SPORTURI  »  JO 2012  »  ANALIZĂ

Din nou campioana delegaţiei » Gimnastica e sportul care a adus multe medalii la fiecare ediţie a JO. La fel se aşteaptă şi la Londra

Sandra Izbaşa, Cătălina Ponor, Amelia Racea, Larisa Iordache, Diana Chelaru, Raluca Haidu şi Diana Bulimar (de la stînga la dreapta) aşteaptă Olimpiada cu zîmbetul pe buze // Foto: Cristi Preda
Sandra Izbaşa, Cătălina Ponor, Amelia Racea, Larisa Iordache, Diana Chelaru, Raluca Haidu şi Diana Bulimar (de la stînga la dreapta) aşteaptă Olimpiada cu zîmbetul pe buze // Foto: Cristi Preda

Articol de GSP - Publicat luni, 16 iulie 2012 00:00 / Actualizat luni, 16 iulie 2012 12:53

S-ar putea însă să nu fie atît de numeroase de aur ca în alţi ani. Motive: adversarii puternici, codul de punctaj, hazardul concursului.

Din 1976 încoace, România a avut în echipa feminină de gimnastică un furnizor constant şi generos de medalii olimpice. Cu excepţia Jocurilor de la Beijing 2008, contribuţia micilor sportive s-a ridicat mereu de la 5 distincţii pînă la 8. E aproape de neconceput o situaţie complet diferită de aceasta, lumea avînd o idee clară şi unică legată de gimnastică. Ele sînt fetele de aur. Punct.

Beijingul a zdruncinat un pic această percepţie. Acolo s-au cucerit doar două medalii, dar, e adevărat, dintr-un total de 8 al întregii delegaţii române. Ce va fi la Londra?

Întoarcerea, în vara lui 2010, la lot a antrenorilor Mariana Bitang şi Octavian Belu a reaprins speranţele într-o revenire în vîrf, atît la echipe, cît şi pe aparate. Cei doi tehnicieni, care au în urmă zeci de competiţii importante încărcate de prezenţe pe podium, păstrează însă o mină echilibrată.

Ei cîntăresc şansele cu realism, iau în calcul şi ceea ce ştiu, şi ceea ce va apărea surprinzător. Pentru că în gimnastică toată lumea îşi păstrează bine secretele. "Ce ai văzut acum trei luni nu are nici o legătură cu ce vezi azi", spune Mariana Bitang.

Au de unde alege
Este însă ceva ce recunoaşte toată lumea: că americanii sînt foarte puternici. Au avut întotdeauna şi au şi acum multe gimnaste din care să aleagă. Ca şi la alte sporturi, ei organizează trialuri, în urma cărora se stabileşte componenţa echipei. "Sînt 40 de sportive, apoi rămîn 25, apoi 10 şi, în final, 5", explică Octavian Belu. Nu doar sînt multe, dar au şi valori apropiate. Oricînd o rezervă poate suplini şi chiar depăşi o titulară.

China este o veşnică necunoscută. "Nu le-am văzut la nici un concurs", mărturiseşte Bitang. "Vor fi la Londra gimnaste dintre cele pe care le cunoaştem sau, cine ştie, vor veni cu o formaţie complet nouă? Vom vedea acolo". E un fel de a spune pentru că echipa e anunţată, dar asta nu exclude surprizele. Asiaticele au, oricum ar fi, reputaţie de echipă puternică. Antrenorii lor, în schimb, sînt aceiaşi de ani de zile. "Îi ştim, dar atît. Ei nu interacţionează deloc, nu comunică. «Hello, hello» şi asta e tot", povesteşte Belu.

Altfel decît la Europene?
Rusia e adversara pe care România o întîlneşte cel mai des, aflîndu-se pe acelaşi continent. Nu este însă concludent ceea ce s-a întîmplat la Europenele din mai, cînd România a cucerit titlul pe echipe, iar Rusia s-a clasat a doua, la 0,7 puncte. La Londra lucrurile pot sta cu totul altfel. "Sînt două Mustafina", nuanţează Mariana Bitang. "Nu ştiu pe care dintre ele o voi vedea la Jocurile Olimpice".

Antrenoarea mărturiseşte sincer că "prezenţa pe podium la echipe ar fi o realizare pentru noi. Să nu uităm că noi le-am preluat pe fete de la o diferenţă de aproape 8 puncte faţă de SUA, ceea ce este imens în gimnastică". "Cam o jumătate de oră la maraton?". "Da, cam aşa", confirmă Octavian Belu.

Speranţele mai mari la podium vin însă dinspre aparate. Trei dintre ele pentru că paralelele continuă să fie punctul nostru debil. Site-ul The All Around, dedicat gimnasticii, a realizat nişte clasamente virtuale ample, bazate pe notele luate de sportive la competiţiile din ultima perioadă. În aceste ierarhii, Sandra Izbaşa e cotată cu şanse la medalie la sărituri, Larisa Iordache şi Cătălina Ponor la bîrnă, iar la sol din nou Cătălina şi Larisa. La acest ultim aparat, poate pretinde şi campioana olimpică de la Beijing, Izbaşa, mai ales cu noul şi îmbunătăţitul exerciţiu.

Gimnastele şi antrenorii lor vor ajunge primii din delegaţia României la Londra, pe 21 iulie, iar concursul va începe pe 29.

"Mergem la Olimpiadă ca la război. Orice am face, sportul e ca un război" (Aleksandr Aleksandrov, antrenor principal Rusia)

"Avem o echipă puternică, plină de energie. Fetele nu se tem să muncească din greu ca să-şi atingă visul" (Martha Karolyi, antrenor coordonator SUA)

"N-am crezut niciodată că vom merge la o Olimpiadă cu trei generaţii de sportive. Vom vedea la Londra unde ne plasăm faţă de adversare" (Octavian Belu)

Echipa României
Cătălina Ponor
Sandra Izbaşa
Larisa Iordache
Diana Bulimar
Diana Chelaru

Echipa Rusiei
Ksenia Afanasieva
Anastasia Grişina
Viktoria Komova
Alia Mustafina
Maria Paseka

Echipa SUA
Gabrielle Douglas
Mckayla Maroney
Alexandra Raisman
Kyla Ross
Jordyn Wieber

Echipa Chinei
Deng Linlin
He Kexin
Huang Qiushuang
Sui Lu
Yao Jinnan

504301-caseta-medalii.jpg

504335-504321-gazeta-pag.jpg

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează