SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  PRIETENII LUI OVIDIU

EXCLUSIV Mihai Covaliu, dezvăluiri despre România la Jocurile Olimpice: „Numai biletele de avion ne-au costat peste 500.000 de euro!”

Articol de GSP - Publicat miercuri, 14 iulie 2021 21:30

România e gata de Jocurile Olimpice de la Tokyo. Primul grup va pleca joi dimineață, de la ora 10:05, de pe aeroportul Henri Coandă din Otopeni, cu un avion charter. Aronava de tip Boeing 737-800 are o configurație monocabină de tip ”economy” și o capacitate de 189 de locuri. 

Cei patru piloți și tot atâția însoțitori de bord care vor zbura cu charter-ul vor fi testați RT PCR, iar ofițerul COVID-19 al delegației României îi va supune unui test rapid antigen înainte de urcarea în avion. Vineri, de această dată cu o cursă de linie va mai pleca o parte din delegație.

Mihai Covaliu a participat la emisiunea „Prietenii lui Ovidiu” și a făcut avancronica deplasării României la Jocurile Olimpice.

Mihai Covaliu, dezvăluiri despre România la Jocurile Olimpice

- Domnule Covaliu, delegația României pleacă astăzi spre Jocurile Olimpice de la Tokyo!
- Am reușit să grupăm cam 75% din delegație. Am făcut și o cerere către Comitetul de Organizare să ne permită intrarea în Satul Olimpic cu o zi sau chiar două înainte de data începerii competiției. Conform regulamentului, nu ai voie să mergi acolo cu mai mult de șapte zile înainte de data intrării fiecărui sportiv în competiție. Am făcut acest charter și am urcat 128 de persoane în el. Un motiv care i-a determinat pe organizatori să ne ofere această posibilitate de a venit cu o zi, două mai devreme. Regulile sunt foarte clare!

- Pandemia asta a dat peste cap inclusiv sportul.
- Vreau să vă spun că în 48 de ore după ce-ai terminat competiția, tu trebuie să părăsești Satul Olimpic, dar și Japonia! Poți să te duci după ce ieși din Satul Olimpic la un hotel, dar doar la un hotel agreat de organizatori și doar dacă ai un motiv foarte bine întemeiat să faci acest lucru. Altfel, trebuie să părăsești Japonia în 48 de ore după ce-ai terminat competiția.

- Charterul ne duce în Japonia, dar nu ne și aduce.
- Exact. Am cumpărat bilete deschise de întoarcere, am făcut o previzionare, în funcție de cum ies sportivii din competiții. Sunt bilete flexibile și urmează să găsim cea mai bună metodă de transport spre România, după ce se termină competiția.

- Pe 15 iulie, adică mâine, cine pleacă spre Japonia?
- Baschetul, boxul, canotajul, fotbalul, scrima, tirul, gimnastica, natația, tenisul de masă și tenisul de câmp... Nu au plecat luptele, echipajul de kaiac-canoe, câțiva sportivi de la atletism și cam atât. Ei sunt în partea a doua a Jocurilor. În total, avem 101 de sportivi. Toată delegația ajunge undeva la 200. Sunt membrii staff-ului, cei din Comitetul Olimpic sau rezervele.

- Ne puteți spune cam cât este cheltuiala cu deplasarea asta?
- Vă pot spune că biletele de avion ne-au costat peste 500.000 de euro! Cel mai mult ne-a costat acest charter care-i va transporta pe sportivi în siguranță, în condiții mult mai bun decât un avion de linie, dar și mult mai repede, altfel ar fi trebuit să facă o escală. Este un charter achiziționat prin sistemul de achiziții publice, nu este al Tarom.

- Păi, și cum stăm la capitolul financiar?
- Până în momentul de față au fost suficienți bani, dar nu știu ce vom face după ce venim de la Jocurile Olimpice pentru că mai avem o ediție, la Beijing, a Jocurilor Olimpice de iarnă, în 2022, în februarie! Avem cea mai grea perioadă ca misiuni olimpice. În mai puțin de șase luni de zile, avem două ediții ale Jocurilor Olimpice! Și mai avem și juniori care sunt în pregătire, în Centrele Olimpice sau în cele de tineret. Nu putem să le întrerupem pregătirea olimpică pentru că deja a trecut un an din ciclul olimpic. Mai e puțin până la Paris. Aici e un proces care continuă.

- Federațiile sunt mulțumite de ce au? S-au plâns de bani?
- Până în momentul de față, federațiile au beneficiat de susținerea noastră la un nivel nu foarte, foarte bun, dar unul optim pentru a face mare performanță! Au avut tot ceea ce au solicitat. Conform analizei Comisiei tehnice olimpice pentru sportul de performanță, unde sunt oamenii de la minister, de la medicină sportivă, de la UNEFS, domnul Bellu, doamna Doina Sava, Georgeta Andrunache, care este președintă... Această comisie analizează toate cererile de finanțare și îți dă avizul.

- Banii vin de MTS, nu?
- Grosul banilor vine, prin minister, de la bugetul de stat! Există și o filă separată pentru COSR, tocmai pentru sportul de performanță. Bugetul anual al COSR este de 65 de milioane de lei. Și al MTS e de 560 de milioane de lei, unde intră și tineretul. Până în momentul de față, eu zic că sunt bani, să vedem cum o să fie după ce venim de la Tokyo.

- Credeți că s-ar putea să fie probleme?
- În mod normal, banii ăștia nu ne mai ajung și am cerut în ultima ședință de Comitet Executiv o evaluare foarte exactă din partea federațiilor tocmai pentru a continua pregătirile juniorilor. Vin în toamnă Campionatele Mondiale și Europene. Nu putem să le oprim pregătirea acestor sportivi. Sunt cele mai importante proiecte, peste 80% din componenții loturilor olimpice de seniori sunt din cadrul acestor centre de tineret și de juniori.

  • Emisiunea „Prietenii lui Ovidiu” este difuzată în fiecare miercuri, de la ora 20:00. Poate fi urmărită pe pe site-ul www.GSP.ro, pe pagina de Facebook a Gazetei (link AICI), pe contul de YouTube al Gazetei (abonează-te aici), în format podcast pe principalele platforme de distribuție a podcasturilor: Apple Podcast și Spotify.

URMĂREȘTE AICI TOATĂ EMISIUNEA CU MIHAI COVALIU

CITEȘTE ȘI

Mihaela Buzărnescu merge la Tokyo! » Jucătoarea a primit acceptul Federației Internaționale

Delegația României nu va merge cu TAROM la Tokyo » Zborul „tricolorilor” a fost scos la licitație

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
ovidiu1
ovidiu1  •  15 Iulie 2021, 13:28

Japonezii nu merg la Olimpiada, stau pe acasa, succes a lor nostri poate obtin ceva performante ca toata lumea se gandeste la gripa nu la sport si atunci au si iei o sansa.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează