SPORTURI  »  HANDBAL  »  LIGA CAMPIONILOR/ANALIZĂ

Venin norvegian în handbalul feminin european

Bucuria fetelor de la Vipers după ce au primit trofeul FOTO Imago Images
Bucuria fetelor de la Vipers după ce au primit trofeul FOTO Imago Images

Articol de - Publicat luni, 05 iunie 2023 18:09 / Actualizat luni, 05 iunie 2023 18:36

Liga Campionilor a fost câștigată pentru a treia oară consecutiv de Vipers Kristianstad din Norvegia, iar portarul norvegian Katrine Lunde a obținut, la 43 de ani, pentru a 7-a oară trofeul

Șaisprezece echipe s-au aflat la începutul Ligii Campionilor, competiție care a debutat în 10 septembrie 2022. Cele mai bune patru echipe, Vipers, FTC, Gyor și Esbjerg, au ajuns în semifinale și s-au luptat în weekend pentru trofeu, câștigat din nou de campioana Norvegiei. Reprezentantele României, Rapid și CSM București, au părăsit turneul în sferturile de finală.

Audiență-record

Cea mai importantă competiție intercluburi a Europei, a început în septembrie anul trecut în formatul cu două grupe cu câte 8 formații, iar primele 12 s-au calificat în fazele eliminatorii. România a avut la start două formații, Rapid și CSM București, dar ambele au ratat calificarea în Final Four, fiind eliminate în "sferturi" de Vipers, respectiv Esbjerg.

Cele mai bune 4 echipe care s-au calificat în semifinale au fost Vipers, FTC, Gyor și Esbjerg. Pentru prima oară din 2014, de când competiția se joacă în sistem F4, o țară, Ungaria, a avut două formații calificate în turneul final, FTC și Gyor. Și din acest motiv, sâmbătă și duminică, sala MVM Dome din Budapesta a fost arhiplină, toate cele 20.022 de locuri fiind ocupate. Cu această ocazie s-a stabilit un nou record de audiență în F4.

Venin norvegian în handbalul feminin european

„Viperele" și îmblânzitorul Ole Gustav Gjekstad

În cele două zile ale turneului, campioana Norvegiei, Vipers Kristiansand, a redemonstrat că este cea mai bună echipă din lume și a câștigat clar, pentru a 3-a oară la rând trofeul. Viperele norvegiene au egalat performanța Gyorului, care câștigase și ea trofeul de 3 ori la consecutiv în perioada 2017-2019, când formația lui Martin Ambros a fost invincibilă.

Artizanul echipei norvegiene, antrenorul Ole Gustav Gjekstad a creat la Kristiansand o formație incredibilă, fără multe superstaruri, dar cu un stil de joc modern, în mare viteză, cu o linie de 9 metri extrem de inventivă și laborioasă. Cele 3 titulare din atac, Vyakhireva, Roberts și Jerabkova, au avut o constanță remarcabilă, au greșit foarte puține mingi, iar în finala câștigată cu 28-24 în fața lui FTC, cele 3 au marcat 15 goluri din totalul de 28.

Venin norvegian în handbalul feminin european
Katrine Lunde FOTO Imago Images

Un aport major la câștigarea trofeului de către vipere l-a avut celebrul portar de 43 de ani, Katrine Lunde, care în finală a apărat 16 mingi din 34 posibile, ceea ce înseamnă un procentaj fabulos de 47,06%. Cu trofeul câștigat duminică la Budapesta, Lunde a devenit jucătoarea cu cele mai multe Ligi ale Campionilor în palmares, 7, depășindu-le pe Nora Mork, Bojana Popovic și Ausra Fridriskas, care au 6.

Anna Vyakhireva, o viperă strălucitoare!

MVP-ul F4-lui a fost desemnată rusoaica Anna Vyakhireva, care pe lângă cele 11 goluri marcate în cele 2 partide, a dat foarte multe pase decisive, a creat numeroase faze decisive, din care s-a marcat ori Vipers a obținut eliminări sau aruncări de la 7 metri.

Venin norvegian în handbalul feminin european
Anna Vyakhireva în acțiune FOTO Imago Images

Cea mai bună marcatoare a sezonului în Liga Campionilor a fost norvegianca de la Esbjerg, Henny Reistad, care a înscris 142 de goluri.

Surpriza competiției a fost echipa maghiară Ferencvaros Budapesta, care s-a calificat pentru prima oară în turneul final. Echipa celebrului antrenor Gabor Elek și-a depășit condiția și a reușit încă o surpriză de proporții în semifinale, după ce în „sferturi" trecuse de Metz. În semifinale, FTC a revenit de la minus 5 cu Esbjerg, a câștigat la ultima fază datorită golului lui Bolk, dar în finală a pierdut în fața lui Vipers.

Gyorul lui Martin Ambros, care din vară va pleca de la formația maghiară, s-a înclinat în semifinală, 35-37, în fața lui Vipers, într-o partidă de referință pentru handbalul adevărat. Până la urmă, Gyor a ocupat locul 3, câștigând cu 28-27 meciul pentru bronz cu Esbjerg. 

3 trofeeChampions League câștigate consecutiv are Vipers

7 Ligi ale Campionilora câștigat în carieră Katrine Lunde

Citește și alte știri din handbal:

Pretenții europene » Analiza unui sezon dominat de CSM București în Liga Florilor

Dinamo bifează două transferuri de top: un jucător de la Barcelona + portarul naționalei României

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (2)
paolo13
paolo13  •  06 Iunie 2023, 04:56

Titlu de cancan...

AdrianUCV1948
AdrianUCV1948  •  05 Iunie 2023, 22:30

Inca un sezon in care sunt de departe cele mai bune, mie mi se pare incredibil acest Gjekstad, acum merge sa o transforme pe Odense intr-o forta, sezonul viitor sigur o sa ajunga si danezele in F4.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează