SPORTURI  »  HANDBAL  »  DINAMO

INTERVIU Xavier Pascual prefațează Dinamo - Barcelona, meci din Champions League, și vorbește despre viața lui în România: „Nu am venit aici pentru bani”

Xavier Pascual// Foto-IMAGO / sport pictures-Razvan Pasarica
Xavier Pascual// Foto-IMAGO / sport pictures-Razvan Pasarica

Articol de - Publicat joi, 17 februarie 2022 10:14 / Actualizat joi, 17 februarie 2022 11:30

Înaintea înfruntării de azi, din Grupa B a Ligii Campionilor, dintre Dinamo și Barcelona, deținătoarea trofeului, Xavier Pascual (53 de ani) spune că „Barça este echipa vieții mele, dar eu sunt la Dinamo și voi face tot posibilul s-o învingem”. 

  • Dinamo - Barcelona se joacă joi, de la 19:45. Meciul e liveTEXT pe GSP.RO și în direct la TV pe Digi2 și Telekom 2

Antrenorul catalan al campioanei României vorbește, de asemenea, despre adaptarea în România, mentalitate și lipsa de răbdare autohtonă.

Sala Dinamo într-o zi obișnuită a săptămânii, în care handbaliștii pregătiți de Xavi Pascual pregătesc marele meci din Champions League cu Barcelona, programat azi, pe teren propriu, de la ora 19:45. Catalanul exersează jocul liniei de 9 metri, în care coordonatorii Bizău și Khairi sunt cei mai urecheați de celebrul antrenor.

„Jucați schema până la capăt. Asta pregătim, asta jucăm”, se aude vocea autoritară a lui Xavi Pascual, care vara trecută a surprins pe toată lumea venind la Dinamo. Va împlini 54 de ani pe 8 martie și mare parte din ei i-a dedicat handbalului și echipei FC Barcelona. A jucat acolo ca portar între 1986 și 1987, apoi din nou în perioada 1989-1991, dar cele mai mari și mai strălucitoare ținte le-a atins ca antrenor. 

A fost pe banca Barçei din 2009 până la mijlocul lui 2021, timp în care a pus, alături de jucătorii săi, în vitrina grupării catalane trofee ale tuturor competițiilor la care a participat. Între ele, 3 Ligi ale Campionilor și 5 triumfuri în Campionatul Mondial al cluburilor. A ales după aceea Dinamo și naționala României. Un pariu riscant, după unii, dar în care își pune toată pasiunea și experiența.

După 3 ore și jumătate în care jucătorii au făcut vizionare și antrenamentul principal, Pasqi îi strânge la mijlocul terenului pentru ultimele detalii. Dinamoviștii par obosiți și deja se gândesc la patul de acasă, dar pentru antrenor ziua încă nu s-a încheiat. 

INTERVIU cu Xavi Pascual » Antrenorul catalan, despre adaptarea în România, despre mentalitate și despre lipsa noastră de răbdare

Timp de aproape o oră a vorbit pentru Gazetă despre cum înfruntă provocarea trecerii de la un club imens la unul care încă își construiește un prestigiu internațional, despre cum este el, ca om și ca antrenor, și de ce a vrut neapărat să învețe limba română.

- Pasqi, cum te-ai acomodat în România? 
- Bine, sunt încă în procesul de acomodare, pentru că nu-mi este ușor după 20 de ani la Barcelona. Sunt foarte fericit aici, mă înțeleg bine cu oamenii din club, care sunt alături de mine.

- Cum ți se par românii față de spanioli? 
- Toți suntem diferiți. Problema cea mai mare este cu diferența de cultură, nu este chestiune de handbal, ci de viață, de felul de a fi. Românii nu au încredere în propria valoare, în ce pot realiza. Se vorbește de schimbarea mentalității, dar nu se caută drumul bun. Se vorbește foarte mult, dar se face foarte puțin.

- Ai surprins pe toată lumea venind la Dinamo. De ce ai făcut-o? 
- Este o noua oportunitate în viața mea, în cariera mea. Am mulți prieteni aici, a fost decizia mea pe care mulți nu au înțeles-o, dar asta nu este problema mea. Dinamo este un club imens, acum este familia mea, chiar dacă inima îmi rămâne la Barcelona. Pentru a crește Dinamo, trebuie să schimbăm zona de confort și unora nu le place. Aceasta este problema.

Înfrângere dură pentru SCM Rm. Vâlcea în EHF European League
EHF EUROPEAN LEAGUE
Înfrângere dură pentru SCM Rm. Vâlcea în EHF European League

Xavi Pascual: „Familia e cea mai importantă”

- Unii oameni din handbal spun că ai venit la Dinamo pentru bani și că aici câștigi mai mult decât la Barcelona. 
- E fals. Eu nu sunt aici pentru bani, este stupid. Am avut oferte mai bune decât cea de la Dinamo, dar cei care vorbesc nu știu realitatea. Dinamo nu este un club bogat, nici de top și nu poate plăti salarii foarte mari.

- Cât de mult a contat pentru tine că familia a fost de acord să vii la Dinamo? 
- Pentru mine familia este cea mai importantă. Toata viața noastră am făcut lucrurile din suflet, ne-am consultat mereu, eu și soția mea. Ea știe că handbalul este pasiunea mea, am venit să-mi fac meseria, dar dacă familia nu era OK în București, ne întorceam la Barcelona. Suntem bine însă.

- Ce nu-ți place în București? 
- (râde) Traficul. Traficul este dezastru. Ca în toate orașele mari, sunt lucruri bune și mai puțin bune în București. Contează mult că locuim aproape de sala Dinamo, avem parcul Herăstrău lângă noi. În viață, cel mai important este capacitatea de adaptare. Sunt mulțumit de condiții.

Nu contează unde jucăm, fanii dinamoviști sunt alături de echipă. Au fost la Flensburg, Veszprem, Barcelona. Când jucăm acasă, ei sunt forța noastră. Jos pălăria în fața lor. Le mulțumesc. Vom lupta cu Barcelona, vom juca și pentru ei. 

- Xavier Pascual, antrenor Dinamo

Respect pentru limba română

- Îți place mâncarea din România? 
- În toate locurile în care am fost, se mănâncă foarte bine. Bucureștiul este un oraș cosmopolit și găsești tot felul de mâncăruri. Îmi plac papanașii cu ciocolată, dar nu pot renunța la paella cu fructe de mare.

- De ce ai vrut neapărat să vorbești în limba româna și cât de greu ți-a fost s-o înveți? 
- Eu sunt catalan și pentru mine limba este foarte importantă. Cum vreau ca lumea să respecte limba catalană, așa respect și eu limba română. Am făcut un efort mic pentru a înțelege mai bine oamenii de lângă mine. Eu sunt Pascual, nu mă interesează că alți antrenori străini din România nu vorbesc română. E vorba de puțin respect.

- Te-ai gândit vreodată să te retragi? Ai avut probleme cardiace. 
- Nu, niciodată, chiar dacă am pierdut meciuri importante, am avut probleme de sănătate, nu m-am lamentat și am căutat soluții ca să le rezolv. Însă sănătatea este cea mai importantă.

- Ți-a fost teamă de pandemia de COVID-19? 
- Da. Este foarte complicat să înțelegi această situație, de ce au murit atât de mulți oameni...

CSM București, aproape de o rușine în Liga Națională » Rapid poate profita de pasul greșit făcut de „tigroaice”
CSM BUCUREȘTI
CSM București, aproape de o rușine în Liga Națională » Rapid poate profita de pasul greșit făcut de „tigroaice”

Xavi Pascual nu iartă greșelile intenționate

- Cum l-ai caracteriza pe omul Xavi Pascual, nu pe antrenor? 
- Lucrez foarte mult și mă bazez pe loialitate, pe corectitudine. Dacă un om greșește față de mine o dată, înțeleg, dar a doua oară nu există. Poți face greșeli întâmplătoare, dar dacă ai făcut intenționat, nu te iert. Cei care mă cunosc știu că așa sunt. Nu menajez pe nimeni. E bine, e rău, așa sunt eu. Și eu greșesc în fiecare zi, dar nu intenționat.

- Ești un tip dur?
- Ce înseamnă dur? Exigent? Da, sunt exigent cu toată lumea și în primul rând cu mine. Știu că poate fi o problemă din acest motiv, dar eu nu-mi schimb personalitatea. Pot să câștig, pot să pierd, însă așa sunt eu. Eu antrenez cu inima, dau tot și vreau ca echipa mea să-și dea sufletul pe teren, să dea sută la sută tot timpul. Nu cer nimic din ce nu am pregătit.

- Este diferență enormă între Dinamo și Barcelona, erai obișnuit în top. Cum faci față schimbării? 
- E un întreg proces. Nu am schimbat doar vestiarul, nu am schimbat doar jucătorii, am schimbat modelul. Nu putem face minuni la Dinamo în câteva luni, avem nevoie de timp. Problema este că aici, la Dinamo, în România, cuvântul răbdare nu există.

Avem nevoie de răbdare, încredere și muncă. Aici se vorbește foarte mult, cred că dacă oamenii s-ar putea accidenta la limbă de cât vorbesc, cele mai multe probleme ar fi în România. 

- Xavier Pascual, antrenor Dinamo

Xavi Pascual: „Unii spectatori cred că dacă au plătit bilet, se pot lua de jucători, de antrenori...”

- Ce deranjează cel mai tare? 
- Multe persoane consideră că eu nu le ascult când vorbim despre handbal, dar eu înțeleg că toată lumea are o opinie și le-o respect. Nicio problemă, dar cum nici eu nu pot să-i spun medicului ce să facă la o accidentare, nici mie nu poate să-mi spună altcineva care nu este antrenor cum să antrenez. 

Este o problemă de mentalitate, de filozofie, de educație. Unii spectatori cred că dacă au plătit bilet, se pot lua de jucători, de antrenori... e ca și cum te duci la restaurant și, pentru că plătești, începi să te iei de chelner. Nu este normal.

- Cum l-ai caracteriza pe antrenorul Xavi Pascual? 
- Pasionat, muncitor și se ține de strategie. Eu trebuie să fac totul la echipă, pentru că atunci când echipa nu câștigă, consecințele le trag antrenorii. Decizia este doar a mea pentru că eu răspund. Dinamo m-a vrut și eu decid tot, așa lucrez eu.

- Cine sunt jucătorii cei mai importanți? 
- Toți sunt foarte importanți, dar am pretenții mai mari de la coordonator, pentru că el este antrenorul din teren și trebuie să vorbim aceeași limbă. Și în acest moment eu vreau mai mult de la Octavian Bizău. Este bun, dar nu suficient. Poate să dea mult mai mult. Am nevoie să înțeleagă filozofia de joc, modelul meu. Și asta nu se poate face într-un an. Cu Raul Entrerrios am lucrat la Barcelona 10 ani.

Da, sunt exigent cu toată lumea și în primul rând cu mine. Eu antrenez cu inima, dau tot și vreau ca echipa mea să-și dea sufletul pe teren, să dea sută la sută tot timpul. Nu cer nimic din ce nu am pregătit. 

- Xavier Pascual, antrenor Dinamo

Xavi Pascual, despre meciul Dinamo - Barcelona, din Champions League

- Ce așteptări ai de la meciul cu Barcelona, de acasă? 
- În primul rând, pentru noi este un privilegiu, jucăm în Champions League cu campioana Europei. Nu va fi ușor deloc, este o echipă impresionantă care are nevoie de puncte și, după părerea mea, Dika Mem este cel mai bun jucător din lume. Barcelona este superfavorită, dar meciul este meci. Fiecare cu șansa sa. Va fi o emoție în plus, Barcelona este echipa vieții mele, dar eu sunt la Dinamo și voi face tot ce pot ca să câștigăm.

- De ce îl consideri pe francezul Dika Mem cel mai bun handbalist din lume?
- Este complet la doar 24 de ani. L-am adus la Barca când avea 17 ani și a fost pariul meu cu cei din club. Joacă foarte bine și atac, și apărare, în orice sistem. A ajuns în top, dar nu a uitat de unde a plecat, greutățile pe care le-a avut. 

Din păcate, în România jucătorii români ajung foarte ușor la salarii de top. Acesta este unul din lucrurile pe care nu le înțeleg în handbalul românesc și în opinia mea nu suntem pe un drum bun.

- A progresat Dinamo față de începutul sezonului?
- Dinamo este mai bună, dar are fluctuații, nu este constantă. Are nevoie de experiență și de meciuri cu echipe valoroase, precum Barcelona. Suntem în zona de confort și progresăm greu. Este nevoie de timp. Dinamo va fi mai bună în sezonul viitor. Trebuie să fim constanți și să jucăm măcar la 90 la sută din potențial. Nu putem alerga, dacă nu știm să mergem. Pas cu pas.

Xavier Pascual prefațează Dinamo - Barcelona, meci din Champions League, și vorbește despre viața lui în România: „Nu am venit aici pentru bani”
Xavi Pascual trăiește ardent de pe margine meciurile echipei sale// FOTO: Cristi Preda

11 titluri ale Spanieia cucerit Xavi Pascual cu Barcelona, 10 Cupe ale Regelui, 10 Supercupe ale Spaniei și 11 Cupe Asobal

Xavier Pascual prefațează Dinamo - Barcelona, meci din Champions League, și vorbește despre viața lui în România: „Nu am venit aici pentru bani”

Meciuri rămase de disputat pentru Dinamo

17 februarieDinamo-Barcelonaora 19:45
24 februariePorto-Dinamoora 21:45
03 martieDinamo-PSGora 19:45
09 martieKielce-Dinamoora 19:45

Rezultatele înregistrate de Dinamo până acum

  • Dinamo-Kielce 32-29, 
  • PSG-Dinamo 41-30, 
  • Dinamo-Porto 26-27, 
  • Barcelona-Dinamo 36-32, 
  • Zaporoje-Dinamo 28-27, 
  • Dinamo-Veszprem 31-29, 
  • Flensburg-Dinamo 37-30, 
  • Dinamo-Flensburg 20-28, 
  • Veszprem-Dinamo 47-32, 
  • Dinamo-Zaporoje 33-29.

Citește și:

Simona Halep, față în față cu jucătoarea care a spart tiparele în tenis: „E dificil să vii din țara mea. Am avut dificultăți în carieră, dar sunt mândră de ce am devenit”

Un nou caz de dopaj la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing » O sportivă din Ucraina a fost testată pozitiv la controlul antidoping

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
1502241916738818
Ion-Nelu Nistor  •  17 Februarie 2022, 14:56

Multumim Xavi Pascual!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează