SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  CANOTAJ

EXCLUSIV „Covor roșu îi punem!” » Petrecere mare în satul Ancuței Bodnar, canotoarea de aur: „Borș din sfeclă roșie, șnițel, cartofi prăjiți și tocinei"

Părinții Ancuței Bodnar povestesc atmosfera nebună care a existat în casa din Vatra Moldoviței în timpul cursei terminată cu aur pentru fiica lor, alături de Simona Radiș, în proba de dublu vâsle. +14   FOTO
Părinții Ancuței Bodnar povestesc atmosfera nebună care a existat în casa din Vatra Moldoviței în timpul cursei terminată cu aur pentru fiica lor, alături de Simona Radiș, în proba de dublu vâsle.

Articol de - Publicat joi, 29 iulie 2021 08:41 / Actualizat joi, 29 iulie 2021 09:11

Părinții Ancuței Bodnar povestesc atmosfera nebună care a existat în casa din Vatra Moldoviței în timpul cursei terminată cu aur pentru fiica lor, alături de Simona Radiș, în proba de dublu vâsle. Și anunță petrecere mare în comună zilele următoare, când fata de 22 de ani va aduce medalia în inima Bucovinei.

A fost o explozie de bucurie la Sea Forest Waterway după aurul cucerit de cuplul Ancuța Bodnar – Simona Radiș, dar unda de fericire s-a propagat cu o intensitate de zece ori mai mare la 9.000 km depărtare. În Vatra Moldoviței, localitatea de baștină a Ancuței, cursa a ținut ca pe ghimpi întreaga uliță a Bodnărenilor, care s-au strâns, mulți dintre ei, chiar acasă la părinții campioanei în vârstă de 22 de ani.

Nichifor Bodnar: „Dădeam și eu la vâsle prin casă"

„N-am stat jos o secundă. Am urmărit toată cursa în picioare gesticulând, țipând. Vă spun sincer, când au pus camerele pe ale noastre la start, a fost o clipă care i-a captat privirea fecioarei mele și atunci am trăit cu senzația că se uita la mine. I-am strigat cât am putut de tare: «Aurul, Ancuța, aurul!». Tremuram tot. N-am avut în viața mea atâtea emoții", spune Nichifor Bodnar, tatăl noii vedete a canotajului românesc.

„Covor roșu îi punem!” » Petrecere mare în satul Ancuței Bodnar, canotoarea de aur: „Borș din sfeclă roșie, șnițel, cartofi prăjiți și tocinei
Ancuța Bodnar împreună cu părinții, la o sărbătoare populară în Vatra Moldoviței

„Săream de pe un picior pe altul. Mă apucasem să dau la vâsle. Parcă eram eu în barcă! Simțeam că așa le transmit un plus de energie de la distanță", se confesează și mama, Niculina. Ambii recunosc: "Am plâns după ce au trecut linia de sosire. Ne-a fost teamă să nu-i depășească Noua Zeelandă sau Olanda. Tare mult și-au dorit aurul fetele astea, și-au muncit pe brânci ca să-și vadă visul împlinit", povestește tatăl campioanei olimpice.

„Măicuțele de la Moldovița se roagă pentru Ancuța"

Bodnar senior o laudă pe Ancuța și pentru toți anii petrecuți acasă: "A fost mereu o fată foarte harnică. O poznă nu-mi amintesc să fi făcut! Ne ajuta în gospodărie cu ce aveam nevoie, la fân, la prășit, la animale. Era și e foarte iubită și de măicuțele de la sfânta mănăstire ctitorită de domnitorul Petru Rareș, fiul voievodului Ștefan cel Mare. Tatăl meu, adică bunicul Ancuței, a fost paznic la mănăstire, iar fata acolo-și petrecea multă vreme. Măicuțele și acum se roagă pentru ea, că e așa fată bună și uite ce bucurie ne-a adus tuturor!".

Niculina Bodnar se împacă însă și acum greu cu gândul că fata a plecat de acasă atât de tânără, de când avea 13 ani, înainte să termine clasa a șaptea: "Mamă, mă bucur nespus acum, dar voi păstra mereu într-un colț al sufletului meu o durere că Ancuța s-a dus așa devreme departe de noi. Mai ales când vin Sărbătorile și stăm fără copii, pentru că și fratele Ancuței face canotaj la Dinamo, nu e simplu. Ne-a mai alinat însă gândul că aici nu preau aveau mari perspective și uite că sportul o împlinește".

Ancuța Bodnar: „Abia aștept să-i strâng în brațe pe ai mei"

Familia deja se pregătește de primirea fastuoasă a campioanei. "Covor roșu îi punem!", zice mama, care știe și ce merinde îi va prepara fiicei de aur: „Borș din sfeclă roșie, șnițel, cartofi prăjiți și tocinei". Ultima se referă la niște mici clătite din cartofi rași. Iar tata e convins că "va ieși petrecere mare. D-asta nici nu ne-am întins în noaptea cursei, ne rezervăm pentru șampanie și masă îmbelșugată când se întoarce Ancuța".

