SPORTURI  »  HANDBAL  »  PRELIMINARIILE CE 2022

România-Muntenegru 36-27. Se vede capătul tunelului? După 24 de ani, România ar putea să se califice la Euro!

Eroii de la Baia Mare FOTO FR Handbal
Eroii de la Baia Mare FOTO FR Handbal

Articol de - Publicat duminica, 08 noiembrie 2020 20:41 / Actualizat duminica, 08 noiembrie 2020 21:07

România se chinuie de 24 de ani să se califice la un Campionat European. Se pare că acum, băieții pot face pasul. În această seară, la Baia Mare, au obținut o victorie uriașă

Muntenegru nu e o echipă de prim-rang în handbalul european, dar e o formație care, spre deosebire de România, a obținut mai mereu calificări la turneele finale. A răspuns prezent la ultimele patru ediții! Și, anul trecut, în preliminariile Euro 2020, a reușit un rezultat uriaș, învingând pe teren propriu campioana mondială, Danemarca: 32-31!

Meciul deceniului

"Tricolorii" au jucat aseară, la Baia Mare, contra Muntenegrului, așa cum nu au mai făcut-o, probabil, în ultimii zece ani. Au fost înainte de toate o echipă, mai ales în apărare. Nu avem niciun lider de echipă, precum alte mari naționale ale Europei, dar au ieșit în evidență patru-cinci jucători cu prestații foarte bune. Muntenegru a încercat să surprindă cu jocul ei fără portar, cu doi pivoți, dar a trebuit să renunțe repede la această tactică sinugicașă după ce portarul Ionuț Iancu a marcat de două ori din poartă în poartă, fiind imitat o dată de pivotul Gabi Dumitriu, din propriul teren.

Selecționerul Rareș Fortuneanu a gândit și el tactic excelent partida și a pus în valoare extremele. Pe partea dreaptă, Gabi Bujor a făcut, cu siguranță, cel mai bun meci la "naționala" României. Pe partea cealaltă, Nicușor Negru a fost și el un metronom fără greșeală.

Tinerii încep să iasă în față

Pentru prima dată în ultima perioadă au ieșit în evidență jucătorii tineri ai "tricolorilor", Călin Căbuț fiind liderul lor. Centrul de la Minaur a făcut și el un joc fantastic, arătând o maturitate în joc debordantă. La 9 metri, Cristi Ghiță, stângaciul de la Potaissa a fost mână sigură, marcând gol după gol în fața unei echipe îngenunchiate în partea a doua.

MVP-ul României a fost însă portarul Ionuț Stancu, goal-keeperul care a avut 11 intervenții, dar 8 dintre acestea în situație de unu la unu! Iancu a ajutat România, în prima repriză să revină de la 1-5, după un început care ne-a adus aminte de toate jocurile României din ultimii ani!

S-a terminat 36-27, o victorie extrem de importantă pentru viitor. Dacă va câștiga dubla cu Kosovo, România are șanse mari să obțină calificarea la Euro, chiar și de pe locul 3 în grupă. Dar la felul cum băieții lui Rareș Fortuneanu au jucat aseară, putem spera la un rezultat bun chiar și în fața Suediei. Se vede, în sfârșit capătul tunelului în care am intrat de ani buni și în care până acum am orbecăit fără a găsi ieșirea.

România-Muntenegru 36-27
România: G. Bujor 8, Ghiță 6, Căbuț 6, Negru 6, Sadoveac 3, I. Iancu 2, Fenici 1, Buzle 1, Dumitriu 1, Thalmaier 1, C. Dedu 1. Antrenor: Rareș Fortuneanu
Muntenegru: S. Vujovici 6, Lasica 4, M. Vujovici 4, Grbovici 3, Lipovina 2, Cepici 2, Glendza 2, F. Vujovici 1, Cavor 1, Radivici 1, Kaludjerovici 1. Antrenor: Zoran Roganovici

Suedia a învins în Kosovo, 30-16

În celălalt meci al grupei, Suedia a trecut fără probleme de Kosovo, 30-16 în deplasare. Nordicii au punctaj maxim după ce în primul meci au învins România cu 33-30. ”Tricolorii” vor juca următoarele partide cu Kosovo, în martie 2021: 10 martie în deplasare, pe 13 acasă. Va urma apoi returul cu Suedia, pe 28 aprilie și, în fine, ultimul meci în Muntenegru. 

Din fiecare grupă primele două clasate se califică la Euro 2022, turneul ce va fi găzduit de Ungaria și Slovacia. Și cele mai bune patru locuri 3, din cele 8 grupe de calificare, ajung la turbneul final!

Clasament grupa a 8-a
1. Suedia 4p
2. România 2p
3. Muntenegru 2p
4. Kosovo 0p
REZULTATE: Suedia-România 33-30, Muntenegru-Kosovo 32-25, România-Muntenegru 36-27, Kosovo-Suedia 16-30

8 cazuri de COVID-19 și la CSM Slatina. La Vâlcea încă trei cazuri pozitive! 52 de persoane s-au îmbolnăvit la turneul de la Sf. Gheorghe

18 din cele 35 de jucătoare din lotul României pentru Euro 2020 au avut coronavirus!

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (3)
maistorkokir
maistorkokir  •  09 Noiembrie 2020, 00:27

dupa 26 de ani, nu 24 ...

sibman
sibman  •  08 Noiembrie 2020, 21:43

M-am uitat in seara asta la meci si sincer am vazut o echipa a Romaniei la care a primat determinarea. Bravo lor, sper sa nu fie doar un foc de paie. Se pare ca alegerea cu Fortuneanu a fost inspirata. Succes pe mai departe.

viorelpreda
viorelpreda  •  08 Noiembrie 2020, 21:06

Muntenegru e o echipa de blatisti.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează