SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  ARUNCAREA SULIȚEI

CORESPONDENȚĂ DIN TOKYO Încă o finală olimpică pentru România! Alexandru Novac luptă pentru o medalie la aruncarea suliței

Sulițașul român Alexandru Novac  s-a calificat în finala olimpică de la Tokyo // FOTO: Raed Krishan
Sulițașul român Alexandru Novac s-a calificat în finala olimpică de la Tokyo // FOTO: Raed Krishan

Articol de , - Publicat miercuri, 04 august 2021 07:40 / Actualizat miercuri, 04 august 2021 09:20

Sulițașul român Alexandru Novac  s-a calificat în finala olimpică de la Tokyo. A aruncat din prima încercare 83,27 metri și la final s-a clasat pe locul 7. Finala probei are loc pe 7 august, de la ora 14:00, ora României.

  • Echipa de jurnaliști GSP din Japonia, formată din Marian Ursescu, Justin Gafiuc și Raed Krishan (foto), transmite știri de ultimă oră.

Alexandru Novac s-a trezit de dimineață. Era deja forfotă în Satul Olimpic, pentru că e săptămâna atleților și toată lumea se pregătește să ajungă la Stadionul Olimpic. E ziua cea mare pentru Alex. 

Intră în competiția olimpică. E concursul cel mai important pentru el, vicecampionul olimpic de tineret de la Nanjing din 2014.

A ajuns la 24 de ani și acum va trebui să-și arate măiestria în aruncarea suliței. Obiectul zburător de 600 de grame, confecționat dintr-un aluminiu special, trebuie să zboare cât mai mult. Să treacă dincolo de granița celor 83.50 metri, atât cât e baremul de calificare în finala de 12.

Din prima, că e mai sigur

Românul e cel care deschide concursul. În prima grupă, la ora 9.05 fix, Alex ia sulița albă, cu vârf argintiu, o mângâie parcă și o lansează. Obiectul îl ascultă, zboară, zboară și se înfige. Din tribună îl asistă Bianca Ghelber, celei căreia îi fusese antrenor de conjunctură în finala de la aruncarea ciocanului, cu o seară înainte. 

Atunci, Bianca și-a doborât recordul personal, Alex fusese un bun motivator.

Antrenoarea lor, Mihaela Melinte a fost lăsată acasă în mod surprinzător de Federația Română de Atletism. Deși avea doi sportivi la Tokyo, fosta campioană mondială nu a avut loc în delegație! În fața televizorului, ea se roagă pentru a doua finală a elevilor ei.

Se măsoară aruncarea și apare mare, pe tabela electronică de pe teren: 83.27 metri. Oooo, e foarte bine, foarte aproape de barem. Sezon best pentru Alex. E sigur de finală. Dar, mai are de așteptat.

VIDEO Alexandru Novac s-a calificat în finală la aruncare suliței! Execuția + bucuria sportivului nostru

Alex se uită în tribună, ridică brațul drept în semn de putere, apoi râde, se distrează, scoate limba. Trimite bezele în fața fotografilor. A început bine treaba.

Ne vedem pe 7 august!

Din seria sa, trei atleți reușesc aruncări de calificare: indianul Neeraj Chopra și finlandezul Lassi Etelatalo, din prima încercare, neamțul Johannes Vetter la a treia. Alex Novac e pe patru, dar mai are de așteptat grupa a doua. El e deja în autobuz, spre Sat, dar va urmări pe internet.

În seria a doua, un alt neamț face baremul de calificare din prima: Julian Weber. Apoi pakistanezul Arshad Nadeem și cehul Jakub Vadlejch fac și ei același lucru, dar din a doua, respectiv a treia aruncare. Concursul se derulează cu repeziciune, dar Novac răsuflă ușurat. E sigur de finală. Are a 7-a performanță din calificări.

Va trebui să mai stea închis încă două zile în Satul Olimpic, program „perturbat" doar de ieșirile la antrenament. Dar ce contează? E calificat în finala olimpică la care a visat din totdeauna.

Cu băiatul descoperit la Adjud de profesoara de sport pentru că arunca bine cu mingea de oină ne vedem pe 7 august!

Rezultatele lui Alex Novac în calificări

  1. 83.27 m
  2. 80.90 m
  3. Nereușită

86.37 metrieste recordul personal al lui Alexandru Novac la aruncarea suliței, performanță care este și recordul României

Citește mai multe știri de la Jocurile Olimpice:

Concursul vieții, dar nu a fost de ajuns! Bianca Ghelber: „Am riscat, am dat tot ce am putut”

Ziua care n-ar fi trebuit să existe: „Durerea, peste limita mea de suportabilitate”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (12)
robotzel
robotzel  •  05 August 2021, 12:08
Postat de Stan Saitan pe 05 August 2021, 07:08

cu perormanta de locul 7 ne laudam? daca ziceti voi! daca-ar fi la alegere cui sa-i fie dati banii retinuti ca impozit ptr sport as prefera sa fie dari celor de la ,,aruncatul cu maslina" la care suntem camioni mondiali!

ne laudam cu locul 4 care a fost obtinut la 0.02 distanta de locul 3 dar tu nu ai prea multa minte si imi pare rau ca esti conational cu mine. de aia acest baiat extraordinar ar trebui sa mearga linistit in SUA si sa incerce sa reprezinte alta tara. noi nu meritam!

117408933961919
Stan Saitan  •  05 August 2021, 07:12
Postat de traian_v pe 04 August 2021, 16:30

Felicitari, finala incepe de la egal la egal. Multa bafta. Hai Romania! Carcotasii - hai sa comentam la sectiunea "fotbal" ca acolo ne pricepem mai bine (inclusiv subsemnatul).

optimistule!

117408933961919
Stan Saitan  •  05 August 2021, 07:08

cu perormanta de locul 7 ne laudam? daca ziceti voi! daca-ar fi la alegere cui sa-i fie dati banii retinuti ca impozit ptr sport as prefera sa fie dari celor de la ,,aruncatul cu maslina" la care suntem camioni mondiali!

Vezi toate comentariile (12)
Comentează