SPORTURI  »  HOCHEI  »  INCIDENT

VIDEO Hocheist din Miercurea Ciuc, umilit la un meci din Ungaria: „M-au pus să cânt imnul. Atitudinea față de cetățenii din Transilvania e rușinoasă”

FOTO: Facebook @aroncika
FOTO: Facebook @aroncika

Articol de GSP - Publicat sambata, 29 octombrie 2022 19:26 / Actualizat sambata, 29 octombrie 2022 19:30

Aron Reisz (27 de ani), hocheist maghiar născut la Miercurea Ciuc, a fost umilit înaintea meciului dintre Ferencvaros și Gheorgheni, scor 1-5, disputat miercuri, în Erste Liga.

Aron Reisz este un hocheist cu naționalitate maghiară, născut la Miercurea Ciuc și care evoluează în acest moment în prima ligă austriacă, la Fehervar AV19.

România a pierdut clar cu Ungaria, dar a câștigat un lider înainte de Euro 2022! Prestație de excepție a rapidistei Sorina Grozav
Ungaria - România
România a pierdut clar cu Ungaria, dar a câștigat un lider înainte de Euro 2022! Prestație de excepție a rapidistei Sorina Grozav

Fost jucător chiar la Ferencvaros, Reisz a dorit să asiste live la disputa cu Gheorgheni, dar s-a lovit de atitudinea discriminatorie a firmei de securitate. 

Hocheist din Miercurea Ciuc, victima discriminării la meciul Ferencvaros - Gheorgheni

„Am achiziţionat biletele de intrare online. Voiam să merg cu tatăl meu. Întrucât mă consideram un spectator absolut neutru în acea seară, nici nu m-am gândit să schimb biletele pentru sectorul oaspeților. Totuşi, organizatorii au considerat că aceasta a fost o greşeală. Motivul a fost că sunt născut la Miercurea Ciuc.

Pe cei de la serviciul de pază nu i-a interesat că sunt cetăţean maghiar, cu domiciliu în Ungaria, au spus că prezint risc de securitate din cauza locului de naştere. Şi toate astea, bineînţeles, într-un mod umilitor, au vrut să mă pună să cânt imnul lui Ferencvaros ca să mă lase să intru în sală cu biletul meu valabil.

Ferencvaros nu a avut nicio problemă cu locul de naştere când am câştigat titlul de campion în culorile lor (a fost primul titlu în două decenii). Atitudinea discriminatorie a clubului Ferencvaros faţă de cetăţenii născuţi în Transilvania este rușinoasă”, a transmis Aron Reisz printr-o postare pe Facebook. 

Na szóval a tegnapi események margójára…édesapámmal mi is részt szerettünk volna venni a Fradi-Gyergyó meccsen. Ennek megfelelően, interneten megvásároltam a belépéshez szükséges jegyeket. Mivel ezen az estén abszolút semleges nézőnek tartottam magam, fel sem merült bennem, hogy a vendég szektorba váltsak jegyet egy hazai mérkőzésen. A szervezők szerint azonban ez “hiba” volt. A belépéskor a biztonsági szolgálatot biztositó személyzet igazoltatott (személyi és lakcímkártya) majd közölték, hogy nem léphetek be az épületbe. Az indoklás az volt kéremszépen, hogy én Csíkszeredában SZÜLETTEM. A biztonsági szolgálatot nem érdekelte az, hogy magyar állampolgárként, magyarországi lakcímmel rendelkezem, csupán a születési helyem alapján biztonsági kockázatnak minősítettek. Mindezt természetesen olyan megalázó módon, hogy a fradi indulót akarták elénekeltni velem annak feltételeként, hogy beléphessek a hazai szektorba az érvényes jegyemmel. A mai napon a Fradi is kommentálta az eseményeket, amelynek köze sincs a tegnapi napon történtekhez. Egyszerűen a születési helyem alapján diszkrimináltak a biztonsági őrök. Azt csak megjegyzem, hogy a Fradinak semmi problémája nem volt a születési helyünkkel, akkor, amikor Fradi színekben utanpótlás bajnoki címet nyertünk az egyesületnek (két évtized után az első bajnoki címe volt a szakosztálynak). Mind a Fradi diszkriminatív hozzáállása az Erdélyben születettekhez, mind pedig a biztonsági szolgálat megalázó eljárásmódja, “románozása” szégyenletes volt. Számomra ép ésszel felfoghatatlan, hogy 2022-ben ilyen megtörténhet Magyarországon, hogy az embereknek tartania kell attól, hogy születési helye miatt beengedik-e vagy sem egy sporteseményre.

Publicată de Aron Reisz pe Joi, 27 octombrie 2022

În urma incidentului, clubul maghiar și-a prezentat public scuzele.

Citește și alte știri din sportul internațional: 

A rupt colaborarea și a pornit în căutarea altei jucătoare: „Sunt nerăbdător să am parte de noi provocări!”
WTA
A rupt colaborarea și a pornit în căutarea altei jucătoare: „Sunt nerăbdător să am parte de noi provocări!”
Totul despre Turneul Campioanelor: televizare, grupe, primele meciuri și banii puși în joc + Jucătoarele au strălucit la festivitate
TURNEUL CAMPIOANELOR
Totul despre Turneul Campioanelor: televizare, grupe, primele meciuri și banii puși în joc + Jucătoarele au strălucit la festivitate

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (12)
traian_v
traian_v  •  30 Octombrie 2022, 14:46
Postat de hofer pe 29 Octombrie 2022, 23:09

Eu cunosc acest lucru de 30 de ani. Maghiari din Romania nu sunt bineveniti in Ungaria. Eu am rude Unguri de care cei din Ungaria si-au batut joc. Pentru ei Ungaria a murit.

Atata timp cat sunt bineveniti in Romania... Hajra!

polistul68
polistul68  •  30 Octombrie 2022, 12:36

Ce ma.amuza chestiile rasiste...mergeti copii in ORICE ORAS din SUA....si treceti, ca alb, prin cartierele marginase...nici sa.ti iei o apa nu curaj...si unii se plang ca nu au fost lasati sa intre la.meci ca aveau bilete in zona echipei adverse...clar modul cum.a fost refuzat este o problema....dar prezenta unui posibil sustinator al echipei adverse unde nu trebuie...poate genera o imensa problema...ma.gandesc, prin anii 90, ce ar fi insrmnat ca un suporter a lui dinamo, sa vina in galeria lui Poli....nu iesea intreg de acolo....:-))))

hofer
hofer  •  29 Octombrie 2022, 23:09

Eu cunosc acest lucru de 30 de ani. Maghiari din Romania nu sunt bineveniti in Ungaria. Eu am rude Unguri de care cei din Ungaria si-au batut joc. Pentru ei Ungaria a murit.

Vezi toate comentariile (12)
Comentează