SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  FOTBAL

EXCLUSIV Radu Boboc, așa cum nu l-ai mai văzut » Cum se autodefinește, ce playlist ascultă și cum arată în haine de samurai

Radu Boboc și-a intrat serios în rolul de samurai, reușind să mânuiască sabia cu îndemânare, foto: Cristi Preda/GSP
Radu Boboc și-a intrat serios în rolul de samurai, reușind să mânuiască sabia cu îndemânare, foto: Cristi Preda/GSP

Articol de - Publicat luni, 19 iulie 2021 09:53 / Actualizat luni, 19 iulie 2021 12:24

Radu Boboc (22 de ani), fundașul naționalei de fotbal U23 a României, povestește lucruri neștiute din viața sa și explică de ce are drept motto o expresie despre învingători: „Winners focus on winning, losers focus on winners". E convins că Olimpiada va însemna o aventură memorabilă.

  • CORESPONDENȚĂ DIN JAPONIA: Gazeta Sporturilor este singura redacție din România, exceptând televiziunea de stat, care a trimis o echipă de jurnaliști la Jocurile Olimpice, pentru a relata de la fața locului.
  • Jurnaliștii GSP în Japonia sunt Marian Ursescu, Justin Gafiuc și Raed Krishan.

Ambițios. Vesel. Talentat. Sunt cele trei cuvinte cu care Radu Boboc se autodefinește. Iar explicațiile lui sunt foarte la obiect.

Radu Boboc se autodefinește: ambițios, vesel, talentat

De ce ambițios? „Eram un copil emotiv când am început fotbalul, la Școala Gică Popescu. Stăteam mai mult rezervă. Se întâmpla pe la zece ani. La sport am ajuns fiindcă debordam prin casă de energie, iar părinții m-au dus la teren. Numai că în prima perioadă lucrurile n-au stat așa cum îmi doream. 

Mi-a fost greu când am plecat apoi la 14 ani la Academie, la Constanța. Eram legat de familie, de prieteni, de Craiova. A fost și un moment în care mi se pusese pata, nu mai voiam să semnez cu Viitorul, tocmai de dorul casei, dar unul dintre cei care m-au sfătuit foarte bine a fost Adrian Boingiu. 

Mi-a zis să fiu calm, să am răbdare și încredere și va fi bine. A avut dreptate și am făcut alegerea corectă când am continuat în Academie. A fost vorba și despre ambiție".

Două goluri de generic pentru Radu Boboc

De ce vesel? Radu e omul responsabil cu voia bună în cabină, în grup. Un clip simpatic l-a surprins într-o postură în mijlocul vestiarului, pasând cu capul rând pe rând fiecărui coechipier, iar finalizarea o face un copil, care "înscrie" la fel într-o cutie. E doar un episod despre această latură a olteanului. 

Sunt multe video de acest gen și important e să fii un tip vesel pentru a încerca să te detașezi un pic de anumite probleme, atunci când e cazul.

De ce talentat? Două goluri spectaculoase stau mărturie despre abilitățile nebănuite ale actualului fundaș. Gol din foarfecă împotriva lui Dinamo, 2-3, prima sa reușită în L1, și un altul în stil Ibrahimovici, pe când evolua la naționala U17: reluare cu călcâiul din săritură! 

„Mi-ar plăcea să dau un gol din acesta și la Olimpiadă, chiar dacă acum e mai greu, fiindcă joc fundaș lateral. Înainte evoluam mijlocaș ofensiv și apăream mai ușor la finalizare. Oricum, o să am ce povesti copiilor și nepoților despre cele două perle din tinerețe! Sunt execuții care vin din instinct".

Radu Boboc: „Grupă simplă la Jocurile Olimpice? E o imagine deformată"

La Olimpiadă, e gata să bage mâna în foc pentru un parcurs curajos al României U23: 

„E un eveniment pe care-l prinzi o dată în viață, așa că responsabilitatea e cu atât mai mare. Suntem însă în Japonia cu gânduri mari, luăm pas cu pas fiecare partidă, cu atenție mare pentru fiecare adversar în parte. 

Multă lume spune că e o grupă simplă. Dar e o imagine deformată. Am văzut, de exemplu, Coreea de Sud într-un amical cu Mexicul și nu arăta deloc precum o formație facilă. Sunt convins că Honduras și Noua Zeelandă nu vor fi nici ele rivale abordabile. Vom avea mult de muncit pentru victorii".

Tot despre victorii este și motto-ul după care se ghidează, prezentat și pe profilul său de pe pagina Farului: „Winners focus on winning, losers focus on winners". Explică: „Adevărații câștigători sunt cei care se concentrează pe succes. Pierzătorii au mentalitate de a se uita doar la ceea ce fac învingătorii, nu au în față o anumită cale spre victorie".

Boboc povestește o experiență neplăcută: „Am zăcut 4 zile"

Nu e secretă nici pasiunea lui Radu pentru rap. Interpreți favoriți: Migos, Lil Baby, Gunna, Gucci Mane. "Îmi place din vremea când ascultam BUG Mafia, în cartier, la Craiova. Mai și fredonez câteodată, dar nu mă puneți acum, că nu vreau să stric interviul. Mi-a zis însă un prieten, recent, că m-ar fi prins chiar o carieră de interpret rap dacă nu ajungeam fotbalist!".

Două momente l-au marcat în ultima vreme. A trecut prin infectarea cu COVID și cazul lui Eriksen de la Euro 2020. "M-am îmbolnăvit chiar înaintea unui meci al naționalei U21 cu Malta. Am avut simptome, vomă, o seară oarece probleme de respirație, am zăcut lat vreo patru zile. Părinții s-au speriat mai mult", spune Boboc.

Radu Boboc: „Mama plângea când l-a văzut căzut pe Eriksen"

Tot dinspre familie vine un episod emoționant legat de prăbușirea danezului, care a scăpat miraculos de la moarte în timpul recentului European: „Mă uitam și eu la meci, iar când am văzut ce s-a întâmplat m-am dus în camera vecină să-i întreb pe ai mei dacă s-au uitat. Mama plângea. Se gândea, cu siguranță, la mine, fiindcă ar putea să se întâmple oricui o asemenea nenorocire. 

Eu am trăit un moment oarecum similar sub ochii mei la un meci România – Irlanda de Nord U21, când Man s-a ciocnit de portarul advers și a rămas întins. M-am speriat rău atunci. Dar și-a revenit repede Dennis. 

Sunt scene care mă fac să mă gândesc la necesitatea de a mă pune la punct cu minime manevre de intervenție care ar trebui făcute în astfel de momente, să știi cum să acționezi dacă, Doamne ferește!, te confrunți cu asemenea situații".

Rădoi mi-a dat mare încredere la lotul național și cred că am făcut împreună o figură remarcabilă la Europeanul din 2019. Eu vorbesc prin prisma propriilor experiențe și sunt convins că e un antrenor care-și va dovedi valoarea în timp. Și Olimpiada va demonstra asta, veți vedea!

- Radu Boboc

Onoare, devotament, putere

Samuraiul era vasalul unui nobil și, în Japonia medievală, era singurul căruia i se îngăduia să poarte armă. Orice atac asupra unui samurai era socotit act de răzvrătire, iar autorul plătea cu viața. Legenda spune că sabia samuraiului - katana - era cea mai periculoasă din lume, iar jurământul samuraiului echivala cu un devotament până la moarte. 

Cei care cădeau prizonieri și erau condamnați la moarte preferau să-și spintece singuri burta, așa-numitul karakiri, spre a-și păstra onoarea până la capăt. Istoria samurailor începe în sec. VII, când Japonia a trecut prin reforme masive, legate de întărirea autorității Împăratului. Cu timpul, samuraii aveau să devină conducătorii de facto ai țării.

M-am simțit puțin ciudat în postura de samurai, dar a fost o experiență interesantă. Mi-a plăcut această postură, care m-a ajutat să înțeleg un pic din spiritul Japoniei.
- Radu Boboc

Citește mai multe știri despre Jocurile Olimpice:

Interviu spectaculos cu George Ganea, omul de gol al României la Tokyo: „N-avem defecte. Mergem spre medalie!”

Antrenament în dogoarea japoneză » Ultimele noutăți din cantonamentul naționalei olimpice: ce solicitare de urgență a avut staff-ul României

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (4)
bogdan1
bogdan1  •  19 Iulie 2021, 10:55
Postat de steaua1986. pe 19 Iulie 2021, 10:51

In gigist cu vesta alb rosie.

Nebraska, dar tu nu ai viata? :)

viata.de.caini
viata.de.caini  •  19 Iulie 2021, 10:54
Postat de steaua1986. pe 19 Iulie 2021, 10:51

In gigist cu vesta alb rosie.

Nu știi altceva decât sa jignești. Ești neglijabil...

steaua1986.
steaua1986.  •  19 Iulie 2021, 10:51
Postat de viata.de.caini pe 19 Iulie 2021, 10:38

Lamentabila chestia asta cu samuraiul! Pe următorul în ce îl mai îmbrăcați?

In gigist cu vesta alb rosie.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează