SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  SCANDAL DE DOPAJ

A zburat o medalie la Jocurile Olimpice! România pierde o șansă uriașă la aur din cauza dopajului sistematic

Loredana Toma // FOTO: Imago
Loredana Toma // FOTO: Imago

Articol de , - Publicat sambata, 19 iunie 2021 08:23 / Actualizat sambata, 19 iunie 2021 08:33

Loredana Toma era favorită la titlu la categoria 64 kg, dar fiindcă Federația Română de Haltere a fost suspendată un an în urma cazurilor multiple de dopaj, ea va rata Jocurile Olimpice de la Tokyo,

Loredana Toma a muncit cinci ani pentru a participa la Jocurile Olimpice de la Tokyo, însă deși era eligibilă pentru a obține calificarea, ea nu se va urca în avionul pentru Japonia. În această perioadă a cucerit cinci medalii de aur la total, stilul care contează în întrecerea olimpică, patru fiind europene și una mondială.

România, încălcări repetate ale regulamentului antidoping

Deocamdată palmaresul sportivei în vârstă de 26 de ani nu se va putea îmbogăți și cu o distincție olimpică pentru că joi a fost anunțat oficial că Federația Română de Haltere a fost suspendată pentru un an din toate competițiile internaționale „din cauza mai multor cazuri de încălcări ale regulamentului antidoping", se arată într-un amplu comunicat al forului internațional, care patronează acest sport. 

„Sancţiunea dispusă faţă de federaţia română este motivată de cinci încălcări ale reglementărilor antidoping datând din 2012 şi comise de cinci sportivi diferiţi. Aceste cinci încălcări se bazează pe prezenţa steroizilor anabolizanţi, detectată în probele prevelate halterofililor români''.

„Patru dintre aceste infracţiuni au fost comise de cei patru reprezentanți ai României la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012: Florin Croitoru, Gabriel Sîncrăian, Răzvan Martin şi Roxana Cocoş. Aceste rezultate anormale ale analizelor au fost anunțate în 2019 ca parte a programului de reanaliză al Comitetului Internaţional Olimpic'', se mai explică în comunicat. Roxana Cocoș cucerise medalia de argint, în timp ce Răzvan Martin urcase pe treapta a treia a podiumului de la Londra.

5 lucruri neștiute despre Loredana Toma, aurul nostru la haltere: de ce nu are voie să meargă mult pe jos și enigma trăită la dopaj
HALTERE
5 lucruri neștiute despre Loredana Toma, aurul nostru la haltere: de ce nu are voie să meargă mult pe jos și enigma trăită la dopaj

Loredana Toma, fără adversarele de top la Jocurile Olimpice

Pentru faptele din trecut va plăti acum Loredana Toma, care era favorită la categoria 64 de kilograme, mai ales că lipseau din varii motive sportivele care au performat în trecut pe plan mondial. Chinezoaica Deng Wei nu a prins echipa olimpică, Rim-Um-sim din Coreea de Nord nu participa pentru că țara ei s-a retras de la această ediție, iar columbianca Mercedes Perez ar putea suferi și ea din cauza unei suspendări a țării pentru care concurează.

Această suspendare, care începe cu data de 15 iunie 2021, poate fi ridicată la 8 luni după instituire, dar cu respectarea unor condiții, una dintre ele fiind ca în acest interval niciun sportiv antrenor sau oficial român să nu primească înștiințare pentru folosirea vreunei metode sau substanțe interzise, iar alta ca FR Haltere să accepte public responsabilitatea pentru schimbarea culturii dopajului în halterele românești. 

Sancţiunea poate fi atacată la Curtea de Arbitraj pentru Sport (TAS). De asemenea, FRH trebuie să plătească până pe 1 octombrie 2021 federației internaționale o amendă de 50.000 de dolari, ca o contribuție la creșterea activităților antidoping ale organismului mondial. 

3 medaliimondiale la total are Loredana Toma în palmares, una de aur, în 2017, și două de bronz, în 2018 și 2019

A doua ediție consecutivă de JO cu o federație suspendată

Sportul românesc a suferit din nou o lovitură dură odată cu suspendarea Federației Române de Haltere la această ediție a Jocurilor Olimpice.

Ea vine după ce în 2016 țara noastră nu a putut trimite canoiști și kaiaciști la întrecerea de la Rio, tot din cauza dopajului. Atunci a fost vorba despre aproape tot lotul olimpic, care a folosit Meldonium. 

6 distincțiimondiale are Loredana Toma în palmares la total: patru de aur, în 2017, 2018, 2019, 2021, și două de argint, în 2014 și 2013

Scandalul de la JO de la Sydney

Halterofilii Traian Cihărean și Adrian Mateaș au fost depistați pozitiv la nandrolon în urma unui control inopinat realizat în Satul Olimpic. Mai devreme, în mai, un alt halterofil român, Răzvan Ilie, testase pozitiv, ceea ce însemna că echipa României urma să fie exclusă de la JO din cauza celor trei cazuri. 

Exista însă varianta de a se plăti o amendă de 50.000 de dolari pentru ca restul halterofililor să poată concura. Ceea ce s-a și întâmplat. Ion Țiriac, președinte COSR în acea perioadă, a explicat atunci într-o conferința de presă că a decis să achite suma pentru a nu le răpi șansa de a participa celor care sunt curați. 

Ulterior, FR Haltere nu a mai primit finanțare de la COSR timp de un an, tocmai din cauza acelei situații de la Sydney. 

Amenzi peste amenzi pentru Federația Română de Haltere

În 2013, Federația Internațională de Haltere a amendat federația de la București cu 100.000 de euro pentru că în acel an au fost depistați pozitiv nu mai puțin de patru sportivi. Între aceștia, medaliatul cu bronz la Jocurile Olimpice de la Londra 2012, Răzvan Martin, descoperit pozitiv apoi la Europenele din 2013, dar și Gabriel Sâncrăian, cel care avea să cucerească medalia de bronz, între timp retrasă, de la Rio.

VIDEO Poveștile unei mare campioane olimpice » Laura Badea: „Îi mulțumesc lui Dumnezeu că am avut oportunitatea să câștig toate titlurile la individual”

Citește mai multe știri din sport: 

Dragostea din barcă » Povestea de iubire dintre Maria Tivodariu și Florin Lehaci, componenți ai bărcilor de 8 plus 1 ale României, calificate la Tokyo

Naomi Osaka s-a retras de la Wimbledon! Când va reveni japoneza pe teren

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (5)
tennisfan86
tennisfan86  •  19 Iunie 2021, 15:57

Federatia Intera

cirus11
cirus11  •  19 Iunie 2021, 09:58

Finantarile pt haltere trebuie oprite definitiv. Problema este ca dupa toate scandalurile astea nimeni nu a fost tras la raspundere, la fel si in cazul meldoniumului, la fel si in cazul FRR scoasa de la mondial pt gafe administrative. Oricum, Loredana Toma ar trebui sa ia in calcul si sa vada daca este posibil sa concureze sub steagul CIO cum au facut-o altii in trecut...

valu4ever
valu4ever  •  19 Iunie 2021, 09:54

Nicu Vlad dom.presedinte!

Vezi toate comentariile (5)
Comentează