SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  JOCURILE OLIMPICE

Anatomia unui eșec anunțat la Jocurile Olimpice » Opinia unui fost om din sistem: "Nu mai avem antrenori, nu vrem să învățăm, bugetele nu se dau pe merit"

Alina Vuc FOTO: Raed Krishan (Tokyo)
Alina Vuc FOTO: Raed Krishan (Tokyo)

Articol de GSP - Publicat vineri, 06 august 2021 11:43 / Actualizat vineri, 06 august 2021 13:35

Viorel Sima, fost jurnalist care după ieșirea din presă a ocupat funcții de conducere în Federația Română de Box, iar în ultimii ani a fost secretar general al Federației de Box din Bahrain, a trimis redacției o scrisoare în care își spune opinia despre decăderea sportului.

Anatomia unui eșec anunțat

De peste 20 de ani sportul din România se află în declin și nimeni nu vrea să facă o analiză reală a lipsei rezultatelor și să stabilească o strategie națională, pe federațiile cu potențial olimpic, pe 3 sau chiar 8 ani. 

A mai trecut o olimpiadă și vom termina, probabil, cu 4 medalii. Foarte, foarte puțin. Sportul românesc e într-un declin evident, dar nimeni nu vrea să recunoască. Unii au dat vina și pe bani, dar banii nu sunt singurul motiv pentru care România nu mai performează.

Larisa Iordache, la bârnă
(foto: Raed Krishan - Tokyo)
Larisa Iordache, la bârnă
(foto: Raed Krishan - Tokyo)
Larisa Iordache, la bârnă
(foto: Raed Krishan - Tokyo)
Larisa Iordache, la bârnă
(foto: Raed Krishan - Tokyo)
Larisa Iordache, la bârnă
(foto: Raed Krishan - Tokyo)
+9 FOTO

Țiriac a spus adevărul, dar a plecat 

Statistica ne spune că declinul a început după Atena. Până atunci, "moștenirea comunistă" ne-a mai ajutat să ținem capul sus. Aveam mai mereu în jur de 20 de medalii și eram în partea din fața clasamentului pe medalii în primele 10-15 națiuni. 

Daca nu semănăm.... 

"Domnule președinte, noi suntem astăzi între primele 10 națiuni din lume. Pentru asta, n-aveți un merit nici dumneavoastră, nici eu, președintele COSR. Sunt moșteniri din era comunistă. Dacă nu semănăm, la următoarele trei Olimpiade noi nu mai intrăm în primele 30 de țări!". Aceasta e declarația lui Ion Tiriac, în 2004. Fără să fiu un fan al lui Ion Țiriac, nu pot să nu îi dau dreptate. 

Bugete nu în funcție de rezultate 

Și, din păcate, nu am semănat. Pregătirea a rămas mult în urma progresului tehnologiei. Multe federații au uitat de specialiștii din Institutul Național de Medicină Sportivă. De preparatori fizici, de medici - câte din loturile nostre naționale au medic la toate marile competiții (CM, CE și JO)? De psihologi. 

Federatiile au devenit de multe ori mingile de tenis de masă între COSR și MTS. MTS e cu bugetul (de multe ori acordat pe prietenii politice sau pe criterii arbitrare), dar COSR are o comisie tehnică la care "poveștile nemuritoare" nu prea țin. 

În loc ca COSR și MTS să lucreze împreună și să aibă ca obiectiv stabilirea corectă a bugetelor, mai degrabă s-au aflat în război rece. Oamenii care cu adevărat înțeleg sportul și strategia lui (dau un singur exemplu: Mihai Căpățână) au cam dispărut din MTS. În loc să folosească Comisia Tehnică a COSR pentru validatea planurilor, MTS a încercat mereu să facă pe placul majorității, chiar dacă majoritatea nu era formată din federațiile cele mai importante. 

Am asistat, din postura de secretar general al unei federații olimpice, la împărțirea unui buget anual. Am rămas șocat de-a dreptul când s-a agreat varianta (tocmai vă spuneam că MTS gândește ca în politică și vrea ca majoritatea să fie mulțumită) ca bugetul de anul în curs să fie același cu cel de anul trecut. Fără nicio legătură cu rezultatele! 

Am ajuns lăutari în sport 

Nu doar bugetul e cauza declinului. Lipsa unei Comisii Tehnice de anvergura celei a COSR a lăsat libertate federațiilor să facă sport cam după ureche. Termenul nu o să placă, dar la multe sporturi am ajuns lăutari! Am vorbit unor oameni din federațiile naționale de mental coach. Dacă nu credeți că este vital să avem așa ceva, vă rog ascultați-o pe Simona Halep. Până nu a avut un mental coach nu a fost numărul 1 mondial! 

Doar handbalul și-a pus cu adevărat serios această problemă. În majoritatea federațiilor antrenorii au îmbătrânit. Rezistența la nou, coroborată cu faptul că limba engleză, care te ajută sa fii mereu în contact direct cu noile metode de pregătire, aproape că lipsește cu desăvârșire din CV-ul multor antrenori, ne-au lăsat mult în urmă. Și aici e vina MTS-ului, cel care dă banii federațiilor, că nu a dezvoltat programe pentru antrenori. 

Și antrenorii refuză, de exemplu, tehnicieni din străinătate. "Ce să ne învețe ei? Noi am avut rezultate!". Corect, am avut. La timpul trecut. Fără a susține că un antrenor străin e condiția sine qua non a succesului constat faptul că la canotaj, unde s-au luat medalii bune, am avut tehnicieni străini. Bravo lor ca nu au respins această variantă! 

Cele 3 chei ale succesului 

Se spune că există 3 chei ale succesului în viață, dar mai ales în sport: să vrei, să știi și să ai cu ce. Din păcate, am rămas doar cu vrutul, dar cunoștințele și bugetele sunt foarte mici. Cu doar 2 federații (canotaj și scrimă) care au adus medalii de la Tokyo și cu alte câteva care s-au aflat în preajma medaliilor (natație - loc 4, tenis de masă - loc 5, box - loc 5 și atletism - loc 6), situația e una foarte grea. 

Poate, în ceasul al 12-lea, MTS va înțelege că nu trebuie să se certe cu sportivii de top, ci să stea la masă cu COSR și, împreună cu specialiștii, să creioneze o strategie viabilă pe 3 și 8 ani adică unul sau două cicluri olimpice! Altfel, vom ajunge ca Bahamas, să ne bucurăm dacă luăm o medalie la viitoarele ediții ale JO. Cu alte cuvinte, doar participanți. Și lăsați-i pe Elisabeta Lipă și pe Marius Florea să vă spună cum au reușit sportivii lor, că medaliile olimpice le-au dat acest drept! 

Declinul gimansticii se leagă de plecarea lui Belu și Bitang 

Nu pot sa nu constat că cel mai mare declin este în gimnastică. După plecarea lui Octavian Belu de la lotul de seniori am ajuns să avem doar 2-3 sportivi la JO care să fie pe loc 16, în cel mai bun caz. De la Londra nu mai avem medalie la gimnastică și aceasta e semnul că unele sporturi respiră datorită unor antrenori de excepție.

Participări la JO după 1989

Ediție JOLoc ocupat de RomâniaNumăr de sportiviNumăr de medalii
1992 Barcelona11 17918 
1996 Atlanta 13 168 20
2000 Sydney1115626
2004 Atena1410819
2008 Beijing171029
2012 Londra 291057
2016 Rio47954
2021 Tokyo?1014

Sporturi care au adus medalii din 2000 până în 2021

Ediția Sporturile care au adus medalii
Sydneyatletism, caiac, scrima, gimnastica , canotaj, inot, box, judo, tir (9 discipline)
Atenagimnastica, canotaj, inot, atletism, box (5 discipline)
Beijing atletism, gimnastica, judo, canotaj, lupte, scrima (6 discipline)
Londragimnastica, judo, scrima, tir (4 discipline)
Rioscrima, Tenis, canotaj, lupte (4 discipline)
Tokyocanotaj, scrima (2 discipline)

CITEȘTE ȘI ALTE ȘTIRI DESPRE JOCURILE OLIMPICE: 

Președintele FR Lupte, șocat de eșecurile de la Tokyo: „Nu credeam nici în cele mai negre vise. Sportivi fără atitudine”

Larisa Iordache, primul interviu după abandonul de la Jocurile Olimpice: „A venit momentul să-mi pun sănătatea pe primul plan”

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (10)
elgabri
elgabri  •  07 August 2021, 17:10

Dar in schimb se dau batalii zdravene cand se akeg sefii de federatii !! Iar unii vor sa tina postul pe viata.

2159270770877021
Marian Hociung  •  07 August 2021, 04:45

În anul 2000, la Sydney, Diana Mocanu a câștigat două medalii de aur la natație. Se antrena într-un *** de piscină de la Brăila. Șeful COSR era Ion Țiriac. Țiriac a mai rămas încă vreo 4 ani șef la COSR. Situația la Brăila a rămas la fel. Care a fost marea grijă a lui Țiriac? Inventarea rentelor viagere, ceea ce a făcut ca sumedenie de sportivi să se retragă din activitate ca să aibe un venit sigur! Astăzi Țiriac îi trage pe alții de urechi pentru lipsa unei asemenea facilități în București. Bon! Dar ne amintim că și turneul ATP care exista în București nu i se datora lui Țiriac. În schimb nici o firmă importantă nu pătrjndd într-o vreme fără să acorde un procentuț moralistului.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

dobrin
dobrin  •  06 August 2021, 16:00
Postat de 10nutz10nutz pe 06 August 2021, 15:30

Eu cred ca ar trebui facuta o impartire piramidala. In primul rand ar trebui scoase in fata Federatiile care au sporturi ce participa la Olimpiada. Restul, sa gaseasca solutii de auto finantare. Din sporturile olimpice, o mare parte din buget ar trebui sa mearga la federatiile unde avem cea mai mare sansa de succes (pe baza de traditie, arie de selectie, experienta, numarul de medalii pe care acel sport il poate aduce). De exemplu, as alege federatiile de Canotaj, Gimnastica, Handbal, Atletism, Lupte. Acele federatii sa fie promovate intens, transformandu-le in proiect de tara si sa primeasca intre 45-50% din bugetul sportului. A doua catergorie ar fi federatii unde se poate creste si aduce mai multe medalii gen Tenis de Masa, Scrima, Box, Ski, Volei, Inot, Judo. Aceste federatii sa primeasca 30-35% din buget. Restul de 15-20% sa fie impartie de restul federatiilor care oricum inghid bani degeaba, pentru ca nu genereaza performante sau plus-valoare.

Handbal? De cand avem "cele mai mari sanse de succes" la handbal? Cand a fost ultima oara cand ne-am calificat la masculin? Cate medalii am luat la olimpiada la feminin?

Vezi toate comentariile (10)
Comentează