SPORTURI  »  RUGBY  »  RUGBY

Mihai Macovei, căpitanul echipei naţionale de rugby: "Vreau să mă întorc fără nici un regret de la Mondial!"

Articol de - Publicat vineri, 18 aprilie 2014 00:00 / Actualizat vineri, 18 aprilie 2014 18:06

Despre rugby se spune că e " un sport de golani practicat de domni", dar  apreciez mai mult definiţia simplă a profesorului Şerban Constantin pentru care "rugby-ul e un spirit".

Rugby-ul, la fel ca orice alt sport, reprezintă pentru fiecare persoană un prilej de îmbunătăţire a felului său de a fi, este sportul care formează caractere şi care te învaţă că cel mai important lucru pe care trebuie să-l câştigi pe teren este respectul.

România, pentru a opta oară la Cupa Mondială
2015 este anul în care rugby-ul se întoarce la origini, în Anglia, acolo unde s-au formalizat prima dată regulile acestui sport, dar şi anul în care România va bifa a opta prezenţă la Cupa Mondială. Dacă prima participare a ţării noastre s-a făcut pe bază de invitaţie, "stejarii" s-au calificat, apoi, de 7 ori la cel mai mare eveniment rugbystic al lumii.

O astfel de zestre, deloc de neglijat, aduce, dincolo de cinste, foarte multe responsabilităţi.

Pentru Mihai Macovei, căpitanul echipei naţionale, calificarea la o nouă ediţie s-a transformat într-o obligaţie, dar una  născută din respectul pentru generaţiile anterioare:  "Pentru mine, ca şi pentru orice rugbyst,  prezenţa la Cupa Mondială este cel mai important moment al carierei. România nu a lipsit niciodată de la această competiţie, iar participarea e o obligaţie faţă de cei care au reuşit acest lucru şi un eveniment important pentru rugby-ul românesc. Această participare ne oferă, înainte de toate, ocazia de a ne afla printre marile puteri ale rugby-ului mondial ".

"Mac",  căpitanul fără  proteză
Macovei, sau "Mac" pentru prieteni,  evoluează acum în Franţa, la Saint Nazaire în Fédérale 1, dar nu uită de unde a plecat. A jucat 7 ani la CSM Baia Mare şi recunoaşte cu zâmbetul pe buze că "voi rămâne zimbru toată viaţa".  Dar nu orice fel de "zimbru", ci unul care se încăpăţânează să nu poarte proteză. Motivul? E simplu, nu o suportă!

Nu-i lipseşte, în schimb, plăcerea în activitate,  acel soi de plăcere care pune reuşita în muncă. A fost numit căpitan al echipei naţionale după Cupa Mondială din Noua Zeelandă şi, de atunci, continuă să convingă prin exemplul personal şi prin calităţile de lider.

"Este o mândrie să fiu căpitanul echipei naţionale şi să încerc să ofer totul. Atât timp cât am această oportunitate, una dintre responsabilităţi, şi cea mai grea, este să încerc să fac echipa să treacă peste înfrângeri", spune Macovei.

Lynn Howells, tehnicianul care a adus încrederea
Cu Lynn Howells la timonă, România a pierdut un singur meci în 2013, iar în 2014 a bifat calificarea la turneul final din Anglia.

"Am avut un 2013 foarte reuşit, cu două victorii importante împotriva Canadei şi echipei din Tonga şi câştigarea turneului IRB Nation Cup, terminând anul cu o singură înfrângere. La nivel relaţional formăm un grup foarte omogen unde primează disciplina", recunoaşte căpitanul Macovei.

Şi în rugby, ca şi în viaţă, pe lângă mândrie, inimă şi minte, încrederea este cheia pentru toate blocajele. Aşa că dacă vă întrebaţi ce a adus nou antrenorul galez, răspunsul este simplu: "încredere şi disciplină".

Punctele slabe
Parcursul bun al României în Cupa Europeană a Naţiunilor a fost stopat chiar în meciul final al competiţiei, cel cu Georgia. Înfrângerea suferită în faţa marii rivale nu a fost uşor de digerat, dar într-o astfel de situaţie ai o singură variantă: să înveţi ce ai de învăţat  şi să mergi înainte!

"Ne-am dorit prea mult această victorie şi am clacat atunci când nu ne-am aşteptat. Sperăm să uităm cât mai repede această înfrângere şi să aducem rezultate bune pe viitor."

Cu siguranţă există capitole la care naţionala suferă, dar, înainte să judecăm, onest ar fi să înţelegem motivele "suferinţei": "Nu avem multe confuntări cu echipe bune în timpul anului iar acest lucru nu ne permite să ţinem ritmul cu echipele mari ale lumii, aşa cum ne-am dori!", recunoaşte Macovei.

O echipă, o naţiune!
România este una dintre cele 12 naţiuni care au participat la toate cele 7 ediţii ale Cupei Mondiale.

În această campanie, "stejarii" s-au clasat pe locul secund în Cupa Europeană a Naţiunilor şi s-au calificat direct la Cupa Mondială acolo unde vor da piept, în grupă, cu  Franţa, Italia,  Irlanda şi Canada.

"Avem o grupă cu echipe puternice, dar asta ne motivează şi sperăm la cel puţin o victorie. Obiectivul meu este să mă întorc fără niciun regret. Totul va rămâne o mare surpriză", încheie cu zâmbetul pe buze Macovei.

"Fiţi alături de noi şi sperăm să vă dăm ocazia de a citi în Gazeta Sporturilor cât mai multe lucruri pozitive despre echipa naţională. Ne dorim să vă simţiţi mândri că sunteţi români!" (Mihai Macovei)

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (4)
zeusdinolimp
zeusdinolimp  •  19 Aprilie 2014, 13:10

Multa bafta stejarilor la Cupa Mondiala!

caponnehhk2
caponnehhk2  •  18 Aprilie 2014, 20:57

De anul trecut m-am îndepărtat de fotbal și m-am apropiat de rugby. Merită!

cfrclujole
cfrclujole  •  18 Aprilie 2014, 20:46

Felicitari pentru articol si multa bafta nationalei la Cupa Mondiala! Pacat ca nu au luat locul 1 la CEN fiindca stiu ca si-au impus inca de anul trecut acest obiectiv.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează