SPORTURI  »  HANDBAL  »  ROMÂNIA - GERMANIA 23-25

Stop la Novi Sad » România a pierdut strîns în faţa Germaniei şi nu va putea juca pentru locurile 5-6

Clara Vădineanu a fost cea mai eficientă jucătoare română aseară, 7 goluri, la fel ca Ada Nechita // Foto: Marius Ionescu (Novi Sad)
Clara Vădineanu a fost cea mai eficientă jucătoare română aseară, 7 goluri, la fel ca Ada Nechita // Foto: Marius Ionescu (Novi Sad)

Articol de - Publicat vineri, 14 decembrie 2012 00:00 / Actualizat joi, 13 decembrie 2012 22:00

La ediţia precedentă a Campionatului European, din Danemarca, "tricolorele" cucereau medalia de bronz.

Credem în similitudini? Uneori, ne trag ele de mînecă, ne dau ghionturi, ne ciupesc de cot. "Naţionala" României a mai întîlnit-o în ultimii ani pe cea a Germaniei la Europene sau Mondiale în meciuri care puneau ştampila finală. Iar bilanţul nu e deloc zîmbitor pentru handbalistele tricolore.

Să luăm exemplul CM 2009, din China. După ce au pierdut acolo dramatic în grupele principale în faţa Spaniei, în ultima secundă, şi au făcut un egal cu Coreea de Sud care nu a folosit nimănui, româncele au dat ochi cu Germania pentru locurile 7-8. Dezamăgirea le-a apăsat atît de tare încît s-au lăsat copleşite de adversare, pierzînd la 10 goluri, 25-35. 7 la pauză, 13-20.

Primă parte paralizată
Aseară, miza nu mai era calificarea în semifinale, zădărnicită după înfrîngerea la Ungaria de marţi, ci pentru a ajunge să se lupte la locurile 5-6. Încă sub impresia celor întîmplate contra maghiarelor, jucătoarele lui Tadici au început lent aseară.

Parcă le era imposibil şi să se caute pe teren, cu atît mai mult să se găsească. Exact ca atunci cînd privirea e înceţoşată, mintea amorţită, reflexele paralizate. Pe aceste date negative şi-a construit Germania avantajul în prima repriză, avantaj care îi va servi drept excelent alibi în finalul meciului.

Cea mai mare diferenţă din partea întîi s-a consemnat chiar la sfîrşitul celor 30 de minute, 16-9, 7 goluri, la fel ca în China, acum trei ani. Selecţionerul Tadici a început cu aceleaşi jucătoare care au bătut Spania, dar pe parcurs, văzînd că randamentul e sub nivelul mării, le-a înlocuit cu Vădineanu, Geiger, Dincă, Tolnai. Doar Nechita a rămas fermă pe extrema dreaptă şi a jucat foarte bine.

Dezgheţ după pauză
Încet-încet, s-au schimbat lucrurile. Începutul de repriză secundă a mai pus pietre în sacul nostru. Punctul de low maximum a fost atins în minutul 34, 10-18. Apoi, cu răbdare, cu cîteva intervenţii super ale Talidei, cu mai mult curaj la aruncările lui Vădineanu, cu Nechita sigură pe ea, avantajul german a început să se dizolve. Atît de mult încît la final a rămas cît un deget de frişcă peste o cafea rece. Doar două goluri, 23-25.

Româncele au oprit la pauză similitudinile cu CM 2009. Apoi şi-au croit propria versiune. Una din care se poate începe ceva. La anul, peste doi ani, peste trei, cînd va fi posibil.

Surpriza Clara
Vădineanu, interul stînga din "naţionala" României, a fost desemnată aseară cea mai bună jucătoare din echipa noastră. Revenită în prima reprezentativă după mai bine de trei ani, Vădineanu a marcat de 7 ori.

"Îmi pare rău că am pierdut, dar am plătit pentru începutul de joc ezitant. În partea a doua ne-am dorit să revenim, am alergat după ele, dar nu am mai avut timp. Eu mă bucur că am avut posibilitatea să joc mai mult, am făcut tot ce am putut să-mi ajut echipa şi sper să am posibilitatea şi în alte meciuri, pe viitor", a declarat Vădineanu.

Semifinale stabilite
În urma ultimei etape din grupele principale, ieri au fost stabilite şi semifinalele Euro 2012. Astfel, meciul care a hotărît ultima semifinalistă, Serbia-Franţa, s-a terminat cu victoria gazdelor, 18-17, acestea reuşind accederea în careul de aşi.

Muntenegru a trecut de Spania, 27-23, asigurîndu-şi primul loc în grupă. Sîmbătă, în semifinale, Norvegia va întîlni Ungaria, iar Serbia va juca împotriva Muntenegrului.

41 la sută a fost aseară coeficientul de eficacitate al echipei României. Germania a avut 44 la sută

"Este jocul de care sînt cel mai mulţumit, în ciuda faptului că am pierdut. Naţionala României a cîştigat patru jucătoare pe care se poate conta pe viitor" (Gheorghe Tadici)

România 23 (9)
Vădineanu 7, Nechita 7, Geiger 4, Stanca 1,  Brădeanu 1, Curea 1, Pintea 1, Neagu 1

Germania 25 (16)
Steinbach 8,  Wohlbold 3, Hubinger 3, Muller 3,  Nadgornaja 2,  Zapf 2, Lang 1, Geschke 1, Augsburg 1, Loerper 1

Grupa principală II ( Novi Sad)
1. Muntenegru    5    4    0    1    128-123    8
2. Ungaria    4    3    0    1    107-99    6
3. Germania    5    2    1    2    119-116    5
4. România    5    1    1    3    114-120        3
5. Spania    5    1    1    3    128-135    3
6. Rusia    4    0    3    1    99-102    3
* primele două clasate s-au calificat în semifinale

Rezultatele de ieri
Grupa Principală I: Cehia-Suedia 26-35; Serbia-Franţa 18-17
Grupa Principală II: Spania-Muntenegru 23-27; România-Germania 23-25

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (11)
handbaltotal
handbaltotal  •  14 Decembrie 2012, 16:47

Tadici pleaca si vine un antrenor strain.

rexrapidistul
rexrapidistul  •  14 Decembrie 2012, 15:12
Postat de gilos pe 14 Decembrie 2012, 12:58

Tadici este complet depasit de evenimente, a ramas fidel jocului batranesc, invechit. Onorabil ar fi sa-si depuna demisia. Vastergaard, de la Oltchim, care este oricum platit din bani publici, ar fi ideal sa preia nationala pe un proiect pe patru ani. Altfel, cu rocade Tadici-Voina si invers, nu ajungem nicaieri si ne departam tot mai mult de ce se joaca acum Europa...

Si pe de alta parte, cred ca erau foarte speriate de Tadici si acest lucru le-a facut sa comita multe greseli! Am vazut fetele (nu toate) care se yuitau cu teama spre banca dupa ce greseau o minge sau un sut pe poarta!

vera_rapid
vera_rapid  •  14 Decembrie 2012, 14:03
Postat de gilos pe 14 Decembrie 2012, 12:58

Tadici este complet depasit de evenimente, a ramas fidel jocului batranesc, invechit. Onorabil ar fi sa-si depuna demisia. Vastergaard, de la Oltchim, care este oricum platit din bani publici, ar fi ideal sa preia nationala pe un proiect pe patru ani. Altfel, cu rocade Tadici-Voina si invers, nu ajungem nicaieri si ne departam tot mai mult de ce se joaca acum Europa...

Ieri la time-out s-a vazut cel mai clar diferenta in ani lumina intre felul cum gandeste si actioneaza un antrenor tanar si felul total depasit al lui Tadici. Neamtzul nu stia cum sa explice mai clar schema care sa o joace fetele lui in atac, si mai vorbea si de aparare dupa aceea, numindu-le pe jucatoare pe numele propriu, iar Tadici le explica in scarba ce au gresit si le arata cu degetul. Halal mod de a incuraja pe cineva. In conditiile astea nu putem face performanta. De ce nu se vrea un antrenor strain? Sa ne uitam la Ungaria, nu are nici de departe lotul mai valoros decat al nostru, si totusi joaca semifinala. Pana cand vor mai fi fetele noastre ignorate de FRH?

Vezi toate comentariile (11)
Comentează