SPORTURI  »  OLIMPIADA 2008  »  INEDIT

S-a stins flacăra olimpică

Articol de - Publicat marti, 08 aprilie 2008 00:00

Din cauza protestatarilor protibetani, autorităţile franceze au renunţat la torţa olimpică pe unele porţiuni ale traseul din Paris

Paris, ultima etapă europeană din traseul flăcării olimpice. Torţa ar fi trebuit să parcurgă, ieri, 28 de kilometri în capitala franceză. Însă, din "motive tehnice", după cum au anunţat autorităţile din Paris, torţa a fost stinsă de două ori.

Din cauza protestatarilor protibetani, autorităţile franceze au renunţat la torţa olimpică pe unele porţiuni ale traseul din Paris

Paris, ultima etapă europeană din traseul flăcării olimpice. Torţa ar fi trebuit să parcurgă, ieri, 28 de kilometri în capitala franceză. Însă, din "motive tehnice", după cum au anunţat autorităţile din Paris, torţa a fost stinsă de două ori.

Motivele care i-au determinat pe francezi să recurgă la acest gest au fost incidentele provocate de protestatarii protibetani, prezenţi de-a lungul traseul parizian. Este pentru prima dată în istoria modernă a Jocurilor Olimpice cînd torţa este stinsă intenţionat. Au mai existat doar două momente de acest gen, ultimul cu ocazia ediţiei de la Atena 2004, dar în ambele cazuri flacăra a dispărut datorită vremii neprielnice: vînt puternic sau ploaie.

La Paris, torţa a fost stinsă în cursul acţiunilor de protest organizate de activişti protibetani. Poliţia franceză a arestat 4 manifestanţi, doi care au încercat să blocheze trecerea torţei şi doi membri au organizaţiei Reporteri fără Frontiere, acuzaţi că au pătruns în cordonul de securitate. În timpul acestor incidente, autorităţile au decis stingerea torţei şi urcarea ei într-un autocar, ştafeta fiind continuată pe străzile Parisului la scurt timp.

Flacăra a ars mereu!

Prefectura din Paris a anunţat că flacăra olimpică a ars mereu, ea fiind păzită într-un felinar de trei "gardieni", membri ai Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice de la Beijing, încă de la sosirea acesteia în Franţa, duminică seară. Felinarul urmează mereu cortegiul torţei pentru ca aceasta să poată fi reaprinsă în cazul unor accidente, cum au fost cele de la Paris.

Pentru Tibet
În urmă cu trei săptămîni, pe 14 martie, capitala Tibetului, Lhasa, a fost scena unor proteste violente declanşate de călugării budişti faţă de regimul autoritarist chinez, care a recurs la măsuri dure de represiune. China susţine că în timpul incidentelor din Lhasa au murit doar 19 protestatari, în timp ce guvernul tibetan în exil a anunţat 140 de victime.

Lanţuri la Turnul Eiffel
Trei militanţi Reporteri fără Frontiere, organizaţie care cere boicotarea Olimpiadei din China, s-au legat ieri, la prînz, cu lanţuri de structura metalică a Turnului Eiffel, arborînd un drapel de culoare neagră pe care, în locul simbolului Jocurilor Olimpice, erau vizibile cătuşe (foto). Cei trei activişti, dotaţi cu echipamente de alpinism, au urcat la 75 metri înălţime pe stîlpul nordic al Turnului la 15 minute după trecerea torţei olimpice.

Exod la încă un club din Superligă: 7 jucători sunt OUT » Rapid, U și CFR Cluj luptă pentru mijlocașul rămas liber

Se pregătește o decizie epocală » FIFA este tentată să aprobe modificarea, fanii se revoltă!


Comentarii (2)
 •  08 Aprilie 2008, 12:47

Tu nu esti normal. Ai vazut ce s-a intamplat in Tibet? Sau doar ai citit ca s-a stins flacara si rusine francezilor si englezilor. RUSINE CHINEZILOR PENTRU CE AU FACUT! Sper sa nu se mai tina jocurile olimpice pentru ce rahat fac chinezii din oameni simpli!

 •  08 Aprilie 2008, 12:42

Totusi as vrea sa stiu pt ce se fac protestele astea sau pt ce sau facut.???!?!?!??! ,,,,,,Francezi si englezi prosti....La noi or fii tigani care sunt prosti dar la ei sunt englezi si francezi care sunt super penali pe langa tigani , tigani care nu cred ca ar sari sa stinga o torza olimpik...Rusine englezilor si francezilor.....Ar trebui sa fie descalificatzi toti francezi si englezi de la aceasta olimpiada...Hai Romania

Vezi toate comentariile (2)
Comentează