SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  CANOTAJ

EXCLUSIV SUPRAVIEȚUITOAREA » Gianina Beleagă, interviu cu lacrimi în ochi înainte de Jocurile Olimpice: „Stau cu calmantele lângă mine!”

Gianina Beleagă, într-un interviu pentru GSP Live
Gianina Beleagă, într-un interviu pentru GSP Live

Articol de - Publicat miercuri, 21 iulie 2021 10:24 / Actualizat miercuri, 21 iulie 2021 12:46

Gianina Beleagă, dublă campioană mondială la 2 vâsle categorie ușoară alături de Ionela Cozmiuc, a vorbit pentru Gazetă despre problemele ei de sănătate, despre perioada dificilă prin care a trecut. Acum însă, aici, la Tokyo, visează din nou la lucrul pentru care a sacrificat tot

Are lacrimi în ochi și își aduce aminte de toată perioada aceea grea, cu dureri. Dureri insuportabile cărora nu le mai putea face față. Apoi trece la partea bună a lucrurilor și fața i se înseninează. „Așa e Gianina, acum râde, acum plânge", spune canotoarea din barca de dublu vâsle, categorie ușoară.

Gianina Beleagă, gata să atace podiumul la Tokyo: „Stau cu calmantele lângă mine, nu vreau ca durerea să revină"

Despre ultima perioadă spune că a fost foarte grea, cu multe accidentări. Și le trece în revistă. 

„Am fost infectată cu COVID-19 în octombrie, am avut simptome destul de grave, după am avut o accidentare la coaste, o nevralgie intercostală care s-a acutizat și efectiv orice făceam nu-mi trecea. Am făcut peste 15 infiltrații, între coaste, și nimic. Până la urmă, aș avea niște protruzii discale în zona cervicală. Am făcut infiltrație în zona asta, s-a mai ameliorat durerea. Nu 100%, dar am putut să vâslesc, să-mi continui antrenamentele. Dar stau cu calmantele lângă mine, nu vreau ca durerea să revină. Nu aș mai vrea să fac infiltrații, că a fost un șoc pentru organism, dar nu am avut de ales", povestește Gianina Beleagă. 

În perioada asta a fost la Europene, la Varese.

„La Europene am fost cumva ca la un antrenament. Antrenorii, medicii au decis că mai bine trag simplu pentru că în dublu știm ce bătălie era! Ei cumva au vrut să mă păstreze pentru Jocuri. Tokyo era ținta, ceea ce urmărim! Dar la Europene am avut concurente calificate și ele în dublu, de exemplu, bielorusa care a câștigat, Alena Furman, e cea din dublu. Colega ei a avut fractură de coaste. Franțuzoaica Claire Bove e și ea în dublu. Antrenorul Colamonici glumea și-mi spunea că m-au urmărit să mă bată aici", adaugă Gianina.

SUPRAVIEȚUITOAREA » Gianina Beleagă, interviu cu lacrimi în ochi înainte de Jocurile Olimpice: „Stau cu calmantele lângă mine!”
Ionela Cozmiuc și Gianina Beleagă înainte de plecarea spre Tokyo FOTO COSR

„Multe persoane nu au mai crezut în mine!"

Gianina Beleagă a luat argintul în proba de simplu categorie ușoară, la Europene. A fost gura sa de aer salvator. „Mi-am demonstrat mie că pot. Dar și multor persoane care mă dăduseră deja la o parte. Se uitau la mine cu părere de rău că sunt accidentată. Asta m-a enervat și mai tare", spune cu glas apăsat Gianina Beleagă.

„În start mi-a venit acest lucru în gând. Niciodată nu mai fusesem singură la start, eram foarte emoționată. De obicei eu mă uit în dreapta, în stânga, la fiecare start, îmi văd concurentele, ce țări sunt lângă noi și apoi mă uit la Ionela în spate. Acum ce era să fac? M-am uitat în stânga, în dreapta și apoi la cer. Mi-am zis tare: «Hai, Gianina!» și «Hai, Gianina, a fost!»", rememorează acele clipe dubla campioană mondială. 

„Am fost foarte mulțumită de medalia aia la ce luni am avut înainte... Pe bielorusă nu puteam să o bat orice aș fi făcut", mai adaugă Gianina. 

„La finiș, și râdeam, și plângeam. Dar râdeam în hohote, un râs din ăla isteric. Ar fi fost mult mai frumos locul 1, dar nu am uitat că eu doar o lună m-am antrenat în barcă. În noiembrie eram după COVID, în decembrie am stat o săptămână, în ianuarie nu am stat în barcă deloc, în februarie doar pe bicicletă. Cu trei săptămâni de simplu am luat acea medalie", spune Gianina.

Ce șanse avem să câștigăm medalii la Jocurile Olimpice? Analiza GSP, de la gimnastică la canotaj
TOKYO
Ce șanse avem să câștigăm medalii la Jocurile Olimpice? Analiza GSP, de la gimnastică la canotaj

Semifinala de la Tokyo o să fie cursa vieții

Gianina vorbește apoi de cursele la care se așteaptă aici, în Japonia. Vor fi 18 bărci și trei medalii în joc. „Toate fetele suntem cam la aceeași greutate, între 55 și 57 kilograme. E aceeași forță. Noi suntem mai înalte, aici se face diferența, unele sunt mai scunde și mai musculoase, altele mai înalte. Cu picioare mai lungi. Face diferența și ziua în care ești, culoarul, vântul dacă te ajută. La bărcile fără limită de greutate, dacă prinzi vânt contră, poate nu se simte la fel diferența. Dar la noi...", mărturisește Gianina.

„Aproape toate bărcile o să fim în 2 secunde. O să fie interesant. Semifinala o să fie cursa vieții. O să fie două finale. La Linz, când am luat biletul pentru Tokyo, am fost în semifinale 12 bărci în 3 secunde și s-au calificat doar 3 cu 3", explică românca.

Apoi vorbește de favorite. „Nu mai avem Noua Zeelandă, s-au retras de la competiție. Una s-a lăsat de canotaj, au încercat să facă un alt dublu, dar nu au reușit și au retras echipa. A intrat Canada, prima de sub linie. Pe Noua Zeelandă le vedeam sus. America are echipă destul de tare, dar bătălia la noi se dă între europene. Italia, Olanda, Marea Britanie, Belarus. Plus americancele" e convinsă Gianina. 

24 iulie e datala care sunt programate seriile la proba de dublu vâsle categorie ușoară. Pe 27 iulie vor fi semifinalele, iar pe 29 finala

Câte medalii a câștigat România în istoria Jocurilor Olimpice? Toate cifrele importante din palmares
JOCURILE OLIMPICE
Câte medalii a câștigat România în istoria Jocurilor Olimpice? Toate cifrele importante din palmares

Gianina Beleagă e tentată să meargă la Oxford

Gianina Beleagă a avut anul trecut o ofertă să meargă la master în Statele Unite ale Americii. Primise o bursă. Dar cum s-au amânat Jocurile Olimpice, a trebuit să amâne totul. A pierdut bursa. „Dacă m-aș fi dus acolo, e clar că trebuie să renunț la a reprezenta România. Și acum nu sunt pregătită pentru asta. Încă simt că mai am treabă de făcut pe aici", spune Gianina râzând. 

Dar are o altă ofertă tentantă în buzunar. Una de la facultatea britanică Oxford. „Poate o vedeți pe Gianinuța în Boat Race, Oxford contra Cambridge. Sună bine, nu? O să vedem, dar ceva mă leagă de România!", spune moldoveanca din Gura Humorului. 

Nu au probleme cu slăbirea

Atât Gianina, cât și Ionela spun că sunt fericite pentru că nu au probleme să stea în categorie. La categorie ușoară, fetele nu trebuie să depășească 57 kilograme. „Fata de la Noua Zeelandă de asta s-a lăsat. Nu mai putea. La noi, pielea a dracu', nu se pune pe noi. E un stres asta cu slăbitul", spune Beleagă. 

SUPRAVIEȚUITOAREA » Gianina Beleagă, interviu cu lacrimi în ochi înainte de Jocurile Olimpice: „Stau cu calmantele lângă mine!”
Ionela Cozmiuc și Gianina Beleagă la CM 2018, cu tricolorul în barcă FOTO Cristi Preda

Are perioade iarna când se îngrasă câte trei kilograme, dar e normal. În timpul concursului mă mai abțin la câte ceva. Nu de la dulciuri, mănânc prăjituri, că la cât muncim noi, ardem caloriile. Sincer, eu dacă aș mânca normal, trei mese pe zi, normal, ca orice om, aș slăbi. Clar mănânc mai mult. Și când trebuie să slăbesc, doar mănânc normal", spune Gianina. 

Vrea să intre în barca de 8

Gianina Beleagă nu s-a gândit la ce o să facă după Jocurile Olimpice, dar clar e tentată să nu se lase. Are doar 26 de ani. 

După acele luni de criză, în iarnă, am prins iar gustul canotajului. Îmi spuneam că până la Tokyo, și dacă o să stau pe bicicletă tot timpul, nu renunț. Acum, nu mă văd să nu mai fac canotaj. Aș încerca să văd cum e și la Open. Înălțimea îmi permite, dacă mai pun două-trei kilograme pe mine, e OK. Întotdeauna am visat să trag și în 8. Am mai fost la junioare, dar acolo nu se pune- 
- Gianina Beleagă

Apoi adaugă. „Mie nu mi-a plăcut niciodată să trag vâsle. Îmi ziceam că eu nu o să fiu pe vâsle niciodată. Și nu am decât șapte ani de când trag proba asta".

„Mădălina Cașu, prietena mea cea mai bună din lotul de canotaj, a fost cea care nu m-a lăsat să abandonez! M-a susținut, m-a încurajat. A știut ce să-mi spună"-Gianina Beleagă

„Cred că am făcut Turul Franței de multe ori în ianuarie și februarie din cauză că nu puteam să urc în barcă. Făceam și noi glume din astea, începusem să nu mai suport bicicleta" - Gianina Beleagă

„Cronometrul arată că am crescut mult, că ne-am schimbat mult ca echipă. Mă refer la tehnică și la modul în care vâslim. Doar că organismul meu a cerut la un moment-dat un repaus"- Gianina Beleagă

Ionela Cozmiuc: „Sunt 10 bărci care pot lua medalie la Tokyo!”

Ionela Cozmiuc și Gianina Beleagă fac pereche de 7 ani. Sunt duble campioane mondiale, sunt medaliate la Europene, dar știu că, acum, tot ce contează e medalia olimpică

SUPRAVIEȚUITOAREA » Gianina Beleagă, interviu cu lacrimi în ochi înainte de Jocurile Olimpice: „Stau cu calmantele lângă mine!”
Gianina Beleagă și Ionela Cozmiuc și pe apele din Tokyo FOTO COSR

Ionela Cozmiuc e „sora cea mare", cum le place lor să spună. E mai mare decât Gianina cu patru luni. De șase ani trag împreună, au fost și la Rio, în 2016, dar atunci abia începuseră. Acum toată lumea le vede printre favorite. Simt presiunea, au o dorință enormă, dar cum spune Ionela, doar Dumnezeu știe ce se va întâmpla.

- Ionela, cum sunt zilele de până la concursul suprem? Trec greu?
- Nu găsesc cuvintele potrivite pentru a descrie perioada asta dinainte de Jocurile Olimpice. E nerăbdare, ai și sentimentul ăla că mai ai suficient timp, dar totuși nu mai ai. Așteptăm să arătăm ce putem.

- Cursa asta de categorie e cea mai echilibrată. De ce?
- Ierarhia la categorie ușoară se schimbă de la an la an, de la cursă la cursă. Poate din cauză că noi avem aceleași kilograme, toate suntem la fel de puternice. E o chestie de zi, avem puțin nevoie de noroc, că antrenament avem, slavă Domnului! Eu și Gianina suntem singurele care mai au un ciclu olimpic împreună. La alte bărci s-au mai schimbat câte una sau chiar amândouă. La olandeze, de exemplu, strocul Ilse Paulis e campioană olimpică. Mă gândesc că va conta și că suntem un cuplu sudat. Suntem vreo 10 bărci, fără să exagerez, care pot lua medalie.

Ar fi făcut orice sacrificiu pentru Jocurile Olimpice

- Spune-mi trei bărci de care ai vrea să scapi din cele 18, de la start!
- Nu o să fac treaba asta niciodată, că nu subestimez pe niciuna. Nu poți să le tai nici pe Argentina sau Guam. Habar nu ai ce au ele pregătit pentru Jocurile Olimpice.

- Era mai bine pentru voi ca Jocurile să fi avut loc anul trecut?
- Nu cred. Noi am luat totul constructiv, că am mai avut încă un an timp să ne pregătim. Nu aveam nici o anume vârstă, suntem tinere. Între timp s-a retras și Noua Zeelandă, care anul trecut a câștigat tot... Am avut timp mai mult la dispoziție, să finisăm ce mai era de finisat.

- Ai un ritual înainte de concurs?
- Nu știu dacă e un ritual. Ies cu dreptul din cameră, fac o cruce mare, spun "Tatăl nostru" și mă dau cu mir. Nu iau maioul pe dos sau ciorapii invers, cum fac alții.

- În ultimul timp, Gianina a fost accidentată, la Europene nu ați putut concura, cum a fost perioada asta pentru tine?
- A fost o perioadă destul de grea, pe care nu aș fi vrut să o trăiesc. Dar am zis să nu pun la suflet, nu aveam ce să schimb eu. Mai mult decât să mă antrenez și să aștept să-și revină Gianina nu puteam face. Doamne, ajută să fim bine acum!

- De obicei, te acomodezi repede cu fusul?
- La Sarasota a fost bulversant. Dar și aici, la Tokyo, o să fie la fel pentru toată lumea, o să fie același condiții. Aș fi făcut orice sacrificiu pentru Jocuri. Dacă mi s-ar fi spus că o lună nu am voie să ies din cameră, o lună nu aș fi ieșit din cameră. Acum suntem deja în oala cu presiune! 

„Am fost și la Rio. A fost o experiență frumoasă. Acum nu mai e atmosfera aceea a Satului Olimpic. Dar va fi, cu siguranță, atmosfera concursului" - Ionela Cozmiuc

„Toată lumea se antrenează, toată lumea își dorește. Nu vine cineva din exterior să-ți pună mâna în cap. Vor fi curse grele până la finală. Cred eu că semifinala va cea mai grea"-  Ionela Cozmiuc

3 medaliiau împreună Ionela Cozmiuc și Gianina Beleagă. Două de aur la Mondiale (2017, 2018) și una de argint la Europene (2020)

7 a fost loculocupat de Ionela și Gianina la Rio de Janeiro în aceeași probă. Făceau pereche însă doar de câteva luni

Mai multe materiale speciale GSP cu ocazia Jocurilor Olimpice:

Iuliana Buhuș și Adriana Ailincăi vor podiumul la Tokyo: „La Europene am fost la 29 de sutimi de campioanele olimpice. Visul nostru se poate realiza!”

Promisiune pentru luptătorii români prezenți la Tokyo: o medalie = un apartament mobilat la cheie!

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează