SPORTURI  »  HANDBAL  »  ITXAKO

Povestea româncei care va juca finala Ligii Campionilor cu Itxako Estella » Fata care iubeşte marea

Oana Chirilă la plajă în Alicante, la Marea Mediterană Foto: colecţie personală +4   FOTO
Oana Chirilă la plajă în Alicante, la Marea Mediterană Foto: colecţie personală

Articol de - Publicat miercuri, 20 aprilie 2011 00:00 / Actualizat miercuri, 20 aprilie 2011 09:08

Oana Chirilă joacă de nouă ani în Spania şi dezvăluie de ce a rămas în acestă ţară atîta timp


La 20 de ani a plecat să joace în Spania. A îndrăgit pe loc o ţară în care oamenii se ghidează după principiul "ai o singură viaţă, trăieşte momentul!"

"Am jucat la Campionatele Mondiale Universitare cu echipa României în 2002, la Valencia. Am cîştigat aurul atunci şi imediat după competiţie am primit o ofertă de a mă transfera la Elda Prestigio", povesteşte Oana. Juca de patru ani la Universitatea Cluj şi a spus «da». "Am fost impresionată de frumuseţea locului. Întotdeauna am visat să trăiesc la mare, să merg la plajă cînd vreau. Acolo aveam această posibilitatea", îşi explică decizia interul dreapta.

Opt ani la Elda
A stat opt ani la Elda, un orăşel din sud-estul Spaniei, aflat la 30 de kilomteri de Alicante şi la 130 de Valencia. "Nu am putut să plec. Am avut oferte de la echipe mari, dar iubeam acel oraş. Voiam chiar să mă stabilesc acolo. "Au fost poate cei mai frumoşi ani ai mei. Am cîştigat campionatul Spaniei de trei ori, Cupa Spaniei, Supercupa, iar sezonul trecut am jucat finala Cupei EHF. Am fost apreciată pentru munca mea şi oamenii m-au iubit", povesteşte Oana. A ales totuşi să plece, convinsă că pentru a avea rezultate mai bune, trebuie să meargă în altă parte. "Aşa am ajuns la Itxako. Am plecat din sudul Spaniei în nord. E acelaşi stil de viaţă, oamenii sînt la fel de primitori, la fel de petrecăreţi, dar îmi lipseşte marea. Şi plaja cu nisipul fin al Mediteranei", subliniază interul dreapta.

De la ţigani la prieteni
Oana s-a adaptat perfect stilului de viaţă al spaniolilor. "La ei cînd e de muncă, e de muncă, dar ştiu apoi să se şi distreze. Nu există o săptămînă în care să nu iasă în oraş, la restaurant, sau să meargă la o terasă, la o bere. Ca să nu mai vorbesc că vara o ţin într-o continuă sărbătoare. Fiecare sfînt îl sărbătoresc şi e prilej de fiestă", spune Oana. Îşi aduce aminte că, înainte de intrarea României în Uniunea Europeană, românii erau văzuţi foarte rău în Spania. "Din ţigani nu ne scoteau. Ei percepeau România ca fiind o ţară în care trăiesc numai femei îmbrăcate în fuste şi bărbaţi cu pălării negre. Acum, nu cred că există familie în Spnia care să nu aibă prieteni români. Plus că mulţi dintre spanioli ne-au vizitat ţara şi au văzut adevărata faţă a românilor", declară Chirilă.

Urăşte coridele
De nouă ani în Spania, Oana nu a fost niciodată la o coridă. "Nu sînt de acord cu ele. Nu poţi să te distrezi luînd viaţa unui animal. Nu am fost niciodată la o coridă şi nici nu o s-o fac vreodată", spune Oana. În plus, îi caracterizează pe iberici ca fiind foarte naţionalişti. "Ca un exemplu, le place cel mai mult mîncarea lor. Pe unde merg cu fetele, chiar dacă sîntem primite foarte bine şi mîncarea e extraordinară, e inevitabil să nu spună «acasă mîncam mai bine»".

Cea mai bună prietenă: Barbosa
La Itxako, Oana Chirilă se înţelege cel mai bine cu portugheza Alexandrina Barbosa, fosta jucătoare a Rulmentului Braşov. "E o fată extraordinară, plină de viaţă. Nu te plictiseşti niciodată cu ea. Vorbeşte foarte bine româneşte, am rămas surprinsă cît a putut să înveţe într-un an şi ceva cît a stat în România. Cînd vrem să nu ne înţeleagă colegele, chiar vorbim româneşte. Spaniolele îşi dau seama imediat că ceva nu e în regulă", spune Oana.

Debut la 16 ani şi jumătate
Oana Chirilă a început să practice handbalul tîrziu, la 13 ani şi jumătate. La trei ani distanţă, debuta în prima ligă în tricoul Universităţii Cluj. "Nu pot să uit acel moment. Ştiu că era într-un turneu de sală, la Buzău, într-un meci cu Rapidul. Atunci am dat şi primul gol. Am făcut o depăşire pe lîngă Alina Dobrin şi am înscris în poarta apărată de Mihaela Ciobanu. Nimeni nu mai era ca mine atunci. Simţeam că zbor, eram aşa mîndră de mine", îşi reaminteşte Oana.

Numărul 17, de la Jackson Richardson
Interul dreapta de la Itxako evoluează cu numărul 17 pe tricou. "Înainte am jucat cu 3, ziua mea de naştere. Dar asta pînă l-am văzut jucînd prima dată pe francezul Jackson Richardson. Am fost impresionată şi mi-am ales de atunci numărul 17. Eu văd acest tricou ca pe numărul 10 din fotbal", spune Oana.

A refuzat Spania pentru România
Oana Chirilă a luat parte cu "naţionala" României la cele mai mari succese din ultimul timp în handbalul feminin. În 2005, a urcat pe podium la Mondialul din Rusia, cîştigînd argintul, iar în 2010, a luat bronzul european, în Danemarca. "Sînt cele mai mari bucurii ale carierei. Nimic nu se compară cu faptul de a îmbrăca tricoul ««naţionalei»» şi a urca apoi pe podium", spune Oana. A fost la un pas de a accepta oferta federaţiei spaniole de a juca pentru echipa iberică. "Din 2008, după Campionatul European din Macedonia, nu am mai fost convocată şi am crezut că s-a renunţat la mine. Spaniolii tot mă întrebau dacă vreau să joc pentru ei. Ceva mi-a spus că nu trebuie să fac acest pas şi apoi au venit convocarea de la Euro 2010 şi medalia de bronz", declară clujeanca.


"Joc finala Ligii Campionilor? Sînt un sportiv împlinit!"

- Oana, cum a reuşit Itxako să fie surpriza Ligii Campionilor în acest sezon?
- Prin seriozitate şi muncă. Ştim că nimeni nu ne dădea vreo şansă la calificare, dar uite că am infirmat pronosticurile. Noi nu avem vedete în echipă, la noi nu se vede dacă lipseşte una sau alta. Am jucat cu multă ambiţie şi am învins echipe mai bune.

- Între acestea şi Oltchimul. Ce îţi aminteşti din meciurile cu Vîlcea?
- Au fost poate cele mai dificile partide. Şi nu o spun aşa, de complezenţă. Oltchim ne-a condus cu şase goluri, dar pe final fetele de la Vîlcea s-au relaxat şi am putut întoarce rezultatul. De acolo ne-am dat şi noi seama că putem învinge pe oricine şi că chiar avem valoare.

- Cu Larvik, în finală, crezi că aveţi şanse să cîştigaţi?
- De ce nu? Norvegiencele sînt favorite, dar noi ne vom juca şansa. Nu o să vedeţi o echipă spaniolă cedînd pînă nu fluieră arbitrul finalul.


43 de goluri a marcat pentru Itxako Oana Chirilă în actuala ediţie a Ligii Campionilor

57 de selecţii a adunat Oana în "naţionala" României, înscriind 54 de goluri

CV Oana Chirilă
S-a născut pe 3 mai 1981, la Cluj Napoca
A evoluat la Universitatea Cluj, Elda Prestigio, Itxako Estella
A cîştigat de trei ori campionatul Spaniei cu Elda, Cupa Spaniei şi Supercupa Spaniei, atît cu Elda, cît şi cu Itxako
Campioană europeană de junioare şi tineret cu România. La senioare, argint la Campionatul Mondial din 2005 şi bronz la Euro 2010

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (7)
vera7kc
vera7kc  •  24 Aprilie 2011, 17:19

superb articolul...in sfarsit si ceva ce ne intereseaza...multa bafta oana in finala. Itxaco are sanse reale. Joaca un handbal minunat.

droe
droe  •  20 Aprilie 2011, 11:36

Felicitari Oana si mult succes in finala. Pastreaza traditia ca in fiecare an, un roman sa se bucure de trofeul ligii campionilor. :)

colaps
colaps  •  20 Aprilie 2011, 09:26

respect Oana pentru atitudinea fata de coride... bafta in finala, iti tinem pumnii

Vezi toate comentariile (7)
Comentează