SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  CANOTAJ

CORESPONDENȚĂ DIN JAPONIA Viața în cuplu în canotajul românesc: „Am plâns unul pe umărul celuilalt”

Georgiana și Robert Dedu
Georgiana și Robert Dedu

Articol de - Publicat marti, 03 august 2021 17:54 / Actualizat marti, 03 august 2021 18:12

Canotorii stau unsprezece luni pe an în cantonament. Și ca să nu fie singuri, să aibă cui să împărtășească durerile și bucuriile, leagă prietenii care se transformă în căsătorii. Astfel viața de sportiv, într-un continuu tumult, e mai simplă

  • Echipa de jurnaliști GSP din Japonia, formată din Marian Ursescu, Justin Gafiuc și Raed Krishan (foto), transmite știri de ultimă oră.

Canotorii români s-au întors luni în țară. Au fost în centrul atenției. Vedetele delegației României la Tokyo. Trei medalii cucerite în Japonia de flotila românească, una de aur și două de argint. Din 2004 nu se mai întâmplase asta.

În spatele unui bărbat puternic stă întotdeauna o femeie și mai puternică. E și cazul multor canotori din lotul național, șase dintre ei medaliați olimpici la Tokyo. 

Gazeta Sporturilor vă prezintă câteva dintre poveștile de dragoste ale cuplurilor din canotajul românesc. 10 canotori din lotul prezent la Tokyo și-au găsit perechile tot în canotaj. Astfel, viața în barcă este una de cuplu sau o viață la puterea doi.

Cosmin Pascari – Mădălina Parfenie Pascari

Viața în cuplu în canotajul românesc: „Am plâns unul pe umărul celuilalt”

"M-a cucerit cu sufletul lui uriaș!"

Cosmin e vicecampion mondial la Tokyo în barca de patru rame, iar soția sa, Mădălina Pascari, fostă Parfenie, a făcut canotaj până în luna mai anul curent. "Am suferit foarte mult când nu am prins lotul pentru Jocurile Olimpice. Tot anul nu a mers cum trebuie și am hotărât să renunț", a explicat Mădălina. L-a încurajat însă pe Cosmin să continue, mai ales că din 24 octombrie 2020 i-a devenit soț.

"Cosmin m-a cucerit cu sufletul lui uriaș. Are un suflet mai mare decât el. Pe 4 august facem trei ani de când suntem împreună", povestește Mădălina. Ne-a povestit și când a cerut-o Cosmin de soție. "Au fost complici niște prieteni. Au pus melodia «Iubirea schimbă tot», a Andrei. E cea care ne definește pe noi. El a venit, a îngenuncheat și mi-a oferit inelul. Am zis «DA», normal", spune râzând Mădă.

A visat că o să urce pe podium

Mădălina a povestit și cum a trăit cursele de la Jocurile Olimpice. "În serii am fost mai relaxată, dar apoi a fost ceva... În recalificări, vă spun sincer, m-am pus în genunchi la laptop, și un minut mă rugam, unul mă uitam la cursă. La finală, atât de tare urlam, că am crezut că o să cheme vecinii poliția".

Mădălina și-a felicitat soțul, public, și pe contul său de Facebook. "Acum un an, după căzătura de la Campionatele Europene, cu lacrimi în ochi te-am rugat să îmi promiți că o să faci tot ceea ce îți stă în putere să urci pe podiumul olimpic. 

Azi, iubirea mea, mi-ai demonstrat mie că întotdeauna cuvântul tău e lege și te-ai încununat cu cea mai frumoasă medalie și amintire. Îți mulțumesc că m-ai făcut să plâng de fericire, că m-ai făcut să trăiesc cu tine acele momente ca și cum aș fi fost și eu acolo", a scris soția lui Cosmin Pascari.

Știa că o să urce pe podium, era convinsă de asta, credea în puterea lui și a colegilor lui. "Am visat că o să ia argint. Nu am văzut cine a terminat în fața lor, dar ei erau pe doi. Și mă bucuram. Toate cele trei bărci erau într-o secundă, am văzut tabela. Și așa s-a întâmplat și la Tokyo", subliniază Mădălina.

Au stabilit și data nunții, au tocmit și nașii. "Nunta o să fie pe 22 octombrie 2022, pentru că am zis să mai treacă nebunia cu Covidul. Iar nașă ne va fi Laura Oprea", mărturisește Mădă. Laura este strocul bărcii de 8 plus 1 care în 2016, la Rio, câștiga bronzul olimpic.

Mugurel Semciuc-Iuliana Mihai

Viața în cuplu în canotajul românesc: „Am plâns unul pe umărul celuilalt”

Cele mai mari emoții de pe margine

Mugurel Semciuc, și el component al bărcii de patru rame, a avut-o lângă el, la Tokyo, pe prietena lui, Iuliana Mihai. Iuliana a fost rezerva bărcii de categorie ușoară și a trăit de pe margine cele mai mari emoții pentru bărcile din concurs. Fluturi în stomac nu a simțit însă decât pentru una, cea de patru rame. 

"Suntem împreună de 8 ani, am crescut împreună, ne-am încurajat unul pe celălalt în cele mai grele momente. Sunt mândră că sunt prietena lui și mă bucur că am făcut parte și eu din această victorie", a declarat Iuliana după cursa de patru rame. "Succesul lui Mugurel mă motivează, îmi dă curaj și vreau să am și eu performanțe la fel de mari pe viitor", a adăugat Iuliana.

Și Mugurel i-a mulțumit prietenei lui. "Întotdeauna când mi-e greu, găsesc la ea un cuvânt bun. Știe să mă încurajeze, să mă facă să mă simt mult mai bine. Fără ea lângă mine, nu știu dacă aș fi avut aceeași prestație", spune vicecampionul olimpic.

Adriana Ailincăi-Constantin Adam

Viața în cuplu în canotajul românesc: „Am plâns unul pe umărul celuilalt”

"Am plâns unul pe umărul celuilalt!"

La Tokyo, Adriana Ailincăi a făcut parte din barca de dublu rame, iar Constantin Adam a fost componentul bărcii de 8 plus 1. Niciuna dintre ambarcațiuni nu a reușit să prindă finala, iar sportivii au suferit mult. 

„Am visat la această finală. Cinci ani am tras cu dinții cu gândul că o să fie bine, că o să putem să ne batem la o medalie. Nu a fost să fie", spunea Adriana Ailincăi după curse. A mărturisit că prietenul ei a încurajat-o și i-a fost alături tot timpul. "Și eu, și el eram supărați. Ne-am spus unul altuia ofurile, supărările. Am plâns unul pe umărul celuilalt. Ce putem să facem? Ne pregătim și mergem mai departe", a adăugat Adriana.

 Cei doi s-au cunoscut la lotul național, la Snagov, și sunt acum suflete pereche. "Costel e un suflet foarte bun, un om minunat", l-a caracterizat Adriana. Și Constantin Adam are numai cuvinte frumoase despre Adriana. "E iubirea vieții mele. Îi doresc tot binele din lume, să reușească tot ceea ce și-a propus", a spus Constantin Adam.

Georgiana Dedu-Robert Dedu

Viața în cuplu în canotajul românesc: „Am plâns unul pe umărul celuilalt”

Locul nu contează în iubire

Georgiana Dedu a fost componentă a bărcii de 8 plus 1 la Tokyo. Din septembrie 2019, ea s-a căsătorit cu Robert Dedu, și el canotor, care nu a prins însă lotul olimpic. Soțul său i-a scris un mesaj public după cursa ratată din finală, în care "tricolorele" au terminat pe locul 6. "Pentru mine ești cea mai bună. A fost doar o etapă din viața ta. Ca să poți câștiga trebuie să știi să pierzi. O să fiu alături de tine tot timpul. Sunt mândru de tine! Te iubesc" e mesajul lui Robert Dedu.

Mihăiță Țigănescu-Ancuța Bodnar

Viața în cuplu în canotajul românesc: „Am plâns unul pe umărul celuilalt”

Agitație pe margine

Sunt singurul cuplu cu două medalii la Tokyo. Ancuța o are pe cea de aur, Mihăiță e foarte mulțumit cu argintul. Cursele lor finale au fost în aceeași zi, foarte aproape una de cealaltă. Mai întâi au fost fetele, mai apoi băieții. 

"Am aflat că fetele au luat aur când ne încălzeam, când să intrăm la start. A fost un adevărat imbold pentru noi. M-am bucurat enorm, vă dați seama", spune Mihăiță Țigănescu. Ancuța era la interviuri, la zona mixtă, când băieții trăgeau pentru medalii. La un moment dat a plecat și a spus. "Vreau să văd și eu cursa, o să vorbesc după". 

A sărit, a țopăit și a plâns de fericire când a văzut că prietenul ei e vicecampion olimpic. "Ne-am încurajat unul pe celălalt, ne-am fost alături, și la bine, și la greu", a spus ea, dar nu prea vrea să dea amănunte despre relația ei cu Mihăiță.

Maria Tivodariu-Florin Lehaci

Viața în cuplu în canotajul românesc: „Am plâns unul pe umărul celuilalt”

Când inima o ia razna

Drumurile lor s-au intersectat mereu. Florin a crescut la Orșova, Maria a ajuns prima în baza de la Snagov. În 2017, la Mondialul de junioare de la Trakai (Lituania), amândoi s-au întors cu medalie la gât. 

Maria a câștigat titlul mondial în barca de doi rame, alături de Adriana Ailincăi. Florin a ieșit doar vicecampion mondial, în aceeași barcă, dar cu Ștefan Berariu. S-au bucurat pentru reușita celuilalt, și-au făcut ochi dulci, dar încă nu era nimic "oficial".

"Ne înțelegem foarte bine. E mult mai ușor pentru că facem același sport. Dacă m-aș duce la o fată din afară să-i spun «N-am chef să ies azi, sunt foarte obosit», ea poate ar înțelege că n-am chef de ea. Sau invers, să ieșim la un film sau undeva în oraș. Așa, aici, în cantonament, ne știm unul altuia perioadele grele", povestea Florin pentru Gazetă despre cum decurge relația sa cu Maria, înainte de JO.

"Am niște emoții, simt că inima o ia razna, îmi sare din piept când concurează Florin . La ultimul European, când au venit pe locul 2, mi s-a părut o veșnicie cursa. Pot spune clar că am mai mari emoții pentru el decât la cursa mea", se destăinuie și Maria Tivodariu.

Ionela Cozmiuc și Marius Cozmiuc

Viața în cuplu în canotajul românesc: „Am plâns unul pe umărul celuilalt”

După ce a fost cerută în căsătorie pe podiumul de premiere, Ionela și Marius Cozmiuc alcătuiesc cel mai vechi cuplu din actualul lot olimpic. Ei sunt împreună de aproape 10 ani, iar de patru ani și-au unit destinele. Ionela e dublă campioană mondială, dar nu a reușit să câștige o medalie și la Tokyo. Marius, soțul ei, i-a luat-o înainte. A cucerit argintul olimpic, alături de Marius Tudosă, în proba de dublu rame.

Marius a cerut-o în căsătorie pe soția sa pe podiumul Campionatelor Naționale. Asta pentru că tot sunt obișnuiți ei cu podiumurile. "Am fost foarte emoționată, nu știam ce se întâmplă cu mine", își amintește Ionela. Apoi, au apărut la Suceava, în fața ofițerului de stare civilă, îmbrăcați în port popular bucovinean. Colega de barcă a Ionelei, Gianina Beleagă, a fost domnișoară de onoare.

După ce Marius a urcat pe podium în Japonia, Ionela a scris foarte mândră pe contul său de Facebook. "Marius e la a treia ediție de Jocuri și abia acum și-a îndeplinit visul olimpic! El este eroul meu, e un munte de dăruire, perseverență și motivație, e omul bun și calm care a muncit din greu și a avut răbdare, iar răbdarea i-a fost răsplătită!".

Cei doi stau în aceeași cameră în cantonament, lucru posibil doar la sportivii căsătoriți.

CORESPONDENȚĂ DIN JAPONIA Rareș Toader, după ce a ratat calificarea în finală la aruncarea greutății: „Am de învățat din această experiență olimpică!”

CORESPONDENȚĂ DIN JAPONIA Concursul vieții, dar nu a fost de ajuns! Bianca Ghelber: „Am riscat, am dat tot ce am putut”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează