SPORTURI  »  HANDBAL  »  CAMPIONATUL EUROPEAN

ANALIZĂ GSP Începe Campionatul European de handbal feminin 2022 » România, cu resurse puține: 11 absențe! Cum poate arăta un prim „7” și ce loc avem ca obiectiv

Cristina Neagu, foto: Imago
Cristina Neagu, foto: Imago

Articol de - Publicat vineri, 04 noiembrie 2022 09:46 / Actualizat vineri, 04 noiembrie 2022 09:46

Naționala de Handbal României va evolua în Grupa C a Euro 2022, una dificilă, din care speră să avanseze și să ocupe unul dintre primele 10 locuri. Selecționerul Florentin Pera are la dispoziție un lot diminuat de 11 absențe dintre jucătoarele care au evoluat în calificări, dar cu Cristina Neagu, Crina Pintea și Sorina Grozav între stâlpii puternici.

Meciurile României la EURO 2022

  • 5 noiembrie, ora 21:30 România-Țările de Jos
  • 7 noiembrie, ora 21:30 România-Franța
  • 9 noiembrie, ora 19:00 România-Macedonia de Nord
    LiveTEXT pe GSP.ro și în direct pe DigiSport, Orange TV, Prima Sport
  • Campionatul European de Handbal din 2022 se desfășoară între 4 și 20 noiembrie, în Slovenia, Muntenegru și Macedonia de Nord

România va juca pentru a 14-a oară la un Campionat European, din totalul celor 15 ediții disputate până acum. Singura absență a „tricolorelor" a fost în 2006, la turneul din Suedia, atunci când naționala pregătită de Gheorghe Tadici a ratat calificarea în „dubla" din play-off cu Serbia.

Reprezentativa feminină a obținut o medalie de bronz în 2010, la ediția disputată în Danemarca și Norvegia, unde a învins în finala mică Danemarca, 16-15. Cea mai iubită națională a României la sporturile indoor a mai obținut două locuri 4 și un loc 5 la Europene, dar la ultima ediție, cea din 2020, s-a clasat abia pe locul 12. 

România, egal cu Germania în ultimul amical, cu 2 zile înainte de startul Euro 2022! Sâmbătă, debutăm
GERMANIA - ROMÂNIA 29-29
România, egal cu Germania în ultimul amical, cu 2 zile înainte de startul Euro 2022! Sâmbătă, debutăm

A fost cea mai slabă poziționare a României dintre toate cele 13 ediții la care a participat.

„Tricolorele" s-au calificat la Euro 2022, după ce în preliminarii s-au clasat pe locul 2, într-o grupă cu Danemarca, Austria și Insulele Feroe. La campania de calificare, fostul selecționer, Adrian Vasile, a folosit în 6 meciuri 26 de jucătoare.

Florentin Pera, înainte de Campionatul European de Handbal: „Nu-mi aduc aminte de atâtea probleme"

La turneul care începe astăzi în Slovenia, Muntenegru și Macedonia de Nord, România este în grupa C alături de campioana olimpică, Franța, de campioana mondială din 2019, Olanda, și de una dintre gazdele competiției, Macedonia de Nord. România este cotată cu șansa a treia în această grupă, loc ce ar duce-o în grupele principale. 

Noua conducere a FRH a schimbat antrenorul principal de la lot, în locul lui Adrian Vasile a fost numit Florentin Pera.

Naționala pregătită de Florentin Pera, Bogdan Burcea și Ildiko Barbu se află într-o situație ingrată, deoarece, din diverse motive, nu au putut fi selecționate cele mai bune jucătoare ale României. 

Unsprezece handbaliste care au evoluat în preliminarii nu vor evolua la Euro: Cristina Laslo, Nicoleta Dincă, Mădălina Zamfirescu, Anca Polocoșer, Alexandra Subțirică sunt accidentate, iar Bianca Harabagiu, Elena Dache și Alina Ile nu sunt vaccinate împotriva COVID-19, condiție obligatorie impusă de EHF pentru a participa la turneu. Acestora li se adaugă Denisa Șandru și Andreea Rotaru, care au născut, plus Ana Maria Savu, însărcinată.

„Nu-mi aduc aminte ca vreodată naționala feminină să fi avut atâtea probleme de lot. Dar, indiferent de situație, cine va juca va da, cu siguranță, totul pe teren și ne vom bate până la final", a declarat înainte de plecarea la Campionatul European selecționerul Florentin Pera.

În lotul de 18 jucătoare care a fost deplasat la Skopje sunt 5 debutante: Sorina Grozav, Corina Lupei, Andreea Târle, Diana Lixăndroiu și Mihaela Mihai. Cele mai tinere jucătoare din lot sunt Lixăndroiu și Mihai, care au 17 ani, iar cea mai în vârstă este Cristina Neagu, 34 de ani.

Înaintea plecării în Macedonia de Nord, România a disputat două partide de pregătire, cu Ungaria și Germania. În primul meci a pierdut cu Ungaria, 28-33, iar cu Germania a terminat la egalitate, 29-29.

Florentin Pera a folosit mai multe formule de joc, încercând să găsească pozițiile ideale pentru faza defensivă, acolo unde jocul naționalei suferă enorm, la fel ca și pe repliere. În zona centrală, Pera tinde să le folosească pe Pintea și Bazaliu, iar Ostase ar fi soluția de schimb a celor două. 

Din păcate, pivotul Rapidului este accidentat la degetul mare de la mâna stângă, unde are o fractură, și nu se știe cât va putea să ajute în defensivă, acolo unde trebuie să se lupte cu adversarele.

Începe Campionatul European de handbal feminin 2022 » România, cu resurse puține: 11 absențe! Cum poate arăta un prim „7” și ce loc avem ca obiectiv
Florentin Pera alături de „tricolore” (foto: FRH)

Obiectivul României la EURO 2020: locul 10

O altă problemă pentru selecționer în jocul defensiv ar fi cele două schimbări pe care trebuie să le facă între atac și apărare, pentru că niciuna dintre Neagu, Buceschi și Grozav nu se simte confortabil în defensivă. În atac, naționala pare mai sigură prin încrederea căpătată de Sorina Grozav în inter dreapta și prin revenirea în pivot a Crinei Pintea. În continuare însă extremele au procentaje foarte slabe la aruncările din pozițional.

„Sunt mulțumit de modul în care au jucat fetele în cele două partide de verificare. Le felicit pentru evoluție în aceste condiții speciale, iar acest lucru ne dă încredere pentru Campionatul European. Trebuie să recuperăm cât mai repede jucătoarele pentru meciul de sâmbătă, cu Olanda", a declarat după meciul cu Germania, pentru Gazeta Sporturilor, selecționerul Florentin Pera.

România are ca obiectiv la Euro 2022 clasarea între primele 10 formații, după ce la ultima ediție a Campionatului European a ocupat locul 12.

Un prim „7" posibil al României la Campionatul European de Handbal

  • Dumanska, Dindiligan, Neagu, Buceschi, Grozav, Seraficeanu, Pintea.

Programul meciurilor din Grupa C la EURO 2022

5 noiembrie

  • Ora 19:00: Franța – Macedonia de Nord
  • Ora 21:30: Țările de jos – România

7 noiembrie

  • Ora 19:00: Macedonia de Nord – Țările de Jos
  • Ora 21:30: România – Franța

9 noiembrie

  • Ora 19:00: Macedonia de Nord – România
  • Ora 21:30: Franța – Țările de Jos

Componența celorlalte grupe de la Campionatul European

Grupa A 

  • Norvegia, Ungaria, Croația, Elveția

Grupa B 

  • Danemarca, Suedia, Slovenia, Serbia

Grupa C

  • România, Franța, Macedonia de Nord, Țările de Jos

Grupa D

  • Polonia, Muntenegru, Germania, Spania

Sistem de desfășurare al Europeanului de Handbal

  • Primele trei clasate din cele patru grupe avansează în grupele principale, acolo unde merg doar cu punctele obținute împotriva celorlalte echipe calificate. Main Round se dispută între 10 și 16 noiembrie
  • Ocupantele primelor două locuri în grupele principale se întâlnesc în semifinale, încrucișat, I1 contra II2 și II1 contra I2. În aceeași zi se joacă meciul pentru locul 5
  • În ultima zi a competiției au loc finalele, cea pentru medalia de aur și cea pentru bronz

Citește și: 

Calificate, dar fără prime: Federația de Handbal e datoare 50.000 de euro la jucătoarele naționalei

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează