HANDBAL  ·  SCM RM. VÂLCEA

FOTO Samara da Silva Vieira, fata de la SCM Rm. Vâlcea care citește Biblia: „M-am îmbătat de cinci ori în viață, mă mai gândesc dacă aș poza goală și plâng la filme!"

Samara da Silva Vieira în ținută de gală // FOTO Raed Krishan +12 FOTO
Samara da Silva Vieira în ținută de gală // FOTO Raed Krishan

Articol de — Marti, 11 Iunie 2019, 10:24

Samara da Silva Vieira (27 de ani) este una dintre jucătoarele străine care s-a impus, prin prestațiile ei, în România. A fost desemnată cea mai bună apărătoare din Liga Națională, urmând să debuteze în viitorul sezon în Liga Campionilor.

Ultimul venit, primul servit. Cam așa au stat lucrurile în ceea ce o privește pe Samara da Silva, interul stânga de la SCM Rm. Vâlcea. A fost jucătoarea pe care gruparea vâlceană a transferat-o pe ultima sută de metri, deși nu știa foarte multe lucruri despre ea. Prestațiile braziliencei au fost însă excelente, iar gruparea olteană i-a propus imediat prelungirea contractului.

La cei 1,85 metri ai săi, Samara da Silva este o jucătoare impunătoare, atât în atac, cât și în apărare. E o tipă extrem de deschisă de jovială. S-a îndrăgostit imediat de România pentru că oamenii sunt prietenoși și petrecăreți. Asemănători cu brazilienii. A fost reticentă când a ales să joace în România, nu știa nimic de echipă, de țară, dar acum se bucură că a făcut alegerea potrivită.

A început handbalul cu mama sa

Într-o țară în care fotbalul și voleiul reprezintă totul, Samara da Silva a ales să facă handbal. De fapt a fost ceva natural. "Mama mea a fost prima antrenoare. A făcut o echipă și așa am ajuns și eu să joc handbal", povestește Samara. Primul post a fost cel de portar. "Cred că mi se potrivea. Portarii sunt un pic mai nebuni, iar eu nu fac excepție", glumește sud-americanca. A trecut însă și prin inter stânga, inter dreapta și chiar pivot.

Când a ajuns la Vâlcea s-a simțit un pic exclusă și dată la o parte de celelalte jucătoare. "Era ceva normal, eu eram nouă, nu mă cunoșteau. Dar ușor-ușor m-au acceptat. Acum nu mai vreau să plec de aici", spune handbalista. Și-a făcut și prietene în echipă, dar peste toate este Maria Petrovici, sârboaica de pe pivot.

"Nu ne cunoșteam, dar a fost așa, ceva reciproc. Acum sunt tristă că Marija a plecat de la echipă, dar ne vom mai întâlni, vom fi adversare pe teren". Și-a făcut o prietenă bună și în afara handbalului. "Maria Camelia Matei o cheamă. E o doamnă care m-a plăcut de când am venit la Vâlcea și acum ne înțelegem cel mai bine. Face niște papanași...Cei mai buni din lume", spune Samara.

"Va fi război în Ligă!"

Samara da Silva e un adevărat globe-trotter. A jucat în Brazilia, a ajuns apoi în Germania, Spania, Portugalia, Italia și Turcia. A jucat în cupele europene în mai multe rânduri, dar nu a avut șansa să debuteze în Liga Campionilor. O va face acum cu SCM Rm. Vâlcea.

"Abia aștept, e ceva nou. Sunt genul de persoană însă care așteaptă ce vine. Destinul nostru e deja trasat acolo sus. Ce e să vină, vine. Așa e viața", mărturisește Samara. Poate Vâlcea va pica cu Gyor, campioana Europei, iar Samara își va întâlni una dintre prietene, pe Eduarda Amorim.

"Eee, ce e să vină, vine, dar nu aș vrea chiar Gyorul!", spune râzând Da Silva. Apoi adaugă. "Oricum va fi război în Liga Campionilor. Mergem să luptăm, cu oricine am juca!"

Samara da Silva a dezvăluit câteva lucruri și din partea sensibilă a vieții sale. Provine dintr-o familie destul de modestă din Natal, în nordul Braziliei. Mai are două surori și un frate, toți căsătoriți. Are și o nepoțică, "o brunețică de 6 ani, cum îi spune ea".

A fost o perioadă a vieții sale când a trebuit să îndure multe, nu-i era prea bine familiei sale, nu aveau ce mânca. "Dar toate au trecut. Din fericire nu a fost o perioadă prea lungă", spune Samara.

Trece ușor peste greutăți și de fiecare dată se gândește la Dumnezeu. "Da, sunt cu Dumnezeu, când am ocazia merg la biserică. Am găsit o biserică catolică și la Vâlcea și ajung acolo când am timp, să mă liniștesc", povestește Samara. Nu e superstițioasă, dar are mereu un ritual de la care nu se abate. "Înainte de a pleca la sală citesc din Biblie. Apoi, înainte de fiecare joc, la fel, citesc din Biblie. Mă simt în siguranță. Dumnezeul meu e cu mine mereu", încheie Samara.

 13 tatuaje în diferite limbi

Asemeni brazilienilor, în general, Samara da Silva are și ea foarte multe tatuaje pe corp. "Deocamdată am 13, dar mă pregătesc să-mi mai fac unul". Primul a fost lângă inimă, cu un mesaj pe măsură. "Jucam în Italia, la Sassari, și acolo l-am făcut. «Seguo il mio cuore»: (Îmi urmez inima).

Mai are tatuaje în engleză, în portugheză, dar vrea unul și în română. "Înțeleg bine românește, dar încă nu pot vorbi. O să mă străduiesc să învăț, e mai simplu pentru că seamănă cu italiana", povestește Samara.

Mai are pe corp expresii de genul «Rompiendo las reglas» (Rupând regulile), «I am soft!» (Sunt relaxată), «This is the moment to live» ("Acum e momentul să triești). Mai are mesaje de genul "Vreau zâmbete" sau "Fii real cu mine sau lasă-mă în pace!".

83de goluri a marcat Samara da Silva în Liga Națională, fiind a treia marcatoare a echipei după Glibko și Vasileuskaia

16eliminări de două minute a încasat Samara da Silva în cele 22 de partide jucate cu SCM Rm. Vâlcea în campionat

"Lumea vorbea urât de România când am întrebat. Noroc că am vorbit cu Fernanda da Silva, fosta jucătoare de la CSM București. Ea mi-a spus numai lucruri frumoase și acum le-am descoperit și eu. Nu mai vreau să plec din România"

"Cea mai bună partidă a mea în România cred că a fost cea de la Brașov. Acolo am marcat de 11 ori din 12 aruncări. Erau 12 goluri, dar la o aruncare mingea s-a dus în bară"

"În handbalul de azi, cred că 80-90 la sută e doar apărare. Cu atacuri bune câștigi meciuri, dar cu apărare bună câștigi campionate. Personal, îmi place faza de atac, dar mult mai natural mă simt în faza de apărare"

"După ce am bătut pe CSM București în Supercupa României am simțit că putem câștiga și titlul. În prima parte a campionatului, când noi am jucat foarte bine, nu am simțit că avem probleme. Apoi, când am obosit, pe final, au fost partide grele. Deși noi le consideram pe acelea, mai ușoare"

"Nu-mi place perioada de pregătire, dar e folositoare. E dificil să treci peste. Îl urăsc pe Iovan, preparatorul nostru. Dar îl și iubesc. Datorită lui nu am avut accidentări. În viață am avut probleme, am avut de două ori rupt ligamentul încrucișat la piciorul drept"
Samara da Silva

INTERVIU NECONVENȚIONAL: „M-am îmbătat de cinci ori în viață, mă mai gândesc dacă aș poza goală și plâng la filme!"

samara da silva vieira 1 +12 FOTO

Samara da Silva a răspuns cu sinceritate la câteva întrebări mai incomode. Spune că nu are nimic de ascuns și tocmai de aceea urăște oamenii falși, mincinoși.

- Cât timp stai în oglindă să te aranjezi înaintea unui meci?
- Ca să mă pregătesc de meci îmi trebuie cam o oră. E un ritual. Îmi beau cafeaua, ascult muzică, citesc Biblia. Și în tot acest timp mă și machez, mă aranjez, îmi fac geanta.

- Cât îți trebuie să te aranjezi înainte să pleci la o petrecere?
- Depinde, dacă e o petrecere la care nu am chef să merg, în jumătate de oră sunt gata. Altfel, stau și o oră jumătate, două. Oricum, îmi place să fiu cât mai naturală.

- Băieții din România îți plac?
- Așa și așa!

- Cum arată bărbatul ideal pentru tine?
- Să fie fericit și să fie adevărat, real. Că așa sunt și eu! Poate să fie urât, dar real!

- Mâncarea din România?
- Ufff, e delicioasă. Papanașii, îi ador! Altceva? Ciorbă cu ardei iute! În Brazilia nu se mănâncă ciorbă!

- Cât crezi că vei mai sta în România?
- Un an sigur. Mai departe nu știu. Nu sunt o mașină de handbal, toate partidele le joc la intensitate maximă. Dar îmi place România.

- Ce bei la o petrecere?
- Vin și bere, suc și apă. Nu-mi plac tăriile, whisky, vodcă. Am încercat aici, în România, și țuica, dar nu-mi place.

- Te-ai îmbătat vreodată?
- Daaa. Dar nu de multe ori. De patru-cinci ori. Am 27 de ani și nu e mult! Ultima dată m-am îmbătat când am câștigat titlul cu Vâlcea. De două ori acasă cu familia, o dată pe la Rio.

- Ce te enervează cel mai mult?
- Nedreptatea! Minciuna, falsitatea, urăsc aceste lucruri.

