SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  LUPTE

CALIFICĂRI OLIMPICE Andreea Ana, prima luptătoare cu bilet pentru Jocurile Olimpice de la Paris! » Delegația tricoloră crește la 77

Andreea Beatrice Ana va participa la a doua ediție a JO din carieră Foto: Imago
Andreea Beatrice Ana va participa la a doua ediție a JO din carieră Foto: Imago

Articol de - Publicat sambata, 06 aprilie 2024 18:32 / Actualizat sambata, 06 aprilie 2024 18:53

Triplă campioană europeană la o categorie neolimpică, Andreea Beatrice Ana, 23 de ani, s-a calificat azi la JO de la Paris la 53 kg, câștigând cu 5-4 meciul din semifinale în turneul de la Baku.

Ziua a doua a turneului european de calificare la Jocurile Olimpice de la Paris de la Baku (5-7 aprilie) a fost rezervată luptelor feminine. Și a adus prima calificare pentru România, una așteptată, realizată de Andreea Beatrice Ana, 23 de ani, la categoria 53 de kilograme.

Tripla campioană europeană la 55 kg, categorie neolimpică, a avut un meci complicat în semifinale cu germanca Annika Wendle, 26 de ani, de două ori medaliată cu bronz la 53 kg, în 2020 și 2021.

Balaurul cu școala străzii » Se întoarce Mike Tyson, „cel mai rău băiat al boxului”: „Scot inima din pieptul oricui”
PORTRET
Balaurul cu școala străzii » Se întoarce Mike Tyson, „cel mai rău băiat al boxului”: „Scot inima din pieptul oricui”

Victorie pe muchie pentru Andreea Ana în meciul decisiv

Andreea a obținut victoria cu 5-4, decizie VPO1, reușind să își asigure a doua participare consecutivă la o ediție a Jocurilor Olimpice, după cea de la Tokyo 2020, când avea doar 19 ani.

Atunci a pierdut din primul tur în fața bielorusei Vanesa Kaladzinskaya, 0-4 (VPO).

În turneul de calificare de la Baku, Ana câștigase, 4-1, în calificări cu Tatiana Debien (Fra) și cu 11-0, decizie VSU, contra macedonencei Veronika Rjabovolova în „sferturi”.

Ea devine astfel a 77-a membră a delegației deja conturate a României pentru Paris.

Două „tricolore”, stop în sferturi de finală

Alexandra Anghel a cedat în „sferturi”, 3-6 (decizie VPO1), în fața cehoaicei Adela Hanzlickova la 68 kg, în timp ce Cătălina Axente a fost învinsă și mai strâns, 4-3, în aceeași fază, de Pauline Lecarpentier, la 76 kg.

Andreea Ana, prima luptătoare cu bilet pentru Jocurile Olimpice de la Paris! » Delegația tricoloră crește la 77
Alexandra Anghel în finala Campionatelor Europene de la București, unde a cucerit argintul FOTO Dumitru Angelescu Libertatea

Ana Maria Pîrvu nu a trecut de calificări la categoria 50 kg, fiind depășită strâns, 2-1, decizie VFA, de lituanianca Gabija Dilyte. Nici Kateryna Zhydanchevska la 57 kg, eliminată de Sandra Paruszewski (Ger), 6-3 (VPO1).

În calificări a rămas și Kriszta Incze, la 62 kg, adversara ei, Alina Kasabieva din Rusia, primind decizia la 4-4 fiindcă a punctat ultima.

Alin Alexuc a fost aproape

Vineri, în prima zi a concursului, când s-au disputat întrecerile pe categorii la stilul greco-roman, cel mai aproape de calificare a fost Alin Alexuc Ciurariu, cel mai valoros luptător român al ultimilor ani. El a atins semifinalele, acolo unde biletul pentru Paris s-a decis în meciul direct cu Jello Krahmer din Germania. Acesta s-a impus cu 6-1 (decizie VPO1).

Mihai Radu Mihuț a cedat în „sferturi” la 67 kg, 0-9, decizie de superioritate VSU, în fața lui Gevorg Sahakyan, care reprezintă Polonia. În aceeași fază și-a încheiat parcursul și Nicu Samuel Ojog, dominat, 10-1, decizie VSU1, de bielorusul Kiryl Maskevich.

Radu Arnăut a fost învins în optimile de finală ale categoriei 60 kg cu 10-1, decizie VSU1, de georgianul Leri Abuladze. Românul cucerise medalia de bronz europeană a categoriei la întrecerea găzduită de București în luna februarie.

În „optimi” s-a oprit și Ilie Cojocari la 77 kg, înclinându-se, 1-5, decizie VPO1, în disputa cu croatul Antonio Kamenjasevic.

6sportivi calificați la Jocurile Olimpice de la Paris este obiectivul Federației Române de Lupte

Mâine, în ultima zi a turneului de la Baku, vor concura sportivii de la libere: Răzvan Kovacs (cat. 57 kg), Ştefan Coman (cat. 65 kg), Zurab Kapraev (cat. 74 kg), Georgian Tripon (cat. 97 kg).

Primul criteriu de calificare la Jocurile Olimpice de la Paris au fost Campionatele Mondiale din 2023, de la Belgrad. După turneele continentale, urmează ultima șansă, turneul mondial din 9-12 mai, de la Istanbul, acolo unde se pun la bătaie câte 3 locuri per categorie la fiecare stil.

SPORTIVII ROMÂNI CALIFICAȚI LA JO 2024 (77)

  • ATLETISM (4): Delvine Relin Meringor (maraton), Alina Rotaru Kottmann (săritura în lungime), Andrea Mikloș (400 m), Joan Chelimo Melly (maraton)
  • BOX (1): Lăcrămioara Perijoc (cat. 54 kg)
  • CANOTAJ (44): 8 plus 1 (feminin și masculin), dublu vâsle (feminin și masculin), patru vâsle (feminin și masculin), patru rame (feminin și masculin), dublu rame (feminin și masculin), dublu vâsle categorie ușoară (feminin)
  • GIMNASTICĂ ARTISTICĂ (6): echipa feminină, Andrei Muntean
  • GIMNASTICĂ RITMICĂ (1): Annaliese Drăgan (individual compus)
  • ÎNOT (2): David Popovici (100, 200 m liber), Vlad Stancu (800, 1500 m liber)
  • KAIAC-CANOE (3): Cătălin Chirilă (canoe simplu 1.000 m), Ilie Sprâncean/ Oleg Nuță (canoe dublu, 500 m)
  • LUPTE (1): Andreea Beatrice Ana (lupte feminine, cat. 53kg)
  • POLO (12): naționala masculină
  • TENIS DE MASĂ (3): echipa feminină

Citește și:

Dinamo a făcut eventul la rugby, impunându-se și în Cupa României
CUPA ROMÂNIEI
Dinamo a făcut eventul la rugby, impunându-se și în Cupa României
4 din 4! Max Verstappen, imbatabil în calificările din Japonia » Grila de start + Charles Leclerc, prestație dezamăgitoare
MP AL JAPONIEI
4 din 4! Max Verstappen, imbatabil în calificările din Japonia » Grila de start + Charles Leclerc, prestație dezamăgitoare

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează