SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  BEIJING

Deschiderea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing! 100 de minute de spectacol, 4.000 de participanți

Misato Komatsubara și Tim Koleto, perechea ce reprezintă Japonia la dans pe gheață +11   FOTO
Misato Komatsubara și Tim Koleto, perechea ce reprezintă Japonia la dans pe gheață

Articol de - Publicat vineri, 04 februarie 2022 09:30 / Actualizat vineri, 04 februarie 2022 16:36

Ediția Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing a avut festivitatea de deschidere. Totul este sub semnul de întrebare al cazurilor de COVID, al izolării și amestecului politic. Jocurile Olimpice sunt transmise la TV de Eurosport și, unele competiții, de TVR. 

Președintele Chinei a declarat deschise JO de la Beijing

Flacăra olimpică a intrat în stadion. Este citit jurământul olimpic.

Thomas Bach, președintele CIO: "Misiunea JO este să ne aducă împreună, nu să ridicăm ziduri, ci să construim punţi, să susţinem unitatea în diversitate. Fac apel către toate autorităţile politice din lume să respecte armistiţiul olimpic. Daţi păcii o şansă".

Steagul olimpic (adus în arenă de șase foști campioni olimpici) este arborat alături de steagul Chinei.

UPDATE - China, națiunea gazdă, încheie parada

Drapelul tricolor este purtat de Raluca Strămăturaru şi Paul Pepene.

Deschiderea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing! 100 de minute de spectacol, 4.000 de participanți

UPDATE - Delegația României a intrat în arenă

UPDATE - A început parada sportivilor

Conform tradiţiei, prima naţiune care defilează este Grecia, țara unde au fost create Jocurile Antice. La ceremonia de deschidere, delegaţiile celor 91 de ţări participante vor defila în ordinea alfabetului chinez.

UPDATE ora 14:00 - Start al ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing

A început ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă 2022, organizată în capitala Chinei. Festivitatea este condusă de regizorul chinez Zhang Yimou.  

În 2008, 91.000 de oameni urmăreau din tribune spectacolul sofisticat gândit de regizorul Zhang Yimou, iar audiența globală a transmisiunii tv atingea 2 miliarde de privitori pe 8 august. 

Era startul JO de vară, o ediție memorabilă din multe și diverse puncte de vedere. Același stadion, celebrul Cuib de pasăre, găzduiește azi ceremonia de inaugurare a Jocurilor Olimpice de iarnă, la 14 ani distanță de la imensa desfășurare de forțe anterioară.

Boicot diplomatic după boicot diplomatic la Beijing

105 șefi de stat au asistat la festivitatea din 2008, anul acesta însă se vor înregistra câteva absențe notabile, în urma unei serii de boicoturi diplomatice. În locul tribunelor pline de spectatori sosiți din toate punctele Planetei, pe scaune se va afla doar public local, din Beijing, selecționat anume pentru a vedea ce a pregătit de această dată Yimou. 

La JO de vară, bugetul fusese de 300 de milioane de dolari, regizorul având la dispoziție 15.000 de artiști voluntari pentru o creație plină de simboluri și semnificații subtile, care s-a întins pe nu mai puțin de 4 ore. Tot atât a durat și deschiderea oficială a Jocurilor de anul trecut, de la Tokyo.

De ce jurnaliștii de la Olimpiada de Iarnă vor folosi laptopuri noi-nouțe, pe care le vor arunca apoi. De ce îi sperie China
BEIJING
De ce jurnaliștii de la Olimpiada de Iarnă vor folosi laptopuri noi-nouțe, pe care le vor arunca apoi. De ce îi sperie China

Cum va arăta ceremonia de deschidere de la Jocurile Olimpice de iarnă: 100 de minute, 4.000 de artiști

În 2022 însă, astăzi, mai exact, se va vedea o versiune vizibil restrânsă a ceremoniei inaugurale. 

Atât din cauza restricțiilor impuse de pandemia cu noul coronavirus, cât și de temperaturile scăzute – sub 0 grade Celsius, festivitatea va avea doar în jur de 100 de minute, cu numai 4.000 de artiști implicați. 

Celebrul regizor al peliculelor Hero, House of Flying Daggers, The Flowers of War sau One Second, în vârstă de 70 de ani, a dezvăluit că unele teme ale ceremoniei vor reflecta starea actuală a lumii. 

„În 2008, Jocurile Olimpice au fost o scenă superbă și o șansă pentru țara noastră de a se prezenta lumii”, a spus Yimou. „Acum e diferit. Statutul și imaginea Chinei, totul e distinct”, a subliniat.

Yiannin Exarchos, directorul executiv al Serviciului de Transmisiuni Olimpice, care a asistat la repetiții, a spus că nu va divulga detalii pentru a nu strica surpriza, punctând doar că „festivitatea va fi probabil la fel de impresionantă precum cea din 2008, despre care știm că a fost una dintre cele mai spectaculoase din istoria Jocurilor Olimpice. La fel de impresionantă, emoționantă, dar complet diferită și oglindind prezentul”. 

Deschiderea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing! 100 de minute de spectacol, 4.000 de participanți
Asistenți medicali care asistă la un meci de hochei de la Beijing, foto: Imago

Raluca Strămăturaru și Paul Pepene, din nou portdrapel

Steagul delegației României va fi purtat la ceremonia de deschidere a JO de Raluca Strămăturaru, sanie, și Paul Pepene, schi fond. Sportiva în vârstă de 36 de ani, aflată la a patra participare olimpică, care a reușit cea mai bună clasare tricoloră la Pyeongchang, acum 4 ani, locul 7, a spus pentru Gazetă că „este o mare onoare și o mare surpriză pentru mine". 

A adăugat și că se simte mai sigură pe ea decât la precedentele ediții, „sigur, cu emoții, ele sunt constante când mergi la o competiție precum Jocurile Olimpice". De la Beijing își dorește să poată concura sănătoasă și să onoreze proba cum se cuvine. 

Între sport, politică și Covid » Jocurile Olimpice de iarnă, bătaie de cap pentru organizatori
JOCURILE OLIMPICE DE IARNĂ
Între sport, politică și Covid » Jocurile Olimpice de iarnă, bătaie de cap pentru organizatori

6 cazuri de COVID în delegația germană

Comitetul olimpic german (DOSB) a anunţat ieri că şase sportivi din delegaţia prezentă la Beijing au fost testaţi pozitiv la Covid-19 la sosirea lor în capitala Chinei, pe aeroportul din Beijing. Ceilalţi 78 de sportivi din delegaţia Germaniei nu au contractat virusul. 

Cei şase, asimptomatici şi plasaţi în izolare, practică trei sporturi, a indicat DOSB, fără să precizeze care sunt aceste discipline. Printre cei şase sportivi pozitivi la virus este Nolan Seegert (patinaj artistic), primul caz confirmat în delegaţia germană. 

Preț final, 13,6 miliarde $

Directorul executiv al Jocurilor Oilimpice 2020, Toshiro Muto, a prezentat ieri bilanţul financiar definitiv al competiţiei în cadrul celei de-a 139-a Sesiuni a Comitetului Internaţional Olimpic, care s-a desfăşurat la Beijing. 

Comitetul de organizare Tokyo-2020 şi-a închis operaţiunile cu un buget echilibrat de 5,9 miliarde de dolari, reprezentând cheltuieli de funcționare. 

Guvernul japonez a alocat Jocurilor 1,8 miliarde de dolari, iar guvernul metropolitan din Tokyo a cheltuit 5,8 miliarde. Din cauza pandemiei, Jocurile de la Tokyo au fost amânate cu un an, până în 2021, şi s-au desfăşurat fără public. Oficialul nipon a mai subliniat că, în ciuda investiţiilor suplimentare din cauza dificultăților aduse de Covid-19, suma finală cheltuită a fost sub cele 15,4 miliarde de dolari estimate înainte de începerea JO.

Citește și: 

FBI, sfat pentru sportivii care participă la Jocurile Olimpice de iarnă: „Nu vă luați telefoanele la Beijing”

Povestea schioarei care s-a născut în SUA, dar va concura pentru China la Jocurile Olimpice » În timpul liber ea e model și creatoare de genți și bijuterii

BOOM economic într-un oraș din România » Investiție de 650 de milioane de euro: fabrica de anvelope se mută din Rusia

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (6)
ripensistu
ripensistu  •  05 Februarie 2022, 02:45

Toata planeta ar trebui sa boicoteze aceste jocuri *** din moment ce sunt organizate in (falsa) China comunista, *** comunismul este un cancer iar adevarata China este Taiwan-ul democratic.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

spinoza
spinoza  •  04 Februarie 2022, 19:09

Daca ma uit la Paul zaresc o medalie olimpica! Prunea ar fi invidios...

neacaisa
neacaisa  •  04 Februarie 2022, 15:05
Postat de archibald pe 04 Februarie 2022, 12:01

JO fără spectatori sunt ca nunta fără lăutari! Doresc organizatorului pierderi financiare pe măsura răului provocat lumii în ultimii 2 ani!

sunt spectatori, in limita a 30% din capacitate.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează