SPORTURI  »  HANDBAL  »  ROMÂNIA - BRAZILIA 25-22

România visează la o medalie după ce a trecut de Brazilia: top 5 momente remarcabile reușite de handbaliste

Bucuria de după meciul cu Brazilia, meleul bucuriei în tabăra României // Foto: AFP
Bucuria de după meciul cu Brazilia, meleul bucuriei în tabăra României // Foto: AFP

Articol de - Publicat marti, 15 decembrie 2015 00:00

”Tricolorele” au avut aproape la fiecare turneu final un joc formidabil, de care suporterii își aduc aminte peste ani, cu mare bucurie.

În ultimii ani, la turneele finale, fie că au fost ele Mondiale sau Europene, naționala feminină a României a reușit meciuri antologice. Au fost victorii împotriva unor mari nume ale handbalului, victorii în fața echipelor care porneau clar favorite, victorii care au fost realizate întotdeauna şi cu inima. Meciuri de reper pentru "naționala" feminină a României.

1. RIA RIA ROMÂNIA

La Sankt Petersburg 2005, România a jucat finala, pierdută în fața Rusiei, 23-28. Disputa memorabilă a fost atunci cea cu Ungaria, din semifinale, cîștigată cu 26-24. Simona Gogîrlă a fost  MVP-ul echipei, marcînd de 11 ori. Valentina Elisei Ardean, Aurelia Brădeanu și Paula Ungureanu au fost și atunci în lotul care a scos lumea în stradă în România.

2. MINUNEA DE LA PARIS

La ediția imediat următoare de Campionat Mondial, în "sferturi", România a jucat împotriva Franței. 14.000 de francezi și-au susținut favoritele în Paris-Bercy, dar asta nu a contat pentru "tricolore". Condusă la pauză cu 6 goluri diferență, România a egalat, a trimis meciul în prelungiri și a cîștigat cu 34-31. Paradele Luminiței Huțupan, golurile Cristinei Neagu, care făcea cunoștință cu "naționala" de senioare sau recuperările Clarei Vădineanu, aflată în fața meciului vieții, au rămas vii în mintea fanilor.

3. HERNING, AMINTIRI FRUMOASE

Învinsă în semifinalele Euro 2010 de Suedia, România a renăscut în finala mică. A fost una dintre cele mai dramatice întîlniri ale echipei României, care a învins "naționala" gazdă cu 16-15! Apărarea și portarul Talida Tolnai au fost armele echipei "tricolore", care a cîștiga prima sa medalie la un Campionat European.

4. NAȘELE UNGUROAICELOR

Într-o iarnă geroasă, cu zăpadă de jumătate de metru, la Novi Sad, România a mai învins o dată Ungaria, eterna rivală. După 8-10 la pauză, Neagu și compania s-au impus cu 21-17, celebrînd cu aproape 500 de români, într-o sală plină însă de suporteri maghiari. A fost seara în care "Deșteaptă-te, române!" a răsunat mai tare.

5. NU NE SPERIEM DE CAMPIOANE!

România a trecut de Brazilia, campioana mondială, la Kolding. A fost o seară de vis în care echipa a ieșit în evidență. Ungureanu, Neagu, Brădeanu, Nechita, Elisei, Manea, Buceschi, Perianu, Geiger și Szucs sînt cele 10 handbaliste de nota 10 care au răpus naționala "carioca".

Și fetele promit că ar putea adăuga alte episoade de referință pentru istorie. 

Ryde e mulțumit

Suedezul de pe banca României s-a exteriorizat pe banca tehnică după fiecare reușită. Indicațiile tehnice la time-out-uri le-a dat în continuare Costică Buceschi, secundul său. La final, nordicul era fericit că echipa a crescut mult şi le-a lăudat pe toate jucătoarele care au evoluat.

"Am început bine, am avut un joc puternic, cu atitudine, am încercat apărare 6-0 și apoi 5-1. Deși s-au apropiat la un gol, defensiva și-a făcut treaba și ne-am redresat. Paula a făcut cel mai bun meci de la acest turneu, în plus am anihilat-o pe Amorim, cea mai bună jucătoare a lor", a spus Tomas Ryde.

"Ne-a învins o echipă mai bună!"

Danezul Morten Soubak, antrenorul naționalei Braziliei, a recunoscut la finalul partidei pierdute de echipa sa că adversara a fost formația mai bună.

"România a fost foarte bine pregătită pentru a face cel mai bun joc al ei la Mondiale, pînă acum. În jocul nostru prima repriză a fost cea care ne-a prins în capcană, distanța de 5 goluri nu a mai putut fi recuperată. Am ratat mult, trei lovituri de la 7 metri, șase-șapte aruncări clare, și nu se poate cîștiga astfel un meci de Campionat Mondial", a declarat Soubak.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (3)
ceaiuri
ceaiuri  •  15 Decembrie 2015, 15:45

cred ca a sosit timpul sa facem mai multe meciuri memorabile...poate a fost victoria de care aveau nevoie fetele pt a se opri in..finala,danezele sunt de invins deci de ce nu...(suedezul le cunoaste f bine jocul si cred ca o sa gaseasca solutii castigatoare)

10205389041469773
Alin Ionescu  •  15 Decembrie 2015, 10:36

Foarte bun si empatic articolul! Asa este, desi fetele nu au reusit performante depline la fiecare turneu final, am ramas de la majoritatea campionatelor cu cate o amintire de exceptie. Meciurile cu Ungaria din 2005 (Sankt Petersburg) si 2013 (la Novi Sad - unde am avut bucuria de a fi printre cei 500 de romani) sunt probabil cele mai pregnante victorii ale ultimului deceniu. Acum s-a adaugat victoria cu Brazilia; fetele merita din plin increderea noastra!

caminero
caminero  •  15 Decembrie 2015, 10:27

Hai să nu ne aruncăm acuma cu vorbele ... e meci greu cu danezele, mai ales că se joacă practic în deplasare.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează