SPORTURI  »  HANDBAL  »  CM U20

România U20 a terminat Campionatul Mondial din Slovenia pe locul 18: „Unele jucătoare au făcut figurație! Atitudinea a fost delăsătoare”

Rebeca Necula încercând să depășească apărarea lituaniană în meciul din grupă (foto: IHF)
Rebeca Necula încercând să depășească apărarea lituaniană în meciul din grupă (foto: IHF)

Articol de - Publicat luni, 04 iulie 2022 09:49 / Actualizat luni, 04 iulie 2022 09:52

România U20 a avut o prestație sub așteptări la Campionatul Mondial de Handbal din Slovenia, iar jucătoarele sunt arătate cu degetul pentru rezultatul dezamăgitor.

Plecate la turneu cu pretenții reale la primele șase locuri, după poziția a cincea ocupată anul trecut la EURO 2021, tinerele handbaliste au dezamăgit la ultima lor competiție majoră ca junioare.

Într-o grupă cu Cehia, Angola și Lituania, România era superfavorită la ocuparea primului loc pentru a se califica într-una din grupele principale. După ce a câștigat, dar nu a convins în partidele cu Angola și Lituania, România a clacat inexplicabil cu Cehia, partidă în care a pierdut cu 25-32 și a ajuns în turneul de consolare pentru locurile 17-32. 

„În această partidă nu am știut să jucăm la rezultat. Mesajul colectivului tehnic a fost că meciul cu Cehia trebuie câștigat. A fost o atmosferă grea, apăsătoare, dar atât au putut la momentul respectiv. Nu trebuie să ne păcălim, aceasta este valoarea lotului”, a declarat antrenoarea federală Nicoleta Alexandrescu pentru Gazeta Sporturilor.

Abordare greșită

Șeful handbalului de la CSM București, Remus Drăgănescu, care răspunde de copii și juniori, consideră că s-au făcut foarte multe greșeli la lotul U20. 

„Meciul cu Cehia a fost abordat greșit. Unele jucătoare au făcut figurație, doar act de prezență, ca să fiu elegant în exprimare. Nu au transpirat destul pentru echipa națională. Când au încercat să revină nu au mai putut și au pierdut calificarea. Atitudinea a fost delăsătoare”, a declarat Remus Drăgănescu.

În finalul turneului, România a ocupat locul 18, după ce a pierdut ultima partidă, cu Polonia, 22-23. „Turneul a fost un examen al maturității handbalistice pe care această generație l-a picat. Ele trebuie să se pregătească de 100 de ori mai bine, să demonstreze că vor să joace la echipele de club și să fie corecte față de handbal. Acest rezultat este și al sistemului care le formează și educă în handbalul românesc”, a concluzionat Nicoleta Alexandrescu.

Remus Drăgănescu consideră că se știu cauzele ratării obiectivului de la Campionatul Mondial. „Selecția a fost greșită. Au fost luate jucătoare după nume, nu după faptele din acest sezon. Cred că și colectivul tehnic a fost dezechilibrat din punctul de vedere al experienței, mai ales că a fost un CM în care puteam intra ușor în primele opt”, a spus Remus Drăgănescu.

După faptă și răsplată

O altă problemă scoasă în evidență de cei doi tehnicieni sunt contractele tinerelor handbaliste, multe dintre ele preferând salarii mari, dar acceptând postura de rezervă la club. „Valoarea contractelor nu este echivalentă cu valoarea sportivă. Joci, ești plătit, meriți să fii plătit, dar atunci, în momentul în care tu nu dai nimic înapoi, nu mai este bine”, a spus Nicoleta Alexandrescu. 

„În campionat, din cauza criteriilor, este o licitație de jucătoare tinere și ele nu au valoare pentru a ajuta echipele mari. Trebuie să fie împrumutate la echipe mai mici, apoi să revină la cluburile care fac performanță”, crede Remus Drăgănescu.

Nicoleta Alexandrescu consideră că în naționala U20 sunt câteva jucătoare de perspectivă și depinde doar de ele dacă vor face performanță. Pentru a ajunge la naționala mare le mai trebuie 2-3 ani de muncă și este foarte important ce valori vor fi promovate. 

Pe lângă valoare, „sportivele trebuie să fie modeste, să-și respecte colegele și să-și dorească să ajungă în top”, a concluzionat antrenoarea federală. 

5 jucătoare de la CSM București au fost în lotul pentru CM U20

Lotul României la CM

  • Andreea Ailincăi, 
  • Mălina Bichir, 
  • Andreea Coman, 
  • Sarah Darie, 
  • Gabriela Dumitrașcu, 
  • Alicia Gogîrlă, 
  • Valentina Ion, 
  • Diana Lixăndroiu, 
  • Corina Lupei, 
  • Mara Matea, 
  • Rebeca Necula, 
  • Alexandra Perianu, 
  • Clara Preda, 
  • Sara Rus, 
  • Ștefania Stoica, 
  • Andreea Țârle, 
  • Bianca Voica. 
  • Antrenori: Horațiu Pașca – „principal”, 
    Mihaela Evi – secund, 
    Mihaela Ciobanu – antrenor cu portarii

Citește și alte articole despre handbal:

Rapid, CSM București și Dinamo și-au aflat adversarele din Liga Campionilor! Dueluri de top pentru echipele românești
LIGA CAMPIONILOR
Rapid, CSM București și Dinamo și-au aflat adversarele din Liga Campionilor! Dueluri de top pentru echipele românești
Un nou transfer spectaculos făcut de CSM București » „Tigroaicele” au adus o campioană europeană
CSM BUCUREȘTI
Un nou transfer spectaculos făcut de CSM București » „Tigroaicele” au adus o campioană europeană

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (8)
doublem
doublem  •  15 Iulie 2022, 19:11

Poate dacă le-ați învăța handbal ar câștiga dar voi le învățați să joace handbal după scenariu. A se vedea amicalul lor cu Angola dinaintea mondialului câștigat la limită. Cât de mult crescuse cota live a României la pauză când erau conduse! Așa le învățați, așa vor juca!! Nu cu gândul la finalizarea cu gol a acțiunii ci dacă au voie să marcheze atunci. Și așa ajungem să vedem greșeli stupide în mânuirea balonului, forțări în atac, etc. Să-și scoată șefii banii

Maria_48_2
Maria_48_2  •  07 Iulie 2022, 13:17
Postat de Cherry13 pe 06 Iulie 2022, 17:34

Dacă vă referiți la Rădoi, extraterestra portăriță care a dus România pe locul 5 la europene anul trecut, a fost sancționată de emeritul antrenor de la lot (care e și antrenor principal la Bistrița) pentru că aceasta a refuzat oferta de transfer la echipa lui ;)

Nu!!! Din lotul prezent la CM au facut parte 18 jucătoare, dar în articol apar enumerate 17... cea care a fost omisă, a fost totuși a doua marcatoare a echipei...

Cherry13
Cherry13  •  06 Iulie 2022, 17:34
Postat de Maria_48_2 pe 05 Iulie 2022, 15:57

Din lotul prezentat lipseste o jucătoare!!! E o simplă greșală sau...!???

Dacă vă referiți la Rădoi, extraterestra portăriță care a dus România pe locul 5 la europene anul trecut, a fost sancționată de emeritul antrenor de la lot (care e și antrenor principal la Bistrița) pentru că aceasta a refuzat oferta de transfer la echipa lui ;)

Vezi toate comentariile (8)
Comentează