SPORTURI  »  HANDBAL  »  CAMPIONATUL MONDIAL DE HANDBAL

România își știe grupa de la Turneul preolimpic! Întâlnim o echipă pe care am bătut-o de 3 ori în 20 de ani + o vicecampioană olimpică

Articol de - Publicat duminica, 15 decembrie 2019 12:17

România va avea o misiune aproape imposibilă pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Va întâlni Norvegia, Muntenegru și Coreea de Nord. Doar primele două echipe se califică.

Neagu și compania și-au aflat grupa de calificare pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, ultima adversară fiind stabilită după finala mică a Mondialului, Norvegia-Rusia.

Învinse de rusoaice, 28-33, norvegiencele vor juca în grupa a treia preolimpică. Acolo erau deja trei echipe stabilite: România, Muntenegru și Coreea de Nord.

Le-am bătut de trei ori în 20 de ani!

Norvegia, tripla campioană mondială, este pentru prima dată în ultimii 15 ani când nu obține calificarea directă la Jocurile Olimpice. Pentru ediția din 2004 au jucat nordicele ultima dată calificări la Olimpiadă. În 2008, 2012, 2016, Norvegia a obținut biletul olimpic ori din postura de campioană mondială, ori din cea de campioană europeană.

Norvegia a fost echipa cel mai greu de bătut de către românce în ultimii 20 de ani. "Tricolorele" au câștigat la Euro 2000, turneul organizat chiar în România, și apoi au așteptat 16 ani pentru un nou succes. A venit în preliminariile Euro 2016, la Cluj Napoca: 25-20. 

Cel mai răsunător succes a venit însă anul trecut, la Euro 2018. La Brest, în Franța, „tricolorele” au trecut de scandinave cu 31-23, un succes care a fost capital pentru calificarea în semifinale! În rest, au fost multe alte meciuri, în care doar Norvegia a ieșit câștigătoare. 

Norvegia este cea mai de succes națională din handbalul feminin, în ultimii 20 de ani.

Norvegia la turneele finale

  • Jocuri Olimpice 2 aur - 2 argint - 2 bronz
  • Campionatul Mondial 3 aur - 4 argint - 3 bronz
  • Campionatul European 7 aur - 3 argint - 1 bronz

Muntenegru e șansa noastră

Dacă România visează la Tokyo, atunci Muntenegru ar fi echipa de bătut. "Tricolorele" au fost foarte aproape și acum, în Japonia, pierzând pe final un joc pe care păreau că-l controlează. Avansul de 4 goluri s-a evaporat însă Rapid, iar Muntenegru s-a impus 27-26. 

Muntenegru a fost în aceeași grupă cu România, în turneul preolimpic, și în 2012, și în 2016. Ex-iugoslavele s-au calificat de fiecare dată. În 2012, la Lyon, muntenegrencele au învins cu 34-23 și au mers la Londra alături de Franța. Patru ani mai târziu, la Aarhus, cele două echipe au terminat la egalitate, 23-23, dar au ajuns împreună la Rio de Janeiro, marea perdantă fiind atunci Danemarca. 

Muntenegru este vicecampioana olimpică de la Londra 2012 și campioana europeană din același an.

Muntenegru la turneele finale

  • Jocuri Olimpice argint 2012
  • Campioante Mondiale -
  • Campionate Europene aur 2012

Coreea de Nord nu contează

A patra echipă, Coreea de Nord nu va conta în lupta cu europenele. Asiaticele au ocupat locul 4 la Campionatul Asiei, după Coreea de Sud, Japonia și China. Nu a fost niciodată la un Campionat Mondial și nici la o ediție a Jocurilor Olimpice. 

6 echipesunt deja calificate la Jocurile Olimpice: Japonia (țara gazdă), Olanda (campioana mondială), Franța (campioana Europei), Angola (campioana Africii), Brazilia (campioana Americii), Coreea de Sud (campioana Asiei)

27 de medaliia câștigat Norvegia la turneele finale importante din 1998 încoace. Este un palmares incredibil, nemaireușit de nicio altă formație

* primele două echipe se califică la Jocurile Olimpice de la Tokyo 
** IHF stabilește locul de desfășurare al fiecărei grupe 
*** meciurile se desfășoară între 19-22 martie

Grupa 1 
Spania
Suedia
Argentina
Senegal
 

Grupa 2
Rusia
Serbia
China
Ungaria
 

Grupa 3
Norvegia
Muntenegru
România
Coreea de Nord
* primele două echipe se califică la Jocurile Olimpice de la Tokyo
** IHF stabilește locul de desfășurare a fiecărei grupe
*** meciurile au loc între 19 și 22 martie
 

Citește și:

CORESPONDENȚĂ DIN JAPONIA // Și ele au fost România la Mondial! Cele două arbitre din România care au condus 6 partide: „Nu putem trăi din arbitraj”

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (11)
10154976492293690
Szasz Andrei  •  16 Decembrie 2019, 22:35

Daca Rusia ar fi trebuit exclusa, nu ar mai fi trebuit lasata sa joace in turneul prolimpic. Atunci Norvegia ii lua locul si in locul Norvegiei am fi avut echipa clasata dupa Ungaria la mondialele din Japonia ! Totusi daca Rusia va fi exclusa in cele din urma, Romania tot are sanse marite de calificare, ca se elibereaza un loc pt. Tokyo, care ar putea fi luat de Norvegia, de exemplu ! Cu Muntenegru si o echipa mai slaba decat Ungaria am avea sanse mai mari de calificare la turneul olimpic !

1423984557905776
Florin Stanescu  •  15 Decembrie 2019, 19:52

Rusia va merge la olimpiada fără îndoială sub denumirea "echipa curată" și posibil sa câștige o medalie. Cu actualul lot România nu are șanse. Dedu trebuie sa plece, Rydle trebuie sa plece, selecția sa se facă după valoarea jucătoarelor, trebuie sa se stabilească cât de vinovate au fost jucătoarele din Brașov și cât de implicate în turnătorie a fost Bistrița. Măcar sa știm și noi odată cum merg lucrurile în handbalul romanesc. Ca exista un grup de tinere valoroase la Brașov care îl deranjează pe Dedu ma doare fix. Ele trebuie sa joace dacă merita.

vlad_draculea
vlad_draculea  •  15 Decembrie 2019, 17:06

a???/????

Vezi toate comentariile (11)
Comentează