SPORTURI  »  HANDBAL  »  ROMÂNIA

EXCLUSIV Fostul selecționer, fără rețineri după un nou Mondial ratat: „Mentalitate păguboasă! Credeau că nu mai pierd un meci în viața lor” + Despre Neagu: „Și jucătorii mari se opresc!”

România a fost eliminată matematic de la Campionatul Mondial / Sursă foto: Facebook@ Federația Română de Handbal +8   FOTO
România a fost eliminată matematic de la Campionatul Mondial / Sursă foto: Facebook@ Federația Română de Handbal

Articol de - Publicat duminica, 10 decembrie 2023 12:23 / Actualizat duminica, 10 decembrie 2023 15:12

Petru Ghervan, 65 de ani, fost selecționer al naționalei masculine de handbal, om cu ștate vechi în fenomen, a analizat într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor parcursul „tricolorelor” de la Campionatul Mondial din Danemarca. România a fost eliminată matematic și mai rămâne în cursă doar pentru locurile 9-12.

Experimentatul om de handbal a enunțat câteva dintre aspectele care l-au dezamăgit în exprimarea naționalei de la acest turneu final, începând cu fluctuațiile observate în jocul elevelor lui Pera și continuând cu momentele ce au urmat victoriei cu Serbia. 

Incredibil! Eșecul suferit în urmă cu un an blochează drumul României spre Jocurile Olimpice
CM feminin
Incredibil! Eșecul suferit în urmă cu un an blochează drumul României spre Jocurile Olimpice

Petru Ghervan: „E firesc să așteptăm mai mult! Avem fluctuații de la o zi la alta”

Așteptam mult, aveam speranțe cu toții și era și firesc să fie așa, într-o țară în care handbalul este în continuare un sport agreat și iubit de multă lume

Dar lucrurile sunt mai complicate în momentul acesta, pentru că parcursul însuși pentru a ajunge în fazele finale ale competiției este complicat. Trebuia să învingem tot în grupă, eram condamnați s-o facem.

Și, în opinia mea, dar și a altor colegi din handbal, faptul că avem fluctuații mari de la o zi la alta este generat de lipsa de experiență la vârf, mă refer întreruperea participărilor la nivel înalt în fazele finale ale competițiilor, plus neasumarea unui statut de jucătoare consacrate, importante pe plan internațional”, a afirmat Ghervan. 

Fetele începuseră să joace pe contraatac, să joace repede. Lucrul acesta trebuia continuat! De ce să nu fi continuat așa și cu Germania? Dacă tot ai început să joci așa, să crezi în arma asta, să crezi că handbalul modern se joacă în felul ăsta, atunci trebuie să continui așa și atunci când conduci, nu numai când ai cuțitul la os! E o mentalitate păgbuoasă la nivelul societății!

- Petru Ghervan

Fostul selecționer, fără rețineri după un nou Mondial ratat: „Mentalitate păguboasă! Credeau că nu mai pierd un meci în viața lor” + Despre Neagu: „Și jucătorii mari se opresc!”
Petru Ghervan are o experiență de peste 4 decenii în handbal

Petru Ghervan: „După victoria cu Serbia, credeau orice despre ele, mai puțin că mai pot pierde vreodată un meci”

Ghervan e dezamăgit de modul în care staff-ul a manageriat victoria cu Serbia de la finalul săptămânii trecute:

„Vorbesc din perspectiva antrenorilor și a staff-ului... Săracii, mă gândesc și eu cum au putut să gestioneze victoria cu Serbia. Știți, uneori e mai greu de gestionat o victorie decât o înfrângere. 

Vorbesc și despre ce este în mintea jucătoarelor. Lucrul acesta (n.r. - victoria cu Serbia) le-a făcut să creadă orice despre ele, mai puțin că mai pot pierde vreodată un meci în viața lor!

„Dacă mergem emoțional, nu facem nimic!”

Ghervan susține că e nevoie de un proiect de amploare, pe termen lung, pentru ca handbalul feminin românesc să conteze din nou la nivel înalt. 

„Numai cei de acolo știu exact cum stau lucrurile. Trebuie făcută o analiză obiectivă pentru tot ce este acolo. 

Până o să se ajungă la continuitate... Pera sau cine o fi să rămână un număr de ani acolo pentru a repara ce nu merge acum. De asemenea și Bogdan Burcea, doi oameni care au un cuvânt de spus ca specialiști, fără îndoială! 

Spunea colegul Robert Licu înaintea meciului cu Japonia că, atunci când a candidat la FRH, a spus că are nevoie de opt ani. Acum și-a revenit și a zis că are nevoie de 15 ani!

E o treabă complicată, dar care se face doar profesional. Dacă mergem emoțional, «că ăla nu știe, că celălalt nu face, că jucătoarea aia nu știu ce»... Nu facem nimic”, a punctat Petru Ghervan. 

Fostul selecționer, fără rețineri după un nou Mondial ratat: „Mentalitate păguboasă! Credeau că nu mai pierd un meci în viața lor” + Despre Neagu: „Și jucătorii mari se opresc!”
România nu și-a îndeplinit obiectivul la Mondialul din Danemarca

Soluția de redresare a lui Ghervan: „Pe noi ne plictisesc proiectele mai mari de patru ani”

Acesta și-a continuat analiza: 

„E aproape imposibil să ne mai calificăm la Jocurile Olimpice, șansele sunt aproape de zero. 

Dar dacă stăm să ne uităm, sportul de asta e frumos, de aici poți să renaști, să pleci de unde ești acum și să te duci mai departe. Dar să facem ce trebuie! Noi, românii, suntem plictisiți de proiectele mai mari de patru ani.

De când suntem în democrație și știm că un mandat durează patru-cinci ani, proiectele mai mari de atât nu ne mai interesează. Dacă nu ne liniștim și încercăm să vedem lucrurile la rece, o să tot schimbăm!”

Finalul unei ere pentru Cristina Neagu? „Și jucătorii mari se opresc la un moment dat!”

Pe teren într-un singur meci la acest Mondial, eșecul suferit în fața Germaniei, Cristina Neagu a avut parte de un turneu final nefast, jucătoarea de 35 de ani confruntându-se cu o accidentare problematică. Întrebat dacă a sosit momentul retragerii ei din națională, Ghervan și-a ales cu grijă cuvintele:

„Eu o știu pe Cristina ca o mare jucătoare și nu pot să spun altceva acum. Rămâne o mare jucătoare chiar dacă a fost prezentă în singurul meci pierdut. Tot o mare jucătoare rămâne. Problema e că și marii jucători, la un moment dat, se opresc.

[E finalul unei ere?] E o chestiune de context aici și cred că staff-ul și Cristina vor hotărî când se va opri. În ceea ce mă privește pe mine, o construcție pe termen lung presupune și decizii de genul acesta. 

Dacă ea poate face parte din planurile acelea, bine! Dar nu cred că mai poate face parte. Dacă nu, împreună cu ea trebuie luate deciziile care se cuvin, cu tot respectul pentru o mare sportivă a noastră.

Sursă foto: Facebook @Angela Pop
+4 FOTO

Deciziile trebuie luate fiindcă timpul trece, nu-l poate întoarce nimeni. Așa că, din moment ce există resurse umane pe postul respectiv, și există - o avem pe Lixăndroiu și cine mai e pe acolo, sunt destule fete - eu zic că staff-ul și Cristina trebuie să accepte și să hotărască ce e mai bine pentru echipa națională a României”, a mai spus profesorul Ghervan, în dialogul cu GSP.ro.

Citește și alte știri din handbal:

VIDEO România, eliminată MATEMATIC de la Campionatul Mondial de handbal feminin! Ce s-a întâmplat în meciul ultimei speranțe

VIDEO O singură necunoscută rămasă în grupa României » Prima echipă calificată matematic în „sferturile” Mondialului

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (17)
razvyyc
razvyyc  •  11 Decembrie 2023, 18:41
Postat de MaxiP pe 11 Decembrie 2023, 15:31

Cred ca suntem singura natiune care se poate lega atat de principalul jucator, hai sa fim seriosi, fara Neagu nationala era cu un nivel mai slab, efectiv a fost de departe jucatoarea de baza a nationalei in aceasta generatie. Am tot auzit teoria ca vai de mine, ce bine ar merge jocul Romaniei fara ea, am avut de destule ori ocazia sa il vedem. Da, ok, n-au fost meciuri catastrofale, nivelul ramane decent, dar clar a fost inferior. Atata s-a dat in ea si legat de faptul ca se baga peste antrenor, voi ati vazut aseara ultimul time-out al Norvegiei? Efectiv a tinut Mork time-out-ul si asta in fata lui Hergeirsson, nu a lui Pera, care e de o viata acolo si a castigat tot ce se putea castiga. Oare si presa din Norvegia o trateaza la fel? Noi batem campii frecvent, am auzit o groaza de mari specialisti, si ca Romania fara Halep ar avea o echipa de Fed Cup mai buna si ce sa vezi, cu semi-finala facuta cu ea aducand aproape toate punctele am ramas, ulterior nu am prins turneul de 12 echipe. Am auzit parerile astea de 1000 de ori, suntem autodistructivi, ne credem destepti cand nu suntem, sa crezi ca Neagu e problema nationalei Romaniei este pur debilism si efectiv avem exemple concrete ca nu este asa. Ok, nu ma refer la forma fizica pe care a aratat-o in meciul cu Germania, e clar ca nu putea juca la nu stiu ce nivel, dar aud teoria asta de 6-7 ani si de fiecare data rezultatele maxime s-au scos cu ea in teren, nu fara.

Eu vorbesc strict de acest turneu final, nu de cariera sportivei.

danglumetu
danglumetu  •  11 Decembrie 2023, 17:37

citi ani a fost selectioner??? dar international???

MaxiP
MaxiP  •  11 Decembrie 2023, 15:31
Postat de razvyyc pe 10 Decembrie 2023, 17:50

Nu a fost nici Buceschi. Chiar și așa, România a avut meciuri bune. De ex, am pierdut mai grav cu Olanda cu Neagu în teren decât fără ea.

Cred ca suntem singura natiune care se poate lega atat de principalul jucator, hai sa fim seriosi, fara Neagu nationala era cu un nivel mai slab, efectiv a fost de departe jucatoarea de baza a nationalei in aceasta generatie. Am tot auzit teoria ca vai de mine, ce bine ar merge jocul Romaniei fara ea, am avut de destule ori ocazia sa il vedem. Da, ok, n-au fost meciuri catastrofale, nivelul ramane decent, dar clar a fost inferior. Atata s-a dat in ea si legat de faptul ca se baga peste antrenor, voi ati vazut aseara ultimul time-out al Norvegiei? Efectiv a tinut Mork time-out-ul si asta in fata lui Hergeirsson, nu a lui Pera, care e de o viata acolo si a castigat tot ce se putea castiga. Oare si presa din Norvegia o trateaza la fel? Noi batem campii frecvent, am auzit o groaza de mari specialisti, si ca Romania fara Halep ar avea o echipa de Fed Cup mai buna si ce sa vezi, cu semi-finala facuta cu ea aducand aproape toate punctele am ramas, ulterior nu am prins turneul de 12 echipe. Am auzit parerile astea de 1000 de ori, suntem autodistructivi, ne credem destepti cand nu suntem, sa crezi ca Neagu e problema nationalei Romaniei este pur debilism si efectiv avem exemple concrete ca nu este asa. Ok, nu ma refer la forma fizica pe care a aratat-o in meciul cu Germania, e clar ca nu putea juca la nu stiu ce nivel, dar aud teoria asta de 6-7 ani si de fiecare data rezultatele maxime s-au scos cu ea in teren, nu fara.

Vezi toate comentariile (17)
Comentează
Close