SPORTURI  »  HANDBAL  »  RADIO.GSP.RO

Narcisa Lecuşanu la Radio GSP: "M-am retras pentru că nu mai puteam să joc la cel mai înalt nivel"

Narcisa Lecusanu
Narcisa Lecusanu

Articol de GSP - Publicat marti, 28 iunie 2011 00:00 / Actualizat miercuri, 29 iunie 2011 16:57

Narcisa Lecuşanu a venit la Radio GSP şi a povestit  cît de greu i-a fost să se retragă, după 23 de ani de handbal. Cu tristeţe în glas, fosta jucătoare a Oltchimului şi a echipei naţionale de handbal feminin,  a spus că ar fi putut continua să joace, însă nu la acelaşi nivel.

"Aş mai fi putut să joc, dar nu la acel nivel înalt pentru că am dureri groaznice de genunchi. Sportul de performanţă este foarte greu şi toate jucătoarele au diferite probleme de sănătate pentru că ritmul de joc este cu totul altul faţă de alţi ani. Handbalul de acum a evoluat mult, iar contactul a devenit foarte dur".

Singurul regret este că nu a cîştigat o medalie la Jocurile Olimpice
"Mi-aş fi dorit o medalie la Jocurile Olimpice, dar am trecut prin 4 Campionate: cel din Macedonia, Germania, Danemarca şi România şi am acumulat multă experienţă", a spus Narcisa cu o voce în care se citeşte un mare regret.

Cum a început povestea handbalistei Narcisa Lecuşanu?
Sora este "vinovată" pentru cariera Narcisei în handbalul românesc: "Îi duceam geanta de antrenament şi îi luam ghiozdanul. Aşa am ajuns în sala de antrenament.  La începu mă jucam pe marginea terenului. La un moment dat am vrut să văd cum e şi pe teren şi aşa am început", îşi aminteşte Narcisa.

Sportul de performanţă înseamnă sacrificii
Programul unei handbaliste de top este plin de sacrificii, spune Narcisa: "Fetele care fac handbal de performanţă au cîte două antrenamente pe zi. Se antrenează 11 luni pe an, la foc continuu. Pentru cele care joacă şi în campionat şi la echipa naţională estre şi mai greu pentru că au mai multe meciuri de jucat".

O preferă pe Anja Andersen
Fiind întrebată de un ascultător Radio GSP dacă preferă tipul de antrenor spartan, ca Gheorghe Tadici sau unul mai înţelegător asemeni lui Radu Voina, Narcisa a dat un răspuns foarte diplomat: "O prefer pe Anja Andersen pentru că nu a fost antrenoarea mea la Oltchim"  :) .

"Mi-am dorit să fiu campioană"
Prima dată a plecat în Macedonia şi l-a avut ca antrenor pe Bogdan Macovei, cu care este colegă acum în Federaţie. A urmat Germani la o echipă care îşi propusese să ajungă în Careul de Aşi al Ligi Campionilor: "Mi-am dorit să merg în Germania de cînd Ştiinţa Bacău mergea acolo la turnee de pregătire. În Danemarca a fost un campionat foarte echilibrat, care m-a ajutat foarte mult".

Cu handbalistele de la tineret nu vom face performanţă
"Naţionala României va rezista la cel mai înalt nivel atîta timp cît vor mai fi sănătoase fetele actuale. Cu handbalistele de la tineret nu pot spune ca vom face performanţă pentru că este mult de muncă. Nouă ne-au trebuit 10 ani să facem performanţă. Pentru a avea succes ne trebuie un antrenor ca Anja Andersen", a spus, încă o dată, Narcisa Lecuşanu la Radio GSP.

Îi place fotbalul...
...însă vrea ca şi handbalul românesc să aibă parte de o promovare asemănătoare în presă şi în televiziune: "Îmi pare rău că se dă foarte mare atenţie fotbalului şi mai puţin celorlalte sporturi. Probabil că, într-o zi, cînd vom fi numai campioni mondiali, vom fi mai mult promovaţi. Mă simt împlinită, am făcut în handbal atît cît am putut. Dacă nu ar fi fost să fac handbal, aş fi făcut... handbal. Ştiu să mai joc şi fotbal-tenis!", a mai spus Narcisa Lecuşanu la Radio GSP.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (4)
droe
droe  •  01 Iulie 2011, 16:43
Postat de fiesta pe 28 Iunie 2011, 21:44

Pana la urma mai e sau nu nora lui Voina? Oricum, nici nu mai conteaza... Raspunsul cu Anja a fost pentru prosti, sa-i impace pe sustinatorii Anjei si pe cei care-l contesta tot mai mult pe Voina! La fel si previziunile fata de echipa de tineret sunt egoiste si nu-i fac cinste! Pentru unii e cam greu sa accepte ca va exista handbal si dupa retragerea anumitor vedete din generatia de aur si mai ales fara 'antrenorul minune" Voina!

A avut doar o relatie cu Bogdan, dar s-a terminat din cate stiu eu.

fiesta
fiesta  •  28 Iunie 2011, 21:44

Pana la urma mai e sau nu nora lui Voina? Oricum, nici nu mai conteaza... Raspunsul cu Anja a fost pentru prosti, sa-i impace pe sustinatorii Anjei si pe cei care-l contesta tot mai mult pe Voina! La fel si previziunile fata de echipa de tineret sunt egoiste si nu-i fac cinste! Pentru unii e cam greu sa accepte ca va exista handbal si dupa retragerea anumitor vedete din generatia de aur si mai ales fara 'antrenorul minune" Voina!

dorindeva
dorindeva  •  28 Iunie 2011, 20:57

Narcisa Lecusanu, un nume mare in handbalul romanesc si chiar cel international. Da zic bine, international. Dovada respectul pe care am vazut ca-l aveau fata de domnia sa danezii, norvegienii, nemtii, oficialii EHF ,presa, etc. la C.E. la Herning 2010. As indrazni sa spun chiar mai respectata afara decat uneori in tara. O sportiva inteligenta, atat in teren cat si-n afara lui, dovada si acest raspuns referitor la tipul de antrenor pe care-l prefera. O femeie frumoasa cu niste ochi stralucitori. Multumim Narcisa Lecusanu pentru ce ai facut in handbalul romanesc. Misiunea ta trebuie sa continue, chiar daca din alta postura. Galeria de la Deva te saluta respectos.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează