SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  INTERVIU

CORESPONDENȚĂ DIN JAPONIA Laura Ilie le acuză dur pe sportivele clasate înaintea ei la Jocurile Olimpice: „China și Rusia au furat cu nerușinare!”

Laura Ilie
(foto: Raed Krishan-Tokyo)
Laura Ilie (foto: Raed Krishan-Tokyo)

Articol de - Publicat duminica, 25 iulie 2021 11:59 / Actualizat duminica, 25 iulie 2021 13:16

La o zi după ce a ratat dramatic intrarea în finala probei de pușcă 10 m aer comprimat, lipsindu-i doar cinci zecimi să intre în tura de trageri pentru medalii, Laura Ilie lansează un discurs virulent la adresa sportivelor care au terminat pe primele două locuri, Yang Qian și Anastasia Galașina. 

Într-un interviu exclusiv de la Tokyo, acordat de Laura Ilie jurnalistului Justin Gafiuc, corespondent al Gazetei Sporturilor la Jocurile Olimpice, sportiva le acuză că au făcut repetate încălcări de regulament în materie de folosire a puștii și spune că „politica de a trișa o cultivă China, ceilalți se iau după ei”.

Laura Ilie le acuză dur pe sportivele clasate înaintea ei la Jocurile Olimpice

- Laura, cum s-au mai așezat gândurile la o zi după concursul dramatic de la Tokyo?
- Se așezaseră la două-trei ore după ce am ajuns la hotel, m-am liniștit din toate punctele de vedere. După fiecare concurs pe care-l pierd sau lucrurile nu ies așa cum îmi imaginam, fac doi pași înapoi și-mi readuc aminte că plăcerea cea mai mare e, pur și simplu, să tragi. 

De la bun început nu mi-am propus să pun o mare presiune pe competiția olimpică, dar s-a așezat undeva o supărare, fiindcă finala nu era de neatins. Știu foarte bine că-mi era accesibilă.

- O frustrare și mai accentuată probabil când ai văzut că exact locurile 6-8 din calificări, ultimele care au prins finala înaintea ta, au obținut și medaliile, nu?
- Necazul e altul. Că fetele de pe podium trișează. Fură cu nerușinare! Cu ne-ru-și-na-re! Fură prin poziții neregulamentare, dar nimeni nu le spune nimic. Și fură în frunte cu China, care a dat acum campioana olimpică. 

Laura Ilie le acuză dur pe sportivele clasate înaintea ei la Jocurile Olimpice: „China și Rusia au furat cu nerușinare!”
Aceasta este imaginea despre care vorbește Laura Ilie: cu roșu sunt încercuite punctele-reper

Există pe facebook o postare a unui antrenor german, care arată foarte clar cum a trișat Yang Qian, de exemplu. Atinge dioptrul și suportul cu ochiul și cu nasul în vreo patru-cinci locuri, ceea ce-i conferă niște puncte de reper decisive. Își atinge mâinile oferind un suport mai solid pentru armă. Mâneca de la dreapta ar fi trebuit să fie până la încheietură, dar e mai lungă și mai largă, permițându-i să se sprijine discret pe echipamentul rigid. Iar lucrurile astea se știu în tir și nu se întâmplă nimic.

Laura Ilie o acuză pe Galașina: „Și-a sprijinit arma pe sâni”

- Rusoaica de pe locul doi, Galașina?
- Trage având arma sprijinită pe sâni! Sunt poze, nu povești! Dar președintele federației internaționale e un rus. Probabil că la mijloc sunt și chestiuni politice și financiare, nu știu, dar felul în care fură e inadmisibil și pe față. 

Laura Ilie le acuză dur pe sportivele clasate înaintea ei la Jocurile Olimpice: „China și Rusia au furat cu nerușinare!”
Cum a trișat rusoaica Galașina

Chinezii sunt primii care dau tonul, iar ceilalți o iau pe urmele lor dacă văd că nu există nicio consecință. Adică ei trișează, pătează acest sport, sunt fericiți la final, se bucură cu medalia de gât, iar eu, care ar fi trebuit să fiu în finală și am tras în mod fair-play, plec acasă cu un gust amar. 

Inclusiv fata din Norvegia care a terminat prima turul de calificare ține pe piept crosa armei. Nu e voie! Închipuiți-vă că vreuna dintre ele ar fi fost măcar avertizată! Te scoate din ritm un astfel de moment. Nu mai spun că existau elemente suficiente pentru descalificare!

Laura Ilie le acuză dur pe sportivele clasate înaintea ei la Jocurile Olimpice: „China și Rusia au furat cu nerușinare!”
Cum a trișat norvegianca Jeanette Hegg Duestad

- De ce nu faceți un memoriu special cu aceste detalii?
- N-are niciun sens! Mai rău ți-i urci în cap. Se simt ofensați că ridici semne de întrebare asupra lor. Am atras atenția la niște concursuri anterioare, arbitrii s-au dus și au dat câteva avertismente, dar a doua zi au luat-o de la capăt. 

Pe mine m-au atenționat la un moment dat că, fără să-mi dau seama, aveam stativul puștii cu un centimetru peste limita admisă. Un centimetru! Iar pe cele care câștigă concursuri mari prin furăciuni le lasă în pace. Mesajul acesta e: fură și vei câștiga!

Laura Ilie a ratat absolut dramatic intrarea în finala probei de pușcă 10 m aer comprimat / foto: Raed Krishan
Laura Ilie a ratat absolut dramatic intrarea în finala probei de pușcă 10 m aer comprimat / foto: Raed Krishan
Laura Ilie a ratat absolut dramatic intrarea în finala probei de pușcă 10 m aer comprimat / foto: Raed Krishan
Laura Ilie a ratat absolut dramatic intrarea în finala probei de pușcă 10 m aer comprimat / foto: Raed Krishan
Laura Ilie a ratat absolut dramatic intrarea în finala probei de pușcă 10 m aer comprimat / foto: Raed Krishan
+10 FOTO

Laura Ilie: „La Paris nu-mi va mai da nimeni cu linia în cap”

- Te-ai înfuriat!
- Din contră! Tocmai din cauza asta supărarea mea după concurs s-a înjumătățit. Dacă erau adversare care câștigau cinstit, spuneam "Jos pălăria!". Dar când văd la ce se pretează, îmi dau seama că am fost chiar bună în concurs, mi-am muncit cinstit fiecare foc, sunt liniștită cu mine însămi și nu are rost să fiu foarte supărată. În condiții corecte, nu exista niciun motiv să nu trag în finală! Iar acolo se putea întâmpla orice.

- Poate a fost nevoie să trăiești și această experiență ca să înțelegi mersul tirului la cel mai înalt nivel, nu?
- Am devenit mai puternică! Și mi-am promis deja că, la Paris, nu-mi va mai da nimeni cu linia în cap, adică să fiu prima rămasă în afara finalei. Așa cum, după ce am ratat Rio, mi-am pus în minte să mă calific repede pentru Tokyo și am reușit, acum m-am setat deja pentru Paris: mă voi lupta cu absolut orice obstacol pentru a fi în finală în 2024! 

Încerc să uit ce s-a întâmplat la Tokyo, dar episodul ăsta nu se va șterge probabil decât după ce voi urca pe podiumul olimpic și voi fi cu medalia de gât. 

Laura Ilie le acuză dur pe sportivele clasate înaintea ei la Jocurile Olimpice: „China și Rusia au furat cu nerușinare!”
Laura Ilie a ratat absolut dramatic intrarea în finala probei de pușcă 10 m aer comprimat / foto: Raed Krishan - Tokyo

Pregătește o vacanță în Grecia

După Olimpiadă, Laura Ilie își rezervă câteva săptămâni de vacanță: „Vreau să merg în Grecia, dar să vedem exact cum mai sunt condițiile acolo. Dacă nu, rămân acasă, pe litoralul nostru. Voi vedea cum mă organizez după ce ajung acasă, fiindcă în ultima vreme am fost mai mult plecată la competiții, cantonamente. Concursuri internaționale nu mai am anul acesta, vor fi în 2022 Europenele, Mondialele, și încep deja ciclul olimpic pentru Paris. N-avem timp de pierdut”.

Am învățat și să pierd, nu doar să câștig. O înfrângere face parte din sport, caut lucrurile care trebuie îndreptate și mergem mai departe. 
- Laura Ilie

Anul acesta se sărbătorește centenarul Partidului Comunist Chinez. Sunt mândră și onorată să dedic această medalie țării mele scumpe în semn de cadou.
-  Yang Qian, campioană olimpică

Citește și alte corespondențe din Japonia:

CORESPONDENȚĂ DIN JAPONIA Dureros! Laura Ilie a ratat dramatic intrarea în finală și a încheiat concursul în lacrimi

VIDEO Larisa Iordache, emoții în calificările de la bârnă » Probleme pentru gimnastă: în lacrimi, după ce a simțit dureri la aterizare

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (42)
farist
farist  •  26 Iulie 2021, 16:56

Adică, într-o țară de hoți, de trișori și de impostori ca a noastră, a apărut panseluța asta neprihănită? Sunt înduioșat până la lacrimi!

kovacsistvan
kovacsistvan  •  26 Iulie 2021, 07:51
Postat de iosif. pe 25 Iulie 2021, 12:35

Chinezii au dat drumul la Covid pe piață, au nenorocit o planetă întreagă și nu le-a făcut nimeni nimic, doar nu te aștepți să-i pese cuiva că trișează la tir (și la multe alte sporturi)

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

charlie
charlie  •  26 Iulie 2021, 07:48
Postat de simonhalep pe 25 Iulie 2021, 15:01

Hoții strigă hoții. Tipic rromânesc!

Ai si tu ceva bun de zis vreodata? Ca de hate stim ca esti in stare.

Vezi toate comentariile (42)
Comentează