul de la HC Zalău, a lucrat cu Bogdan Macovei la lotul național. În perioada 1999-2000, Macovei era "principal", iar Tadici secund. „A fost cel mai bun teoretician-metodist pe care l-a avut România. De activitatea lui la loturile naționale se leagă rezultate notabile. Multe jucătoare au fost șlefuite de mâna lui, începând cu Verigeanu, Cozma, Iovănescu, Târcă, Butnărașu. Teoreticianul din el nu a fost folosit la nivel maxim de către Federația Română de Handbal. A fost mai apreciat la federația europeană", a declarat Gheorghe Tadici.

Lumea handbalului deplânge dispariția antrenorului Bogdan Macovei » „Cel mai bun teoretician-metodist pe care l-a avut România!”
Bogdan Macovei alături de Nicoleta Gâscă Alexandrescu într-o imagine din 2019

„Tu te faci antrenoare!"

Victorina Bora, fostul pivot al echipei naționale, acum antrenoare la CSM Slatina, are numai cuvinte de laudă la adresa lui Bogdan Macovei. „Țin minte că înainte de Jocurile Olimpice de la Sydney doream să mă las. Era un antrenor care avea putere de convingere și impunea respect. Eu i-am zis, la un moment-dat, când mă certa: «Domn profesor, decât să mă certați, mai bine îmi dați două palme!» El a fost primul care mi-a zis să mă fac antrenoare. M-a și ajutat. Mi-a adus la un moment-dat o sacoșă cu casete și mi-a zis: «Ia și studiază dacă vrei să te faci antrenor!». Tot cu el am debutat la echipa națională, la 18 ani. Îmi zicea «Domozină», după numele fostului comentator, că spunea că mereu eu aveam ceva de zis", a povestit Victorina Bora. 

„Dacă nu era el, nu ajungeam la Kometal!"

Și Luminița Huțupan Dinu, fostul portar al naționalei, vorbește la superlativ de fostul ei tehnician. „În 1999, am fost cu el la Mondiale și de atunci nu am mai ratat niciun turneu final, până când m-am retras. Țin minte că eu jucam la Krim Ljubljana și el antrena la Bitola, la băieți, în Macedonia. Și a insistat enorm pe lângă cei de la Kometal să mă aducă pe mine în poartă. Am fost împrumutată în acel an și am câștigat Liga Campionilor. Dacă nu era el, acel trofeul nu-l aveam niciodată", a povestit Huțu. „Mi-l amintesc mereu, tot timpul fumând și pus pe glume", a adăugat Luminița. 

Lumea handbalului deplânge dispariția antrenorului Bogdan Macovei » „Cel mai bun teoretician-metodist pe care l-a avut România!”
Bogdan Macovei (primul din stânga) pe când antrena la Kometal Skopje

Cum le-a aruncat zarurile pe geam

Mihaela Ilie Berbecaru și Mia Rădoi și-au adus aminte de un episod petrecut pe când Macovei era antrenor la Oltchim. „Am jucat în Liga Campionilor, la Volgograd. Am câștigat și știu că, după meci, am sărbătorit. Aveam avion foarte devreme și ne-am gândit noi să nu mai dormim. Ne-am apucat să jucăm yams. Mai fumam și câte o țigară. La un moment-dat a bătut cineva la ușă. Era profu'! Ne-am făcut mici. A închis lumina și ne-a zis doar atât. «Culcați-vă!». Noi am pus un prosop la ușă să nu se mai vadă lumina și am continuat. A venit iar peste ceva timp. Era geamul deschis ca să iasă fumul de țigară și am aruncat repede zarurile în pat. Când le-a văzut, le-a luat și le-a aruncat pe geam. Nu a zis absolut nimic. Știa că fără zaruri nu mai aveam cum să jucăm", au povestit fostele componente ale Oltchimului. 

Lumea handbalului deplânge dispariția antrenorului Bogdan Macovei » „Cel mai bun teoretician-metodist pe care l-a avut România!”
Cu naționala României la Balcaniada din 1989, din care făceau parte, între altele, Marinela Doiciu, Edith Matei, Valentina Cozma, Carmen Petca, Sorina Lefter, Elisabeta Roșu, Lidia Butnărașu, Simona Iovănescu, Mariana Târcă

„Era ca o carte! Știa foarte mult handbal!"

Aurelia Brădeanu a debutat cu Bogdan Macovei la Mondialul din 1999, la doar 20 de ani. „Ne uitam la el cu gura căscată, știa foarte mult handbal. Era ca o carte deschisă", povestește Aurelia. A povestit apoi o întâmplare dintr-un cantonament la Constanța. „Eram înainte de Jocurile Olimpice și stăteam în cantonament de ceva timp. Eram nervoase, surescitate. La un moment dat eu m-am luat la bătaie la antrenament cu colega mea de cameră, Gabi Tănase. Ne-a dat afară din antrenament. Seara, ne-am dus la el la ușă, să ne cerem scuze. Noi însă ne împăcaserăm, făceam glume, și ne-a pufnit râsul. Era uluit, nu-i venea să creadă că noi vorbeam deja. S-a uitat la noi și așa, râzând, ne-a spus: «Plecați de aici, nesimțitelor!»", a povestit Mika. 

Citește și alte știri din handbal

Bogdan Macovei, fostul antrenor al naționalei feminine, a murit la 67 de ani » „Pentru totdeauna în sufletul meu”

Bogdan Burcea a plecat de la naționala României de handbal feminin » Cine va fi noul selecționer

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Ședință CHEIE la Rapid: Dan Șucu a luat deja decizia în cazul lui Cristiano Bergodi!


Comentarii (1)
124864391762775
Doru Ungureanu  •  13 Ianuarie 2021, 07:15

Să-i fie țărâna ușoară...

Vezi toate comentariile (1)
Comentează