"Direct acasă plec după ce ajungem în țară! Abia aștept să-i îmbrățișez pe ai mei. N-am mai fost de prin aprilie la Vatra Moldoviței și atunci am stat doar două-trei zile, că atât îmi permitea programul", spune Ancuța din Satul Olimpic. E tare emoționată când se gândește la atmosfera din casa părintească în timpul asaltului de la Tokyo: "Știu că mama și tata trăiesc la maxim cursele mele. Și-mi închipui cam ce a fost acolo la final". 

„Mi-o închipuiam profesoară, în IT sau în armată”

Înainte să plece spre Orșova, Ancuța Bodnar a urmat cursurile școlii gimnaziale din Vatra Moldoviței, unde profesorii și-o amintesc drept o fată exemplară. Ancuța Negură a fost învățătoarea noii campioane olimpice: „O minune de copil, dintr-o familie de oameni așezați, tare gospodari! Ca profesoară, stai uneori și te gândești ce vor ajunge în viață copiii pe care-i vezi în bănci, în fața ta. Iar pe Ancuța n-o vedeam niciodată să facă performanță în sport. Mă gândeam că va ajunge în învățământ, în IT, în armată. Dar uite că viața i-a deschis niște porți frumoase și, împreună cu colega ei de barcă, a reuși acum să aducă bucurie pentru o țară întreagă. Bravo lor!".

Nu există bucurie mai mare pentru noi, în comunitate, decât aceasta pe care ne-a făcut-o Ancuța Bodnar. O fată minunată, care face cinste locurilor în care s-a născut. Bucovina te îmbrățișează, fată scumpă! Te așteptăm cu drag acasă!
- Ilaria Pușcă, directoarea școlii din Vatra Moldoviței

Medaliile obținute de România la Jocurile Olimpice de la Tokyo

ProbăSportiviMedalie
Canotaj - dublu vâsle femininSimona Radiș și Ancuța BodnarAur
Canotaj - patru rame masculinMihăiță Țigănescu, Mugurel Semciuc, Ștefan Berariu și Cosmin Pascari Argint
Scrimă - spadăAna Maria PopescuArgint
Canotaj - dublu rame masculinMarius Cozmiuc - Ciprian TudosăArgint

VIDEO VIDEO Ana Maria Popescu, prima medaliată revenită în România: „Nu renunțați la visul vostru! Dacă eu am putut, poate oricine”

Citește și alte știri de la Jocurile Olimpice: 

REPORTAJ GSP DE LA TOKYO Diminețile noastre fericite » Marian Ursescu descrie trăirile intense din delegația României, în ziua argintului adus de Cozmiuc și Tudosă: „Și noi? E dureros!”

VIDEO Dressel nu s-a speriat de Popovici, dar a plâns la final: „A fost tare, tare greu pentru mine”

CORESPONDENȚĂ DIN JAPONIA Claudia Nechita rămâne cu un gust amar după eliminarea de la Jocurile Olimpice: „Dacă nu era japoneză, aș fi câștigat”

Pe ce loc se află România la capitolul medalii câștigate la Jocurile Olimpice » Diferența uriașă față de primul loc

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (11)
traian_v
traian_v  •  29 Iulie 2021, 15:36

Ivan Patzaichin nu a facut canotaj - mai ramane sa scrie vreunul ca Nadia Comaneci a facut scrima.

traian_v
traian_v  •  29 Iulie 2021, 15:34
Postat de eisern_union pe 29 Iulie 2021, 10:32

Și care e problema ta, moldovenii sunt cei mai buni la sporturi de apă, o spune unul care e regățean. Cinste lor! La canotaj Moldova e Fruncea! Mă uit la fetele de aur si văd un așa bun simt la ele si o așa educație, jos pălăria. ***

Comentariul initial era o constatare, cred. Remarcasem ca atat Bodnar si Radis, cat si baietii de la 4x sunt din nordul Moldovei. Vreau sa fie clar, eu sunt clujean si ii felicit pe toti din inima! Dar oare se face selectia diferit acolo ? Cine o face, O FACE BINE, sa fiu bine inteles. Sunt mai inclinati tinerii din Moldova spre canotaj? Ca doar nu au lacuri si baze de antrenament de nici un fel, vis-a-vis de alte zone (exceptie Bucuresti si Orsova). Ramane o dilema, si inca o data FELICITARI !

ciprianbirtea
ciprianbirtea  •  29 Iulie 2021, 13:33
Postat de adicn pe 29 Iulie 2021, 11:35

Nu are nimic de-a face că cei din alte zone nu fac sacrificii, ci pur și simplu pentru că cei din partea Moldovei sunt foarte atrași de acest sport, și așa a fost de-a lungul timpului. Patzaichin și probabil și Lipă(ambii din partea aceea), au un mare merit în asta, având în vedere ce rezultate au avut în acest sport.

Patzaichin nu e din Moldova, e rus lipovean din Dobrogea.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează