SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE 2016  »  HANBAL & VOLEI

Corespondență din Brazilia » Avem în campionatele de handbal și volei sportive de mare valoare care evoluează în finale olimpice la Rio » Ele joacă sau au jucat în România! Plus: Maestrul care trece aproape neobservat

Alison Pineau plutește ca nimeni alta // FOTO Guliver/GettyIMages +9   FOTO
Alison Pineau plutește ca nimeni alta // FOTO Guliver/GettyIMages

Articol de - Publicat duminica, 21 august 2016 00:00

În campionatele de handbal și volei ale României evoluează câteva sportive de mare valoare, care la Rio joacă finalele olimpice.

Echipa feminină de handbal a României nu a reușit, cum își doreau toți suporterii ei, să ajungă pe podiumul olimpic. Neagu și compania "s-au înecat" în primul meci, contra Angolei, meciul care ne-a costat apoi calificarea în "sferturi".

Rusia și Franța au jucat aseară pentru aurul olimpic la Rio. La Rusia, toate jucătoarele evoluează în campionatul intern după ce selecționerul Evgheni Trefilov a anunțat că nu va mai convoca nici o handbalistă care joacă în campionatele străine!

Franțuzoaicele însă sunt răspândite în toată Europa. Cinci din cele 12 fete selecționate de Olivier Krumbholz au jucat sau joacă în România!

Allison Pineau

Cea mai cunoscută dintre ele e, fără îndoială, Allison Pineau, centrul care a trecut atât pe la Oltchim, cât și pe la HCM Baia Mare. Allison a declarat însă, la plecare, în luna iunie, anul acesta, "că nu voi mai veni niciodată în România!".

Pineau (27 de ani) a plecat cu restanțe financiare de la ambele echipe, atât Oltchim, cât și HCM Baia Mare desființându-se! Cea mai bună jucătoare a lumii în 2009, Pineau a ales să meargă la Brest, acolo unde a dus-o și pe prietena ei, Melinda Geiger.

Laurisa Landre

Pivotul de 30 de ani al naționalei Franței evoluează la SCM Craiova, fiind adusă sezonul trecut de antrenorul de atunci, Simona Gogârlă. O foarte bună apărătoare, Laurisa și-a amânat plecarea din România, prelungindu-și contractul cu echipa din Bănie.

Gnonsiane Niombla

Centrul naționalei Franței, Niombla va juca din acest sezon la campioana Europei, CSM București. Gnosiane are 26 de ani și joacă de trei ani pentru naționala Franței, cu care se află acum în fața celui mai bun rezultat din istorie! A fost transferată de la Fleury și trebuie să o facă uitată la București pe brazilianca Ana Paula Rodrigues.

Camille Saurina Ayglon

Este una dintre cele mai experimentate jucătoare ale Franței. Și ea a fost transferată în această vară de CSM București, venind de la Nimes. Inter dreapta, Ayglon (31 de ani) are două medalii de argint cu naționala țării sale la Mondialele din 2009 și 2011. Va veni la București împreună cu soțul său, care este și el handbalist și care va juca tot la CSM.  

Amandine Leynaud

Portarul Franței a avut o trecere meteorică prin România. Ea a semnat cu Oltchim în 2012, dar la primele antrenamente a suferit o ruptură de ligamete și și-a reziliat contractul. Nu a apucat să joace nici măcar  un meci amical cu Oltchim!

În finala mică, lupta pentru bronz s-a dat și între două handbaliste care au fost coechipiere la HCM Baia Mare, în sezonul 2014-2015.

Lois Abbingh

Olandeza de 24 de ani a ajuns la Baia Mare în 2014 și a stat două sezoane. A venit accidentată, dar în momentul în care s-a recuperat și-a arătat valoarea. La HCM Baia Mare a câștigat Cupa României în 2015, plus Supercupa României.

Camilla Herrem

Extrema stânga ajunsă la 29 de ani a ratat cu Norvegia finala olimpică după ce ultima sa aruncare, în prelungirile meciului cu Rusia, a trecut milimetric pe lângă portă.

Camilla a rămas întinsă pe suprafața de joc și cu greu a fost oprită din plâns de coechipiere. În România a jucat un singur sezon, evoluând cu Baia Mare în "sferturile" Ligii Campionilor. A cucerit și Cupa României în 2015.

3din cele 12 handbalistele ale Franței de la Rio evoluează în campionatul României. Alte două au trecut pe la noi

Maestrul care trece aproape neobservat

Zoran Terzici, cel care a dus Serbia în finala olimpică de volei, a antrenat 5 ani în România, deși este unul dintre cei mai valoroși tehnicieni la fileu.

România nu are un campionat considerat foarte puternic, la feminin, dar cu toate acestea a atras de-a lungul timpului câteva nume sonore din voleiul mondial.

Unul dintre ele este cel al selecționerului Serbiei, Zoran Terzici, cel care a câștigat cu CSU Metal Galați de 4 ori consecutiv campionatul României. Terzici a fost nevoit să plece în momentul în care echipa gălățeană s-a desființat!

A revenit însă în 2016, la jumătatea campionatului, preluând-o pe CSM Târgoviște. Și dâmbovițencele au răspuns pe măsură. Au câștigat Cupa României și au pierdut dramatic finala campionatului în fața campioanelor de la Alba Blaj.

Târgoviște nu a mai putut să-l țină însă pe valorosul tehnician și pentru sezonul viitor, Terzici semnând cu o echipă foarte bine cotată, care va lupta pentru Liga Campionilor, Volero Zurich.

Terzici a adus cu el, în România, și foarte multe jucătoare sârbe, de valoare. Două dintre ele fac parte acum din echipa care a jucat azi-noapte finala olimpică, împotriva Chinei.

Serbia a avut un parcurs formidabil în turneul olimpic, eliminând Rusia în "sferturi", 3-0, dar și Statele Unite ale Americii în semifinale, 3-2!

Maja Ognjenovici

Căpitanul Serbiei la JO de la Rio, Maja avea 22 de ani când a fost adusă de Terzici la Galați. Un copil teribil, de pe atunci, Maja a pus umărul la rezultatele naționalei de la Belgrad, campioană europeană în 2011 și bronz mondial în 2006. Maja a jucat în România între 2006 și 2008, plecând apoi la echipe cu nume din Liga Campionilor, din campionatele Turciei, Italiei sau Poloniei.

Bianka Busa

Are 22 de ani și evoluează la CSM Târgoviște. Este considerată o voleibalistă de mare viitor, fiind mai mult rezervă la Rio. Bianka s-a făcut însă remarcată la jocurile din campionatul intern, în finala din sezonul trecut cu Volei Alba Blaj, fiind una dintre cele mai valoroase jucătoare.

S-a mai scris astăzi despre JO 2016:

Totul despre Olimpiadă: rezultate + program complet + statistici --> rio2016.GSP.ro

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (5)
10209074071522694
Bogdan Stere  •  21 August 2016, 14:29

Terzic a mai antrenat si pe Dinamo, dar si pe CSU Medicina Tg. Mures.

sibelius
sibelius  •  21 August 2016, 14:22
Postat de unico_biancorossi pe 21 August 2016, 10:26

ok, dar astia nu aduc medalii pentru romania, ci pentru tarile lor. pentru romania, e simplu : pentru cine jucam ? jucam pentru noi ! ce scandare stupida si cu cat patos se executa ea in marele meci cu anonima angola de catre inchipuitele de superhandbaliste ale romaniei !

Vrem nationala sau echipe de club?

caminero
caminero  •  21 August 2016, 10:47

P.S. apropo de șutul lui Herrem: la handbal, dacă tragi milimetric pe lîngă poartă, înseamnă o ratare kilometrică. E ca și cum la fotbal ai trage la zece metri de bară.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează