SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  CORUPȚIE

Condamnare în Japonia pentru dare de mită în legătură cu Jocurile Olimpice de la Tokyo

Hironori Aoki la anunțarea parteneriatului în 2020 FOTO Imago Images
Hironori Aoki la anunțarea parteneriatului în 2020 FOTO Imago Images

Articol de GSP - Publicat vineri, 21 aprilie 2023 16:47 / Actualizat vineri, 21 aprilie 2023 17:45

Hironori Aoki, fostul preşedinte al Aoki Holdings, sponsor al Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020, a primit, vineri, o pedeapsă de închisoare cu suspendare, o primă condamnare de către justiţia niponă în cadrul scandalului de corupţie din jurul acestui eveniment planetar

Scandalul a izbucnit în vara trecută în Japonia, la un an de la Jocurilor Olimpice 2020, care au avut loc în 2021. Numeroase companii din ţară au fost implicate în cazuri de corupţie. Fostul preşedinte al Aoki Holdings, Hironori Aoki (84 ani), a fost condamnat vineri la 30 de luni de închisoare cu suspendare, a declarat un purtător de cuvânt al tribunalului din Tokyo, informează AFP, citată de Agerpres. 

El a fost găsit vinovat de dare de mită pentru a asigura firmei sale, o reţea de magazine pentru costume bărbăteşti, să devină partener oficial al Jocurilor Olimpice 2020 și să fie firma care îmbrăcă delegația Japoniei. Hironori Aoki a pledat vinovat în luna decembrie.

209.000de dolari este suma pe care AOKI Holdings a oferit-o drept mită pentru a îmbrăca delegația Japoniei la JO 2020

Mită de 1,5 milioane de dolari

Procurorii anchetează, totodată, suspiciunile de corupţie legate de JO de la Tokyo şi în cazul lui Haruyuki Takahashi, acuzat că ar fi primit 1,5 milioane drept mită, în special pentru acordarea unor contracte publicitare. 

De asemenea, aceștia au mai anunţat deschiderea unei proceduri judiciare împotriva uneia dintre cele mai mari agenţii publicitare din ţară, Dentsu, şi a altor cinci companii bănuite de practici anticoncurenţiale în cadrul organizării Jocurilor Olimpice de la Tokyo din 2020.

Preşedintele Dentsu, Hiroshi Igarashi, şi-a recunoscut deja faptele în faţa procurorilor, conform presei locale. Agenţiile de publicitate Hakuhodo şi Tokyu sunt, de asemenea, anchetate, precum şi firmele Same Two, Cerespo şi Fuji Creative Corp, active în sectorul organizării de evenimente, şi alte şapte persoane a căror implicare nu a fost precizată.

Oferte trucate

Un alt fost preşedinte al unei agenţii de publicitate a recunoscut şi el, recent, că a oferit mită unui responsabil al Comitetului de organizare Tokyo 2020, pentru a obţine un contract legat de acest eveniment. 

Declaraţiile sale în faţa unui tribunal din Tokyo au intervenit în timp ce o anchetă privind apeluri de oferte trucate în legătură cu Jocurile din capitala niponă ia amploare.

Procurorii îl acuză pe Shinichi Ueno, fost preşedinte al ADK, a treia cea mai importantă agenţie de publicitate din Japonia, că ar fi plătit 14 milioane de yeni (108.000 de dolari) lui Haruyuki Takahashi, în schimbul unui contract de sponsorizare pentru grupul său. 

Conform procurorilor, Ueno (69 ani) era în 2018 "disperat" că agenţia sa nu a câştigat niciun contract legat de Jocuri şi ar fi apelat la Takahashi să-l ajute.

Citește și: 

Fără înfrângere! Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe a câștigat al șaptelea titlu consecutiv

Daniil Medvedev și-a botezat fetița! Nașul Andrey Rublev: „Trebuie să mă rog pentru ea zilnic"

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează