SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  PREMII

NEWS ALERT Guvernul a majorat cu 100% premiile medaliaților la JO » Câți bani primește acum fiecare sportiv

AUR pentru România: Ancuța Bodnar și Simona Radiș au cucerit titlul olimpic!
AUR pentru România: Ancuța Bodnar și Simona Radiș au cucerit titlul olimpic!

Articol de GSP - Publicat joi, 19 august 2021 18:38 / Actualizat joi, 19 august 2021 19:04

Guvernul României a decis să dubleze premiile în bani pentru medaliații la Jocurile Olimplice de la Tokyo.

Astfel, aurul va fi recompensat cu 140.000 de euro, în loc de 70.000, așa cum prevedea fondul inițial.

Sumele pe care sportivii le vor primi în funcție de clasare:

 • Locul I – 140.000 euro (față de 70.000 euro)
 • Locul II – 112.000 euro (față de 56.000 euro)
 • Locul III – 84.000 euro (față de 42.000 euro)
 • Locul IV – 56.000 euro (față de 28.000 euro)
 • Locul V – 42.000 euro (față de 21.000 euro)
 • Locul VI – 28.000 euro (față de 14.000 euro)

Suma totală acordată perfomerilor de la Tokyo se ridică acum la aproximativ 1,8 milioane de euro.

Majorarea de 100% este valabilă și pentru Jocurile Paralimpice (24 august - 5 septembrie), unde va participa și șeful MTS, Eduard Novak.

Sportivii români premiați:

 • LOCUL 1 - Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş, dublu vâsle
 • LOCUL 2 -  Ana-Maria Popescu la spadă, echipajul masculin de patru rame fără cârmaci – Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu şi Cosmin Pascari şi cel de dublu rame masculin – Marius Cozmiuc, Ciprian Tudosă
 • LOCUL 4 - Înot, 200 m liber David Popovici
 • LOCUL 5 – Box, 57 kg Maria Claudia Nechita; Kaiac-canoe, C2 - 1000 m Cătălin Chirilă, Victor Mihalachi; Tenis de masă, dublu mixt Ovidiu George Ionescu, Bernadette Cynthia Szocs; Tenis de masă, echipe Daniela Dodean Monteiro, Elizabeta Samara, Bernadette Cynthia Szocs
 • LOCUL 6 – Atletism, aruncarea ciocanului Bianca Florentina Ghelber; Canotaj, dublu vasle ctg. uşoară (L2x) Gianina Elena Beleagă, Ionela Livia Cozmiuc; Canotaj, opt rame cu carmaci (8+) Viviana Iuliana Bejinariu, Mădălina Bereş, Amalia Bereş, Georgiana Dedu, Daniela Druncea, Maria Magdalena Rusu , Denisa Tîlvescu , Maria Tivodariu, Ioana Vrînceanu

Sportivii români medaliaţi la Tokyo sunt:

 • Nicoleta Ancuţa Bodnar şi Simona Geanina Radiş - medalie de aur la dublu vâsle feminin, 
 • Ana-Maria Popescu - medalie de argint la spadă feminin,
 • Marius Vasile Cozmiuc, Ciprian Tudosă - argint la dublu rame masculin, 
 • Mihăiţă Vasile Ţigănescu, Mugurel Vasile Semciuc, Ştefan Constantin Berariu, Cosmin Pascari - medalie de argint la patru rame fără cârmaci masculin.

Este o mare reușită aprobarea acestui act normativ și mă bucur că am avut sprijinul colegilor și partenerilor din coaliție. Este o dovadă că Guvernul României înțelege și respectă importanța sportului și a performanței sportive, că apreciază și recompensează munca și eforturile care stau în spatele acestor rezultate. Performanțele olimpice reprezintă o importantă carte de vizită pentru prestigiul nostru, ca țară, și avem încă mult de recuperat la acest nivel, unde ultimele două decenii au avut un nedorit trend descendent. 

Sunt necesari mulți pași până vom ajunge din nou acolo unde ne dorim și unde putem fi, acești pași nu se pot parcurge dintr-odată, dar este important că suntem o echipă și că ne raportăm în mod unitar la proiectul de revigorare și renaștere a sportului românesc. Rămânem împreună în aceste demersuri și vom continua să căutăm soluții pentru ca sportul și sportivii să se simtă apreciați și să aibă condiții cât mai bune de pregătire

Ministrul Tineretului și Sportului, Eduard Novak

Recompensați cu mașini

Medaliații României de la Jocurile Olimpice de la Tokyo vor fi recompensați cu mașini, pe care aceștia le vor primi în luna septembrie.

Mașinile vor fi oferite sportivilor medaliați la Tokyo în cadrul unui eveniment special care va avea loc la Casa Olimpică, în data de 28 septembrie 2021, la București, anunță COSR.

„Ei au câștigat e rândul nostru să îi premiem! Noi toți suntem în slujba sportivilor, suntem cei care le respectăm nevoile și le onorăm rezultatele.

Astfel, performanțele sportivilor români la JO Tokyo 2020 vor fi recompensate pe lângă premiile în bani cuvenite pentru locurile 1-6 la competiția olimpică și cu câte o mașină pentru medaliați, așa cum s-a făcut de fiecare dată după JO de la Sydney 2000”, a declarat Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român.

Al treilea cel mai slab rezultat din istorie la Jocurile Olimpice

România nu a reușit să ia mai mult de patru medalii la Tokyo. A egalat contraperformanțele din 1952 și 2016. Asta deși federațiile afișau un nivel excesiv de optimism, spunând că obțin între 14 și 19 medalii!

Panta descendentă a sportului românesc continuă. Jocurile Olimpice de la Tokyo au arătat încă o dată, dacă mai era nevoie, că România nu are niciun fel de strategie pentru sport, că banii acordați acestui domeniu sunt cheltuiți prost și fără finalitate. România este țara în care, chiar dacă nu sunt bani, se cheltuiesc foarte multe resurse pentru obținerea unei medalii.

La Tokyo, România a avut calificați 101 sportivi, dintre care 55 de băieți și 46 de fete. 17 discipline au avut cel puțin un reprezentant. S-au obținut doar 4 medalii, venite de la două federații! Sportul nu a fost prioritate pentru niciun Guvern, iar în 2021 a primit cel mai mic buget.

În ultimii ani s-a indus ideea că e bine să calificăm câți mai mulți sportivi, vom vedea apoi ce pot face ei la Jocurile Olimpice. A zecea țară în Europa, după numărul de locuitori, România este abia a 28-a după performanțele de la Tokyo. Suntem sub țări precum Kosovo, Georgia, Slovenia, Ungaria, Elveția, Croația sau Belgia.

Ana Maria Popescu, la „Prietenii lui Ovidiu”, despre relația cu Eduard Novak și clipul „scăpat” pe internet

Citește mai multe știri despre Jocurile Olimpice:

Talibanii i-au spulberat visul! Prima femeie afgană calificată la Jocurile Paralimpice nu mai poate părăsi țara natală

Interviu tare cu românul implicat la Jocurile Olimpice: „Cât se mai investește în România? Nu-i merităm pe sportivii olimpici!”

Playtech: ȘOC! Arma care poate distruge Rusia într-o singură zi. Este cea mai mare teamă a lui Putin în război


Comentarii (3)
risc_mix
risc_mix  •  20 August 2021, 11:54
Postat de alenb pe 20 August 2021, 11:21

Ii indoapa statul cu bani si ei se tot plang. Noi "oamenii de rand" cum ne alinta Dna Colonel Branza ii indesam in poseta vreo 150 de mii de euro, incluzand ce ia de la CSA Steaua, pt un argint la o disciplina la care nu se uita nimeni. Dupa care ii mai platim pensie de serviciu militara si nelipsita renta viagera.

Pai cum sa te uiti la scrima? Si mai ales, de ce sa te uiti ? Ca daca te uiti la cum se ,,dueleaza'' sportivi nu vezi nimic. Trebuie sa stai cu ochii pe beculete ca sa vezi cine ,,puncteaza''. Pai ce sport e asta daca trebuie sa-ti povesteasca altu ce se intampla desi tu te uiti ,,la meci''?

alenb
alenb  •  20 August 2021, 11:21

Ii indoapa statul cu bani si ei se tot plang. Noi "oamenii de rand" cum ne alinta Dna Colonel Branza ii indesam in poseta vreo 150 de mii de euro, incluzand ce ia de la CSA Steaua, pt un argint la o disciplina la care nu se uita nimeni. Dupa care ii mai platim pensie de serviciu militara si nelipsita renta viagera.

risc_mix
risc_mix  •  20 August 2021, 08:56

Acum e bine madam branza, madam lipa? Ca va durea sufletu' de viitorul sportului ca nu va da Guvernul bani. N-ar fi corect sa se renunte la aceste suplimentari? Sportivii sa-si incaseze primele (meritate) promise initial la inceputul competitiei, iar sutele de mii de euro veniti in plus, dupa hotararea Guvernului sa fie directionati spre copii si juniori. Cata meschinarie.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează