SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  ANALIZĂ

Aurul e pe cale de dispariție! Cum s-au prezentat sportivii români la Campionatele Mondiale în acest an

Componentele echipajului de 8 plus 1 rame, medaliate cu aur mondial pentru al doilea an la rând FOTO Raed Krishan
Componentele echipajului de 8 plus 1 rame, medaliate cu aur mondial pentru al doilea an la rând FOTO Raed Krishan

Articol de , - Publicat joi, 19 octombrie 2023 12:09 / Actualizat joi, 19 octombrie 2023 12:12

”Tricolorii” au cucerit anul acesta 7 medalii în probele olimpice, dintre care doar două de aur, înregistrând o scădere semnificativă în comparație cu sezonul anterior, când au fost 11 distincții, respectiv 7.

Anul 2023 se apropie de ultimele sale secvențe. A fost unul extrem de important pentru sportivii români în perspectiva Jocurilor Olimpice de la Paris, iar edițiile Campionatelor Mondiale au oferit un indicator pentru ceea ce poate urma în 2024.

Față de 2022, au fost mai puțin prezențe tricolore pe podiumul mondial. România a cucerit două titluri ale lumii în probele olimpice, alături de două de argint și trei de bronz.  În cele neolimpice, două de aur, una de argint și două de bronz.

Anul trecut au fost 7 distincții de aur, una de argint și trei de bronz în probe olimpice, iar în cele neolimpice două de aur, trei de argint și una de bronz.

O constanță remarcabilă

Cel mai mare succes în atingerea obiectivelor l-a avut, în mare măsură așteptat, canotajul. Este însă o diferență față de 2022. Atunci, la CM de la Racice, delegația tricoloră cucerea patru medalii, toate de aur.

În 2023 întreaga pregătire a fost în așa fel plănuită și pusă în practică încât vârful să fie atins la Campionatele Mondiale de la Belgrad, din luna septembrie.

Acolo s-au pus la bătaie biletele pentru JO din 2024, pe probe, iar bărcile tricolore au participat în 11 din probele olimpice. Și au obținut biletele pentru Paris în toate!, egalând recordul de participare stabilit la Barcelona 1992. Atunci însă nu era implementat sistemul de calificări la JO, echipajele erau înscrise direct.

Pe lângă succesul pe linie în ce privește asigurarea participării olimpice, au ieșit deasupra medaliile, două de aur, una de argint și două de bronz, recolta românească cea mai bogată din întreg anul 2023 pentru un sport.

Fetele care repetă aurul

Simona Radiș și Ancuța Bodnar și-au apărat titlul cucerit anul trecut la dublu vâsle, la CM de la Racice, la fel procedând și barca feminină de 8 plus 1, într-o componență ușor diferită însă. 

Simona și Ancuța, medaliate cu aur la JO de la Tokyo 2020, nu au mai pierdut o cursă din 2019, trecând de atunci fără excepție linia de sosire primele.

Aurul e pe cale de dispariție! Cum s-au prezentat sportivii români la Campionatele Mondiale în acest an
Ancuța Bodnar și Simona Radiș, victorioase la CM de la Belgrad FOTO Raed Krishan

Barca feminină de 4 rame a topit anii, urcând pe podiumul mondial după o pauză de mai bine de trei decenii. Ioana Vrânceanu și Roxana Anghel, care au început să tragă împreună abia anul acesta, au venit pe locul de bronz la dublu rame, la fel ca Ionela Cozmiuc și Mariana Dumitru, alt cuplu recent format, la dublu vâsle categorie ușoară.

Sub comanda antrenorului italian Antonio Colamonici, venit la loturile naționale din 2016, performanța a început să se restabilească treptat, până s-a ajuns la nivelul de acum.

„Rezultatele sunt importante, să câștigi aur, să câștigi campionate mondiale, dar acum nu contează. De ce? Cu bărcile care s-au calificat avem tot anul viitor pentru a face strategia bună pentru Olimpiadă. Eu sunt antrenor olimpic. Și singurul meu scop e să câștigăm medalii olimpice", declara Colamonici pentru Gazetă la Belgrad.

Este ceea ce așteaptă toată lumea de la un sport care se află pe locul 2 în clasamentul istoric al medaliilor cucerite de România la JO, după gimnastică. Paris vous attend! z

60 de sportivi românis-au calificat la Jocurile Olimpice de la Paris până acum, ei provenind de la înot, atletism, box, kaiac-canoe, canotaj, gimnastică artistică și ritmică

ATLETISM

Medalie după 14 ani

Atletismul românesc se află de câțiva ani buni într-o perioadă cenușie, prezențele pe podium nu mai reprezintă o obișnuință, așa cum a fost timp de decenii întregi. Cea care a rupt rutina nefavorabilă a fost săritoarea în lungime Alina Rotaru-Kottmann, ea cucerind bronzul la CM de la Budapesta. 

Aurul e pe cale de dispariție! Cum s-au prezentat sportivii români la Campionatele Mondiale în acest an
Alina Rotaru-Kottmann și zâmbetul său de bronz FOTO Imago

L-a obținut dramatic, cu o reușită de 6,88 m, din ultima încercare! Precedentele medalii mondiale fuseseră câștigate în 2009, la Berlin, de Nicoleta Grasu și Monica Stoian. 

Alina își obţinuse biletul pentru JO de la Paris 2024 din 2 august, când a realizat baremul în proba sa în Germania, la concursul Inneringen Weitsprung Meeting. Acolo și-a și doborât propriul record, sărind 6,96 metri. 

NATAȚIE

Surprinzătoarea Fukuoka

Campionatele Mondiale de Natație au avut loc în Japonia, la Fukuoka, acolo unde David Popovici nu și-a apărat titlurile mondiale, el clasându-se pe patru la 200 de metri și pe șase la 100 de metri. David îți asigurase biletul olimpic în luna aprilie. 

În schimb, au urcat pe podium săritorii de la mare înălțime Constantin Popovici și Cătălin Preda, dar proba lor nu este deocamdată în programul olimpic. 

Aurul e pe cale de dispariție! Cum s-au prezentat sportivii români la Campionatele Mondiale în acest an
Constantin Popovici și prima sa medalie mondială FOTO Raed Krishan

KAIAC-CANOE

Culori schimbate

Constanța vine pe apă, iar canoistul Cătălin Chirilă și-a demonstrat din nou valoarea, el reușind să lege rezultate la două ediții de CM consecutive. 

Aurul e pe cale de dispariție! Cum s-au prezentat sportivii români la Campionatele Mondiale în acest an
Cătălin Chirilă în acțiune la Duisburg FOTO Imago Images

Anul trecut, el a cucerit aurul în proba de canoe simplu 1.000 de metri și argint pe distanța de 500 de metri, în timp ce în 2023 a fost invers. La Duisburg, canoistul și-a asigurat și calificarea la Paris. 

GIMNASTICĂ

Calificări olimpice și un loc patru

Mult așteptata ediție a Campionatelor Mondiale de la Antwerp a adus României o calificare a echipei feminine la Jocurile Olimpice după o pauză de 12 ani, un bilet individual pentru Andrei Muntean. 

Cât despre performanță, cel mai bun loc ocupat a fost cel al Sabrinei Voinea. Gimnasta în vârstă de 16 ani, aflată la debut la CM, s-a clasat pe poziția a patra la sol, la 0,200 de podium, având unul dintre cele mai dificile exerciții din finală. 

Aurul e pe cale de dispariție! Cum s-au prezentat sportivii români la Campionatele Mondiale în acest an
Sabrina Maneca-Voinea în timpul exercițiului de la sol în calificări FOTO Imago Images

HALTERE

Absența campioanei

Campionatele Mondiale au avut loc anul acesta la Riyadh, în Arabia Saudită. Dacă în 2022 halterele au contribuit cu trei medalii la palmaresul României, acum doar Mihaela Cambei a urcat pe podium, cucerind bronzul la stilul smuls în cadrul categoriei 49 kg. 

Aurul e pe cale de dispariție! Cum s-au prezentat sportivii români la Campionatele Mondiale în acest an
Mihaela Cambei la CM FOTO Imago Images

Loredana Toma, dublă medaliată cu aur în 2022, a fost în Arabia Saudită pentru un test doping și pentru proba cântarului, ea având unele probleme de sănătate. 

SCRIMĂ, BOX, LUPTE

Fără medalii anul acesta

Trei dintre federațiile care anul trecut au avut sportivi pe podiumul mondial, în 2023 nu au mai reușit aceleași rezultate. Este vorba despre scrimă, box și lupte. Pugilista Lăcrămioara Perijoc a cucerit argintul, dar în 2023 ea a fost învinsă în optimi de finală. 

Aurul e pe cale de dispariție! Cum s-au prezentat sportivii români la Campionatele Mondiale în acest an
Lăcrămioara Perijoc în acțune FOTO Imago Images

Federația de Scrimă a contribuit anul trecut cu două medalii de bronz la zestrea României grație sabrerului Iulian Teodosiu și floretistei Maria Boldor. Anul aceasta, Teodosiu a fost pe 20, iar Boldor e suspendată pentru dopaj. 

Federația de Lupte a avut două bronzuri în 2022, dar în 2023, cel mai aproape de podium a fost Cătălina Axente, care a ocupat locul al cincilea. 

HANDBAL

Ultima care intră pe scena mondială

Handbalistele din echipa feminină a României sunt cele care vor încheia participarea mondială în sporturile olimpice pentru România în 2023. Naționala antrenată de Florin Pera va participa între 29 noiembrie și 17 decembrie la Campionatul Mondial organizat de Danemarca, Norvegia și Suedia. 

România face parte din grupa E alături de Danemarca, Serbia și Chile. Naționala feminină are nevoie de o clasare cât mai bună pentru a putea participa la un turneu preolimpic. Doar câștigătoarea aurului se califică direct la Paris. 

PALMARES CAMPIONATE MONDIALE 2022

  • PROBE OLIMPICE (11) 
  • AUR (7) 
  • David Popovici » înot (100 și 200 metri liber) 
  • Cătălin Chirilă » kaiac-canoe (C-1, 1.000 metri)
  •  Ancuța Bodnar, Simona Radiș » canotaj (dublu vâsle)
  •  Marius Cozmiuc, Sergiu Bejan » canotaj (dublu rame) 
  • Magdalena Rusu, Iuliana Buhuș, Adriana Ailincăi, Maria Tivodariu, Mădălina Bereș, Amalia Bereș, Ioana Vrînceanu, Simona Radiș, Victoria Petreanu » canotaj (8 plus 1) 
  • Loredana Toma » haltere (71 kg, total) 
  • ARGINT (1) 
  • Lăcrămioara Perijoc box (cat.54 kg)
  •  BRONZ (3) 
  • Iulian Teodosiu scrimă (sabie, individual) 
  • Maria Boldor scrimă (floretă, individual) 
  • Alin Alexuc lupte (greco-romane, cat. 130 kg) 
  • PROBE NEOLIMPICE (6) 
  • AUR (2) 
  • Ionela Cozmiuc » canotaj (simplu vâsle, categorie ușoară) 
  • Loredana Toma » haltere (smuls, cat.71 kg) 
  • ARGINT (3) 
  • Cătălin Chirilă » kaiac-canoe (C-1 500 m ) 
  • Mihaela Cambei » haltere (smuls, cat. 49 kg) 
  • David Popovici » înot (200 m, bazin scurt) 
  • BRONZ (1)
  •  Alexandra Anghel » lupte (feminin, cat. 72 kg)

PALMARES CAMPIONATE MONDIALE 2023

  • PROBE OLIMPICE (7) 
  • AUR (2) 
  • Ancuţa Bodnar, Simona Radiş » canotaj (dublu vâsle) 
  • Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Adriana Adam, Iuliana Buhuş, Mădălina Bereş, Maria Tivodariu, Ioana Vrînceanu, Amalia Bereş, Victoria-Ştefania Petreanu » canotaj (8 plus 1) 
  • ARGINT (2) 
  • Mădălina Bereş, Maria Tivodariu, Magdalena Rusu şi Amalia Bereş » canotaj (patru rame) 
  • Cătălin Chirilă » kaiac-canoe (C1-1000 m) 
  • BRONZ (3) 
  • Ioana Vrînceanu, Roxana Anghel » canotaj (dublu rame feminin) 
  • Mariana-Laura Dumitru, Ionela Cozmiuc » canotaj (dublu vâsle, categorie ușoară) 
  • Alina Rotaru-Kottmann » atletism (săritura în lungime) 
  • PROBE NEOLIMPICE (5) 
  • AUR (2) 
  • Constantin Popovici » natație (sărituri de la mare înălțime) 
  • Cătălin Chirilă » kaiac-canoe (C-1 500 m ) 
  • ARGINT (1) 
  • Cătălin Preda » natație (sărituri de la mare înălțime) 
  • BRONZ (2) 
  • Mihaela Cambei » haltere (smuls, 49 kg)
  • Ilie Sprâncean/ Oleg Nuță kaiac-canoe » (C2-1000 m)

SPORTIVI ROMÂNI CALIFICAȚI LA JO 2024 (60)

  • ÎNOT (2): David Popovici (100, 200 m liber), Vlad Stancu (800, 1500 m liber)
  • BOX (1): Lăcrămioara Perijoc ( cât. 54 kg)
  • ATLETISM (3): Delvine Relin Meringor (maraton), Alina Rotaru Kottmann (săritura în lungime), Andreea Mikloș (400 m )
  • CANOTAJ (44): 8 plus 1 (feminin și masculin), dublu vâsle (feminin și masculin), patru vâsle ( feminin și masculin), patru rame (feminin și masculin), dublu rame (feminin și masculin), dublu vâsle categorie ușoară (feminin)
  • KAIAC-CANOE (3): Cătălin Chirilă (canoe simplu 1.000 m), Ilie Sprâncean/ Oleg Nuță (canoe dublu, 500 m)
  • GIMNASTICĂ ARTISTICĂ (6): echipa feminină, Andrei Muntean
  • GIMNASTICĂ RITMICĂ (1): Annaliese Drăgan (individual compus)

Citește și: 

Cedric Sorhaindo, pivotul lui Dinamo, cvadruplu campion mondial: „Mulți ani mi-a fost frică de întuneric, dar cred că era mai degrabă frica de lumină”
INTERVIU
Cedric Sorhaindo, pivotul lui Dinamo, cvadruplu campion mondial: „Mulți ani mi-a fost frică de întuneric, dar cred că era mai degrabă frica de lumină”
Ionela Cozmiuc, destăinuiri cu emoție și umor: „Nu aș renunța niciodată la mine” + Cea mai mare năzbâtie a copilăriei
CANOTAJ / INTERVIU
Ionela Cozmiuc, destăinuiri cu emoție și umor: „Nu aș renunța niciodată la mine” + Cea mai mare năzbâtie a copilăriei

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (3)
MaxiP
MaxiP  •  01 Decembrie 2023, 14:26
Postat de neacaisa pe 01 Decembrie 2023, 14:14

Categoric 2022 ne-a "rasfatat" si acum standardele sunt putin prea mari, dar e o crestere evidenta la multe sporturi. Chiar si rezultatele din canotaj au crescut mult, in 2019 cu aceeasi strategie de a prioritiza calificarile, ei reuseau doar 2 medalii de argint, acum au luat mult mai multe. 7 medalii ar fi bine, 10 medalii ar fi excelent.

La momentul actual, dupa perspectivele fiecarui sportiv, consider ca 7 medalii ar insemna un esec. Eu sper sa ajungem la acea marja de 10 (cumva numarul din 2 cifre care pare a fi o bariera), teoretic avem cu cine. Sigur, depinde si ca marea majoritate a sportivilor de top pe care ii avem sa confirme, pentru ca sperante la multe medalii au mai fost, teoretic aveam cu cine, dar au esuat in concursul propriu-zis. E posibil orice, sa ne trezim din nou cu aproximativ 5 medalii sau sa trecem de 9, dar daca principalele nume pe care le avem confirma, ne invartim in jurul a 9-10 medalii. E oricum un progres important fata de anii 2014-2021.

neacaisa
neacaisa  •  01 Decembrie 2023, 14:14
Postat de MaxiP pe 19 Octombrie 2023, 15:09

Anul 2023 ramane oricum cel mai bun dpdv al performantelor dupa 2022, cred ca din ultimii 12-13 ani, poate si mai mult. Sigur ca prin esecurile lui David Popovici si absenta Loradenei Toma a scazut numarul de distinctii. Restul, nu erau de o constanta remarcabila, adica e clar ca Alin Alexuc nu va lua medalie la toate competitiile, medaliile de la scrima au fost niste surprize enorme, asa cum nici Alina Rotaru nu e vreo mare favorita la medalie la Paris. Dar e an preolimpic, teoretic toti acesti sportivi vor fi mult mai motivati in 2024. Perspective exista. Pana la urma si strategia de la canotaj s-a axat pe calificarile la JO si probabil s-au diminuat sansele la 1-2 medalii de aur. Raman de parere ca la JO vom obtine in jur de 10 medalii din care 3-4 vor fi titluri olimpice. Mai sunt cativa sportivi foarte buni, in plina ascensiune, care anul asta au fost aproape de podium sau au lipsit din competitiile mondiale (Gabi Burtanete, Sabrina Voinea, Vlad Dascalu, Mihaela Cambei).

Categoric 2022 ne-a "rasfatat" si acum standardele sunt putin prea mari, dar e o crestere evidenta la multe sporturi. Chiar si rezultatele din canotaj au crescut mult, in 2019 cu aceeasi strategie de a prioritiza calificarile, ei reuseau doar 2 medalii de argint, acum au luat mult mai multe. 7 medalii ar fi bine, 10 medalii ar fi excelent.

MaxiP
MaxiP  •  19 Octombrie 2023, 15:09

Anul 2023 ramane oricum cel mai bun dpdv al performantelor dupa 2022, cred ca din ultimii 12-13 ani, poate si mai mult. Sigur ca prin esecurile lui David Popovici si absenta Loradenei Toma a scazut numarul de distinctii. Restul, nu erau de o constanta remarcabila, adica e clar ca Alin Alexuc nu va lua medalie la toate competitiile, medaliile de la scrima au fost niste surprize enorme, asa cum nici Alina Rotaru nu e vreo mare favorita la medalie la Paris. Dar e an preolimpic, teoretic toti acesti sportivi vor fi mult mai motivati in 2024. Perspective exista. Pana la urma si strategia de la canotaj s-a axat pe calificarile la JO si probabil s-au diminuat sansele la 1-2 medalii de aur. Raman de parere ca la JO vom obtine in jur de 10 medalii din care 3-4 vor fi titluri olimpice. Mai sunt cativa sportivi foarte buni, in plina ascensiune, care anul asta au fost aproape de podium sau au lipsit din competitiile mondiale (Gabi Burtanete, Sabrina Voinea, Vlad Dascalu, Mihaela Cambei).

Vezi toate comentariile (3)
Comentează