- Ai poza într-o revistă pentru adulți?
- Depinde câți bani mi se oferă! (râde) Nu știu. Ar trebui? Dacă îmi face cineva o ofertă, mă gândesc.

- Ce nu ai face niciodată?
- Nu știu. Să omor pe cineva. Să fur! Să înșel.

- Dacă ți-e foame, ai fura să mănânci?
- Nu, aș cere. Dacă mi se dă, bine, dacă nu, nu!

- Îți e frică de ceva?
- De avion! Urăsc să merg cu avionul! Am avut un zbor Portugalia-Spania și aproape am murit!

- Plajă sau munte?
- Ambele, depinde de starea în care e. M-am născut la plajă!

- Îți place să dormi?
- Nu! O viață avem, voi dormi când voi muri!

- Ce sport îți place în fară de handbal?
- Îmi place fotbalul, dar nu știu să joc!

- Cu ce echipă ții?
- Corinthians.

- Care e cea mai mare prostie pe care ai făcut-o?
- Când jucam la Thuringer, am avut 48 de ore libere și am fugit în Spania. M-am întors târziu la echipă. Compania aeriană a avut niște probleme, s-au anulat zborurile și am ajuns cu o zi și jumătate întârziere la echipă.

- Ai avut timp să vizitezi ceva în România?
- Am fost la Craiova, dar nu am vizitat mare lucru. La București, nu am avut timp de plimbări. Am auzit că e frumos la Brașov, Constanța, Sibiu. Poate o să ajung.

- Când ești nervoasă, ce faci ca să te liniștești?
- Profesional, am o doamnă care se ocupă de mental coaching. Vorbesc cu ea zilnic, și când mă enervez la sală, o sun! Că altfel cred că aș lovi pe cineva.

- Dacă o adversară de enervează pe teren?
- Mă revanșez. Eram la Cluj și Diana Puiu a lovit-o pe Ines Khouildi. Am văzut și de la mijlocul terenului m-am dus la ea. Am luat-o pe sus.

- Când antrenorul te enervează, ce faci?
- Depinde de caz! Dacă are dreptate atunci pe moment, îl las în pace, și apoi merg la el. Nu discut cu el în fața celorlalte jucătoare.

- Cum a fost la finala Cupei României de la Bistrița, când ți-ai luat antrenorul pe sus?
- Am un instinct de protejare, când e ceva greșit, intervin. Am văzut o grămadă de oameni care vorbeau și nu se rezolva nimic. Atunci m-am dus și mi-am luat antrenorul de acolo.

- Un film care ți-a plăcut?
- "Regele leu" e filmul meu preferat. Mereu plâng la el. Când moare... Îmi plac filmele romantice și comediile. Nu-mi plac filmele de groază.

- Muzică românească îți place?
- Manele, manele! (râde). Ascult orice fel de muzica, mai puțin rock.

"Iubesc atmosfera de la Vâlcea!"

Samara da Silva nu a jucat niciodată până acum într-o atmosferă ca la Rm. Vâlcea. "Suporterii noștri sunt minunați. Felul cum ne încurajează, cum scandează tot timpul, sunt unici. Și acum, când mă gândesc la meciul cu CSM București, pierdut la un gol, mă emoționez", spune Samara.

Se gândește deja la sezonul viitor. "Va fi foarte dificil, au plecat cinci jucătoare, vor veni altele, dar ca să formăm iar spiritul de echipă, va fi greu. În plus, echipele ne vor trata de acum altfel, suntem campioana României", a declarat Da Silva.

Citește și:

FOTO Reflectoarele pe Vâlcea și Dinamo » „Dulăii” și campioanele de la SCM Râmnicu Vâlcea au „sclipit” la Gala Handbalului Românesc“Lorena mi-a dat coronavirus și atunci am ucis-o”. Anchetatorii italieni au făcut imediat testarea. Care a fost rezultatul

Libertatea

Comentarii (3)

thiem  •  11 Iunie 2019, 18:11

Mult succes! Dar daca tot citeste din Biblie, de ce nu si respecta poruncile de acolo?

pugliesi  •  11 Iunie 2019, 11:41

=))))))) ce texte si-a scris asta pe corp. Incredibilă lipsă de creier. Dar belciugul din nas face tot =))))

gerula.  •  11 Iunie 2019, 11:03

Daca recunoaste ca de 5 ori s-a imbatat, inseamna ca in realitate a tras la masea de mult mai multe ori..

Vezi toate comentariile (3)

Comentează

Agenda

Oră Competiție / Post TV
08:30 Tenis, Reluare

Turnee de Mare Șlem

Eurosport
16:00 Snooker, Reluare

Campionatul Britanic și Openul Scoției

Eurosport
17:30 Emisiune TV

Fotbal European

Digi 1
19:30 Emisiune TV

Fotbal Club

Digi 1
20:00 Biatlon, Reluare

Etape de Cupa Mondială

Eurosport
21:00 Emisiune TV

Sport Report

Telekom 1
Program TV complet

Liga 1