SPORTURI  »  HANDBAL  »  SCANDAL ÎN HANDBAL

Psihologul Andreas Hniatiuc analizează situaţia Alinei Dobrin: "Teama că eşti descoperit îţi sabotează randamentul sportiv"

Pentru Alina Dobrin, divorţul a declanşat un coşmar: miercuri au apărut stenogramele care vorbesc despre relaţia ei cu o colegă handbalistă! +1   FOTO
Pentru Alina Dobrin, divorţul a declanşat un coşmar: miercuri au apărut stenogramele care vorbesc despre relaţia ei cu o colegă handbalistă!

Articol de GSP - Publicat sambata, 12 ianuarie 2013 00:00 / Actualizat vineri, 11 ianuarie 2013 22:08

Stenogramele descoperite miercuri la dosarul de divorţ cu minori al Alinei Dobrin (36 ani) şi fostului boxer Robert Păcuraru (35 ani) indică o relaţiei a handbalistei cu colega de echipă de la CSM Bucureşti, Cristina Niculae (31 ani). "Interferenţa planului emoţional cu cel profesional, indiferent de orientarea sexuală, îţi sabotează randamentul", explică specialistul în psihologie sportivă.

Dincolo de iureşul mediatic, situaţia handbalistei Alina Dobrin aruncă întrebări fierbinţi. Influenţează opţiunile homosexuale ale unui sportiv performanţele profesionale, avînd în vedere presiunea publică şi temerea de a nu fi " descoperit"?

Cum va decurge finalul de carieră al Alinei şi cum va evolua viaţa ei publică în România? Gazeta l-a contactat pe Andreas Hniatiuc, specialist în psihologie sportivă, pentru a contura răspunsurile.

- Domnule Hniatiuc, cum ar putea arăta finalul de carieră al Alinei Dobrin, după acest scandal?
- Ţinînd cont de specificul cultural al societăţii nostre, unde cei mai mulţi operează cu prejudecăţi, pare uşor de estimat: cariera îi va fi afectată de scandalul sexual puternic mediatizat. Totuşi, un posibil regres pe plan sportiv nu ar trebui pus exclusiv pe seama orientării sexuale. Trebuie ţinut cont şi de alţi factori: vîrsta, nivelul competiţional, relaţia cu soţul. Toate aceste variabile cîntăresc decisiv în randamentul unui sportiv de performanţă.

- Va putea supravieţui în viaţa publică din România?
- Acest lucru e asigurat, în general, atît de performanţele sportive, cît şi de conduita sportivului. Dar performanţele îi sînt judecate şi prin prima conduitei extrasportive.

"Teama de a fi descoperit îţi afectează randamentul"

- Amploarea mediatică va ascunde şi mai adînc problema homosexualităţii în sportul românesc?
- Homosexualitatea e un aspect social şi ar trebui abordat ca atare. Devine o problemă atunci cînd acaparează celelalte aspecte ale vieţii, impiedicînd individul să aibă parte de o dezvoltare psiho-emoţională armonioasă.

- Tensiunea în care trăieşte un sportiv care îşi ascunde homosexualitatea îi poate afecta randamentul sportiv?
- Teama permanentă de a nu fi descoperit sau preocuparea excesivă de a ascunde aspecte care ţin de latura intimă sînt extrem de costisitoare din punct de vedere al consumului energetic şi emoţional. Acest aspect devine elementul central al preocupărilor şi comportamentului. Te împiedică să funcţionezi optim în plan profesional sau social.

"Homosexualitatea nu e efectul cantonamentelor sportive!"

- Ar fi influenţată performanţa unei echipe sportive din România dacă în componenţa ei există un cuplu homosexual?
- Oricare ar fi orientarea sexuală, nu e recomandat ca relaţiile profesionale să interfereze cu cele emoţionale. Amestecul acestor două cadre împiedică buna funcţionalitate a raporturilor profesionale. Orice conflict din planul personal va fi transferat în cel profesional.

- Apar mai multe cazuri de homosexualitate în sporturile în care trăieşti izolat perioade îndelungi, încă din copilărie, alături doar de colegii de acelaşi sex?
- Din cele mai vechi timpuri, dacă ne gîndim la campaniile militare, coabitarea pe termen lung alături de parteneri de acelaşi sex, în absenţa totală a unui partener de sex opus, poate constitui un factor favorizant în dezvoltarea relaţiilor homosexuale. Dar abordarea nu trebuie privită în manieră exclusivă!

Copilul va fi audiat în secret
Săptămîna viitoare, copilul cuplului Robert - Alina, în vîrstă de 7 ani, va fi expertizat psihologic. În plus, acesta va fi audiat de instanţă în cadrul unei şedinţe secrete, fiind implicat în multe din probele prezentate de tatăl său şi mărturiile rudelor. Avocatul bărbatului, Lenuţa Ioviţă, a declarat că Alina şi iubita acesteia "îi arătau băiatului cum să sărute" (Răzvan Luţac)

"Homosexualitatea e un fenomen care nu aparţine şi nu se manifestă exclusiv în sportul românesc" (Andreas Hniatiuc, psiholog sportiv)

"Sportivul homosexual poate manifesta un comportament ezitant în preajma colegilor, se poate simţi exclus, dacă orientarea sexuală e obiectul prejudecăţilor, sau poate fi victima ori iniţiatorul unor conflicte de grup" (Andreas Hniatiuc, psiholog sportiv)

CV - Andreas Hniatiuc
- născut pe 1 iunie 1980, psiholog şi psihoterapeut
- membru în Colegiul Psihologilor din România (2004), master în Psihologia Sportului (2005)
- psiholog sportiv la Academia Gheorghe Hagi şi clubul Viitorul Constanţa
- lector în cadrul Şcolii Naţionale de Antrenori a FRF, a lucrat pentru FC Naţional şi Sportul Studenţesc
- numeroase lucrări publicate şi conferinţe despre psihologia jucătorului şi antrenorului de fotbal

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (3)
gabrielca
gabrielca  •  12 Ianuarie 2013, 12:16

Foarte mult s-a dezvoltat lesbianisnul in handbal dupa venirea acelei figuri de trista amintire pentru noi,Anja Anderson.Aceasta nu numai ca a adus echipa de handbal feminin a Olchimului in pragul dezastrului,al desfiintarii cu antrenamente constand numai in jocuri de ”baba-oarba”,”de-a v-ati ascunselea”,etc,cu lungi perioade de refacere constand in urmarirea asidua a desenelor animate(nu e o figura de stil ci este purul adevar) dar a promovat agresiv lesbianismul la noi,inclusiv la antrenamente. Asta e motivul pentru care echipa a avut rezultate catastrofale si motivul pentru care acum o serie de deviate sexual ,”colege de pat” ,o regreta pe aceasta putoare pe forumurile de discutii.

cimpanzeul_visiniu
cimpanzeul_visiniu  •  12 Ianuarie 2013, 10:47

Tipul spune că da, cantonamentele prelungite POT favoriza homosexualitatea.

xavi-
xavi-  •  12 Ianuarie 2013, 08:11

Devine plictisitor subiectul!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează
Close