SPORTURI  »  RUGBY  »  CUPA MONDIALĂ

VIDEO + FOTO Franța, debut cu o victorie de vis împotriva All Blacks în fața a 80.000 de fani! Noua Zeelandă, prima înfrângere din istorie în grupele Mondialului!

Articol de - Publicat vineri, 08 septembrie 2023 23:22 / Actualizat sambata, 09 septembrie 2023 00:37

Franța a învins Noua Zeelandă, scor 27-13, în meciul de deschidere al Cupei Mondiale de rugby. Pentru naționala All Blacks a fost primul eșec suferit vreodată în faza grupelor la un turneu final mondial.

  • România face parte din grupa B a Cupei Mondiale, alături de Scoția, Irlanda, Tonga și Africa de Sud.
  • „Tricolorii” vor debuta sâmbătă, de la ora 16:30, împotriva Irlandei, una dintre favoritele la cucerirea trofeului.

A zecea ediție a Cupei Mondiale de rugby a debutat în cel mai frumos mod posibil, cu un duel între două dintre favoritele la câștigarea trofeului.

Moment spectaculos la Cupa Mondială! 80.000 de fani au amuțit la Franța - Noua Zeelandă pentru celebrul ritual Haka
Cupa Mondială
Moment spectaculos la Cupa Mondială! 80.000 de fani au amuțit la Franța - Noua Zeelandă pentru celebrul ritual Haka

Franța, țara gazdă, avea de partea ei rezultatele recente și 80.000 de fani pe Stade de France. Noua Zeelandă venea cu tradiția, de trei ori câștigătoare a competiției.

Franța - Noua Zeelandă, spectacol în deschiderea Cupei Mondiale de rugby

Naționala All Blacks a început vijelios în că de la prima posesie. I-a luat prin surprindere pe francezi, care au cedat rapid teren. Beauden Barrett a trimis o pasă excelentă cu piciorul spre banda stângă, un Mark Telea a cules balonul și l-a culcat fără emoții în terenul de țintă după doar 91 de secunde!

Francezii au respectat planul tactic, au fost chibzuiți și au speculat momentele fixe. Cele trei transformări ale lui Thomas Ramos le-au oferit un avantaj minim europenilor, 9-8 la pauză. Ultima dintre ele, de la 50 de metri distanță de buturi!

Scenariul primului act s-a repetat. Telea a „arat” banda stângă și a culcat balonul oval după doar 4 minute din partea secundă. A fost momentul în care „Cocoșii Galici” au călcat accelerația. Nu s-au mai mulțumit cu transformări, au căutat cu tupeu eseul. El a venit în minutul 55, de la Damien Penaud.

Noua Zeelandă a rămas și în inferioritate numerică, după ce Jordan a văzut cartonașul galben pentru un placaj neregulamentar la Villiere.

Momentele de indisciplină ale oaspeților au mai fost taxate în două rânduri de Ramos, iar Franța își depune serios candidatura pentru primul titlu suprem din istoria națiunii. 

Eseul lui Melvyn Jaminet, din final, a fost cireașa de pe tort. Lucu a trimis un balon de urmărire, Mo'unga n-a reușit să îl controleze, iar Jaminet a venit determinat din spate și l-a culcat în terenul de țintă.

3 victoriiare Franța în fața Noii Zeelande la Cupa Mondială, care a mai pierdut doar alte 5 meciuri

Noua Zeelandă a cucerit trofeul suprem de 3 ori, ultima dată în 2015. Franța a disputat 3 finale, toate pierdute (1987, 1999 și 2011).

VIDEO. Moment spectaculos înainte de Franța - Noua Zeelandă

FINAL. Franța - Noua Zeelandă 27-13

Final de meci!
min. 78: Melvyn Jaminet profită de o gafă în defensiva adversă și aduce încă un eseu pentru Franța. Tot el transformă. 
min. 55: Curajul francezilor este răsplătit. Au refuzat o transformare la îndemână, au trimis mingea în margine, iar Damian Penaud reușește primul eseu european la actuala ediție a Cupei Mondiale. Thomas Ramos transformă. 
min. 45: Mark Telea reușește al doilea eseu. Primește o pasă lungă în banda stângă, aproape de tușă, și sprintează nestingherit. Mo'unga ratează și de această dată transformarea.
A început repriza secunda!

FOTO. Cele mai spectaculoase imagini din Franța - Noua Zeelandă 

+6 FOTO

Franța intră la cabine cu avantaj datorită celor trei transformări reușite de Thomas Ramos.
min. 2: Mark Telea reușește primul eseu, după 90 de secunde de joc. Un moment de fixare, urmat de o pasă cu piciorul a lui Barrett. Mo'unga n-a reușit transformarea.
A început meciul!

FOTO. Stade de France, pregătit pentru debutul Cupei Mondiale de rugby

+1 FOTO

Franța, Noua Zeelandă și Africa de Sud au aceeași cotă la câștigarea competiției, 4,00. Irlanda ține și ea aproape în viziunea bookmakerilor, cotă 6,00.

Grupele Cupei Mondiale de rugby din 2023:

  • Grupa A: Franța, Italia, Noua Zeelandă, Namibia, Uruguay
  • Grupa B: Scoția, Irlanda, Tonga, Africa de Sud, România
  • Grupa C: Țara Galilor, Australia, Fiji, Georgia, Portugalia
  • Grupa D: Anglia, Samoa, Argentina, Japonia, Chile

Programul primei runde:

MeciDată și orăStadion
Franța - Noua Zeelandă8 septembrie, ora 22:15Stade de France (Paris)
Italia - Namibia9 septembrie, ora 14:00Stade Geoffroy-Guichard (Saint-Etienne)
Irlanda - România9 septembrie, ora 16:30Stade de Bordeaux (Bordeaux)
Australia - Georgia9 septembrie, ora 19:00Stade de France (Paris)
Anglia - Argentina9 septembrie, ora 22:00Stade Velodrome (Marseille)
Japonia - Chile10 septembrie, ora 14:00Stadium Municipal (Toulouse)
Africa de Sud - Scoția10 septembrie, ora 18:45Stade Velodrome (Marseille)
Țara Galilor - Fiji10 septembrie, ora 22:00Stade de Bordeaux (Bordeaux)

Citește și alte știri din sportul internațional: 

O colegă din circuit a lansat campania „Dreptate pentru Simona Halep”: „S-a ajuns prea departe!” » Sute de reacții

VIDEO + FOTO Rușine istorică pentru SUA! Mare favorită a Mondialului de baschet, eliminată de o formație care nu ajunse niciodată în finală

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (18)
Terro1
Terro1  •  09 Septembrie 2023, 16:40

e foarte impotant sa fii acolo unde nu se ajunge asa de usor

Ion2
Ion2  •  09 Septembrie 2023, 11:57

Franta a respectat planul tactic toate cele 80 de minute, a fost echipa mai buna si a meritat victoria. Eseurile neo zeelandezilor au fost mai mult o intamplare, nu au aratat consistenta in joc. All Blacks, ofensiv nu a contat dupa pauza, formidabil efortul francezilor, au tinut jocul mare parte din repriza a doua in terenul advers si de multe ori in ultimii 20 de metri de terenul de tinta.

belane
belane  •  09 Septembrie 2023, 10:26

Meciul a fost unul bun, nu f. spectaculos, precautie din partea ambelor echipe. Noua Zeelanda a avut multe greseli personale, au fost dominati la jocul de picior si pe gramada. Ma asteptam ca Franta sa castige. Totusi in sferturi fiindca indiscutabil se vor califica din grupa pe locul 2, motoarele de regula incep sa fie turate. N-are rost sa tragi f. tare in grupa unde risti multe accidentari sau posibile suspendari cand stii ca te vei califica din grupa aia orice ar fi, nu conteaza ca esti locul 1 sau locul 2 tot de un colos vei da in sferturi. Practic de atunci incepe Cupa Mondiala ptr. echipe gen Noua Zeelanda. Franta intr-un fel era fortata sa apese mai tare pe pedala fiindca joaca acasa in fata suporterilor, era vorba de primul meci, emotiile din startul competitiei, suporterii, toata natiunea avand asteptari.

Vezi toate comentariile (18)
Comentează