SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  BEIJING

SPECIAL GSP Misteriosul dublu campion olimpic, care încearcă o săritură considerată imposibilă pentru om: „Când promit ceva, e ca un lanț în jurul gâtului”

Una dintre vedetele Jocurilor Olimpice este patinatorul japonez Yuzuru Hanyu, dublu campion olimpic în 2014 și 2018
Una dintre vedetele Jocurilor Olimpice este patinatorul japonez Yuzuru Hanyu, dublu campion olimpic în 2014 și 2018

Articol de - Publicat luni, 07 februarie 2022 09:33 / Actualizat luni, 07 februarie 2022 10:24

Patinatorul japonez Yuzuru Hanyu încearcă să scrie din nou istorie, el propunându-și să câștige din nou aurul la Jocurile Olimpice, dar și să prezinte o săritură pe care nimeni nu a mai făcut-o până acum. Deși este un sportiv internațional, despre viața sa dincolo de gheață se știu foarte puține. 

  • Pe durata Jocurile Olimpice de la Beijing, 4-20 februarie, Gazeta vă prezintă portretele unora dintre cei mai importanți sportivi care vor lua startul în întrecerea din China;
  • Una dintre vedetele Jocurilor Olimpice este patinatorul japonez Yuzuru Hanyu, dublu campion olimpic în 2014 și 2018;
  • El vizează a treia medalie de aur, performanță pe care a reușit-o în istorie doar suedezul Gillis Grafstrom în 1920, 1924 și 1928;
  • Întrecerea masculină la patinaj artistic are loc pe 8 februarie, programul scurt, și pe 10 februarie, programul liber.

Acum sunt alte vremuri, iar competiția e acerbă, mai ales că niponul în vârstă de 27 de ani abia a revenit în decembrie anul trecut după o accidentare gravă.

Cu toate acestea, el își propune să prezinte în concursul olimpic un cvadruplu Axel, săritură pe care nu a mai aterizat-o nimeni într-o întrecere oficială. 

„Atunci când ai pe tine echipamentul pe care scrie Japonia trebuie să câștigi. Jocurile Olimpice nu sunt un concurs demonstrativ, ci un loc unde să te impui”, a spus el citat de Japan Times.

Yuzuru Hanyu și un obiectiv imposibil: „Poate cineva să se rotească de 5 ori în aer?”

Primul titlu l-a cucerit la Soci, iar pe al doilea la PhyeongChang, având probleme la unul dintre ligamentele de la gleznă, aceeași la care s-a accidentat din nou anul trecut, ceea ce l-a făcut să rateze întregul sezon de Grand Prix.

A revenit în decembrie la campionatele naționale și acolo a prezentat un cvadruplu Axel pe care l-a aterizat pe ambele picioare. Unii consideră această săritură dincolo de capacitatea omului. 

„E o luptă cu gravitația, ai timp suficient să faci aproape cinci rotații în aer? aceasta este întrebarea”, a spus cvadruplul campion mondial Kurt Browning, acum în vârstă de 55 de ani, primul care a reușit o săritură cvadruplă de orice tip într-un concurs oficial.

Misteriosul dublu campion olimpic, care încearcă o săritură considerată imposibilă pentru om: „Când promit ceva, e ca un lanț în jurul gâtului”
Yuzuru Hanyu, campionul japonez care încearcă imposibilul, foto: Guliver/gettyimages

Chiar dacă pentru băieții de top a devenit obișnuință să includă în programul lor cvadruple, puțini s-au încumetat la Axel, „pentru că încearcă să rămână sănătoși”, spune Browning. „Sigur că aș putea uita de această săritură și să încerc să câștig aurul, dar principalul motiv pentru care am ales să merg la Beijing a fost să aterizez această săritură în concurs”, a spus Yuzuru pentru Japan Times.

Principalul său rival este americanul Nathan Chan. Ce părere are despre ce va încerca rivalul său să facă? 

„Dacă aveam două titluri olimpice în palmares eram retras deja. E ireal faptul că vrea în continuare să-și depășească limitele fizice. A împins acest sport într-o nouă poziție, toată lumea încearcă să facă chestii mai mari și mai bune datorită lui. Patinajul artistic îi este dator pentru progres”, a spus Chen pentru kooa.com.

Yuzuru Hanyu, un star în Japonia, cu licența în Informatică Umană și Științe Cognitive

Hanyu a început patinajul pe când era doar un copil de patru ani în Sendai, urmând-o pe sora sa la patinoar. Atunci când în 2011 au venit cutremurul și tsunami-ul, el se antrena și pentru că țevile din patinoar s-au spart, a trebuit să fugă pentru a scăpa având patinele în picioare. 

Apoi s-a implicat în acțiuni caritabile strângând și donând pentru a ajuta locul unde s-a născut și a crescut.

Yuzuru e un star în Japonia, fiecare mișcare a sa fiind urmărită cu atenție. Cu toate acestea, rămâne un personaj enigmatic pentru că acordă foarte rar interviuri și nu are o prezență pe rețelele sociale.

S-a antrenat timp de opt ani la Toronto cu Brian Orser, dar pandemia l-a întors la rădăcini, el pregătindu-se mai mult singur în Japonia. 

Printre puținele lucruri pe care le-a dezvăluit despre el este că timpul pe care l-a câștigat în timpul pandemiei fiindcă nu a avut concursuri l-a folosit să-și termine teza de licență în Informatică Umană și Științe Cognitive la Universitatea Waseda din Tokyo.

E mai popular decât Naomi Osaka

Într-un sondaj făcut de Sasakawa Sports Foundation în vara lui 2020, Hanyu a fost fost ales drept cel mai popular sportiv din Japonia înaintea jucătoarei de tenis Naomi Osaka sau a lui Shohei Ohtani, care practică baseball. 

Hanyu are o listă lungă de sponsori, printre care compania aeriană ANA, producătorul de ceasuri Citizen sau Kosé, firmă de cosmetice. Veniturile sale anuale au fost estimate recent la 13 milioane de dolari. Toate aceste detalii dispar însă atunci când e pe gheață și își etalează sensibilitatea și forța fizică. 

7 medalii mondialeare Yuzuru Hanyu în palmares, două de aur, trei de argint și două de bronz

Ce este săritura Axel?

  • Cel care a executat pentru prima oară o astfel de săritură a fost norvegianul Axel Paulsen în 1882, fiind cea mai veche și grea săritură din patinajul artistic. 
  • Asta pentru că este una exacutată cu muchia. este singura în care se intră cu fața și se aterizează pe celălalt picior față de cel pe care s-a făcut bătaia. 
  • La început avea doar o rotație și jumătate, apoi s-a ajuns la dublu Axel, două rotații și jumătate, prezentat prima oară în competiție în 1948 în concursul masculin și în 1953 în cel feminin. 
  • Triplu Axel, trei rotații și jumătate, a fost reușit prima oară în 1978 de canadianul Vern Taylor și în 1988 de Midori Ito. 
  • Cvadruplu Axel, cu patru rotații și jumătate, nu a fost încă aterizat corect în nicio competiție oficială. 

VIDEO Cum arată o săritură 4.5 Axel: 

Îmi place să mă țin de cuvânt, când promit ceva e ca un lanț care atârnă în jurul gâtului și pe care-l port mereu cu mine și care pune presiune pe mine pentru că vreau să mă asigur că voi face ce am promis.

- Yuzuru Hanyu

Citește și alte știri de la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing: 

Un sportiv de top a povestit momentele dificile prin care trece la Beijing: „A fost un mare șoc. De 2 ani încerc să evit asta”

VIDEO Chinezii au întrerupt cu forța o transmisiune live de la JO » Reacția prezentatoarei TV

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (4)
brentford
brentford  •  07 Februarie 2022, 10:59
Postat de Bob Ornstein pe 07 Februarie 2022, 10:39

Aterizarea pe doua picioare nu se pune. A fost marcat ca triplu axel.

Stiu,se marcheaza ca triplu axel,dar exact asta puteau spune si ei. Dar e mai kinky sa zici cvadruplu pe doua picioare

1175534019565574
Bob Ornstein  •  07 Februarie 2022, 10:39
Postat de brentford pe 07 Februarie 2022, 10:26

"A revenit în decembrie la campionatele naționale și acolo a prezentat un cvadruplu Axel pe care l-a aterizat pe ambele picioare." Sigur,campionatele nationale sunt amicale :)))

Aterizarea pe doua picioare nu se pune. A fost marcat ca triplu axel.

brentford
brentford  •  07 Februarie 2022, 10:26
Postat de Carcaleteanu Sorin pe 07 Februarie 2022, 10:17

"un cvadruplu Axel, săritură pe care nu a mai aterizat-o nimeni într-o întrecere oficială. " asa cum reporterii care scriu asta nu prea au "aterizat" pe la scoala .

"A revenit în decembrie la campionatele naționale și acolo a prezentat un cvadruplu Axel pe care l-a aterizat pe ambele picioare." Sigur,campionatele nationale sunt amicale :)))

Vezi toate comentariile (4)
Comentează
Close