SPORTURI  »  HANDBAL  »  LIGA CAMPIONILOR

România, 5 reprezentante în Europa » Cum s-au întărit Rapid, CSM București, Rm. Vâlcea, Gloria Buzău și Măgura Cisnădie pentru cupele europene

Cristina Neagu încercând să depășească apărarea Rapidului în meciul direct din returul sezonului trecut. Foto: Raed Krishan
Cristina Neagu încercând să depășească apărarea Rapidului în meciul direct din returul sezonului trecut. Foto: Raed Krishan

Articol de - Publicat joi, 14 iulie 2022 16:22 / Actualizat joi, 14 iulie 2022 16:23

Rapid, CSM București, SCM Râmnicu Vâlcea, Gloria Buzău și Măgura Cisnădie sunt echipele feminine care vor reprezenta România în întrecerile intercluburi de pe Bătrânul Continent în sezonul care urmează.

Startul unui nou sezon se aproprie în Liga Florilor, prima etapă fiind programată pe 28 august, însă pentru formațiile de top interesele sunt pe plan european. România are două echipe în Liga Campionilor: Rapid și CSM București și trei în European League: SCM Râmnicu Vâlcea, Măgura Cisnădie și Gloria Buzău. În afara României, doar alte 3 țări vor avea câte două echipe în Liga Campionilor: Ungaria, Danemarca și Franța.

Toate formațiile au ambiții mari și își doresc să meargă cât mai departe în cupele europene pentru a-și justifica bugetele acordate de factorii locali și de sponsori. După fotbal, în handbalul românesc sunt cele mai mari bugete, cu sume cuprinse între 1-4 milioane de euro.

„Vom face o figură frumoasă”

Rapid a detronat-o pe CSM București și va debuta în Liga Campionilor într-o grupă cu Gyor, Metz, Esbjerg, Buducnost, Storhamar, Lokomotiva Zagreb și Kastamonu.

Cu un buget de aproximativ 2,5 milioane de euro, cu transferurile făcute, cu o organizare impecabilă, Rapid are valoare să se califice în prima fază eliminatorie și poate deveni surpriza acestui sezon în Liga Campionilor. „La acest nivel nu putem vorbi de meciuri ușoare. Luăm fiecare partidă în parte și cu siguranță vom face o figură frumoasă. Am mare încredere în lotul actual și alături de galeria noastră unică suntem pregătiți să obținem multe victorii în Europa”, a declarat Bogdan Vasiliu, președintele Rapidului, pentru Gazeta Sporturilor.

  • Transferuri Rapid București: Ivana Kapitanovic (Metz), Jennifer Guttierez (Borussia Dortmund), Orlane Kanor (Metz), Alexandra Lacrabere (Chambray), Irene Espinola (Neckarsulmer), Lorena Ostase (CSM Slatina), Isabel Guialo (Fleury Loiret)

6 titlurinaționale a cucerit Rapid

Pretenții de Final Four

Vicecampioana CSM București s-a mulțumit cu locul 2 în campionat și a primit invitație din partea EHF pentru a juca în Liga Campionilor.

Într-o grupă cu Vipers, Odense, Brest, FTC, Bietigheim, Krim și Banik Most, CSM are ca obiectiv intrarea în Final Four-ul de la Budapesta, unde nu s-a mai calificat din 2018. Cu un buget de aproximativ 3,8 milioane de euro, CSM a făcut din nou multe transferuri, chiar dacă în inter dreapta a fost refuzată de vedetele Ana Gros, Anna Vyakhireva și chiar de Valeria Maslova. 

„Liga Campionilor este cea mai importantă competiție și avem o mare dorința de a ajunge în F4. Până acolo trebuie să depunem multă muncă și să dăm dovadă de ambiție, echilibru și caracter”, a spus, pentru Gazetă, antrenorul CSM-ului, Adrian Vasile. Această competiție debutează în septembrie.

  • Transferuri CSM București; Laura Glauser (Gyor), Grace Zaadi (Metz), Kalidiatou Niakate (Brest), Marina Sudakova (ȚSKA Moscova), Evelina Eriksson (Vipers), Crina Pintea (Gyor)

3,8 milioane euroeste bugetul lui CSM București

Așteaptă tragerea la sorți în European League

În European League, a doua competiție ca valoare din handbalul european, România este reprezentată de SCM Râmnicu Vâlcea, Măgura Cisnădie și Gloria Buzău. Formațiile noastre trebuie să treacă de tururi preliminare pentru a juca în una dintre cele 4 grupe a câte 4 echipe.

Prima formație care va intra în competiție și trebuie să treacă de două tururi preliminare pentru a ajunge în grupe va fi Gloria Buzău.

Echipa antrenată de Adrian Chiruț a ratat anul trecut participarea în grupe, dar în acest sezon, având o echipă mai puternică și un buget de aproximativ 2 milioane de euro, Buzăul poate ajunge în primele 16. 

„Avem emoții, dar și încredere că ne putem califica în grupe. Este foarte importantă și tragerea la sorți. Chiar dacă avem de trecut două tururi preliminare, echipa are valoare să joace în primele 16. Publicul este alături de noi, vom juca cu sala plină”, a declarat antrenorul Gloriei Buzău, Adrian Chiruț.

  • Transferuri Gloria Buzău: Raluca Kelemen (HC Zalău), Ana Maria Iuganu (Gloria Bistrița), Kristina Prkacin (Lokomotiva Zagreb), Valentina Blazevic (Măgura Cisnădie), Dziyana Ilyina (Podravka Koprivnica), Yaroslava Burlachenko (Minaur Baia Mare)

8 jucătoarestrăine are în lot Gloria Buzău

Noblesse oblige la Râmnicu Vâlcea

Fostă campioană a României, SCM Râmnicu Vâlcea trebuie să treacă de un singur tur pentru a juca în grupe. Formația olteană, puternic remaniată și cu un buget de aproximativ 1,6 milioane de euro, va încerca să păstreze tradiția europeană a sălii „Traian” și să se califice în fază finală de patru. 

„Ne dorim să trecem de grupe și, cu puțin noroc, să intrăm în F4. Va fi interesant să vedem rezultatele europene ale echipelor românești, care vor avea din ce în ce mai puține jucătoare străine de valoare. Atunci o să ne dăm seama dacă a fost sau nu a fost bun acest controversat ordin de ministru”, a declarat Florin Verigeanu, președintele oltencelor, pentru Gazeta Sporturilor.

  • Transferuri SCM Râmnicu Vâlcea: Elin Hansson (Skuru), Jovana Kovacevic (Gloria Bistrița), Amalia Coman (Știința București), Daniela de Jong (Skuru), Asuka Fujita (Minaur Baia Mare), Raluca Băcăoanu (Măgura Cisnădie)

5 cupe europeneare în palmares SCM Râmnicu Vâlcea

S-a obișnuit cu aerul tare

Surpriza României în cupele europene continuă să fie Măgura Cisnădie. Echipa din micuța localitate sibiană Cisnădie, cu aproximativ 20 de mii de locuitori, joacă pentru al 4-lea sezon consecutiv în cupele europene având un buget de până 1 milion de euro.

Cu antrenorul Alexandru Weber, care a inventat această formație în urmă cu nouă ani, Măgura Cisnădie va juca un tur preliminar pentru a accede din nou în grupe. „Încercăm să intrăm din nou în grupe, unde am fi pentru a patra oară. Chiar dacă avem un buget mai mic față de alte formații, reprezentăm o comunitate puternică și lumea din Cisnădie s-a obișnuit cu echipa în cupele europene. Avem nevoie și de puțină șansă la tragerea la sorți”, a declarat Alexandru Weber, antrenorul Măgurii, pentru Gazetă.

  • Transferuri Măgura Cisnădie: Ana Maria Măzăreanu (Gloria Bistrița), Asli Iskit (Thuringer HC), Elena Dache (SCM Râmnicu Vâlcea), Cristina Mitrache (HC Zalău), Mouna Jlezi (HC Zalău), Cynthia Tomescu (Dacia Mioveni), Giulia Guarieiro (Granollers), Abigail Vălean (Gloria Buzău), Mirela Pașca (CSM Slatina)

4este numărul sezoanelor europene pentru Măgura Cisnădie

Tragerea la sorți pentru tururile preliminare din European League va avea loc marți, 19 iulie, la sediul EHF de la Viena.

Citește mai multe știri din handbal:

Xavi Pascual a vorbit despre ordinul ministrului Novak: „Regulile trebuie respectate, chiar dacă uneori nu ne convin
DINAMO
Xavi Pascual a vorbit despre ordinul ministrului Novak: „Regulile trebuie respectate, chiar dacă uneori nu ne convin"
Dinamo nu ia în seamă ordinul dat de Novak » „Dulăii” au transferat 3 străini pentru noul sezon
DINAMO
Dinamo nu ia în seamă ordinul dat de Novak » „Dulăii” au transferat 3 străini pentru noul sezon

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează