SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  CANOTAJ

O probă în care România are trei titluri dispare din programul olimpic începând cu 2028

Constanța Burcică și Angela Alupei cu medaliile olimpice de aur la JO 2024 FOTO Guliver/GettyImages
Constanța Burcică și Angela Alupei cu medaliile olimpice de aur la JO 2024 FOTO Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat vineri, 13 octombrie 2023 18:07 / Actualizat vineri, 13 octombrie 2023 18:39

Proba de dublu vâsle categorie ușoară a canotajului, unde România are trei titluri olimpice, va fi înlocuită de cea de sprint pe mare începând cu ediția de la Los Angeles 2028.

Comitetul Executiv al CIO, reunit la Mumbai în aceste zile, a decis ca proba de dublu vâsle categorie ușoară la feminin și masculin să fie scoasă din programul olimpic începând cu ediția de la Los Angeles din 2028.

Canotajul este singurul sport în care s-a operat o modificare, în locul probei menționate mai sus se va introduce una de canotaj pe mare, și anume cea de sprint. Spre deosebire de adoptarea unor sporturi în programul olimpic, când vine vorba despre anumite probe, nu este nevoie de aprobarea membrilor CIO, acesta fiind o decizie care este luată doar de Comitetul Executiv.

Proba de dublu vâsle categorie ușoară este parte din programul olimpic din 1996, de la Atlanta, atât la feminin, cât și la masculin, România având trei titluri olimpice. Constanța Burcică și Camelia Macoviciuc s-au impus în 1996, apoi Constanța Buricică a făcut pereche cu Angela Alupei și au câștigat la Sydney în 2000 și la Atena în 2004.

Succes pe plan mondial

În ultimii ani, Ionela Cozmiuc și Gianina Beleagă au concurat în această probă, în 2016 la debut în finala B și apoi clasând-se pe poziția a șasea la Tokyo. Chiar dacă nu au ajuns la o medalie olimpică, ele sunt campioane mondiale în 2017 și 2018.

La Campionatele Mondiale de la Belgrad din 2023, Ionela Cozmiuc alături de tânara Mariana Dumitru s-a clasat pe poziția a treia, obținând astfel și calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris. „Țin minte declarația mea de după Tokyo în care spuneam că Parisul nu mai e așa de departe. Am spus-o doar ca să o spun, nu mai credeam acest lucru. Am reușit împreună cu Mari această performanță incredibilă, când nimeni nu mai credea", a spus Ionela Cozmiuc după ce a reușit calificarea la JO din 2024.

O probă în care România are trei titluri dispare din programul olimpic începând cu 2028
Mariana Dumitru și Ionela Cozmiuc au calificat barca de dublu vâsle categorie ușoară la JO de la Paris FOTO Raed Krishan

Dezbaterea despre excluderea acestei probe din programul olimpic a început din 2002, când comisia de program a CIO a spus că în afară de sporturile de luptă și de haltere nu ar trebui să existe categorii de greutate. Comitetul Executiv nu a aprobat această recomandare, iar probele din cadrul categoriei ușoare au continuat. Pentru a participa, sportivii nu trebuie să cântărească mai mult de 59 de kg, cu o medie a echipajului nu mai mare de 57 de kg, la feminin, și 72,5 kg, cu o medie nu mai mare de 70 kg, la masculin.

Proba care o va înlocui pe cea de dublu vâsle categorie ușoară face ca sportivii să ia startul de pe plajă și să alerge până la ambarcațiunea care este pe malul apei, apoi au de parcurs 250 de m printre trei rânduri de balize, iar câștigătorul este cel care ajunge primul la linia de finiș aflată pe nisip. 

Citește și: 

CIO a suspendat Comitetul Olimpic Rus! Motivul ține de decizia lui Vladimir Putin
RUSIA
CIO a suspendat Comitetul Olimpic Rus! Motivul ține de decizia lui Vladimir Putin
Cinci sporturi propuse de americani pentru Olimpiada din 2028, de la Los Angeles » Trei au fost în trecut discipline olimpice
PROPUNERE
Cinci sporturi propuse de americani pentru Olimpiada din 2028, de la Los Angeles » Trei au fost în trecut discipline olimpice

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
mr90
mr90  •  15 Octombrie 2023, 08:45

"sprint pe mare" - cum mai spuneam, degradarea se vede in toate domeniile !

Vezi toate comentariile (1)
Comentează