SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  JOCURILE OLIMPICE

Noua senzație a patinajului, depistată pozitiv la numai 15 ani! Ce spune regulamentul + Rușii susțin că poate participa și la proba individuală

Patinatoarea Kamila Valieva (15 ani), medaliată cu aur la proba pe echipe la Jocurile Olimpice 2022, a fost testată pozitiv la trimetazidină, o substanță interzisă folosită pentru combaterea problemelor cardiace.  (foto: Imago)
Patinatoarea Kamila Valieva (15 ani), medaliată cu aur la proba pe echipe la Jocurile Olimpice 2022, a fost testată pozitiv la trimetazidină, o substanță interzisă folosită pentru combaterea problemelor cardiace. (foto: Imago)

Articol de GSP - Publicat vineri, 11 februarie 2022 09:49 / Actualizat vineri, 11 februarie 2022 15:22

Patinatoarea Kamila Valieva (15 ani), medaliată cu aur la proba pe echipe la Jocurile Olimpice 2022, a fost testată pozitiv la trimetazidină, o substanță interzisă folosită pentru combaterea problemelor cardiace. 

Agenția Internațională Anti-Doping (ITA) a confirmat vineri dimineața informațiile apărute în spațiul media: tânăra rusoaică a folosit substanțe interzise.

Kamila Valieva, dopată la JO 2022

Kamila Valieva a fost testată pe 25 decembrie, la Sankt Petersburg, în cadrul Campionatului Rusiei. Rezultatul evaluării nu a fost cunoscut până pe 8 februarie, atunci când a apărut informația că medicii au descoperit în sângele sportivei o substanță interzisă. 

Vestea a venit la o zi după ce Valieva a cucerit aurul și a devenit prima patinatoare care a reuşit sărituri cvadruple la Jocurile Olimpice.

Comitetul Olimpic Rus a cucerit luni medalia de aur, dar festivitatea de decernare a premiilor, care ar fi trebuit să aibă loc marți, a fost amânată. Hotărârea de a nu organiza festivitatea este în strânsă legătură de dopajul Kamilei Valieva. Rusia ar putea pierde aurul olimpic. 

Participare suspendată pentru proba individuală

Sportiva rusă ar trebui să concureze la competiția individuală pe 15 și 17 februarie, dar momentan participarea a fost suspendată, în așteptarea unei decizii a Tribunalului de Arbitraj pentru Sport (TAS), sesizat de Comitetul Olimpic Internaţional (CIO). 

Ce spune regulamentul

Conform Codului Mondial Antidoping, Valieva ar avea statutul de „persoană protejată”. Adică nu poate fi considerată oficial vinovată de o încălcare a regulamentului antidoping înainte de împlinirea a 16 ani.

Decizia finală va fi luată de TAS în zilele următoare, însă rusoaica ar putea scăpa fără să fie sancționată, în funcție de rezultatele anchetei.

Ce spun rușii despre Kamila Valieva

Prin intermediul unui comunicat, Comitetul Olimpic Rus a anunțat că Valieva se antrenează în continuare și va putea să concureze și în proba individuală, dacă TAS nu decide altceva.

De asemenea, rușii sunt convinși că „rezultatele sportivului și ale echipei din timpul Jocurilor Olimpice nu sunt supuse revizuirii automate”, scrie news.ro.

Agenția rusă antidoping (RUSADA) o suspendase temporar pe Valieva, însă, după ce patinatoarea a contestat decizia, forul rus a anulat decizia inițială.

Citește alte știri despre Jocurile Olimpice:

Ce fac românii la Jocurile Olimpice de la Beijing » Ștafeta „tricoloră” la sanie a obținut cel mai bun loc al nostru de până acum
BEIJING 2022
Ce fac românii la Jocurile Olimpice de la Beijing » Ștafeta „tricoloră” la sanie a obținut cel mai bun loc al nostru de până acum
Liu Shaolin Sandor, maghiarul cu origini chinezești deposedat de aur la 1.000 de metri, a bătut recordul olimpic în altă probă
Record
Liu Shaolin Sandor, maghiarul cu origini chinezești deposedat de aur la 1.000 de metri, a bătut recordul olimpic în altă probă

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (2)
petrucj
petrucj  •  11 Februarie 2022, 18:28
Postat de cirus11 pe 11 Februarie 2022, 15:33

Nu poate fi considerata vinovata??? Hai sa fim seriosi. Ok, poate nu se considera recidiva la o urmatoare depistare dar suspendarea de acum trebuie sa vina!!

15 ani, omule! E un copil. Crezi ca e ea cea care a decis sa se dopeze? Cu siguranta acolo e o odevarata masinarie. Iar acest copil a fost prins in ea.

cirus11
cirus11  •  11 Februarie 2022, 15:33

Nu poate fi considerata vinovata??? Hai sa fim seriosi. Ok, poate nu se considera recidiva la o urmatoare depistare dar suspendarea de acum trebuie sa vina!!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează