SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  DREPTURI TV

EXCLUSIV Cât a plătit Televiziunea Română doar pentru a putea transmite Jocurile Olimpice de la Paris

Articol de - Publicat marti, 06 februarie 2024 10:37 / Actualizat marti, 06 februarie 2024 11:19

Jocurile Olimpice 2024 din Franța vor începe în această vară, iar cele mai importante competiții sportive vor fi difuzate în direct pe postul public de televiziune.

Din informațiile Gazetei Sporturilor, Societatea Română de Televiziune a trebuit să plătească către Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) suma de aproximativ 2,1 milioane de euro brut pentru a putea transmite competiția pe canalele Televiziunii Române.

Cheltuielile cresc pe cazări, bilete de avion, diurnă

Suma reprezintă doar licența de transmisie a întrecerilor sportive în România. Acestor costuri li se mai adaugă altele în ceea ce privește un studio în Centrul Media din Paris, dar și cazări pentru întreaga echipă a televiziunii naționale, plus bilete de avion, diurne și alte cheltuieli cu o justificare ulterioară.

Chiriile au explodat înainte de Jocurilor Olimpice din 2024! O noapte de cazare în Paris costă astronomic
PARIS
Chiriile au explodat înainte de Jocurilor Olimpice din 2024! O noapte de cazare în Paris costă astronomic

Conform unui comunicat emis de Televiziunea Română, „Jocurile Olimpice Paris 2024 vor însemna 280 de ore de transmisii pe canalele TVR”.

Plus 870.000 de euro pentru o competiție difuzată în 2022

Pe lângă această sumă de aproximativ 2,1 milioane de euro brut, Televiziunea Română a mai trebuit să vireze o sumă de aproape 870.000 de euro în conturile EBU (Uniunea Europeană de Radio și Televiziune) pentru achiziția „la pachet” a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, care au avut loc în perioada 4-20 februarie 2022.

13 persoaneva cuprinde delegaţia Televiziunii Române care se va deplasa la Paris în perioada 19 iulie - 13 august, „pentru a acoperi prezenţa sportivilor români, dar şi celelalte întreceri din cadrul Jocurilor Olimpice de Vară 2024”, după cum se arată într-o hotărâre a Comitetului Director al SRTv

Au început negocierile pentru JO 2028

În decembrie 2023, cu 12 voturi pentru, Consiliul de Administraţie al Televiziunii Române a aprobat începerea negocierilor în vederea încheierii unui contract cu EBU (European Broadcasting Union) pentru achiziţionarea drepturilor neexclusive ale Jocurilor Olimpice de Iarnă şi de Vară, ediţiile 2026 şi 2028.

Conform documentelor din cadrul ședinței, „costurile vor fi suportate din bugetul Departamentului Emisiuni şi Ştiri Sportive”, pe „alocaţie bugetară sub rezerva alocării şi aprobării acestor surse în Bugetul de Venituri şi Cheltuieli pentru anul 2024”.

Pentru pornirea acestor negocieri s-a aprobat și-o comisie de negociere cu European Broadcasting Union. 

Cum arată Comisia de negociere a TVR

  • Vasile Silviu Daniel, coordonator cu atribuţii de Director Departamentul Emisiuni şi Ştiri Sportive
  • Diana Pascal Onea, coordonator cu atribuţii de Director de Programe
  • Bianca Constantinescu, compartiment Producător General
  • Irina Mocanu, coordonator cu atribuţii de Şef Serviciu Bugete
  • Laurenţiu Oprea, coordonator cu atribuţii de Director Departamentul Comercial
  • Mircea Duca, consilier Juridic

64 de ani de la prima știre TVR de la Jocurile Olimpice

Televiziunea Română s-a aflat alături de iubitorii sporturilor olimpice încă din 1960. La ediția de la Roma a Jocurilor Olimpice, Televiziunea Română a transmis știri încorporate în Telejurnale.

Singurele ediții care nu au beneficiat de transmisiuni în direct la TVR au fost cele Jocurilor de vară și de iarnă din anul 1988 (Calgary – Canada și Seul – Coreea de Sud), în plină criză a sistemului comunist din România”, notează Televiziunea Română într-un comunicat de presă, publicat pe site-ul instituției.

Pentru Mondialul din Qatar au plătit 9,8 milioane de euro!

Pentru transmiterea tuturor meciurilor din Qatar, de la Campionatul Mondial din 2022, Societatea Română de Televiziune a trebuit să plătească către Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) suma de 9,8 milioane de euro. Atât a costat licența de transmisie a partidelor în România.

„Veniturile SRTv generate de vânzarea spațiului publicitar aferent Campionatului Mondial din Qatar 2022, precum și a programelor asociate cu acesta au fost de aproximativ 4.641.407 euro”, a răspuns postul public într-o solicitare a Gazetei Sporturilor.

Deși performanța comercială a fost notabilă pentru postul public, care a adunat aproape 5 milioane de euro din publicitate, la general s-a ieșit pe minus. Instituția condusă de Dan Turturică a marcat o pierdere de 5,5 milioane de euro.

3 milioanede telespectatori au urmărit, în medie, finala Campionatului Mondial din 2022, dintre Argentina și Franța. TVR a fost în fruntea topului audienţelor, cu un rating de 16,4% şi un share de 36,3%, triplu faţă de următoarea televiziune clasată

Mihai Covaliu: „Jocurile Olimpice de la Paris sunt o prioritate națională! Obiectivul e de 6-8 medalii”

Citește și:

„Două medalii la Jocurile Olimpice de la Paris!” » Simona Radiș visează să doboare recordurile Elisabei Lipă
CANOTAJ
„Două medalii la Jocurile Olimpice de la Paris!” » Simona Radiș visează să doboare recordurile Elisabei Lipă
Vești bune pentru sportivii români care merg la Paris » Guvernul a dublat premiile pentru cei calificaţi la Jocurile Olimpice
BUGET
Vești bune pentru sportivii români care merg la Paris » Guvernul a dublat premiile pentru cei calificaţi la Jocurile Olimpice

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (8)
corneliusarmis
corneliusarmis  •  28 Martie 2024, 12:22

Pe când, din nou, transmisii de la Turneul „Six Nations” la rugby?

MaxiP
MaxiP  •  06 Februarie 2024, 16:17

Adevarul e ca am avut niste oarecare emotii ca sunt sanse sa nu vedem nici macar Jocurile Olimpice transmise de vreo televiziune din Romania, ba chiar TVR a surprins placut prin achizitionarea Mondialului de Natatie si a meciurilor de polo, dintre care apropo, ar putea transmite mai mult decat doar meciurile Romaniei, macar sa dea si semi-finalele si finala. Dezamageste totusi prin decizia de a nu lua parte la Eurovision, cred ca orice reprezentare de genul e binevenita si e aiurea sa nu poti lua parte la asa ceva.

brentford
brentford  •  06 Februarie 2024, 15:18
Postat de fibra pe 06 Februarie 2024, 13:17

Daca nu transmiteau se dadeau "deontologii" cu dinapoiul de pamant ca nu transmite TVR nici pe banii nostri.Cine sa mai inteleaga ceva?

Articol de Craitoiu. La ce sa te astepti?

Vezi toate comentariile (8)
Comentează
Close