SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  JO DE LA TOKYO

VIDEO+foto Iuliana Buhuș și Adriana Ailincăi vor podiumul la Tokyo: „La Europene am fost la 29 de sutimi de campioanele olimpice. Visul nostru se poate realiza!”

Iuliana Buhuș și Adriana Ailincăi +5   FOTO
Iuliana Buhuș și Adriana Ailincăi

Articol de - Publicat duminica, 18 iulie 2021 18:26 / Actualizat luni, 19 iulie 2021 11:59

Iuliana Buhuș și Adriana Ailincăi sunt componentele bărcii de două rame a României, una care are tradiție în canotajul românesc. Deși fac pereche de doar un un an și trei luni, cele două spun că un loc pe podium la Tokyo e realizabil

  • CORESPONDENȚĂ DIN JAPONIA: Gazeta Sporturilor este singura redacție din România, exceptând televiziunea de stat, care a trimis o echipă de jurnaliști la Jocurile Olimpice, pentru a relata de la fața locului.
  • Jurnaliștii GSP în Japonia sunt Marian Ursescu, Justin Gafiuc și Raed Krishan.

Una e blondă, cealaltă brunetă. Una e înaltă, cealaltă mai scundă. Una e stângace, cealaltă dreptace. Amândouă sunt moldovence, din Vrancea, și amândouă și-au propus ca la Tokyo, la Jocurile Olimpice, să reușească cea mai bună cursă a carierei.

Iuliana Buhuș are 23 de ani, Adriana e cu un an mai tânără. Dar Iuliana recunoaște că Adriana e șefa din barcă. Asta chiar dacă Iuliana e strocul, ea impune ritmul, viteza. Fac pereche de puțin timp, din martie 2020. 

„Antrenorul Antonio Colamonici a făcut selecție, cum se procedează, și ne-a anunțat că vom merge amândouă la Europene", spune Iuliana despre felul cum s-a „născut" barca de dublu rame.

Și așteptările nu au fost înșelate. La Europenele de la Poznan, în practic prima lor cursă, au câștigat aurul continental. Le-au învins acolo pe spaniolele Cid și Diaz Rivas, finaliste la ultima ediție a Jocurilor Olimpice, dar și pe grecoaicele Kyridou și Bourbou. 

Anul acesta, tot la Europene, în Italia, la Varese, româncele au pierdut aurul în fața campioanelor olimpice en titre, britanicele Helen Glover și Polly Swan.

„Deși am luat doar argint, cred că a fost cea mai bună cursă a noastră. Ne-am bătut de la egal la egal cu campioanele olimpice, am fost la 29 de sutimi de locul întâi. Asta ne-a arătat nouă că se poate, că putem să sperăm la o medalie la Jocurile Olimpice", spune Iuliana Buhuș.

E completată de coechipiera sa. "Eu am tot sperat ca britanica Glover, la 38 de ani, să ne lase și pe noi, are trei copii acasă, să-i crească sănătoasă. Dar ea nu are treabă pe acasă, a venit la Tokyo", spune râzând Adriana.

Salt în timp » Cum s-a filmat Nadia Comăneci la 45 de ani de la primul 10 din istoria Jocurilor Olimpice
ANIVERSARE
Salt în timp » Cum s-a filmat Nadia Comăneci la 45 de ani de la primul 10 din istoria Jocurilor Olimpice

Iuliana Buhuș și Adriana Ailincăi vor podiumul la Tokyo: „Ne mai și certăm, dar ne împăcăm repede"

Calificarea bărcii de doi rame la Jocurile Olimpice a fost realizată pentru România de Cristina Popescu și Amalia Bereș, locul 7 la Mondialul din 2019. "Eu am fost acolo, în barca de 8 plus 1", spune Adriana. "Iar eu eram rezervă", adaugă Iuliana.

Timpii obținuți la antrenamente, în trialurile realizate de federație, le-au impus însă în barca de doi rame. "Cu apropierea concursului, emoțiile cresc. Dar sunt emoții constructive. Am învățat să trecem peste aceste momente", spun canotoarele. Au simțit concurența din lot la fiecare pas, știau că pot oricând să fie întrecute de vreo colegă. Și acest lucru le-a ambiționat să dea tot ce au mai bun.

De legătura lor din afara bărcii vorbesc deschis. "Ne mai certăm, dar e normal, și ne împăcăm la fel de repede. Visul nostru este același și cu gândul la el trecem peste orice obstacol", spune Iuliana.

+1 FOTO

Cum au fost atrase Iuliana Buhuș și Adriana Ailincăi la canotaj

Iuliana Buhuș își aduce exact aminte ziua în care a intrat în baza de la Ghermănești, selecționată de antrenorul Viorel Talapan, la Dinamo. "Era 16 iunie 2010. Domnul Talapan venise la o selecție în Moldova. Ajunsese și la «Alexandru Vlahuță», localitatea de unde sunt eu. M-a ademenit imediat. Mi-a spus că o să ne plimbăm cu bărcile pe apă, soare, plajă, frumos. Nici nu am mai stat pe gânduri. Abia apoi am văzut cât e de muncă, tragi în barcă până leșini", povestește Iuliana Buhuș.

Recunoaște și faptul că de multe ori a vrut să renunțe, să plece acasă și să lase totul baltă. Dar nu a fost niciodată ceva serios. "Nu am ajuns să-mi fac bagajele sau să o sun pe mama plângând. Au fost doar momente de neputință, au trecut", spune canotoarea.

De partea cealaltă, Adriana Ailincăi a ajuns în canotaj la CSM Călărași, cu antrenorii Eugen Suciu și Daniel Bănățeanu. 

„Au venit la Văleni (Vaslui), dar eu nu am vrut să vin la canotaj. Tatăl meu m-a convins, el era superîncântat. «Ascultă-mă, merg cu tine, stai două săptămâni, dacă nu-ți place te întorci!». Eu nu și nu, nu doream să plec de acasă. Am ajuns la Călărași, în final, cu gândul că o să stau două săptămâni. După vreo săptămână și ceva a început să-mi placă. Ne-au învățat să înotăm, asta m-a atras. Când tata mi-a zis că «mîine eu o să plec», nu am mai avut acea strângere de inimă că rămân singură", a povestit și Adriana.

Am ajuns la Snagov în 2014, la lotul de junioare. Apoi, în 2017 am ajuns în barca de 8 plus 1, tineret. În 2018 eram deja la senioare, la Europenele de la Glasgow. Luam aurul european și parcă toată lumea era a mea
- Adriana Ailincăi

Ce șanse avem să câștigăm medalii la Jocurile Olimpice? Analiza GSP, de la gimnastică la canotaj
TOKYO
Ce șanse avem să câștigăm medalii la Jocurile Olimpice? Analiza GSP, de la gimnastică la canotaj

„Îi cam place să doarmă în sala de forță!"

Iuliana Buhuș a ajuns la lotul național doar la tineret, la juniori neparticipând la nicio competiție. Spune asta cu amărăciune în glas. 

Antrenorii făceau mereu selecții. Și acolo contau atât cursele pe apă, dar și timpii pe ergometru. Eu pe apă mergeam foarte bine, dar la ergometru era dezastru. Nu știu de ce. Și când se făcea media, mereu ratam bărcile.Am plâns, m-am consumat, până mi-am dat seama că e chestie doar de concentrare, de voință
- Iuliana Buhuș

Totdeauna i se spunea că e foarte puternică. Nici nu se poate altfel. „E una dintre cele mai puternice canotoare. Îi cam place să doarmă în sala de forță", glumesc colegele despre Iuliana, care lucrează foarte mult cu greutăți.

„Sunt aici pentru canotaj, nu să mă fac manechin. Când îmi pun o rochiță cu bretele nu-mi place că am umerii mari, se văd bicepșii, dar mă gândesc că acolo, în echipament sportiv, arăt foarte bine. Până la urmă, sunt canotoare, nu defilez pe podiumurile de modă", declară Iuliana.

Visez la ziua finalei olimpice, când o să fim la start cu cele mai bune echipaje. Visez să devenim cele mai bune din lume, iar cu gândul la acest lucru muncim din greu în fiecare zi
- Adriana Ailincăi
 

Adriana Ailincăi se mărită prima

Vine vorba și despre băieți, fetele sunt deschise și pe acest subiect. "Nu mă întrebați pe mine, Adriana se mărită prima. Ea are prieten", spune râzând Iuliana. Adriana are o relație cu Constantin Adam, prezent și el la Tokyo, cu barca de 8 plus 1. 

„Ne înțelegem bine, iar în doi cantonamentele sunt parcă mai ușoare", spune Ailincăi. "Am simțit asta și în cantonamentul din Italia. Acolo, primele două luni au trecut lejer, a treia lună așa și așa, dar în a patra eram ca un elastic din ăla, gata să se rupă. S-a acumulat tensiunea. Prietenul meu mereu m-a încurajat și, de la antrenament la antrenament, timpul a trecut", a subliniat Adriana.

Iuliana spune că va avea timp și pentru distracții, e tânără. Acum e centrată pe ceea ce are de făcut. „Vreau să ne îndeplinim visul. Că nu va fi acum, va fi sigur la Paris 2024. Dar bătută nu mă dau", încheie Iuliana Buhuș. 

Viața în canotaj e foarte dură. Pe mine nu mă ajută nici greutatea, de multe ori mi-e teamă să nu greșesc. Dar îmi place să spun că esențele tari se țin în sticle mici
- Iuliana Buhuș

Neo-zeelandezele sunt cele mai bune

Iuliana și Adriana și-au analizat fiecare adversar în parte, le-au urmărit cursele, au încercat să le găsească punctele slabe. "După părerea mea, neo-zeelandezele sunt cele mai bune. Ele dețin și recordul în cursa noastră", spune Ailincăi, referindu-se la Grace Prendergast și Kerri Gowler, campioanele mondiale en titre. 

Și Australia are barcă bună, Marea Britanie nu mai vorbim. Nu știm mare lucru de Canada, America. Nu au tras în ultimul timp la competiții, s-au ascuns. Dar o să le vedem aici, la Tokyo", spune și Iuliana Buhuș. "La SUA a fost selecție și au rămas în aceeași formulă ca la Linz, la Mondiale, în 2019, cu Almoe și Eisser", îi spune Adriana colegei sale. z

Doi fără rămâne proba mea de suflet, în ea am avut cele mai bune rezultate. Am mai fost și în barca de patru fără vicecampioana europeană, dar rămâne tot barca de doi rame favorita mea"
- Iuliana Buhuș

Canotajul e ceea ce facem acum din plăcere, nu din obligație. E o atmosferă bună la lot, toți știm că ne pregătim cu un țel bine definit. Acolo, când ajungi pe podium, nu mai contează că ai palmele crăpate
- Adriana Ailincăi

24iulie e ziua în care vor intra în concurs la Jocurile Olimpice Adriana și Iuliana. Vor lua startul în seriile de la doi rame, alături de alte 12 echipaje

4medalii a câștigat în carieră, la seniori, Adriana Ailincăi: două de aur la Europene (8 plus 1, doi rame) și două de argint (doi rame). Iuliana e campioană europeană la dublu rame, acolo unde mai are un argint

Marian Ursescu, corespondentul GSP.RO la Tokyo, ne aduce ultimele informații din Satul Olimpic

Citește și alte știri de la Jocurile Olimpice: 

EXCLUSIV // VIDEO Radu Boboc, așa cum nu l-ai mai văzut » Cum se autodefinește, ce playlist ascultă și cum arată în haine de samurai

Spaima trăită de Carmen Martin înainte de Jocurile Olimpice » Ce a pățit căpitanul naționalei de handbal a Spaniei

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
dakesis
dakesis  •  19 Iulie 2021, 11:56
Postat de dakesis pe 19 Iulie 2021, 11:49

'barca de doi rame', huh? Sunteti de doua lei, specialistilor!

Am gresit eu aici, ma scuzati. De doi-rame.

dakesis
dakesis  •  19 Iulie 2021, 11:49

'barca de doi rame', huh? Sunteti de doua lei, specialistilor!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează