SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  INTERDICȚIE

Scandal cu ecou! „Tancul” rusesc respins și pe aeroportul din București a primit interzis pentru Jocurile Olimpice » De ce e acuzat dublul campion olimpic

Abdulrashid Sadulaev / Sursă foto: Imago Images
Abdulrashid Sadulaev / Sursă foto: Imago Images

Articol de - Publicat joi, 04 aprilie 2024 16:41 / Actualizat vineri, 05 aprilie 2024 02:21

Rusul Abdulrashid Sadulaev, 27 de ani, dublu campion olimpic, a fost declarat neeligibil pentru a participa la turneul de calificare premergător Jocurilor Olimpice de la Paris, titrează presa internațională. Un juriu al Federației Internaționale de Lupte a stabilit că „Tancul din Dagestan”, acuzat că susține invazia rusească din Ucraina, nu va putea lua startul în întrecerile de dinainte de JO.

Turneul de calificare decisiv pentru Jocurile Olimpice va fi găzduit în perioada 5-7 aprilie, în capitala Azerbaidjanului, Baku. Însuși Abdulrashid Sadulaev ar fi trebuit să participe la acel concurs, până să afle, în cele din urmă, că nu se află pe lista sportivilor acceptați pentru turneul de la Baku.

Momente scandaloase în tribune la meciul dintri sârbi și ruși. Ultrașii au aprins torțe în formă de „Z”, simbolul războiului din Ucraina
ALIANȚĂ
Momente scandaloase în tribune la meciul dintri sârbi și ruși. Ultrașii au aprins torțe în formă de „Z”, simbolul războiului din Ucraina

„Tancul” Abdulrashid Sadulaev, interzis la calificările pentru Jocurile Olimpice

„După o nouă pseudoverificare, Comitetul Olimpic Internațional a publicat noi liste cu sportivii cărora nu le este permis să participe la turnee internaționale. Din păcate, căpitanul echipei noastre și dublul campion olimpic Abdulrashid Sadulaev s-a numărat printre aceștia”, a anunțat Federația Rusă de Lupte, conform publicației Inside The Games.

Scandal cu ecou! „Tancul” rusesc respins și pe aeroportul din București a primit interzis pentru Jocurile Olimpice » De ce e acuzat dublul campion olimpic
Rusul Abdulrashid Sadulaev / foto: Imago Images

Abdulrashid Sadulaev, specializat la stilul liber, deține un CV presărat cu distincții prețioase. Rusul a cucerit două medalii olimpice, plus alte cinci titluri mondiale și numeroase alte realizări de seamă.

Mikhail Mamiashvili, președintele Federației Ruse de Lupte, a declarat, potrivit sursei citate, că „deși Sadulaev ar ajunge la Baku, el nu va fi autorizat pentru competiții din cauza interdicției venite de la CIO. Federația Internațională de Lupte a luat prompt contact cu noi și ne-a oferit oportunitatea de a veni cu un înlocuitor”.

Sadulaev, fotografiat în prezența soldaților ruși

Conform unei alte publicații care a tratat subiectul, site-ul francez RMC Sport, juriul care a analizat situația lui Sadulaev a apreciat că apartenența acestuia la clubul Dinamo, aflat în subordinea Ministerului de Interne din Rusia, precum și sprijinul pe care l-a manifestat în trecut armatei invadatoare din Rusia, sunt incompatibile cu statul său de atlet neutru.

Comitetul Olimpic Internațional a stabilit că sportivii ruși și bieloruși vor putea participa la ediția din 2024 a Jocurilor Olimpice, însă doar sub steag neutru, individual, și nu în probele pe echipe.

Bineînțeles, cu mențiunea ca respectivii sportivi să nu fi susținut la un moment dat reprobabilele acțiuni desfășurate de Rusia în Ucraina.

Ucrainenii s-au implicat și au solicitat CIO excluderea sportivilor ruși și bieloruși

La rândul lor, instituțiile sportive afiliate Federației de Lupte din Ucraina au solicitat CIO și Federației Internaționale de Lupte, într-o scrisoare deschisă, să-i excludă din competiții pe spotivii din Rusia și cei din Belarus.

„Adunăm dovezi, apelăm la instituțiile internaționale și credem că acestea vor lua decizia corectă”, a precizat Yuriy Kopytko, președintele Federației Ucrainene de Lupte.

„Am fost fost informați că printre sportivii cărora li s-ar permite să participe la calificările pentru Jocurile Olimpice de vară din 2024 există și reprezentanți ai Federației Ruse care susțin războiul din Ucraina, inclusiv Anvar Allakhiarov, Serghei Semenov, Artur Naifonov, Nadezhda Sokolova, Natalia Malysheva, Alina Kasabieva, Roman Vlasov, Olga Khoroshavtseva și Abdulrashid Sadulaev”, se arată în scrisoarea forului din Ucraina.

Cum pot participa rușii la Jocurile Olimpice de la Paris

Din cauza invaziei ordonate de Vladimir Putin pe teritoriul Ucrainei, în februarie 2022, sportivii ruși au fost excluși din majoritatea competițiilor internaționale. Există și discipline în care sunt acceptați, dar trebuie să concureze sub drapel neutru.

Un alt aspect al deciziei CIO din decembrie 2023 este că sportivii neutri vor concura doar în sporturi individuale şi nu vor fi permise echipe. Aceștia nu vor avea steag sau nu li se va cânta imnul la festivitatea de premiere.

Vor putea sportivii LGBTQ să afișeze steagul curcubeu la Jocurile Olimpice de la Paris? Răspuns oficial dinspre CIO
PARIS 2024
Vor putea sportivii LGBTQ să afișeze steagul curcubeu la Jocurile Olimpice de la Paris? Răspuns oficial dinspre CIO

În februarie, Abdulrashid Sadulaev nu a fost lăsat să intre în România pentru a participa la European

În februarie, Sadulaev, poreclit „Tancul rusesc”, care participase în urmă cu doi ani la mitingul pro-război al președintelui Vladimir Putin, a călătorit în România pentru a lua parte la Europeanul de Lupte, dar a fost oprit pe aeroportul din Otopeni și obligat să facă cale întoarsă.

La scurt timp, dublul campion olimpic la lupte a oferit o reacție dură în urma refuzului primit din partea autorităților de la București. Sportivul s-a declarat nedumerit, acuzându-i pe „cei de sus”.

„Din păcate, această ediție a Campionatelor Europene se va desfășura fără mine. Eram pregătit, dar, chiar la graniță, nu am fost lăsat să intru în România. Nu le-a plăcut viza mea! Nu înțeleg cum funcționează chestia asta. În Spania, de unde am plecat spre București, n-am avut niciodată problemă, n-a fost nicio întrebare. Totul se face după bunul plac al celor de sus”, a scris sportivul, pe Instagram.

Mikhail Mamiashvili, șeful Federației de Lupte din Rusia, a reacționat și el. Acesta bănuia că românii au avut dubii cu privire la situația sportivului rus.

„A zburat din Barcelona la București, dar în România vameșii nu l-au lăsat să intre în țară. Au avut îndoieli cu privire la persoana lui și i-au refuzat intrarea în țară. E greu de imaginat care e motivul”, a fost reacția lui Mikhail Mamiashvili.

Citește și alte știri despre Jocurile Olimpice:

INEDIT PARIS 2024 Handbalul, fără „lipici” la Jocurile Olimpice de la Paris?

România are arbitru la Jocurile Olimpice » Singurul „central” din Superliga care a prins lista FIFA

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (4)
MaxiP
MaxiP  •  12 Aprilie 2024, 07:58
Postat de razvyyc pe 11 Aprilie 2024, 22:09

1. De pierdut pierde în primul rând competiția. În lipsa campionului olimpic, competiția devine lipsită de importanță. 2. Israelienii de ce nu sunt întrebați dacă susțin genocidul din Gaza? De ce nu au exclus ucrainenii din competiții pentru nerespectarea acordurilor de la Minsk? Politicul se amestecă în sport însă ia decizii subiective, după bunul plac.

Pierde si competitia, evident. JO fara Rusia, una din primele 3-4 puteri in sport ale lumii, evident inseamna pierdere. Dar ei chiar isi sapa singuri sportivii. Si tinand cont de alegerile politice subiective, stiau foarte bine ca asta se va intampla. Iar legat de politicile subiective, nu stiu cum ar putea fi obiective. Dar intrebarile legate de Israel cel putin sunt corecte. Multa lume se intreaba de ce nu s-a impus aceeasi ordine de masura. E evident de ce, Israel e tara aliata celor care dicteaza in acest moment.

razvyyc
razvyyc  •  11 Aprilie 2024, 22:09
Postat de MaxiP pe 05 Aprilie 2024, 12:33

Le-au distrus cariera acestor sportivi si acum fac si pe victimele, sunt ei oropsiti de comitetele internationale. Stiau foarte bine unde va duce toata mediatizarea pro-conducere din Rusia, le-au distrus carierele. Isi bat joc de oamenii lor, nu cred ca de simpatia "imparatului" acesti oameni ar fi riscat sa nu poata participa la Jocurile Olimpice, ii sacrifica pe toti.

1. De pierdut pierde în primul rând competiția. În lipsa campionului olimpic, competiția devine lipsită de importanță. 2. Israelienii de ce nu sunt întrebați dacă susțin genocidul din Gaza? De ce nu au exclus ucrainenii din competiții pentru nerespectarea acordurilor de la Minsk? Politicul se amestecă în sport însă ia decizii subiective, după bunul plac.

LevDan
LevDan  •  05 Aprilie 2024, 15:19

Ca orice tanc rusesc, a rămas pe marginea drumului

Vezi toate comentariile (4)
Comentează