SPORTURI  »  HANDBAL  »  CE 2022

Țările de Jos - România, astăzi, la Campionatul European » Trupa lui Pera debutează contra unei mari favorite la medalii

Cristina Neagu // FOTO: Imago
Cristina Neagu // FOTO: Imago

Articol de - Publicat sambata, 05 noiembrie 2022 08:12 / Actualizat sambata, 05 noiembrie 2022 08:50

Naționala României debutează astăzi, de la 21:30, în Macedonia de Nord, la Campionatul European de handbal feminin împotriva selecționatei Țărilor de Jos, actuala denumire a Olandei, echipa care este văzută drept favorită la medalii la acest turneu final.

  • Campionatul European de Handbal din 2022 se desfășoară între 4 și 20 noiembrie, în Slovenia, Muntenegru și Macedonia de Nord
  • „Tricolorele” fac parte din grupa C, alături de Franța, Țările de Jos și Macedonia de Nord. Primele 3 clasate avansează în faza grupelor principale
  • România înfruntă Țările de Jos în primul meci al grupei C de la Campionatul European de handbal feminin. Meciul este de la ora 21:30, liveTEXT pe GSP.ro și e televizat pe Orange Sport 2, Prima Sport 2 și Digi Sport 2.

Pentru a 14-a oară calificată la un Campionat European din 15 ediții, România este într-o grupă cu Franța, Olanda și Macedonia de Nord. Pentru a se califica în grupele principale, România trebuie să ocupe una dintre primele trei poziții. 

Naționala pregătită de Florentin Pera, Bogdan Burcea și Ildiko Barbu joacă astăzi cu Țările de Jos, luni cu Franța și miercuri cu Macedonia de Nord. Foste campioane mondiale în 2019, olandezele sunt favorite în opinia specialiștilor, casele de pariuri oferind o cotă de 1,20 pentru victorie batavelor, în timp ce România are o cotă de 6,40.

Campioana mondială din 2019, selecționata Țărilor de Jos este una dintre favoritele la medalii la acest turneu. Pregătită de suedezul Per Johansson, fostul antrenor de la CSM București și Rostov Don, naționala batavă este în formă maximă după ce le-a învins în weekendul trecut pe Norvegia, Danemarca și Brazilia, la un ultim turneu de pregătire. 

Primul meci, prima mare surpriză la Campionatul European de handbal » Debut cu înfrângere pentru ocupanta locului 3 de la Mondial
EURO 2022
Primul meci, prima mare surpriză la Campionatul European de handbal » Debut cu înfrângere pentru ocupanta locului 3 de la Mondial

Chiar și fără căpitanul Danick Snelder, accidentată, sau Lois Abbingh, care a născut, Tess Wester, însărcinată, naționala Țărilor de Jos are resurse pentru a-și îndeplini obiectivul. 

Handbaliste precum Kelly Dulfer, Inger Smits, Dione Housheer, Angela Malestein sau Estavana Polman, printr-o prestație constantă, cu un joc în mare viteză și cu greșeli foarte rare, pot duce echipa spre semifinale. Olandezele au obținut până acum la Campionatele Europene două medalii: argint în 2016 și bronz în 2018.

În meciurile directe, naționala Țărilor de Jos a învins România în ultimele 5 partide, dar și în primul meci oficial între cele două națiuni, disputat la CE 1998, turneu organizat chiar de federația olandeză.

Buceschi și Ostase sunt incerte pentru Țările de Jos - România

România a ajuns joi la Skopje cu o cursă aeriană de la Viena, după cantonamentul de pregătire din orașul maghiar Tatabanya. Selecționata condusă de Florentin Pera a jucat două partide de pregătire: 28-33 cu Ungaria și 29-29 cu Germania. 

„Tricolorele" au făcut ieri, de la ora 19, un antrenament de acomodare în sala Boris Trajkovski, acolo unde vor disputa cele 3 meciuri din grupa C. Antrenamentul a fost precedat de o vizionare video, în care româncele au discutat pe imagini din meciurile de pregătire ale României și Țărilor de Jos. Pera a avut la dispoziție tot lotul de 18 jucătoare, dar două dintre ele sunt incerte pentru partida de debut la EURO2022. 

Coordonatoarea naționalei, Eliza Buceschi, s-a lovit la genunchi în meciul de pregătire cu Ungaria și așteaptă verdictul medicului echipei, Florin Oancea, care îi va interpreta RMN-ul. Pivotul Lorena Ostase are fractură la degetul mare de la mâna stângă și, probabil cu ajutorul unei orteze, va putea juca

„Este un început de drum pe care-l tratăm cu încredere, respectăm adversarul și ne dorim ce este mai bun pentru naționala României. Sperăm să aliniem cea mai bună formulă de joc, având în vedere problemele medicale cu care ne confruntăm. Starea de spirit este bună și mă bazez pe puterea grupului. Vom lupta cu toate resursele pentru a ne ridica la așteptările suporterilor noștri", a declarat, pentru Gazeta Sporturilor, selecționerul Florentin Pera.

2 medaliiau câștigat la Campionatele Europene Țările de Jos, argint în 2016 și bronz în 2018

Toate cele 4 formații din grupa C stau în același hotel și s-au lovit de aceleași probleme: mâncarea proastă, internet slab și prețul foarte mare la spălatul echipamentului, 10 euro pe kilogram. 

Șefii delegațiilor române, franceze și olandeze vor face astăzi o petiție către comitetul de organizare, prin care vor cere îmbunătățirea condițiilor de masă pentru cele trei naționale.

1este numărul medaliilor cucerite de România la CE, bronz în 2010

10este locul pe care îl are ca obiectiv naționala tricoloră

Lotul României pentru Euro 2022:

  • Portari: Iulia Dumanska (Gloria Bistrița), Diana Ciucă (Rapid), Daciana Hosu (SCM Rm. Vâlcea)
  • Extreme stânga: Ana Maria Tănăsie (Minaur Baia Mare), Alexandra Dindiligan (CSM București), Corina Lupei (SCM Rm Vâlcea)
  • Extreme dreapta: Sonia Seraficeanu (Gloria Bistrița), Alexandra Badea (Rapid), Mihaela Mihai (CSM București)
  • Pivoți: Crina Pintea (CSM București), Lorena Ostase (Rapid), Andreea Țârle (Minaur Baia Mare)
  • Linia de 9 metri: Cristina Neagu (CSM București), Bianca Bazaliu (Gloria Bistrița), Eliza Buceschi (Rapid), Laura Pristăvița (Gloria Bistrița), Sorina Grozav (Rapid), Diana Lixăndroiu (CSM Slatina)

Programul meciurilor din Grupa C la EURO 2022

5 noiembrie

  • Ora 19:00: Franța – Macedonia de Nord
  • Ora 21:30: Țările de jos – România

7 noiembrie

  • Ora 19:00: Macedonia de Nord – Țările de Jos
  • Ora 21:30: România – Franța

9 noiembrie

  • Ora 19:00: Macedonia de Nord – România
  • Ora 21:30: Franța – Țările de Jos

Grupele Campionatului European de Handbal 2022

Grupa A 

  • Norvegia, Ungaria, Croația, Elveția

Grupa B 

  • Danemarca, Suedia, Slovenia, Serbia

Grupa C

  • România, Franța, Macedonia de Nord, Țările de Jos

Grupa D

  • Polonia, Muntenegru, Germania, Spania

Sistemul de desfășurare al Europeanului de Handbal

  • Primele trei clasate din cele patru grupe avansează în grupele principale, acolo unde merg doar cu punctele obținute împotriva celorlalte echipe calificate. Main Round se dispută între 10 și 16 noiembrie
  • Ocupantele primelor două locuri în grupele principale se întâlnesc în semifinale, încrucișat, I1 contra II2 și II1 contra I2. În aceeași zi se joacă meciul pentru locul 5
  • În ultima zi a competiției au loc finalele, cea pentru medalia de aur și cea pentru bronz

Citește și: 

Țările de Jos, Franța și Macedonia de Nord, adversarele României la Campionatul European de handbal feminin 2022

Euro 2022, ultimul turneu continental din cariera Cristinei Neagu: „Coincidența face ca primul să fi fost tot în Macedonia de Nord”

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (3)
Hagicianul
Hagicianul  •  05 Noiembrie 2022, 11:46

Dacă în România sunt românce, cele din Țările de Jos sunt țărănci de jos?! :))

chibit
chibit  •  05 Noiembrie 2022, 09:12

Zero victorii in grupe.

chibit
chibit  •  05 Noiembrie 2022, 09:11

Zero victorii in grupe.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează