SPORTURI  »  OLIMPIADA 2008  »  71 ZILE MAI SÎNT PÎNĂ LA OLIMPIADĂ

Perfecţiune

Articol de - Publicat vineri, 30 mai 2008 00:00

Deplasarea României la JO trebuie gîndită fără nici o greşeală pentru a nu avea surprize în China.

Comunicarea forului olimpic român cu organizatorii JO de la Beijing a suferit cîteva în­tre­ruperi după cutremurul devas­ta­tor din 12 mai, dar ea a revenit la nor­malitate în ultimele zile. Ioan Do­brescu, secretarul general al COSR, a participat la începutul lunii mai la reuniunea Comitetelor Na­ţi­o­nale Olimpice de la Beijing şi crede că participarea la Olimpiadă va fi o provocare pentru toată lumea.

– Domnule Dobrescu, a fost prima vizită în China?
– Da, deşi am umblat în toată lumea, în China nu mai fusesem pînă acum. Din toate poveştile auzite despre această ţară, pot să spun că am întîlnit un Beijing ul­tra­mo­dern, care mi-a amintit de To­kio. Bazele sportive sînt la stan­dar­de înalte, arată minunat, sportivii nu vor avea de ce să se plîngă.

Nu ştiu engleza

– I-a afectat cutremurul pe organizatorii Olimpiadei?
– I-a zdruncinat rău, am simţit acest lucru în comunicarea cu ei. Au avut de suferit două săp­tă­mîni după cutremur, dar acum şi-au intrat în normal. În­trea­ga na­ţi­u­ne chineză e angrenată în orga­ni­za­re şi încearcă să treacă peste necazurile pricinu­i­te de cu­tremur.

– Vor avea probleme sporti­vii români la Beijing?
– Comunicarea cu chinezii va fi o mare problemă! Eu vorbesc o engleză medie, dar pînă acum m-am descurcat oriunde. Nu şi la Beijing. Chinezii vorbesc o engleză pocită, au un accent diferit şi nu am reuşit să ne înţelegem. De aceea am cerut ajutorul ambasadei României. În timpul şederii noastre acolo vom beneficia de vorbitori de limbă chineză şi română.

Mîncare ca acasă

– Alte probleme de unde ar putea apărea?
– Poate de la vreme, tempe­ra­tura şi umiditatea să fie un in­con­venient pentru sportivi. În rest, facilităţile pentru sportivi sînt senzaţionale, totul e pus la punct pînă la cel mai mic amănunt.

– Cu mîncarea cum va fi?
– Toată lumea va mînca în Satul olimpic. Vor exista zeci de meniuri pentru toate gusturile. Nimeni nu va putea introduce nici un aliment, nici măcar o sticlă cu apă, în Satul olimpic. Totul va fi verificat de specialiştii CIO.

– Plecarea delegaţiei Româ­ni­ei e pusă la punct?
– Din punct de vedere logistic da, dar trebuie gîndit totul perfect. Din cauza distanţei foarte mari, toată lumea va merge cu o singură cursă charter. De aceea nu trebuie uitat nici măcar un plasture, fiecare sportiv trebuie să-şi pună în bagaj tot ceea ce are nevoie.

27 iulie e data la care delegaţia României va decola spre Beijing, plecarea fiind programată cu 11 zile înainte de startul JO.

Excursie la Marele Zid

Secretarul general al COSR a dezvăluit că pentru prima zi de după terminarea Olimpiadei a pregătit şi o surpriză sportivilor români prezenţi la Beijing. “Vom organiza o excursie la Marele Zid Chinezesc şi poate vom avea timp să mergem şi în Oraşul Interzis”, a declarat Ioan Dobrescu.

Pleacă separat

Singura echipă calificată la JO de la Beijing, “naţionala” feminină de handbal, nu va face depla­sa­rea cu restul delegaţiei. “Cei de la handbal au nişte tur­nee de pregătire înainte de în­ce­perea Olimpiadei şi tocmai de aceea ei vor veni separat. Nu vrem să le perturbăm antre­na­men­tele, mai ales că au şanse mari la o medalie”, a declarat Dobrescu.

97 de sportivi români au obţinut pînă în acest moment dreptul de participare la JO.

Exod la încă un club din Superligă: 7 jucători sunt OUT » Rapid, U și CFR Cluj luptă pentru mijlocașul rămas liber

Se pregătește o decizie epocală » FIFA este tentată să aprobe modificarea, fanii se revoltă!


Comentarii (1)
 •  30 Mai 2008, 11:11

Nu vreau sa fac parte din corul casandrelor care spun ca nu vom face mare lucru la JO,dar consider ca nici o alta activitate nu reflecta mai bine decit sportul starea jalnica in care a ajuns societatea romaneasca.Succes "eroilor"sportivi romani!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează