SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  ATLETISM

CORESPONDENȚĂ DE LA TOKYO Povestea lui Rareș Toader, Hulk de România » Când intră în concurs la Jocurile Olimpice uriașul care are toate recordurile naționale

Rareș Toader are 1,90 metri și 128 de kilograme. Este recordmanul României la aruncarea greutății și se mândrește cu asta. Marți, de la ora 13:15, va intra în concurs la Jocurile Olimpice.
Rareș Toader are 1,90 metri și 128 de kilograme. Este recordmanul României la aruncarea greutății și se mândrește cu asta. Marți, de la ora 13:15, va intra în concurs la Jocurile Olimpice.

Articol de - Publicat luni, 02 august 2021 19:30 / Actualizat luni, 02 august 2021 20:35

Rareș Toader are 1,90 metri și 128 de kilograme. Este recordmanul României la aruncarea greutății și se mândrește cu asta. Marți, de la ora 13:15, va intra în concurs la Jocurile Olimpice. 

„M-am apucat de atletism la 12 ani, după ce un an practicasem fotbalul. Eram la nivel interjudețean. Meciuri între Vâlcea și Gorj, Dolj, Olt. Fiind portar, trebuia să am și ceva condiție fizică. M-a chemat bunicul meu să alerg la stadion. Mi-a arătat toate probele. Am ales aruncarea greutății pentru că îmi plăceau filmele de bătaie, pe forță. Mă visam un mic Arnold când eram mic", povestește Rareș. "Dacă ar fi să fiu un personaj de desene animate, sigur aș fi Hulk. El e mare și puternic", povestește Rareș.

Progresul său în atletism se putea vedea cu ochiul liber. "Mi-a plăcut această probă pentru că trebuia să te autodepășești pe tine, în primul rând".

De la bila de 3 kg la cea de 7 kg

Rareș a fost mereu un ambițios. Când și-a dorit ceva a făcut orice să-l obțină. "Trecând anii, am văzut că dețin toate recordurile naționale la aruncarea greutății, de la 14 ani până la seniori. Pe toate", spune el cu glas apăsat. "La noi, când începi cu greutatea, bila are 3 kilograme, la 12 ani. Urci în categorie, juniori I, juniori II, bila se îngreunează. Ajunge la 4, 5, 6 până la 7 kilograme. Eu am recorduri la toate greutățile, de la 3 la 7 kg. Nu știu dacă în atletism, în România, mai are cineva așa ceva", spune mândrul atletul născut la Rm. Vâlcea.

Jocurile Olimpice de tineret, concursul de suflet

În cariera sa, rezultatul cel mai aproape de inimă este cel obținut la Jocurile Olimpice pentru tineret, la Nanjing, în 2014. "Am ieșit acolo pe locul 2. Aveam 17 ani și toată lumea era a mea. Am rămas uimit de organizare, de condiții. Era o mică Olimpiadă", spune Rareș. "Ca și acum, cu Sat Olimpic, o atmosferă extraordinară. A fost cea mai frumoasă competiție, probabil și pentru că am luat medalie", spune el.

Rareș Toader: "Greu a venit calificarea!"

Rareș a obținut calificarea la JO de la Tokyo abia în luna iunie. "Am alergat foarte mult să ating acest barem. Eram foarte aproape, la fiecare concurs îmi lipseau câțiva centimetri. Era, de ce să nu recunosc, un pic frustrant pentru mine", spune aruncătorul de greutate.

Toate incertitudinile au dispărut pe 13 iunie 2021. Atunci, în concursul de la Brno (Cehia), Rareș a reușit o aruncare de 21,10 metri. Nou record național, barem și calificare pentru JO. "Mi s-a luat o piatră de pe inimă. Am putut să mă antrenez și eu mult mai liniștit", recunoaște Rareș.

Strategia este și ea construită deja. "Avem trei aruncări în calificări. Cu alte cuvinte, va trebui să te concentrezi pe aruncări bune în primele trei. La concursurile normale, de atletism, avem șase aruncări și e mai simplu. Aici, va fi mai multă presiune. În plus, sunt cei mai valoroși atleți din lume, nu lipsește niciunul", subliniază românul.

"Când ai doar trei aruncări, încerci să o dai pe prima tare, pentru că dacă nu dai bine, intervin emoțiile. Vreau să dau la valoarea mea prima și apoi să adaug tot ce pot la următoarele două", dă verdictul Toader, care va intra în concurs la Tokyo pe 3 august, de la ora 13:15

Dacă voi reuși să arunc din nou la fel cât am reușit când am realizat baremul, în jurul celor 21 de metri, cu siguranță voi prinde finala olimpică. Ăsta e și obiectivul meu

Îmi place în Japonia. Oamenii sunt foarte prietenoși. Uimiți când văd oameni mari, așa, ca mine. Ei sunt mai mici, în general, și se strâng în jurul meu. De asta japonezii au mereu desene de forță. Au chestia asta, apreciază ce e mare. Vin cu copiii să le arate un uriaș ca mine, de parcă suntem la circ

- Rareș Toader

Antrenamente grele pentru Rareș Toader

Când vine vorba de concurs, Rareș spune că de dimineață simte dacă va fi unul bun sau nu prea. "Câteodată mă simt în vână, senzația aia când simți că parcă zbori, odihnit, motivat. Altă dată e invers. Depinde foarte mult de zi". 

Un aruncător de greutate trebuie să fie în egală măsură forțos, să aibă tehnică și reacție. În sala de forță, uriașul face genuflexiuni cu haltera de 300 de kilograme în spate, împinge din culcat 240 de kilograme. 

„De obicei, la antrenament nu faci maximal. Lucrezi cu 200 de kilograme la genuflexiuni, apoi din culcat ai 180-200 kg. Depinde și de perioada de pregătire. Toamna e acumulare și se fac mai multe repetări. Vara faci mai puține, să intri în formă, încerci doar să fii mai rapid", precizează Rareș. 

Dulciurile, marea slăbiciune

Un uriaș ca el, trebuie să se hrănească. Și Rareș spune că mănâncă în general mult. "Dar nu tot timpul. Am o masă principală în care mănânc mult, apoi restul calitativ". Ce înseamnă mult? 

„În general, pe zi mănânc spre 800 de grame - 1 kg de carne. Pui, vită, pește. Rar, spre deloc, porc, multe salate, fructe. Carbohidrați și proteine. Nu fac exces de pâine, cartofi". Când vine vorba de dulciuri, face o pauză. "Eeee, aici e slăbiciunea mea. Încerc să le răresc, dar ciocolata, prăjiturile, cremșnitul, mereu îmi fac cu ochiul", glumește el. 

21,29 metrieste cea mai bună performanță a lui Rareș Toader la aruncarea greutății. A fost aruncarea cu care s-a calificat la Tokyo

23,27 metrieste recordul mondial la aruncarea greutății, o încercare reușită de americanul Ryan Crouser, în acest an, pe 18 iunie

Citește și alte știri de la Jocurile Olimpice: 

David Popovici: „Am vrut să îi sperii un pic pe americani şi să le arăt un trailer pentru ce vom face”

CORESPONDENȚĂ DIN JAPONIA Istoria nu se scrie acum » România este eliminată în sferturi la tenis de masă de Hong Kong

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează